Jump to content

Tata u Zagrebu mama s dijetetom u Novskoj


Tata_na_srecu

Preporučene objave

Poštovani,moj slućaj ide ovako,Neko vrijeme živio jesam s curom u nevjećanoj zajednici s dijevojkom kojom imamo 10mj dijete nakon nekoliko mijeseci zajednićkog života mi se razilazimo i ona odlazi svojim roditeljima u Novsku.Naravno tu nastaju problemi oko viđanja našeg dijeteta,neuspijevamo se dogovorit oko susreta(ja se otkako je dijete otišlo odmene financiski brinem za njega) i trajanja tih susreta.Očajan jer volim si naše dijete i želim sudijelovati u njegovom životu,angažirao jesam CZSS Novska koji mi je bio izuzetno susretljiv i kod njih jesmo i dogovorili i postupak mirenja (to po zakonu nevijećane zajednice neuživaju pravo) moja djevojka odbila je sve opcije vezane za mirenje i prevladavanje problema te je socijalna radnica savijetovala da je jedino riješenje sud.

 

1.Pitanje:Kako ja živim 140km od njih i nemogu si priuštit to kroz radni tijedan jer radim do 17h i nemogu doći u neko normalno vrijeme.Kako u takvom slućaju sud dusuđuje tempo viđanja i vremenski period druženja.

2.Pitanje:Kako s mijestom nalaska dok ću imat to malo vremena s dijetetom npr sad je vrijeme stabilno i možemo se nalazit po parkovima (pošto CZSS-evi nerade vikendom)

što kad dođe zima.Njeni roditelji odbili su opciju da mijesto nalaska i druženja s dijetetom bude u njihovoj obiteljskoj kući.

Moderatori i netko sa slićnim slućajem,pomoć!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud predlaže opciju da sa djetetom možete provesti svaki drugi vikend i to od subote ujutro pa do nedjelje navečer.Sve ovisi i o vašoj bivšoj djevojci dali će se složiti sa time.Što se tiče susreta sa djetetom ona će također morati(zbog udaljenosti) dovoziti dijete u Zagreb na svaki drugi sastanak ili Vama plaćati troškove puta.

Ovo je uobičajeni postupak a ipak se još malo raspitajte jer dosta toga ovisi i o samom sudcu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite što uletavam u Vašu temu s pitanjima...al mi nešto nije jasno.

Zar je moguće da sud odredi kako djete od 10 mj. ide k ocu na cijeli vikend?

I zar je istina da se troškovi puta dijele između roditelja, tj. da ga jedan vozi tamo, a drugi dovozi natrag???

Zbunilo me ovo, pa ako netko zna molim točnu informaciju...odnosno da li je to dogovor između roditelja ili sud tako odredi?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se butterflies-L moje dijete od 10mj nemože kod mene preko vikenda jer je 110% ovisno od majke,jamislim da noćenja preko vikenda idu tek iza druge godine života i kad se već dijete navikne na mene kroz neki period druženja.Da kažem,meni se sad već bivša dijevojka pod izlikom da nema automobil i nemože isti dobit od roditelja preko vikenda jer nedopušta da dolazim kod njenih inati i tjera me da dolazim kroz radni tijedan kad zbog toga moram izostajat s posla,i tako da sam od ovod Uskrsa do danas vidio dijete triput u trajanju od 2,5 sata.Također ako ima nekog sa nekakvim odgovorima oko tih putnih troškova npr ako ja idem automobilom kod njih triput mijesećno mene autoput i gorivo koštaju 800kn malo manje nego alimentacija,ali to mi je najmanja cijena i nije mi to sad toliko bitno sam da provodim vrijeme s dijetetom. Neću nićije mišljenje omaložavati i svaki kometar prihvaćam ali tražim nekog s slićnim iskustvom ili jednog od moderatora za nekakav odgovor npr "CANISA" ILI "NEWBIE"

te svaki prekaljen ili veteran.Na vašem forumu ja nisam pronašao slićan slučaj ili se to ja varam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja vam samo mogu reći kako smo mi to riješili tj. dogovorili se jer je sudski postupak u tijeku.

Naše dijete također ima 10 mj. Iako smo na puno manjoj udaljenosti, svega 20 km, ja dijete odvozim tati, i u većini slučajeva i dovozim natrag u tjednu (zabavim se u gradu tih 4 sata). Vikend kad je dijete kod tate 8 sati, tata dolazi po njega i vraća ga.

Iako tata nije zadovoljan time, jer to je moj prijedlog (+ još jedan dan u tjednu za koji on nema vremena)tata bi htio da dijete bude s njim od pet-ned, što se meni čini previše za tu dob, tako da ga ja odvozim i dovozim samo da budu što više zajedno i niti ne očekujem da mi se to refundira. Kao što nisam očekivala da nam neće uzeti 70 kn kad sam ga zamolila da nam kupi paket pelena.

 

Ako mi možete odgovoriti, koliko ste se dogovorili alimentacije? Mi 1000 kn mjesečno, s time kad dijete krene u jaslice +350 kn, odnosno pola jaslica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasad ja dajem 800kn ali sam svijestan da sud neće odredit izpod 1000kn,jaslica neće biti jer postoji ućinkovit baka servis s njene strane.Vaša udaljenost je gotovo zanemariva ja imam u jednom smijeru 140 km! na kraju se to pribere na 280km i odtoga ja sam 4 sata na putu,nije mi to sad ništ bitno sam da si vidim dijete i da provodim vrijeme s njime,svijestan jesam da ćeme to s vremenom financiski iscrplijvati.Glede nijezinog sudijelovanja u putnim troškovama to ćisto sumljam,jedino ak nešto postoji u zakonu a to mi zasad nitko reći nemože.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokrenut ćete izvanparnični postupak pred nadležnim općinskim sudom prema mjestu prebivališta djeteta i zatražiti da se susreti imeđu djeteta i vas reguliraju sudskom odlukom.

U postupak će biti uključen i CZSS koji će dati svoje mišljenje sudu nakon što ispita situaciju.

 

U prjedlogu posebno istaknite da radite kroz cijeli tjedan (a potvrdu o radnom vremenu možete zatražiti kod svog poslodavca i priložiti kao dokaz sudu),te da je jednina mogućnost da djete ostvari svoje pravo na susrete u vrijeme vikenda,pošto živite u drugom gradu i ne možete putovati preko radnog djela tjedna.

 

Obzirom da je dijete niske životne dobi (10 mjeseci) nije moguće da sada s vama provodi cijeli vikend,pa ćete u prijedlogu navesti da bi bilo dobro da se susreti i druženja odvijaju jedan dan preko vikenda (subota ili nedjelja) u trajanju od 4 sata.

Također ćete navesti da obzirom na dob djeteta je potrebno prisustvo majke tim susretima i druženjima.

Predložite da se susreti odvijaju na način da ćete vi dolaziti u mjesto boravka djeteta,a za vrijeme pogodnih vremenskih prilika predlažete da majka djete izvede u neki park ili dječje igralište.

Za vrijeme loših vremenskih prilika, posebno u zimskom periodu predložite da se susreti i družanja odvijaju u zatvorenom prostoru,npr.u sobi koju koristi djete u kući majčinih roditelja.

 

U samom postupku sud štiti pravo djeteta i njegovu dobrobit,pa bi tako trebao i odlučiti u svom konačnom rješenju.

 

CZSS će ispitati prilike u obitelji gdje se dijete sada nalazi.

 

Roditelj s kojim djete živi je dužan osigurati životne uvjete djetetu,pa ako sud odluči da se susreti i družanja odvijau u kući roditelja majke djeteta onda je ista dužna osigurati te uvjete i omogućiti nesmetano odvijanje suretea i druženja.

 

Kao alternativa se uvijek može pronaći neki zatvoreni prostor gdje inače borave djeca za vrijeme loših vremenskih prilika,npr.neke dječje igraonice i sl. pa se mogu i tu održavati susreti.

 

Osobnog sam mišljenja da drugi roditelj manipulira kada kaže da se susreti i druženja ne mogu odvijati u kući njenih roditelja,a to bi svakako treba ispitati CZSS koji treba obaviti i razgovor s njenim roditeljima.

 

Ovim vam želim kazati da se ne zabrinjavate previše zbog sadašnjih izjava majke djeteta,jer je i ona dužna osigurati djetetu pravo na susrete i druženje,pošto se radi o pravu djeteta.

 

Da ne duljim,vi podnesite sudu zahtjev i tražite susrete svaki tjedan u trajanju namanje 4 sata (kako djete bude starije imat ćete mogućnost da tražite proširenje tih susreta,pa ćete tako moći zahtjevati da sud odredi da dijete odvodite svaki drugi vikend kod sebe,odnosno u vaš stan),predložite da se susreti i druženja odvijaju za vrijeme pogodnih vremenskih prilika na otvorenom, a u suprotnom slučaju u sobi koju koristi djete u kući roditelja majke djeteta.

Na taj način prebacujete teret na suprotnu stranu koja mora dokazati zašto ne želi da se susreti odvijaju u kući njenih roditelja,a to može ukazivai i na nedekvatnu sredinu po dijete.

 

 

I još jedan dobronamjeran savjet.

 

Vi ste ispravno razumjeli pravo djetea i njegovu dobrobit i spremni ste zbog toga biti kao i svaki dobar roditelj izloženi i materijalnim troškovima putovanja i svemu što je uz putovanje vezano,ali morate shvatiti da i drugi djetetov roditelj treba uložiti trud da se djetetu ostvare njegova prava i zato nemojte nasjedati na manipulacije koje vam se serviraju i za svaku tražiti rješenje jer tome neće biti kraja.

Jednostavno pokrenite postupak pred sudom,tražite zaštitu prava djeteta na susrete i kažite što ste sve spremni učiniti u tom smislu,pa ćete vidjeti da i druga strana tada neće moći zahtjevati nemoguće, jer će se to tumačiti kao težnja da se onemogući pravo djeteta.

 

Ovo što se tiče naknade putnih troškova s jedne ili druge strane je netočno i možete potpuno zanematriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Canis na iscrpnome obijašnjenu,jer najviše što me zabrinjava jesu ta mijesta za susrete,to s kućom njenih roditelja i dalje neznam kako će ići.Stvar je u tome kaj je morala moja djevojka cijelu svoju trudnoću i 4 mijeseca djetetovih života provest kod kuće jer sam imao imovinsko pravne zavrzlame s svojom majkom oko naše obiteljske kuće jer ista nije dopuštala da ulažem u dio te kuće te napravim sebi odvojeni kat,a zapravo nije htjela nijedno od nas dvoje u toj kući.Kuću je sagradio moj otac za mene i majku jer njih dvoje nije imalo nikakav legalan odnos jer otac mi je uz nju održavao i braćnu zajednicu sa svojom dijecom i ženom.Sad kaj ja ovo prićam nema veze sa temom ali nadovezujese,njeni roditelju uvidjevši kako im kčeri raste trbuh pred nosom i kako ja nikao da ju odvedem od kuće zbog gore navedenih razloga počinju biti gnjevi na moju nesposobnost i postao sam kod njih totalno nepoželjan.Podstanarstvo mi nije imalo smisla povrh tolike kuće,i nakon što nisam uspio pokrenut građevinske radove odlućio se jasam za suživot s njome na njenom katu u mojoj bivšoj dijećoj sobi.To je neko vrijeme funkcioniralo ali kako je vrijeme odmicalo moja mater je proizvodila svađe između mene i dijevojke i tako nas je to s vremenom razkopalo,najviše mi je žao to kaje cura 1000 puta irekla da idemo na stan sami bez ikoga,nisam je poslušao bio sam tvrdoglav u svojem naumu oko te kuće i nakraju sve izgubio.

TAj kraj oko novsake je dosta ogranićen za poprate instizucije da dijecu (igraonice,dijeći vrtići).

 

Pitanje,jel tu može crkva što doprinjeti,oni imaju prostorija i neke su predviđene za rad s dijecom,jeli to dosad negdje funkcioniralo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata_na_srecu je napisao:

Pitanje,jel tu može crkva što doprinjeti,oni imaju prostorija i neke su predviđene za rad s dijecom,jeli to dosad negdje funkcioniralo?

 

Svakao i ta mogućnost postoji samo treba privjeriti u mjesnoj crkvi da li imaju uvjete i da li su voljni pomoći u tom smislu.

Kod prijedloga sudu nije potrebno da u istom to i navodite,pa čak ni onaj dio koji se odnosi na susrete za vrijeme povoljnih vremenskih prilika.

Jednostavno predložite vrijeme susreta kako sam i napisao,a o mjestu se ne trebate ni izjašnjavati. Vidjet ćete kako će se stvari odvijati na sudu,pa uvjek možete naknadno predložiti točno mjesto susreta i druženja i inzistirati da sud to navede u svom rješenju,a sve kako bi se izbjegle eventualne manipulacije zbog nepreciznosti sudske odluke.

Mišljenja sam ako uspijete izboriti ta 4 sata kroz vikend da je to dovoljno za sadašnju dob djeteta,te da možete nakon 1,5 – 2 godine tražiti proširenje susreta i da samostalno odvodite djete kroz cijeli vikend.

Zato je važno da se susreti s djetetom što prije ostvare.

 

Ostalo što ste napisali ne mogu komentirati u smislu da vam dadem neki savjet kako rješiti situaciju,jer kako je napisao Lav. N. Tolstoj u svom romanu ''Ana Karenjina'':“Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.”

,ali se nadam da u vašem slučaju još postoji mogućnost da nastavite živjeti kao sretna obitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas makon cijelog utrošenog dana u zivkanju pokušaju da pronađem nekakvo mijesto za buduće susrete kad to vremenske prilike nebudeju dozvoljavale dobio jesam negativan odgovor odasusvuda,nijedna crkva u okolici nije se susrela s slićnim zahtjevom te tako neželi imati posla uopće s nama (možda časne sestre iz novske,ali ni to nije sigurno znat ću u petak) a dijelom jer bi im valjda svojom pojavom rastavljenih roditelja kvarili sliku braka budućim zarućnicima koji dolaze na predženidbene tećajeve.Nijedna igraonica kamoli vrtić u široj okolici nerade vikendima,socijalna radnica nema pojma što radit u ovome slućaju,jedini odgovor njen da to sud odredi ili pak najbolje obiteljska kuća u kojem se sad dijete nalazi,ali kako sam to već spomenuo kod njenih roditelja se razuman dogovor neće postići.Ja najradije bi da se to strogo odredi mjesto nalaska od suda,sudska odluka se može tumaćiti i razvalaćit i sa moje i njene strane svak na svoj naćin jer kako sam svatio u takvim slućajevima je dosta neprecizna i dosta se toga ostavlja samim roditeljima da nakon suda se dogovore.Ona je izgubila svaku mrvu povijerenja u mene što sam i ja ponešto kriv iz naše prošlosti (pogotovo kako sam agažirao CZSS) i nemožemo se dogovorit oko ničega ali baš nićega sve gleda kao prijetnju od moje strane,tako da nas ćeka dosta vremena sudu a jedine koristi će imati odvijetnici koji će nam papati novćeke.AKO IMA NETKO KAKAV PRIJEDLOG ILI IDEJU,SAM NEK PIŠE!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma gledajte,čini mi se da ste vi možda previše okupirani mjestom susreta s djetetom i da vam je to nametnuto kao bi se u beskraj iscrpljivali.

Osobno vas mogu razumjeti, ali pošto se za to u ovom času ne možete naći rješenje bilo bi najbolje da podnesete zahtjev sudu i zatražite zaštitu prava djetea na susrete i druženje s roditeljem s kojim djete ne živi,odnosno s vama.

CZSS će morati ispitati i obiteljsku situaciju kod roditelja majke djeteta.Što će pri tome utvrditi i kakvo će mišljenje donijeti nije moguće sada znati.

Sud ne mora uvažiti ni mišljenje CZSS ako procjeni da nije u interesu djeteta.

.Vi i majka djeteta biti ćete saslušani i pred sudom.

Vi ćete izraziti spremnost da ostvarujete susrete i druženja u vrijeme,na način i na mjestu koje odgovara dobrobiti djeteta.

Ako majka djeteta kaže da ne može osigurati mjesto susreta u obiteljskoj kući svojih roditelja gdje djete sada živi,to očito ukazuje na neadekvatni sredinu u kojoj se dijete nalazi.

Sud će sve odvagnuti i donijeti odluku u korist djeteta.

Vi čak možete predložiti kako CZSS tako i sudu da se susreti i druženja odvijaju bar u početku u kući majčinih roditelja u prisustvu treće osobe koju će predložit CZSS,a prihvatit sud i isto navesti u svom rješenju.(čl.100 Obiteljskog zakona).

 

Čak da vi i postignete dogovor i dobijete obaćanje da ćete moći ostvarivati susrete u nekoj od crkvenih prostorija i to predložite sudu,sud je dužan od CZSS pribaviti mišljenje da li je takav prijedlog koristan za dijete,pa ga može i ne prihvatiti.

 

Osobno da sam na vašem mjestu ne bih se previše zabrinjavao za mjesto susreta,nego bi pokrenuo izvanpranični postupak,tražio zaštitu prava djeteta na susrete i druženje,u potpunosti surađivao s CZSS,te pred sudom izno ono što osobno mogu učiniti u smisli zaštite djeteta i njegove dobrobiti.

Nitko od vas neće tražiti nemoguće,kako i od majke djeteta,ali prava djetea se moraju zaštiti bar u minimalnom opsegu,što bi sud trebao napraviti u svojoj konačnoj odluci.

Ta odluka se nekome može ili ne mora sviđati, ali se ona donosi isključivo zbog djeteta,a roditelji i svi oko njih se trebaju tome prilagoditi.

 

Neizvršavanje pravomoćne sudske odluke je kazneno djelo,a moguće je pokrenuti i ovršni postupak radi ostvarenja susreta i druženja djetea i roditelja s kojim djete ne živi.

Također ne bi trebala biti zanemarivo ni poduzimanje mjera od strane CZSS prema roditelju koji krši pravo djetea.(opomena,nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi,pa čak u ekstremnim slučajevima i pokretanje postupka pred sudom radi oduzimanje prava na roditeljsku skrb)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je u potpunosti istina,taj zadatak da pronađem adekvatno mijesto za druženje sa našim dijetetom dok ono nebude dovoljno staro i spremno da ide na vikende kod mene, me sijecka,melje,kuha i peće.Inaće ja sam pokretać svega vezano uz te radnje viđenja i druženja

te potrage za kvalitetnim prosrorom,jer mati našeg dijeteta toliko je ljuta nemene da me izbijegava koliko je to god najmogućije,i naravno tu stradava moj odnos sa dijetetom.Ona je na inzistaranje socijalne radnice kod koje jesmo bili do sad već je pokrenula postupak i donijela svoj dio predloga za skrbništvo sudu u Novskoj prošli tijedan (valjda) što ja sasvim odobravam ali sam to htio riješit bez suda (skupi odvijetnici,neželim njen i svoj novac bacat u vijetar! ) i valjda je to ispravan put da se dođe do civiliziranog dogovora.Na sudu ću ja iznijesti svoj model posjeta i druženja i to je vljda poćetak normalnog sudskog procesa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete novonastalu situaciju rješit bez suda.

Potrebni je regulirati sve vezano za dijete,a to ne može CZSS.

Pa čak da imete i međusobni dogovor o svemu kako roditelji,potrebno je da se donese sudska odluka,ako zbog ničeg drugog onda zbog izbjegavanja teškoća koje nastaju kada roditelji žive odvojeno.

 

Sud će odlučiti s kojim će roditeljem djete živjeti.

Roditeljska skrb je i dalje zajednička.

 

Ako je majka djeteta podnijela zahtjev sudu onda to ne morate činiti vi.(to niste napisali prije pa je moj prijašnji odgovor išao u drugom smjeru).

 

Kada sud odluči npr. da dijete nastavlja živjet s majkom,donijet će i odluku o uzdržavanju djeteta,te zaštiti pravo djeteta ns surete i druženje.

 

Vi trebate samo izraziti želju za susreteima,kazati da imate radno vrijeme koje vas onemogućava da iste ostvraujete preko radnog djela tjedna, jer živite u udaljenom gradu,te naglasiti da se možete susretati s djetetom prako vikenda i da obzirom na dob djeteta predlažete da to bude nekoliko sati u jednom danu vikenda (subota ili nedjelja).

 

Ne trebate brinuti za mjesto susreta,ali svakako naglasite da ste spremni doći bilo gdje u zakazano vrijeme.Također inzistirajte da sud nakon što primi mišljenje CZSS i nakon što utvrdi činjenično stanje precizira mjesto,način i vrijeme susreta i druženja.

To je važno kako bi se kasnije izbjegle manipulacije,a ako budete mogli međusobno postići dogovor kako roditelji djeteta uvjek možete mjenjati vrijeme i mjesto susreta,a ako dogovora nema onda preostaje sudska presuda i ono što u njoj mora biti precizno navedeno.

 

Ma koliko vi sebe krivili za novonastalu situaciju nećete s tim ništa postići,već ćete jedino zaštiti pravo djeteta na način kako sam vam i kazao,a ne vjerujem da će niti traženje mjesta susreta samo s vaše strane bilo što promjeniti u tom smislu.

Ako je majka djeteta ljuta na vas i obratno,to ne znači da dijete nema svoja prava i da bi bilo koji roditelj zbog neke ljutnje ili osobne frustriranosti mogao kršiti prava djeteta ,manipulirati i ucjenjivati s djetetom drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djete mozete traziti da bude cijeli vikend kod vas ako ste prije zivjeli sa majkom i djetom iz osbnog iskustva znam to ali moja prednost je bila ta da sam u blizini majke imao kucu sto je kod vas obrnuto i u tom slucaju bi djete moralo putovati i to vam zavisi od sutkinje a meni je bilo to ponudjeno ipak na vam je da odlucite sami sta su vase mogucnoosti pa prema njima se morate orjentisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako opisati taj osjećaj krivnje i bijesa na samoga sebe,kako sam to mogao dopustit da se dogodi gdje su mi oći bile?Dijete sam vanbraćne zajednice odrastao uz oca koji bi navratio jednom tijedno,odveo bi me nekud...Dan danas nas dvojica jesmo stranci jedan za drugoga,i nakon 24 godine a gotovo radimo zajedno i na dnevnoj smo komunikaciji ali nije to to.E to me sad najviše peće i boli kaj sam isti takav život priuštio svojoj curici,što ću propusti sve bitno u njenom životu,prve korake,rijeći koje će izgovarati,nepodopštine koje će stvarati.Ti vikendi neće biti dovoljni da sve vidim kaj je u mogućnosti napraviti a ona što joj mogu pružit,malo je to vremena.Hvala svima na odgovorima,kako će se dalje situacija razvijati imat ću i novih pitanja tak da se opet budemo čuli,možda već jako brzo.Hvala!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata_na_srecu,

prihvatite Canisov savjet i fokusirajte se na prvi problem među više njih. Čim primjetite da se nešto miče s mjesta već će biti barem malo bolje, a i vaš sadašnji osjećaj će zamijeniti zadovoljstvo ostvarenja step by step.

 

Ovo što namjeravate, prema sudu biste trebali odraditi- jučer, jer ni tamo se ništa ne rješava brzinom svjetlosti. Nimalo vas ne obeshrabrujem, dapače- djelujte.

 

Ako imate snage i strpljenja pokušajte na neki način pojasniti majci djeteta da ovo nije usmjereno protiv nje, jer… izgleda kao da je mrvicu pobrkala lončiće pa poistovjećuje dvije sasvim različite stvari: svoj odnos s vama i djetetov odnos s vama. A tu znaka jednakosti n-e-m-a.

 

Svakom sucu, czss-u ili nama ovdje, savršeno je jasno da druženje tijekom tjedna nije lako provedivo u zadanim okolnostima: dijete živi 150tak km dalje od vas, radite a poslodavaci baš i nisu skloni se razbacivati slobodnim danima 1-2x tjedno, kad biste krenuli odmah po završetku radnog vremena već nakon sat vremena dijete dojenačkog uzrasta počinje sa higijensko-prehrambenim ritualima pred spavanje kojima prisustvovati niste pozvani. Inzistiranje da viđate dijete tijekom radnog dana dolaskom u mjesto koje nije baš susjedstvo najviše izgleda kao "nudim djetetu i tebi ono što znam da nije ostvarivo, ali eto, da ne ispadne da neću". Maštovito, ali…

 

Niti jedan sud neće odlučiti da dijete ne viđa oca dok mu se ne došeće autobusom s ruksakom na leđima samo ili da ga vidi o prvom ponedjeljku mjesečno 90 minuta i 'đenja jer se majci ne sviđa da se susreću vikendom, ne rade igraonice, crkva ih neće, ne rade škole i czss-ovi ili se to ne sviđa majčinim roditeljima.

 

Dinamika susreta i druženja nije dozvola roditelju koji s djetetom ne živi ga zaista i vidi, a inače to ne dolazi u obzir. To je zaštita prava djeteta i na tog roditelja- količine vremena ispod koje se ne bi trebalo ići, a omogućuje provedbu i ako onaj drugi "nije baš oduševljen" tom zamisli. Ograničenja ili zabrane su nešto drugo i služe da bi dijete bilo zaštićeno od ugrožavanja- ovo nisu takvi slučajevi.

 

Obzirom da ste sa czss-om dobro surađivali do sada, tražite da i dalje inzistiraju kod majke oko dogovora za druženja nekim danom vikenda- već sada. Ako spada među tvrđe orahe onda višekratno. Čak ni postignut dogovor ne znači da će se isto i ostvariti, ali ako se to i dogodi: izvjestite ih i pokušavajte potom- opet.

 

Imajte na umu da se na sudu ništa neće dogoditi odmah niti jako brzo. Do kraja ljeta će vam djetešce biti starije od godinu dana, a dok se riješi i realizira ne bi bilo čudno da je staro već godinu i po'.

Dijete ne postaje spremno na samostalna i višednevna druženja double-clickom miša na vlastitu glavicu, a niti puhanjem svjećice na drugom ili trećem rođendanu, već onog trena (ranije ili kasnije) čim ostvari kvalitetan emocionalni kontakt i uspostavi blizak odnos s roditeljem…

Glede samog odnosa s djetetom i perspektive: ima mnogo ljudi koji su proveli s djecom živeći u istoj kući svaki dan pa kasnije nema onog bliskog odnosa duboko ukorjenjenog, dok neki ostvare upravo to što su naumili i ne živeći s djetetom, stoga se ne dajte obeshrabriti: nije zarazno niti nasljedno.

 

Ako se radi o cilju koji je za vaše dijete bitan, niti jedan konstruktivni pokušaj nije besmislen ili suvišan. A malci to osjete, kad-tad...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija