Jump to content

Prometna nesreca - Zalba na rjesenje


anonimno

Preporučene objave

Upravo sam dobio rjesenje u vezi prometne nesrece koja se dogodila prošle godine kada sam preticao vozilo koje se ispred mene kretalo brzinom od oko 10-15kmh.Dok sam bio u fazi pretjecanja vozilo ispred mene je počelo skretati ljevo (da bi se polukruzno okrenulo), poceo sam kociti-pri cemu su nastali tragovi kocenja od oko 7.5m, ali nisam uspio zaustaviti vozilo i doslo je do sudara.U rjesenju pise da je on kriv za nepropisno skretanje i izazivanje prometne nesrece, a ja za prekoracenje brzine(kazna je 500kn+650kn troskovi vjestacenja+1 bod).Vjestak je utvrdio po tragovima kocenja da sam neposredno prije sudara imao brzinu od oko 55kmh koja je za 10-30 veca od dopustene.

 

Stvar je u tome da je parsto metara prije sudara bio znak ogranicenja od 30kmh radi ostecenja kolnika (do toga znaka je vrijedilo ogranicenje 60kmh.), iako na tome dijelu ceste (oko 4km-otprilike toliko ima do sljedecega prometnog znaka) nema vecih oštecenja kolnika, a i u policijskom zapisniku policija navodi stanje kolnika kao "suh,hrapav,dobar"

 

Nadalje taj isti znak je uklonjen sa toga mjesta nakon dva mijeseca iako nisu radjena nikakva poboljsanja na cesti (trenutno je najveca dopustena brzina 60kmh).

 

Sa druge strane ceste nije bilo nikakvoga znaka za ogranicenje brzine zbog ostecenja kolnika.

 

Zanima me dali ima smisla pisati zalbu na osnovi ovoga sto sam naveo?

 

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me dali ima smisla pisati zalbu na osnovi ovoga sto sam naveo?

 

 

ne, nema smisla. od vozaca se ocekuje da se bezuvjetno pridrzava ogranicenja izrazenih pomocu prometnih znakova, a ne da analizira jesu li znakovi postavljeni s razlogom pa da po vlastitom nahodjenju odlucuje treba li iste postovati ili ne...

i tocno je da je nezgodu izazvao onaj koji vam je presjekao put kretanja, medjutim u vasih 7.5 metara forsiranog kocenja brzina vozila je smanjena za cca 37.79 km/h pa se ta nezgoda, da ste se pridrzavali ogranicenja 30 km/h, ne bi niti dogodila (sto vam je vjestak vjerojatno i rekao).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iako na tome dijelu ceste (oko 4km-otprilike toliko ima do sljedecega prometnog znaka)

 

postoji li prije tog drugog prometnog znaka nekakvo raskrizje? prom. znakovi vrijede do prvog raskrizja, a poslije njega, ako znak nije ponovljen, vrijedi opce ogranicenje. pa ako se izmedju znaka i mjesta nezgode nalazilo neko raskrizje onda ste bili u zoni opceg ogranicenja (naselje=50km/h; van naselja=90 km/h)

to bi proslo kao temelj zalbe...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Jos me zanima u osiguranju su mi skinuli 15% bonusa zbog nesrece i rekli su da ako nisam kriv donesem rjesenje pa ce mi vratiti bonus.S obzirom da u rjesenju pise da sam ja kriv za prekoracenje brzine, a on za nepropisno skretanje i izazivanje prometne nesrece dali mi osiguranje mora vratiti bonus?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je za što ste točno proglašeni krivim, ako piše da ste izazvali prometnu nesreću zbog toga što ste prekoračili brzinu, onda bonus otpada, a to izlazi iz onog što ste naveli da piše u vještačkom nalazu i mišljenju, ali ako ste vi samo proglašeni krivim za prekoračenje brzine, bez uzročne povezanosti s prometnom(to mi ide iz visine kazne), onda druga stvar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da vam moraju vratiti bonus jer krseci propise o brzini kretanja vi jos uvijek niste izazvali nezgodu, samo ste pridonjeli njenom nastanku i/ili visini stete. zbog toga vam mogu npr umanjiti odstetu, a ne i ukinuti bonus.

ali bonus ste mogli izgubiti samo ako je drugom ucesniku steta isplacena s vase police, kako je doslo do toga? jeste li po policijskom razmisljanju vi bili krivi za nezgodu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam kako je doslo do toga, uglavnom na ocevidu je bila policija, mi smo razmjenili podatke i otisli u moju i njegovu osiguravajucu kucu.

 

U policijskom zapisniku njemu se pripisuje prekrsaj iz clanka 43 stavak 2.(nepropisno skretanje), a meni 53 stavak 1.(prekoracenje brzine).

 

Znaci u rjesenju meni samo pise prekrsaj zbog prekoracenja brzine 500kn+troskovi, a njemu zbog nepropisnog skretanja i jos mu je dodano primjena clanka 294 stavak 1. - znaci da je izazvao prometnu nezgodu i kazna dvostruko veca za prekrsaj koji je pocinio 1400kn+troskovi.A na posljednjoj stranici rjesenja posebno pise u izvjescu vjestaka "... tako sto je sa vozilom poduzeo radnju skretanja, a da se prethodno nije dobro uvjerio da to moze dobro izvrsiti bez opasnosti za druge sudionike u prometu zbog cega je prouzrocio prometnu nesrecu".

 

Ja sam mjesec dana nakon sto sam slozio auto od njegovoga osiguranja (Euroherc) trazio novac za isplatu stete i dobio sam ju umanjenu za 10%, jer je njima sutkinja rekla da ja imam prekrsaj zbog prekoracenja brzine.Sredinom ove godine kada sam isao osigurati auto u mojoj osiguravajucoj kuci rekli su mi da sam imao naplatu stete sa police i skinuli su mi 15% bonusa.Uglavnom kada sam pitao gospodju koja tamo radi kako je moguce da ja naplatim stetu od njegovog osiguranja, a on od moga i ako je podjeljena odgovornost zar ne placa svako sam svoju stetu, ona nije znala nego je rekla da im kad dobijem rjesenje donesem i ako nisam kriv vratit ce mi bonus.

 

Ovo u vezi osiguranja pitam da znam imam li pravo na povrat bonusa ili ne, jer sam jucer bio kod osiguranja sa ovim rjesenjem pa mi opet nisu znali reci dali ce mi vratiti bonus, da se moraju cuti sa svojim pravnikom.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija