Jump to content

Fiducija na nekretnini, kredit


tonko7

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas da mi hitno odgovorite na :

imam kredit uz fiducijarno osiguranje na nekretnini, šta u naravi znači: fiducijarni prijenos vlasništva nad mojom nekretninom izvršen je u korist Zagrebačke banke; pitanje sad:

htio bi kod druge banke podići hipotekarni ili fiducijarni kredit sa zasnivanjem založnog prava na toj istoj nekretnini koja je već fiducijarno prenesena kod ZABE dok je kredit još u otplati, a sa tim drugim kreditom druge banke htio bih vratiti stari kredit ZABI -- na koji način to izvesti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Fiducija = je prijenos vlasništva i prava na vjerovnika

tj. davatelja kredita .

Na sporazume o osiguranju prijenosom vlasništva i prijenosom prava i na postupke njihova upisa u zemljišne knjige primjenjuju se odredbe ovršnog zakona ,koje su bile na snazi u vremenu sklapanja tih sporazuma .

 

Bitno je , radi se o sporazumu koji stranke zaključuju u postupku osiguranja pred Općinskim sudom na zapisnik ili pred javnim bilježnikom ( u formi javnobilježničkog akta ili solemnizirane privatne isprave, a prijenosom vlasništva na stvari ili prijenosom prava fiducijar osigurava svoju novčanu tražbinu ili nenovčanu tražbinu ,koja mora

biti izražena u novčanoj protuvrijednosti. U Sporazum se unosi odredba o tome kada će osigurana tražbina dospijeti odnosno kako će se njezino dospijeće odrediti,fiducijant ne mora biti osoba prema kojoj fiducijar ima tražbinu već to može biti i treća osoba.

 

Fiducijar = vjerovnik Fiducijant = dužnik

 

Fiducijar se prema odredbama Ovršnog zakona namiruje izvansudski.

 

Sporazum o fiduciji ima značaj sudske nagodbe, a ako se prenosi vlasništvo na nekretnini koja je upisana u zemljišnoj knjizi treba sadržavati i izjavu fiducijanta (dužnika) da je suglasan da se neposredno na temelju sporazuma može u zemljišnim knjigama nadležnog suda izvršiti prijenos fiducijarnog vlasništva , temeljem čega svaka

stranka svaka stranka može tražiti navedeni prijenos uz zabilježbu da je prijenos obavljen radi osiguranja ( upis fiducijarnog vlasništva vrši se na listu B , a zabilježba na listu C zk.uloška )

.

Iz Vašeg posta da se naslutiti da novim kreditom namjeravate zatvoriti jedan kredit kreditom druge banke , u tom slučaju brisanje fiducije može se izvršiti samo isplatom cijelokupnog duga prema prvoj banci.

 

Često davatelji kredita svoja potraživanja osiguravaju

putem osiguravajućih kuća .Imate raznih mogućnosti, ne mora to biti fiducija .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ako sam Vas dobro shvatio:

- ja imam sa ZABOM takav kreditni ugovor o fiducijarnom prijenosu vlasništva nad nekretninom koji nema odredbu da se fiducijarno vlasništvo može prenjeti na treću osobu;

 

tj. ako bi druga banka kod koje namjeravam podići hipotekarni kredit htjela ZABI isplatiti njezin postojeći kredit sa fiducijom ili hipotekom na istoj nekretnini kod koje ZABA ima fiduciju --- onda bi ja sa ZABOM trebao sklopiti svojevrsni aneks tog prvog kreditnog ugovora koji bi drugoj banci odmah po namirenju koje ja kao fiducijarni dužnik imam prema ZABI omogućivao da se kod gruntovnice nadležnog suda upiše u isti ZK uložak?!

 

Inače radi se o solemniziranoj ispravi o kreditnom ugovoru sa fiducijarnim prijenosom vlasništva kod javnog bilježnika koji imam zaključen sa ZABOM.

 

Zahvaljujem neizmjerno na hitnom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Novi davatelj kredita bi bio ta treća osoba ,koja preuzima obvezu isplate kredita ZABI i stupa na njeno mjesto .Isplatom kredita prestaje fiducija , Vama se vraća vlasništvo ili prava ako Vi otplatite , a ako to učini treća osoba tada ste Vi dužnik prema trećoj osobi i ona ima pravo na fiduciju.

 

Banka sigurno ima mehanizme rješavanja takvih slučajeva .

To bi mogao biti sporazum po kojem Banka davatelj kredita istovremeno vraća kredit ZABI I stupa na njezino mjesto u zemljišnim knjigama .

 

U Sporazumom sa ZABOm sigurno stoje uvjeti za prijevremeni povrat kredita , važno je da tek povratom kredita vraća se fisucija .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija