Jump to content

Potraga za sličnim slučajevima u "Sudskoj praksi"


Eudora

Preporučene objave

Dakle problem je sljedeći. Tražim konkretno slučajeve u našoj sudskoj praksi kod pravno-imovinskih odnosa.Da pojasnim malo bolje.

Naš slučaj je taj da vodimo spor na sudu protiv muževe (od mog muža) bivše žene da se iseli iz stana koji je on dobio nasljedstvom od svojih pokojnih roditelja. Slučaj traje već cca 3 god. Ona traži polovicu stana na osnovu toga što je bila sa njime 27. god. u braku, a svoju nasljednu imovinu je ustupila svojoj rodbini na nagovor svoje braće i sestara. Dakle glavni razlog je taj da se neda iz stana van jer nema gdje živjeti pa odugovlači proces. Ona se je upisala pred pola godine da je suvlasnik stana ( na osnovu toga što je prijavljena na adresu tog stana). Nadam se da sam ovo zadnje dobro napisala jer nisam baš sigurna da se to tako zove, ali uglavnom upisala se je. Ali na papirima sve stoji da je moj muž vlasnik 1/1 i narvano postoji ostavinska rasprava koja je provedena kada je njegov otac umro pa je majka odmah sve prebacila na sina (mog muža) da se ne bi radila ostavinska još jednom nakon njene smrti.

Općinski sud joj je na osnovu tog njezinog upisivanja dodjelio da ima pravo na polovicu stana, a drugu mora ustupiti njemu (mom mužu za život).

 

Mene konkretno zanima kako da pretražim bazu podataka "Sudske prakse" za takvim slučajevima da je sud presudio u korist vlasnika nekretnine, a da se druga strana morala iseliti van bez prava na polovicu nekretnine ili možda novčano obeštećenje.

 

Sjećam se bilo je jedanput na HTV-u u sklopu Dnevnika pred jedno par godina (između 2005 i 2008 ) muž se rastao od žene i izašao iz svoga stana van te je tužio za svoju nekretninu i dobio je spor te su njegova bivša žena, sin (koji je imao mentalnih i zdravstvenih poteškoća i od sina žena) morali su izaći van. (ovo je ako se ne varam bilo u Rijeci)

Drugi slučaj je bio da je muž dobio stan od Hrvatske vojske na osnovu toga što je bio branitelj u Domovinskom ratu i uz to su mu uzeli u obzir da ima ženu i 3 ili 4 djece. Dobio je veći stan. Čovjek se rastao od te žene izašao je iz tog stana van te je tužio nju za povrat nekretnine. Dobio je slučaj (bez obzira što je on dobio taj stan i na osnovu toga što je bio oženjen i imao je više djece), bivša žena se morala iseliti iz stana van. Stan je glasio na njega.

 

Molila bih vas za pomoć kako da pretražim tu bazu jer traži u tražilici broj predmeta,vrstu predmeta,sadržaj odluke i tome sl.

 

Jer cilj na je da nađemo slučajeve slične ili iste našima da ih možemo navesti kod pisanja žalbe na odluku Općinskog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik imovine je onaj ko je upisan u gruntovnim knjigama.

to što je boravila u stanu 27 godina nije uvjet za upis vlasništva.

tek pravnim poslom se mogla upisati u gruntovnu knjigu kao vlasnik stana (kupoprodajni ugovor,darovni ugovor,odluka suda,ugovor o doživotnom uzdržavanju itd.)

provjeri u gruntovnici na osnovu čega je upisana kao suvlasnik stana (ako je upisana).

izvadi novi vlasnički list.

tražite da za zadnjih 5 godina plati najamninu (stjecanje bez osnova )i da nastavi plaćati najam ili iseli.

ako se u presudi navodi da je suvlasnik stana obavezno pisati žalbu Županijskom sudu na presudu Općinskog suda uz obrazloženje da je stan nasljeđen a ne bračna stečevina.

 

na stranicama Vrhovnog suda nalaze se primjeri presuda

www.vsrh.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu hvala vam na brzom odgovoru.

 

Slučaj vodi odvjetnik.

Dakle ona se upisala na osnovu toga što ima prijavljenu adresu na toj nekretnini, točno tako.Izvadio je muž ponovno vlasnički list pred malo , na zahtjev Općinskog suda i tamo stoji 1/1 vlasnik je on.

Isto tako je muž podnio zahtjev za plaćanjem najamnine kako ste vi naveli. To je već u postupku oko 6 mjeseci, samo što to sporo ide.

Ona je tj. njezina odvjetnica (od bivše žene) je podnijela zahtjev Općinskom sudu za polovicu stana na osnovu tog upisa i Općinski sud joj je to dopustio i isto tako je to potvrdio i Županijski sud, ali kod razmatranja tog zahtjeva moj muž nije bio pozvan na davanje izjave nego je to napravljeno mimo njega i naše odvjetnika. Znači samo uz prisutstvo/ na osnovu njihovog zahtjeva.

 

Žalili smo se na taj zahtjev i na to da je to nasljeđe a ne bračna stečevina. Samo što i sami znate to sve traje predugo i odugovlači se.Mi smo do sada već platili preko 12 000 eura stanarine u te sve godine, a ona ne plaća ništa.

 

Zbog toga me zanima kako da točno upišem kod pretraživanja "Sudske prakse" da nađem iste slučajeve ili slične. Zanima me točno pod čime se to vodi "Građanske parnice-razno" ili nešto drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Ja uopće nisam napisala da je Županijski sud odbio žalbu moga muža na tu njihovu presudu za dodjelu polovice stana na osnovu 27 godina braka. Već sam napisala da je Županijski sud donio tu presudu na osnovu 27 godina braka, a stan je stečen nasljeđem sa pokojnog oca na sina ( tj. mog muža).

 

Žalili smo se na tu presudu višem sudu u roku.

 

Moje pitanje je bilo jasno kako da nađem na "Sudskoj parksi" slične slučajeve u Rep. Hrvatskoj.Pod kojim nazivom se vode takvi slučajevi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Županijski sud je u takvim postupcima drugostupanjski sud, dakle donosi konačnu odluku i teško da ste se mogli žaliti. Na konačne odluke mogući su samo izvanredni pravni lijekovi.

 

Što se tiče pretraživanja, sudsku praksu možete pretraživati na stranicama Vrhovnog suda.

 

Postoje različiti načini pretraživanja, a način pretraživanja je opisan pod poveznicom Pomoć. Opis je dosta opširan i nema ga smisla ovdje ponavljati.

 

Ako Vam nešto iz uputa konkretno nije jasno, možete pitati ovdje ili mailom informatičku službu VS.

 

Najjednostavnije će vam vjerojatno biti pretraživanje po ključnim riječima, npr. "bračna stečevina", "stan", "utvrđenje vlasništva", "razvod" i slično, ovisno o tome što je već karakteristično za Vaš slučaj; ili prema zakonima i zakonskim člancima koji se spominju u vašim presudama. Uzimite u obzir da tražilica VS-a ne prepoznaje promjene riječi, pa treba pretraživati s različitim oblicima riječi ili korištenjem korijena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija