Jump to content

Moze li se alimentacija direktno uplacivati punoljetnom djetetu?


zabrinuti_tata

Preporučene objave

Placam alimentaciju bivsoj supruzi za dvoje djece. Starije dijete je punoljetno, srednjoskolac i zeli primati dio alimentacije na poseban racun (opravdano, jer mu majka ne daje ni minimum potreban za skolu, cak ni za javni prijevoz). Inace djeca zive s majkom i tako zele i ubuduce. Sto je potrebno uraditi da bi se alimentacija prebacila na punoljetno dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porazgovarajte s majkom djeteta i utvrdite da se ne radi o prkosu djeteta prema majci koja nije u mogucnosti sve financijski izdrzati, jer potrebe su sigurno velike jer su i djeca velika.

 

Osim toga, nigdje ne stoji da majka moze sada potrazivati od punoljetnog djeteta da joj placa rezije koje kod nje potrosi iz SVOJIH sredstava, pa cete vidjeti kako ce to izgledatai.( ne kazem da ce to majka i uciniti, ali ako se dijete ne moze uklopiti u zajednicu i zeli biti financijski neovisno od te zajednice, onda mora snositi i samostalno sve troskove samostalnog zivota).

 

Mozda je najbolje da dijete pocne samostalan zivot u podstanarstvu, pa da vidi koliko kosta stan, rezije, hrana, pa da ima samo obaveze oko sebe, pa koliko bude trosilo na izlaske, bonove za mobitel i odjecu, ili mu vi dodatno pomozite nakon srednje skole.

 

Mozda dijete, koje je punoljetno, shvati vasu i majcini zrtvu za njega, ulozenu svu do sada i pocne cijeniti tudji rad i vrijednost novca.

 

Sve sto zelite promijeniti, zbog promjenjenih uvjeta morate rijesiti preko nadleznog CZSR, A to znaci da trazite promjenu sudske odluke koja je donesena pri uvjetima dok su djeca bila malodobna. Kako su se sada promijenili uvjeti, tj,. dijete je steklo samostalnost,punoljetnost, uloga majke se mora promijeniti i dijete mora od vas i od majke zahrtjevati uzdrzavanje dok si ne nadje posao, sto znaci da s majkom ne mora niti zivjeti, lil ne moze ako to majka tako odluči.

 

Savjet: Dobro izvazite sto je najbolje zavase dijete i prije svega se dogovorite se s majkom, ali pazite da vam se visina uzdrzavanja ne bi povecala s obzirim da je to veliko dijete s vrlo velikim potrebama, mislim da bi vam CZSR odredio 30% promanja za oboje djece najmanje.

marko888 je napisao:

da, moguce je. za preostalo vrijeme obveze uzdržavanja (minimalno 1 godina od završetka srednje škole) moguće je uplaćivati iznos punoljetnom djetetu.

naime, i da majka želi nešto napraviti oko toga - više ne može, jer je dijete punoljetno i nije više njegov pravni zastupnik pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja inace placam 30% od primanja za alimentaciju. Ne radi se o prkosu djeteta vec o tome da majka trosi novac znatno preko svojih mogucnosti pa tako i alimentacija odlazi na pokrivanje tako nastalih dugova (ovo se moze i dokazati ali ne bih zelio nikakve sudske sporove s bivsom suprugom). Radi se o djetetu koje ide u cetvrti razred gimnazije, odlicnom uceniku i koje ce vjerojatno nastaviti studirati). Znam da dijete, ako dobije alimentaciju, mora pomoci majci oko placanja rezija ili kako se dogovore. Medjutim, majka s jedne strane alimentaciju trosi nenamjenski, a sdruge strane ucjenjuje dijete da ako bude trazilo svoj dio alimentacije, mora iseliti iz kuce (kuca je 50% moja i ja sam iselio i ostavio je na koristenje majci i djeci).

Nisam siguran da li CZSR ovdje ima nadleznost jer je dijete punoljetno (inace je i Centar dobro upoznat s cijelom situacijom i dao bi podrsku da se dio alimentacije direktno isplacuje djetetu).

Dakle, zanima me da li je CZSR institucija preko koje treba pokrenuti promjenu placanja alimentacije, i mora li dijete dati neku svoju suglasnost za to?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam sto pise u vasem sudskom rjesenju, ali ako nije navedeno da, nakon punoljetnosti dijete moze dobivati uzdrzavanje na svoj osobni racun u banci, onda to morate rijesiti preko njih. Tamo se posavjetujte s pravnikom .

 

Nisam pravnica vec psiholog i ....., pa cete odgovarajuci pravni savjet i eventualno rjesenje o promjeni postojecih uvjeta dobiti od pravnika vaseg nadleznog CZSR, sto moze povuci i novo sudsko rjesenje o uzdrzavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija