Jump to content

aktivna plomba na ZK ulošku


tonko7

Preporučene objave

Molim vas da mi najhitnije odgovorite na:

Na ZK ulošku moje čestice bila je upisana fiducija u korist ZABE zbog kredita, nakon što je kredit odplaćen, ZABA je izdala očitovanje o vraćanju fiducijarnog vlasništva.

Sada vidim na internetu da sam ponovo ja vlasnik 1/1.

ali vidim i to da postoji AKTIVNA PLOMBA postavljena istog dana kad je ZABA predala u sud brisovno očitovanje, naravno ne piše čija je to aktivna plomba nego samo njezin broj,

šTO TO SADA ZNAČI, DA SE JE DESILO? 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

molim pomoć! za stan za koji sam zainteresirana na vlasničkom listu ima aktivnu plombu, a ona je tu jer supruga prijašnjeg vlasnika, kojem je stan oduzet ovrhom, tuži ovrhovoditelja radi nedopuštenosti ovrhe i traži isplatu polovice stana kao bračne stečevine! sadašnji vlasnik je stan otkupio na javnoj dražbi! da li se ja tom slučaju mogu upisati kao vlasnik i da li ta tužba utječe na mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po nekim pravnicima, koji ne sjede na ustavnom sudu i vrhovnom sudu načelo povjerenja u zemljišne knjige bi moralo imati prednost pred raspolaganjem nekretnine koja je bračna stečevina, a koja nije kao takva upisana u zk, nego je upisan samo jedan od bračnih drugova.

 

To znači da ukoliko netko kupi nekretninu od osobe koja je u zk upisana kao vlasnik nekretnine, bez plombi, zabilježbi i sl, morao bi biti pravno zaštićen u smislu da se ne mogu pojaviti treće osobe (neupisani supružnici sa stvarnopravnim zahtjevom prema poštenom kupcu) koje mogu pobijati raspolaganje. Ovo po meni vrijedi i kod redovne kupoprodaje i kod naplate u ovrsi.

 

Međutim, ustavni ali što je još žalosnije i pogubnije po sigurnost pravnog prometa VSRH su donijeli takve odluke kojima daju prednost neupisanoj bračnoj stečevini nad načelom povjerenja u zemljišne knjige. Osobno sam stvarno bio zadovoljan sa g. Radolovićem koji je tom prigodom sa još jednim članom vijeća napisao izdvojeno mišljenje, koji se u svemu poklapa sa mojim mišljenjem o ovom pravnom pitanju. Zemljišna knjiga kao registar bi trebala biti osnova pravnog prometa nekretninama i sva se prava moraju i mogu upisivati u njima. Isto tako neupisani supružnici mogu svoja prava vlasništva upisivati ukoliko se žele zaštiti. Ovako smo dovedeni u situaciju da praktički kada prodajete nekretninu morate ispitivati drugu stranu o bračnom odnosno izvanbračnom statusu, a bilo bi dobro i da bračni drug supotpiše raspolaganja nekretninama.

 

Ono što hoću reći je da ne kupujete tu nekretninu jer po sadašnjoj (lošoj) praksi Ustavnog suda u VSRH bi se vrlo lako moglo dogoditi da stan kojeg ste platili izgubite.

 

Ukoliko koga zanima, mogu ove odluke poslati na pm ili na mail, mislim da ih imam spremljene na kompjuteru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam i ja jedno pitanje vezano uz plombu. Tuzila sam osobu uvezi stana koji je nasljedstvom trebao pripasti meni ali je prevarom pripao nekom drugom. Na stan je (povodom moje tuzbe) stavljena plomba, no sad je opet skinuta, iako smo se ta osoba i ja dogovorili vansudski nagodbom. nagodba je sasvim postena i sto vise sam popustila i odrekla se nekih svojih prava da bi mi se vratila nekretnina, no danas je stiglo rjesenje da je zahtjev za uknjizbu odbijen. plomba je skinuta, sto znaci da ta osoba, u koju nemam nimalo povjerenja, meni moze otudjiti stan. sta sad da radim? od odvjetnika mi jos nije stigao odgovor, a jako sam uznemirana, jer me sav moj zivot veze uz tu nekretninu i jer mi je to jedina uspomena na pokojnog oca... uz to imam sve dokaze (pisma itd.) da je otac zelio meni ostaviti sve svoje nasljedstvo.

 

da li je pravilno da se plomba skine, iako tuzba radi koje je stavljena jos traje? znaci, ako sud nije prihvatio nagodbu, jednostavno skinu plombu, a tuzba jos stoji u tom slucaju? ne shvacam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija