Jump to content

DA LI JE TO MOGUĆE


anonimno

Preporučene objave

Imam rješenje o upisu prava vlasništva stana, kao i vlasnički list sa formulacijom: tereta nema, plombe ispuštene kao nepotrebne. Stvar je interesantna jer imam ugovor o otkupu stana na obroke (20 godina) , koje sam pola isplatio. Pitanje je što sad da radim jer namjeravam stan prodati i to hitno zbog situacije u obitelji. U zemljišnim knjigama sam naglašavao da postoji otkup i da je bivši vlasnik (institucija) upisan kao nosilac hipoteke, no međutim uz sve silne provjere tijekom 10-ak dana službenici su slijegali ramenima i rekli prodajte stan jer je "čist" i da oni odnosno zemljišne knjige ne mogu ništa promjeniti niti po kakvom osnovu. Molim za mišljenje ove situacije, kao i za mišljenje vrijednosti ugovora o otkupu u kojem jasno stoji stavka otkupa i hipoteke, no Općinski sud je to u svom rješenju ignorirao i mene proglasio vlasnikom stana bez tereta. Unaprijed hvala za bilo kakvu informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm.. banka koja je dala kredit, obično je to bila Privredna banka, za taj otkup.. u stvari kojoj banki plaćate rate.. jel. Garancija tih kredita za stanove pod "otkupom" je bila hipoteka same te nekretnine.. Obično se banke odmah uknjiže. Ili je službenik suda propustio upis u knjige, ili službenik banke.. gotovo za ne povjerovati.. Najbolji odgovor ćete dobiti u banci. Savjetujem vam da to učinite, jer banke nikada ne opraštaju a o kamatama da ne govorimo.. kada vas pronađu. vi vjerojatno razmiš. da prestanete plaćati rate ali ne mojte..

Za daljnju prodaju stana, taj teret treba prebaciti na neku drugu nekretninu uz suglasnost, odobrenje vjerovnika (banke.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću plaćati i dalje. Ali smatram da budući kupac treba znati za to. I onda to izgleda ovako nekako- Imate vl. list?- Da.- Vidim da je sve u redu, nema tereta.- Pa znate ima tereta.- Kako ima a nije upisan?!- Neko ga je zaboravio upisati.- KO?- Nemam pojma. Ja sam tvrdio da ima a ZK kažu da nema i što ja sad kompliciram.- Kupac gleda mene, gleda vlasnički list izdan danas i -OKRENE SE I ODE. A htio je kupiti stan. Dolazi drugi kupac i ja na mukama. Moram što prije prodati stan! I ovaj će otići kad čuje priču. Reći ili ne reći-pitanje je sad!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo pogledajte što u ugovoru piše, i spominje li se hipoteka.

Drugo, sud je po sadašnjim zakonima dužan da prouči ugovor i dopusti tražene upise npr. stjecanja vlasništva jedino ako se izvrše i upisi svih tereta koji proizlaze iz tog ugovora (isprave). Kako je bilo prije 10 godina ne znam.

 

I pod treće nemojte se nipošto naprezati oko upisa te hipoteke, i komplikacija oko prijenosa iste na druge Vaše nekretnine jer ako taj isti upis ne postoji a netko treći stekne nekretninu (kupac) taj više neće nikako moći doći u nekakav neugodni položaj glede te hipoteke jer se ona neće moći naknadno upisati.

 

O tome govori članak 8, stavak 4 Zakona o zemljišnim knjigama:

 

"(4)

Osoba koja je u dobroj vjeri upisala knjižno pravo postupajući s povjerenjem u potpunost zemljišne knjige, stekla ga je neopterećeno teretima koji nisu bili upisani u času kad je zatražen upis niti je tada iz zemljišnih knjiga bilo vidljivo da je zatražen njihov upis, osim ako je zakonom drukčije određeno."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija