Jump to content

Imovina u banci austrougarske


pr1nceza

Preporučene objave

Nadam se da je ovaj podforum pravo mjesto za ovakvo pitanje, malo je neobične naravi, no ako moderatori misle da ima bolje mjesto za njega neka ga slobodno premjeste.

 

Situacija je slijedeća... Pokojni djed je uvijek tvrdio da je pradjed radom u americi zaradio ogromne kolicine novca, "za kupit pola splita" kako je govorio, od cega je s malim dijelom kupio poljoprivrednog zemljišta, a ostalo je držao u banci austrougarske te je to propalo s krajem prvog svjetskog rata. Uvijek smo mislili da pretjeruje, sve dok nije netom prije smrti konačno podijelio pradjedovu zemlju između sebe i braće i sestara. Tada smo po količini te zemlje shvatili da je iznos koji je držao u banci morao biti podosta velik.

 

Sad me zanima, ako itko ima ideju, kako saznati koliko je pradjed imao u banci austrougarske, koju je koliko sam uspio saznati sukcesirala Oesterreichische Nationalbank, i ustvari pretpostavke je li taj novac propao djelovanjem inflacije i devalvacije te samim time ne postoji, ili je propao jer jedan slabo školovan dalmatinac jednostavno nije znao da raspadom države i njene banke nije nestalo i njegovo pravo na imovinu u istoj?

 

Normalno, u ovoj fazi su to samo nagadjanja i pretpostavke, zato mi je najbitnija informacija kako bi i gdje ja mogla saznati imam li kao izravna nasljednica ikakvo pravo na potraživanje, i još bitnije - imam li zakonski realne šanse da to potraživanje i ostvarim s obzirom na to da je dugo vremena prošlo a jedna takva banka ima malčice jače zakonske resurse od mene :misli:

 

Hvala svima! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Obzirom da se nitko od pravnika ne javlja, usudjujem se napisati vam svoje dobronamjerno, ali nestrucno misljenje (imajuci pri tome na umu odlican prigodni citat Clinta Eastwooda koja se stalno vrti medju Legalisovim Izjavama, ehm).

 

Dakle, da ja imam slican problem (a jos ne znam da li ga imam :-D ) prevela bih kod sudskog tumaca za njemacki Rjesenja o nasljedjivanju (iz kojih se jasno moze vidjeti da sam nasljednik vrijednog pradjede) i s tim prijevodom bih otisla u austrijsko veleposlanstvo kako bi mi oni savjetovali sto i kako postupiti u prikupljanju navedenih informacija - mozda upit u sadasnju banku moze veleposlanstvo poslati vec na temelju tog prijevoda kao sto to rade javni biljeznici u ostavinskim raspravama. Austrijanci su pedantni ljudi, za ocekivati je da nekakva zabiljeska o racunu na pradjedovo ime sigurno jos uvijek postoji negdje u nekoj arhivi, mozda vec i u ugovoru ili anexu ugovora o absorbiranju navedene banke od strane sadasnje banke...

 

A usput bih jos poslala upit u Udrugu bankara RH na temu medjunarodnih zakona o postupanju u slicnim situacijama (kad se vlasnik racuna ne javlja dugi niz godina). Jer prvi i drugi svjetski rat nisu bili ni prvi ni zadnji ratovi u povijesti bankarstva i nisu svi bogatasi postali siromasi nakon sto bi banku u kojoj su drzali novce i druge vrijednosti u sefu "progutao" rat, pa dok se ne javi neki strucni poznavatelj medjunarodnog bankarstva s Legalisa, svaka informacija moze biti neki novi trag kojim putem krenuti tj. kakva su sve pravila uobicajena...

 

U svakom slucaju i bez obzira na stupanj skolske spreme, vlasnik je novac mogao orociti ili uloziti u dionice ili dio pretvoriti u dijamante ili zlato koji i dan danas stoje tamo u nekom sefu, a orocenje se automatski moglo obnavljati kao sto se mogla i valuta automatski konvertirati iz stare u novu, pa dubina vaseg istrazivanja ovisi samo o zelji, sredstvima i vremenu koje imate na raspolaganju.

 

A ukoliko na kraju ipak ispadne sve u stilu "sto se babi htilo, to se babi snilo" tj. "mucak", mozda od prikupljenog materijala i obavljenih kontakata mozete napisati zanimljiv post na Legalisu kao i napeti roman za ove vruce ljetne dane.

 

Sto cemo sve s veseljem i zanimanjem procitati! :-)

 

Puno srece u istrazivackom radu :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija