Jump to content

laganje suda


adanac

Preporučene objave

Molim za pravnu pomoc sta da radim. Radi se o porodicnom nasljedstvu. Moja braca i sestra nisu dali moje ime na sudu kad je bila ostavinska rasprava tako da su me iskljucili iz prava na nasljedjivanje. Nemam nikakve papire ili odluke suda niti znam kako da do njih dodjem, ne znam kako je sva nepokretna imovina presla na moja dva brata. Jedino sto imam je izvod iz katastra da se sva zemlja na njima dvojici. Od mene nije trazena nikakva punomoc niti izjasnjenje. Pomozite mi pravnim savjetom sta da radim. Ako ih tuzim da li ce odgovrati za krivicno djelo laganja suda,i imam li ikakvu sansu da dobijem svoj dio porodicnog nasljedstva. Hitno je,molim vas da mi pomognete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikako se ne radi o laganju suda, jer sud nije mogao znati da postoji još jedan nasljednik, pa su eventualno lagale stranke a ne sud. Sud ne daje iskaze već samo utvrđuje stanje prema raspoloživim dokumentima i iskazima, pa ne može niti "lagati".

 

Uzmite odvjetnika i podnesite tužbu protiv sunasljednika radu utvrđenja da ste jedan od nasljednika. Naravno, morat ćete pribaviti dokumente o srodstvu s ostaviteljem.

 

Budući da niste napisali kad se to desilo, ne može se procijeniti da li je možda došlo do zastare.

 

Ako možete dokazati da su sunasljednici znali za Vas, možete podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv njih. Prije podnošenja prijave također se posavjetujte s odvjetnikom.

 

Ako su se drugi nasljednici upisali u zemljišne knjige, možete u z.k. odjelu tražiti iz zbirke isprava kopiju rješenja o nasljeđivanju temeljem koje je izvršen upis, pa iz toga vidjeti o kojem se spisu radi i prema potrebi izvršiti uvid i u spis. Nisam siguran možete li tako i u katastru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo da se zahvalim na odgovoru,kao drugo izvinjavam se zbog pogresnog izraza laganje suda, trebalo je biti laganje pred sudom. Posto su moja braca i sestra precutili odnosno rekli da nema vise niko od nasljednika. Ostavinska rasprava je bila negdje 2002 i ja sam stalno bila sa njima u vezi,ali je problem sto su i mene stalno lagali i nalazili nekakve razloge da mi ne kazu i ne posalju ikakve papire,niti su od mene trazili bilo kakvu punomoc ili izjasnjenje. Kucu su prodali za zivota moje majke ali bez mog znanja.Sad je dosla u pitanje zemlja koju posjedujemo. Tako na kraju saznajem da na ocevom imenu nema nista nego na dvojici brace.Mogu dokazati da su znali za mene i vjerovatno cu dobiti papire iz katastra ali je pitanje ako ih tuzim da li mogu dobiti parnicu,koliko ce to dugo trajati i da li ce oni odgovarati krivicno i sta mogu da dobijem.Unaprijed hvala svima koji bar procitaju moju poruku i onima koji mi odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste nasljednik kao i oni, parnicu ćete dobiti sigurno budući da se radi o jednostavnoj stvari - ili jeste nasljednik, ili niste.

 

Koliko bi parnica trajala, teško je reći jer ovisi o opterećenosti konkretnog suda. Ako se uzme u obzir da se na svaku prvostupanjsku presudu može žaliti, treba računati s barem 2 godine.

 

Međutim, ako u međuvremenu dođe do otuđenja imovine, ili je već došlo do toga, ili se zakomplicira iz nekog drugog razloga, potrebno vrijeme da stvarno dođete do svoga vlasništva moglo bi biti i dosta dulje.

 

Točniju procjenu može dati odvjetnik na temelju svog iskustva.

 

Po mojem mišljenju, vaša braća su počinila kazneno djelo. No, kakva je praksa u takvim slučajevima isto biste trebali saznati od odvjetnika.

 

Možda biste mogli upozoriti svoju braću što ih čeka ako Vam dobrovoljno ne priznaju Vaša prava. Takav rasplet ne bi bio ugodan za njih, ali vjerojatno niti za Vas, ipak su Vam braća, pa bi bilo najbolje da to sporazumno riješite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je najvažnije kod pokretanja sudskog spora, bez obzira što je tek počeo i nije okončan jest to da imate pravo tražiti zabilježbu spora na nekretninama koje su predmet nasljedstva.

To znači da će zemljišno-knjižni odjel upisati zabilježbu da su nekretnine koje su bile predmetom nasljedstva postale predmet sudskog spora , tako da ih nitko neće moći otuđiti (prodati isl.) za cijelo vrijeme trajanja spora. Onda ćete moći mirno spavati a oni više ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija