Jump to content

kako se osigurati ...


Cor

Preporučene objave

... da će oporuka koju ostavim iza sebe biti izvršena onako kako u njoj piše ?

Naime, zanima me sve, od nekakve klasične forme oporuke (znam, treba napisati kome kaj ostavaljam :-), ali zanima me da li postoje neke formalnosti u izgledu koje treba zadovoljiti ... dalje me zanima da li je dovoljno da ima potpise svjedoka ili mora biti ovjerena kod bilježnika ...

Bilo je puno postova na tu temu ali nigdje nisam našao kompletan odgovoru ... pa ga lijepo umoljavam sada :-)

Unaprijed zahvaljujem,

pozdrav, C.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi i najjednostavniji oblik oporuke je vlastoručno napisana (dakle, NE nakucana ili isprintana!!) i potpisana oporuka. Nikakvi svjedoci u ovom slučaju nisu potrebni.

 

Drugi oblik je pisana oporuka pred svjedocima (uvjet je da oporučitelj mora znati čitati i pisati). U tom slučaju nije bitno tko je oporuku sastavio, već je bitno da oporučitelj izjavi pred DVA ISTODOBNO NAZOČNA svjedoka da je to njegova oporuka i pred njima je potpiše. Svjedoci će se također potpisati NA oporuku, ali NE MORAJU biti upoznati sa njezinim sadržajem. Svjedoci pri sastavljanju ovakve oporuke mogu biti punoljetne osobe kojima nije oduzeta poslovna sposobnost i koje znaju i mogu čitati i pisati. NE MOGU biti svjedoci pisane oporuke: potomci oporučitelja, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegovi preci i posvojitelji, njegovi srodnici u pobočnoj lozi do zaključno četvrtog stupnja, bračni drugovi svih navedenih osoba, kao ni oporučiteljev bračni drug!

 

Treći oblik oporuke je javna oporuka. Nju na oporučiteljev zahtjev sastavljaju u Republici Hrvatskoj sudac općinskog suda, sudski savjetnik u općinskom sudu ili javni bilježnik, a u inozemstvu konzularni odnosno diplomatsko-konzularni predstavnik Republike Hrvatske. Takvu će oporuku, sastavljenu PREMA KAZIVANJU oporučitelja, osoba koja ju je a sastavila pročitati oporučitelju, objasniti mu pravne posljedice oporučnog raspolaganja, i dati mu da je pred njom potpiše. Za službenu osobu koja sastavlja ovakvu oporuku vrijede ista ograničenja koja vrijede i za svjedoke pisane oporuke.

 

Također, postoji i usmena oporuka koja se izjavljuje pred dva svjedoka, no na taj se način može izjaviti poslijednja volja samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih oporučitelj nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku.

 

Ono što treba napomenuti jest da sve ove vrste oporuka imaju jednaku pravnu snagu i u slučaju da postoji više oporuka, važeća je ona koja je poslijednja sastavljena (ako je sastavljena u propisanom obliku), bez obzira je li to vlastoručna, pisana pred svjedocima ili javna oporuka.

 

Stvar koju također valja imati na umu pri sastavljanju oporuke je da se namire SVI NUŽNI NASLJEDNICI (potomci, posvojčad i bračni drug) minimalno u onoj visini koju im osigurava njihovo pravo na nužni dio, jer pravo na nužni dio ima jaču snagu od oporuke!

 

AuBlick!

 

:priest:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija