Jump to content

molim pomoć pomoć u vezi obustave na mirovinu


taba

Preporučene objave

Molio bi nekog da mi pomogne sa ogovorom u vezi obustave.

Imao sam kredit gotovinski u Splitskoj banci koji sam redovito otplačivao jer sam radio u HV i imao sa njima obustavu na placi.

2006 sam umirovljen pa dok mi je bila privremena mirovina 1500 kn nisu imali od čega uzet kad sam dobio mirovinu od 3100 kn oni su uzimali od mirov inskog 1/3 da bi prije par mjeseci dobio rješenje o otkazivanju kredita te su mi u poštanskoj banci gdje mi sjeda mirovina sjeli na sve mirovinu i rvi koju tamo dobivam .

Situacija je takva da već 3 mjeseca nisam digao ni kunu mirovine a stanje na računu je za ta tri mjeseca oko 9000 kn a nemogu do njih pošto mi je blokiran račun.( imam dvoje djece od 1,5 i 5 g onda znate kako mi je preživit bio u HV od 6.mjeseca 1991 do 11.2006 kad su me poslali u invalidsku mirovinu kao nesposobnog )

Dali ko zna dali po zakonu to mogu pošto sam čuo priče da mi nemogu uzet više od 1/3 primanja pa neznam šta dalje kome se obratit .

Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o zanimljivom pravnom pitanju. S jedne strane, postoji zadužnica vjerovnika (banke) koja dopušta ovrhu na (vjerujem) cijelom iznosu primanja po osnovi mirovine. S druge strane, tu je ovršni zakon sa svojim odredbama o ograničenju ovrhe s obzirom na vrstu dohotka (za mirovinu je to 1/3 njezinog iznosa).

 

Dakle, pravna snaga i pravni kvalitet zadužnice kao jedno pravo nasuprot ovršnom zakonu tj. drugom pravu koje normira ograničenje ovršivih tražbina. Da li zadužnica kao takva može potpuno derogirati zaštitu koje ovršeniku pruža OZ s obzirom na naplatu na njegovim mjesečnim (mirovinskim) primanjima? Po sudskoj praksi: sudska nagodba između vjerovnika i dužnika bi mogla takvu zaštitu umanjiti ili ukloniti. Trebalo bi razmisliti o snazi zadužnice.

 

Međutim, iz daljnjeg dijela posta/upita, uviđam da je zapravo riječ o otkazivanju kredita tj. o raskidu ugovora o kreditu. Da bi vjerovnik (banka) sjeo na cijeli iznos mirovine, potreban je jedan takav dogovor između stranaka (banke i kreditoprimca) ali izdignut u formu javnobilježničke solemnizirane isprave. Ukoliko je o tome riječ, takav akt (isprava) ima kvalitet pravomoćno presuđene stvari/sudske nagodbe. Provjerite svoje dokumente, kao i obveze koje ste preuzeli. Savjetujem uvid od strane nekog stručnijeg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija