Jump to content

kako sve dovesti u red?


anonimno

Preporučene objave

prije nekih 8 mjeseci kupila sam stan u zgradi u centru garada, zgrada je stara preko 100 god., nije etažirana. moj se stan nalazi u potkrovlju, dvoetažni je. na drugoj etaži nalaze se dvije sobe djelomično pod kosinamac a jedna od soba ima onu "kućicu" u krovu da bi se dobilo na visini. (ne znam pravi izraz za tu "kućicu", nadam se da se razumije o čemu se radi). u gruntovnici tj. vlasničkom list stoji citiram: " dvosobna garsonjera sa nus prostrorijama", pa pretpostavljam da se pod tim nus prostorijama smatra gornja etaža.

prilikom kupnje stana angažirala sam odvjetnika specijaliziranog za nekretnine koje je utvrdio da je papirnato sve u redu.

no desilo se slijedeće:

neki dan su mi susjedi obratili pažnju da je bivši gazda pristupio adaptaciji tj. rekonstrukciji svog mansardnog stana bez potrebnih dozvola (građevinska, lokacijska). susjedi su ga prijavili inspekciji (ministarstvo zaštite okoliša i gradnje) koja je utvrdila slijedeče: da je investitor lođu (cca. 8 kvadrata) pretvorio u stambeni prostor na način da je porušen i pomaknut vanjski zid, napravljeno novo krovište iznad i nova stolarija. da je povezao stambeni (donji) dio stana sa gornjim na način da je napravljeno stepenište (prije je bio mali otvor i lojtre-tako bar tvrdi bivši gazda). stavljena je oznaka da je gradilište privremeno zatvoreno dok se ne ishodi potrbna dokumentacija u roku od 90 dana ili u suprotnom se sve mora vratiti u postoječe stanje. sve se to događalo prije skoro tri godine.

kontaktirala sam bivšeg vlasnika koji je rekao da je u vezi stim bio na prekršajnom sudu da se tamo njie pojavio nitko od susjeda a ni građevinski inspektor koji je izvršio očevid tj. prijavu i da je to riješena stvar (doduše ne znam na koji način a očekujem bivšeg gazdu da mi donese to rješenje ovih dana, bar je tako obećao).

kmunalne usluge plaćam na 30 kvadrata stana, pričuvu na 80 a u poreznom riješenju bivšeg vlasnika stoji 68 kvadrata. u suvlasničkom ugovoru stoji da sam vlasnik 30 kvadrata a na korištenju 80 kvadrata (prema tome i plaćam pričuvu).

mene sada interesira:

1. kako je mogućeu vlasnički list upisati realnu kvadraturu stana i da li je potrebna suglasnot svih suvlasnika zgrade?

2. šta se dešava ako se neko od suvlasnika protivi tome?

3.zašto nije na gruntovnici u zemljišnim knjigama bila plomba ako se vodio spor oko građevinske dozvole ili bilo čega drugoga?

4. može li netko od suvlasnika zgrade polagati pravo na dio našeg stana konkretno gornju etažu i šta u tom slučaju učinitit?

5.može li netko (država, susjedi...tkogod)zahtjevati da se sve vratii u prvobitno stanje i koje je to prvobitno stanje uopče, pošto to izgleda da nitko ne zna?

6. kako to da nije obustavljena rekonstrukcija stana (u slučaju da bivši vlasnik laže da je to sa građeviskom sređeno).?

hvala vam unaprijed na pomoći i stvarno ne znam kako da sve to dovedem u red i da opet počnem mirno spavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je ovo jedan od igala u plastu sijena te stoga smatram da problemanece biti dok ne povlacite konce....Stoga, 'pokrite se po usima' i nikoga nista ne pitajte, a ako se ikada odlucite za prodaju stana prodajte ga onako kako ste ga i vi kupili....

Ovo je slucaj koji se sa sviju strana moze tumaciti kako si ko pozeli.

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija