Jump to content

Izračun mirovine-help


Forrester

Preporučene objave

Sudionjk sam DR-a 28.6.1991.-25.3.1994.Što se tiče hrvi-a,Osijek mi dao 20%,a Zagreb skinuo u 11 mj. prošle godine,a predmet je sad na Upravnom sudu RH.Rješenje zbog profesionalne nesposobnosti za rad mi HZMO priznaje od 26.6.2007.,a ja potpisujem da nastavljam raditi s preostalom radnom sposobnošću.Međutim više sam na bolovanju nego što radim inedavno mi ovlašteni vještak priznaje opću radnu nesposobnost i to 30%vojno,70%civilno (u tih 70% je i 20%civilno profesionalno oboljenje-mirovina iz turbokumuliranih uzroka),a prije je bilo 20%i80%.Razvojačen sam kao pozornik-puškostrojničar isa svim beneficijama imam oko 28g.radnog staža.Zadnjih mjeseci sam uz plaću od HZMO-a primao skoro 1400kn invalidske mirovine.Rješenje o općoj očekujem za7-8 tjedana.Novak sam imolim upućenije i iskusnije na tom području da mi odgovore kolika bi mi mogla biti mirovina. Hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imam dodatno pitanje?Dobio sam opću nesposobnost (invalidsku ) za rad i to 30% vojno,20%civilna profes.bolest i ostalo (50%)civilna nesposobnost. E, sad me zanima pošto je ta mirovina na temelju ZOPHBDR-a,da li broj godina staža ima ikakvu ulogu u određivanju iznosa mirovine(još nisam dobio Rješenje kući). Imam 23g.staža,a s beneficijama oko 30 godina. :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro,veliki pozdrav! Pratim forum i tvoje postove duže vrijeme, pa bih te molio da mi pokušaš sračunati parametre za mirovinu. Skompletirao sam sve:

-HRVI 40% trajno

-50% rat-50% civilno

-opće nesposoban

-dragovoljac

-zvanje MUP-a policajac mislim(časnićki namjesnik)

-24 god. efektivnog i 30 god. mirovinskog staža.

To je to ! Samo sada čekam mirovinski izračun, ali bih prije svega volio znati i tvoje mišljenje o iznosu. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem ovoga što ste naveli i uz pretpostavku da ste imali tijekom cijelog radnog staža plaću kao prosječna plaća u RH tada je to oko 5400. Ovaj dio preko 4238,15 je grubo procjenjen i može biti kako veći tako i manji zavisi kako ste ostvarivali status osiguranika kod HZMO-a kao i plaćama u rasponu od 10 pa do čak 40 godina unatrag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Imam pitanje u svezi čina tj. ukaza za isti, a vezano za visinu mirovine. Naime dragovoljac sam DR-a, upočetku MUP-pričuvni, pa ZNG od studenog 1991g. pa kasnije u Domobranima, bez prekida do 25.3.1994. Posjedujem Iskaznicu iz 1993.g. (Domobranska pukovnija),na kojoj piše razvodnik-puškostrojničar, i dobivao sam plaću veću od običnog vojnika. U Rješenju o demobilizaciji piše pozornik-puškostrojničar. Zanima me pošto nemam ukaz od Predsjednika države o činu, da li ću se moći žaliti na Rješenje HZMO-a (glede visine mirovine), koje je trenutno u postupku-čin vojnik. Naime čuo sam za termine "ustrojbeno mjesto" ili "obnašao je dužnost", te da li na temelju toga se mogu žaliti na Rješenje po izračunu za običnog vojnika. Osim ratnog perioda, civilnog staža imam s beneficijama (civilnim) oko 23.5 g.Opća nesposobnost. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:...

U Rješenju o demobilizaciji piše pozornik-puškostrojničar. Zanima me pošto nemam ukaz od Predsjednika države o činu, da li ću se moći žaliti na Rješenje HZMO-a (glede visine mirovine), koje je trenutno u postupku-čin vojnik. Naime čuo sam za termine "ustrojbeno mjesto" ili "obnašao je dužnost", te da li na temelju toga se mogu žaliti na Rješenje po izračunu za običnog vojnika...

Moći ćete se žaliti samo ćete morati dokazati da ste u trenutku razvojačenja - zadnja dužnost u HV bili na dužnosti koja je različita od vojničke npr. pozornika, a to možete jedino dokazati potvrdom od Ureda za obranu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Rješenju o demobilizaciji piše pozornik-puškostrojničar. Zanima me pošto nemam ukaz od Predsjednika države o činu, da li ću se moći žaliti na Rješenje HZMO-a (glede visine mirovine), koje je trenutno u postupku-čin vojnik

 

Ukaz o činu od Predsjednika države nemožete niti imati jer je isiti zadužen samo za časničke činove....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:... dočasnički činovi su dobiveni Ukazom od Predsjednika (s tim da su pozornik i razvodnik dočasnički činovi??)...

Obije tvrdnje su netočne ...(dočasničke činove je ranije "odrađivao" Ministar obrane, sada Načelnik GS... to su vojnički činovi )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti Plemeniti ali koliko sam ja čuo od ljudi dočasnički činovi su dobiveni Ukazom od Predsjednika (s tim da su pozornik i razvodnik dočasnički činovi??)

 

Vojnički činovi:

 

1.pozornik

2.razvodnik

 

Niži dočasnici:

1.skupnik

2.desetnik

3.narednik

Viši dočasnici:

1.nadnarednik

2.stožerni narednik

3.časnički namjesnik

 

Niži časnici:

1.poručnik

2.natporučnik

3.satnik

 

Viši časnici:

1.bojnik

2.pukovnik

3.brigadir

 

Generali:

1.Brigadni general

2.General bojnik

3.General pukovnik

4.General zbora

5.Stožerni general

 

Nadam se da je sada jasnije oko činova ali bez uvrede začuđuje me kako ste vi uopče funkcionirali na bojišnici budući ne razlikujete vojnički od dočasničkog čina

 

 

;-) -nejasno mi je kako je funkcionirao zapovijedni lanac :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lapsus, sorry napisao sam dočasnički umjesto vojnički činovi (to i djeca znaju), ali izgleda da sam bolestan pa stalno griješim u pisanju. I hvala na pitanju, dobro sam funkcionirao (samo što poznavanje vojničke,dočasničke i časničke hijerarhije,koja uzgred budi rečeno nije sada ista kao 1991. nema baš nekakve veze s dobrim funkcioniranjem na bojišnici- :-P govorim o prvim mjesecima rata).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Hvala kompa,ali sam iz nekih drugih izvora saznao da bi mogla biti bar 3700kn.Dragovoljac sam i imam i civilnu profesionalnu bolest(20%).Eh sad stvarno ne znam koja bi informacija bila realnija.Ipak hvala,a možda netko ima i sličnu situaciju s konkretnim iznosom mirovine? :-?:-?

 

 

Samo za info,mozda nekom pomogne

 

Prijatelj ima, 40 vojno 60 civilno,bez rvi-a,opca,40godina staza,cin vojnik,mirovina 3060 kn,rijesenje stiglo prije par dana

 

Moje,20rat 80 civil,opca,bez rvi-a,spec polic pricuva,cin

desetnik,mirovina 2420 kn

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Orao ovi podaci za tvog prijatelja su me uznemirili-mislim da bi trebao imati veću mirovinu (neka me netko ispravi ako griješim). Meni je naime vještak HZMO-a rekao da bi mi mirovina trebala biti bar 3600kn. ????? :misli:

 

Nema,sve je provjereno i u redu je,posto je dragovoljac koficjent za izracun je 1,50,jedino sto nema cin,vjerovatno je zbog toga manja

Lega koji je bio samnom u policiji ima 50/50 mirovina mu je

3500

Ovo sto sam napiso je 100%,citao sam rijesenja i tako to bude,primjetio sam da ima i razlike kolika ti je bila placa,tj uplata u mirovinski ako se nevaram

Vidio sam negdje na foruma da netko ima 30rat 70 civil opca a mirovina 2100 posto je bio na mimimalcu

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

orao je napisao:

Vidio sam negdje na foruma da netko ima 30rat 70 civil opca a mirovina 2100 posto je bio na mimimalcu

 

Sretno

 

Je tako je ima puuuno veze kolika ste primanja imali jer to se odnosi koliki će vam biti civilni dio .

 

Isto tako ima veze pri visini mirovine koeficjent od 1,1, 1,5 ili 1,8, kao i čin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim vas odgovor na nekoliko pitanja,

1.moj sin je bio kod vještaka u pod.uredu 16.07.og.on mu je dao 90%voj.10%civ.sad je to otišlo na reviziju u zg.koliko se dugo čeka rješenje?

2.dragovoljac,rvi20%privremeno,

dijagnoze,f43.1, f32.2,f62.0,čin, vojnik, radni staž oko 4g. ito sve u vojsci,

kolika bi mogla biti mirovina?

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

,.,.molim nekoga, tko bi mi mogao reći, kolika bi otprilike bila mirovina, status hrvi 20%, profesionalna nesposobnost 50%/50%, narednik djelatna vojna osoba, dragovoljac, radni staz 15 g. 5mj. 29 dana, staz osiguranja 18 g. 1mj. 15 dana, mirovinski staz 25 g. 6 mj. 15 dana, sudjelovanje u ratu 57 mjeseci.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam potvrdu od Ureda za obranu, ali imam Rješenje o demobilizaciji na kojem piše pozornik-puškostrojničar. Također imam (plastificiranu) vojnu iskaznicu na kojoj pak piše razvodnik-puškostrojničar. U Rješenju HZMO-a o pravu na invalidsku mirovinu po ZOPHBDR,a temeljem profesionalne nesposobnosti za rad, se navodi čin-vojnik. Taj je podatak HZMO dobio od Ureda za obranu službenim putem. Znam da područni Ured za obranu nije tražio službeno od Karlovca (baze) podatak, tj. potvrdu. Što mi je činiti; imam li šanse za priznanjem tog bar vojničkog čina-pozornika (obnašanje dužnosti),jer uskoro očekujem Rješenje o općoj pa ću se morati žaliti glede čina? -- za Duru!! :tuzan: :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZMO neće promjeniti svoje rješenje i obračun temeljem podataka u njemu ( invalidnost, čin...) bez potvrde Ureda za obranu. Zatražite od Ureda za obranu da vam temeljem dokaza koje imate (potvrda postrojbe, "rješenje"...)izda za potrebe reguliranja prava na mirovinu potvrdu da ste u trenutku razvojačenja obnašali dužnost pozornika i da u novoj potvrdi navedu da poništavaju prethodnu. Zbog različitih referenata po Uredima za obranu to je najbolje zatražiti pisanim putem, kada dobijete tu potvrdu također pisanim putem od HZMO zatražite da m se izvrši novi izračun mirovine jer je prethodni vršen temeljem netočnih podataka iz prethodne potvrde tj. da treba biti kako piše u novoj potvrdi. Šanse?, po meni 100% ako imate dokaz (ovo s iskaznicom pomaže ali ne prolazi samo temeljem toga ...) da ste u trenutku razvojačenja obnašali dužnost pozornika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodjelom čina morao si dobit rješenje o dodjeli čina,kojim se upisuje u vojnu knjižicu čin,ako si izgubio rješenje,trži gdje ti je arhiva sad,i trži pismeno s dostavnicom,ovjerenu kopiju,ili neki ukaz,probaj pitat u uredu za obranu,sumnjam da će ti to donijeti veću mirovinu,jer je svima izračun mirovine isti,mislim da taj zakon o tom koeficijentu vezano uz čin za izračun mirovine ne vrijedi više,već da se svima isto obraćunava,ali probaj,ja sam umirovljen kao DVO s činom razvodnika,gleda se plaća

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zeljkoda je napisao:

Dodjelom čina morao si dobit rješenje o dodjeli čina,kojim se upisuje u vojnu knjižicu čin,ako si izgubio rješenje,trži gdje ti je arhiva sad,i trži pismeno s dostavnicom,ovjerenu kopiju,ili neki ukaz,probaj pitat u uredu za obranu

Odakle ste "izvukli" podatak da mu je dodjeljen čin ? On tvrdi da je obnašao dužnost pozornika i želi to dokazati !

 

,sumnjam da će ti to donijeti veću mirovinu,jer je svima izračun mirovine isti,mislim da taj zakon o tom koeficijentu vezano uz čin za izračun mirovine ne vrijedi više,već da se svima isto obraćunava,...

E, ovo je već zabrinjavajuće u smislu proizvoljnog navođenja, odnosno može li koji argument za to što tvrdite? ...:misli:

 

Ja tvrdim da će mu proporcionalni dio mirovine u svezi sudjelovanja u obrani RH biti veći za 6,26 % ukoliko dokaže HZMO-u da je obnašao dužnost pozornika i to bude osnov za izračun osobnih bodova!

 

ali probaj,ja sam umirovljen kao DVO s činom razvodnika,gleda se plaća

Uvijek se gledala samo ne na način kako vi prikazujete ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odakle ste "izvukli" podatak da mu je dodjeljen čin ? On tvrdi da je obnašao dužnost pozornika i želi to dokazati !

 

U HV ne postoji dužnost pozornika....to je čin koji se dodjeljuje vojnicima...znači ili ima čin (pozornik ,razvodnik)ili nema !!!!

 

Dužnost može biti:

 

1.Zapovjednik desetine

 

2.Zapovjedik voda

 

3.Zapovjednik satnije

 

4.Zapovjednik Bojne

 

5.Zapovjednik brigade itd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plemeniti je napisao:

 

U HV ne postoji dužnost pozornika....

Kada pisah dužnost pozornika mislio sam i iz konteksta prethodnih postova trebalo je biti razvidno (moglo se zaključiti...) da se radi o obnašanju dužnosti (izvršavanju obveza,...) koje određuje ustrojbeno mjesto za koje je predviđen čin (ustrojbeni čin...) pozornika. Inače kad smo kod HV-a i pojmova dužnosti i sl. u OS RH ne postoje dužnosti nego ustrojbene cjeline, ustrojbena mjesta i nazivi i opisi tih ustrojbenih mjesta .. no, ne bih inzistirao na semantičko-sintaksnoj odrednici i analizi pojma dužnost u OS RH , ali "povukli" ste me za jezik (tipkovnicu) pa...

 

...to je čin koji se dodjeljuje vojnicima...znači ili ima čin (pozornik ,razvodnik)ili nema !!!!

....

Da, to je točno kada govorimo o osobnom činu ali kada govorimo o ustrojbenom činu priča je ... i on nema čin pozornika ali ..., molim pogledati njegove i moje prethodne postove pa će biti razvidno da se radi o određenju i priznavanju prava temeljem ustrojbenog čina a ne osobnog čina... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se radi o obnašanju dužnosti (izvršavanju obveza,...) koje određuje ustrojbeno mjesto za koje je predviđen čin (ustrojbeni čin...) pozornika.

 

Usrojbeno mjesto je mjesto vojnika a čin ili u ovom slučaju dužnost nema nikakvu "zapovjednu"težinu i vojnik je vojnik (sa činom pozornik,razvodnik)jedino je plača veča...

 

Uglavnom da nepotrebno ne polemiziramo ukolko nema ukaz ili rješenje o dodjeli čina morovinsko neče priznati čin a niti dužnost pozoronika-razvodnika jer ista ne postoji u HV niti je ikada postojala koliko sam ja upoznat i poznajem ustroj...a poznajem ga jako dobro....

 

Bilo bi zanimljivo vidjeti to riješenje ili potvrdu od MORH-a gdje se navodi obnašanje dužnosti pozornik (bez ukaza ili rješenja)i još da ga prizna mirovinsko...

 

No svakako može se probati pa možda nešto i ispadnena kraju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plemeniti je napisao:

...

Usrojbeno mjesto je mjesto vojnika a čin ili u ovom slučaju dužnost nema nikakvu "zapovjednu"težinu i vojnik je vojnik (sa činom pozornik,razvodnik)jedino je plača veča...

Vrlo zanimljivo razmišljlanje, o kakvoj težini govorimo - pa da o težini mirovinske osnovice pozornika koja je veće od vojničke ( vojnik bez "priznatog" čina u smislu osobni ili ustrojbeni čin...) i dobro je da je plaća veća ...

 

Uglavnom da nepotrebno ne polemiziramo ukolko nema ukaz ili rješenje o dodjeli čina morovinsko neče priznati čin a niti dužnost pozoronika-razvodnika jer ista ne postoji u HV niti je ikada postojala koliko sam ja upoznat i poznajem ustroj...a poznajem ga jako dobro....

Uvažavajući ovo što ste naveli, molim vas da korisnike ovog foruma ne samo, ne dovodite u zabunu već i da ne navodite netočnosti koje utječu na njihova prava i mogu zbog toga pretrpjeti štetu. Ustrojbena mjesta vojnika za koja je predviđena popuna vojnicima osobnog čina pozornik i/ili razvodnik su postojala i postoje...Bez obzira imao on ili ne osobni čin pozornika ( i neki akt o tome...) temeljem potvrde Ureda za obranu da je obnašao dužnost vojnika na ustrojbenom mjestu za koje po knjizi ustroja (zamalo napisah koja primjer ali s obzirom da je po klasifikacija tajno moram kontrolirati prste...) ustrojbeni čin pozornik on će dobiti mirovinu po osnovici za pozornika...

Biti ću slobodan i navesti: ako ne dobije ja ću mu napisati žalbu, pa i ako zatreba tužbu; dobiti će je 1000%

 

Bilo bi zanimljivo vidjeti to riješenje ili potvrdu od MORH-a gdje se navodi obnašanje dužnosti pozornik (bez ukaza ili rješenja)i još da ga prizna mirovinsko...

 

No svakako može se probati pa možda nešto i ispadnena kraju...

Takvih ima na stotine , jer svaka potvrda na kojoj je navedeno da je branitelj s osobnim činom x obnašao dužnost ( ustrojbeno mjesto ...) za koje je predviđen ustrojbeni čin y a pri tome skraćeni naziv ustrojbenog mjesta (dužnosti) nije izrijekom naveden u tablici čl. 20 ZOPHBDR-a je u HZMO-u "odrađena" tako da je osnovica "uzeta" po činu y (ustrojbenom ...) iz te tablice ...

Ako ništa, pogledajte ZOPHBDR: "Članak 20.

(1) Utvrđivanje vrijednosnog boda za određivanje invalidske mirovine iz članka 16. ovoga Zakona određuje se prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu i zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu koja prethodi godini ostvarivanja prava na mirovinu sljedeće osnovice:

Činovi i ustrojbena mjesta Osnovice

..."

 

Polemici nema mjesta jer za polemiku trebaju i uvjeti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takvih ima na stotine , jer svaka potvrda na kojoj je navedeno da je branitelj s osobnim činom x obnašao dužnost ( ustrojbeno mjesto ...) za koje je predviđen ustrojbeni čin y a pri tome skraćeni naziv ustrojbenog mjesta (dužnosti) nije izrijekom naveden u tablici čl. 20 ZOPHBDR-a je u HZMO-u "odrađena" tako da je osnovica "uzeta" po činu y (ustrojbenom ...) iz te tablice ...

 

Nije sporno za djelatnike koji su obnašali zap.dužnost(dočasničku ili časničku znači zap. desetine bez čina ili voda ... itd.) tu da smo jasni nema primjedbi mene zanima onaj dio o kojem govorite da je branitelj s osobnim činom vojnik,ustrojbeno mjesto vojnik(za koje možda postoji vojnički čin pozornik razvodnik) dobio obračun mirovine po činu razvodnika ili pozornika a da za isti nije imao ukaz o činu ili rješenje kojim mu se isti dodjeljuje jer je obnašao dužnost pozornika-razvodnika koja uzgred budi rečeno ne postoji kako sam naveo več samo čin.

 

Uzgred po kojem bi vi činu obračunali vojniku osnovicu ako mu je ustrojbeno mjesto vojnik,predviđen čin pozornik razvodnik(kako vi navodite da postoje takva mjesta) da li po manjem ili večem činu i koji bi bio kriterij kjim bi se vi rukovodili ako znamo da nema ukaz ni za jedan.

 

Iskreno se nadam da ste u pravu ali dosad nisam vidio da je vojniku bez ukaza obračun napravljen po činu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da opet inzistirate na pojmu dužnost i njegovoj odrednici, predlažem da se taj pojam prestane koristiti kako kome i kada odgovara već se "držite" onih formulacija koje, ja barem imam takav dojam, kod vas (pa i drugih...) neće stvarati zabunu s dilemom što je pisac mislio...

 

Plemeniti je napisao:

...

Nije sporno za djelatnike koji su obnašali zap.dužnost(dočasničku ili časničku znači zap. desetine bez čina ili voda ... itd.)

 

Nije sporno niti za jedno ustrojbeno mejsto zvalo se ono zapovjednik desetine ili pomoćnik načelnika stožera za opće poslove ili puškostrojničar... Ako ne vjerujete, jedno od rješenja je: pitajte one kojima je tako obračunata mirovina a naziv ustrojbenog mjesta im nije izrijekom naveden u tablici čl. 20-og ZOPHBDR

 

Da ne bih ovu nazovi raspravu s ciljem uvjeravanja i argumentacije između osoba koje poznaju ili ne poznaju ustroj OS RH ( kakav je bio ili je sada...) dalje širio evo vam jednostavog prikaza kako se određuje čin za osnovicu po tablici iz čl. 20.-og:

- prvo se određuje osobni čin (čin koji osoba ima i za koji postoji akt ovlaštenog-nadležnog o dodjeli ili promaknuću...) i određuje osnovica temeljem njega jer osoba ne može nikada dobiti prava manja od prava osobnog čina...

- zatim se utvrđuje ustrojbeno mjesto na koje je branitelj bio raspoređen u trenutku razvojačenja sukladno aktu nadležnog-ovlaštenog ( nemojmo sada komplicirati sa slučajevima: a kada može neko drugo...)

- ukoliko je naziv tog ustrojbenog mjesta izrijekom naveden

u tablici čl. 20.-og tada se "uzme" ta osnovica i poredi s osnovicom osobnog čina i pripada vam ono što je veće; ukoliko se naziv ustrojbenog mjesta ne nalazi u tablici tada se na osnovu akta ovlaštenog (Personalna, Ured za obranu, ...) određuje čin po ustroju za to ustrojbeno mjesto koji može biti jednoznačan (npr. pozornik) ili u skali (npr. natporučnik-satnik) i gleda se u tablici osnovica za taj čin ( s tim da u slučaju skale uzima princip majoranta: najmanji od većih) i opet ono što je veće : osnovica za osobni ili osnovica za taj ...

 

Praktični rezime - četiri nazovimo ih zanimljiva od mogućih slučajeva:

 

1)osobni čin- osoba nema osobni čin -> gleda se osnovica vojnik

- ustrojbeno mjesto: puškostrojničar , čin po ustroju: pozornik-> gleda se osnovica pozornika-a-> veća je od osnovice za vojnika i dobijam tu osnovicu

 

2) osobni čin satnik ; ustrojbeni: bojnik-pukovnik ; poređenje osnovice satnika i osnovice bojnika ( najmanji od većih...) i pripada bojnik

 

3) osobni čin bojnik po ustroju bojnik- pukovnik, osobni čin bojnik i najmanji u skali od većih je bojnik te "važi" bojnik, ali u ovom slučaju za DVO može biti i pukovnik ako postoji akt ovlaštenoh s rasporedom na takvo mjesto i ustrojbenom pukovnik tj. s određenjem i primanjem plaće pukovnika, za pričuvu isto može pukovnik ali samo ako postoji akt ovlaštenog o određenju RR-a (akt MORH-a i rijetki su ga dobijali...)

 

4) osobni čin: nema osobnog čina - vojnik, ustrojbeno mjesto puškostrojničar i čin po ustroju: vojnik-pozornik

princip majora i dobijate vojnik

 

ovaj četvrti slučaj treba razlikovati od onoga pod 1)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sad sam pogledao zakon o braniteljima,u čl.20 su navedeni koeficijenti,u svakom slučaju,mora tražit rješenje o postavljenju,ili dodjeli čina,i dalje bez određenog dokaza,nemože ništa,jer ustrojbeno mjesto puškostrojničara je razvodnik,bez obzira na osobni čin,za stvar je što mu je pisalo u rješenju o postavljenju,evo članak 20 s koeficijentima,pa ako pomaže.Članak 20.

(1) Utvrđivanje vrijednosnog boda za određivanje invalidske mirovine iz članka 16. ovoga Zakona određuje se prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu i zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu koja prethodi godini ostvarivanja prava na mirovinu sljedeće osnovice:

Činovi i ustrojbena mjesta Osnovice

Vojnik 64.037

Pozornik 68.047

Razvodnik (zastavnik hrm) 72.847

Skupnik 64.740

Zapovjednik desetine 76.884

Zapovjednik voda 81.648

Zapovjednik satnije 97.980

Zamjenik zapovjednika bojne 107.508

Zapovjednik bojne 118.392

Zamjenik zapovjednika brigade 129.276

Zapovjednik brigade 129.276

Desetnik 74.066

Vodnik 79.386

Stožerni vodnik 79.930

Narednik 79.930

Nadnarednik 80.386

Stožerni narednik 83.004

Časnički namjesnik 92.585

Zastavnik 78.783

Poručnik (poručnik korvete) 81.648

Natporučnik (poručnik fregate) 88.452

Satnik (poručnik bojnog broda) 97.980

Bojnik (kapetan korvete) 107.508

Pukovnik (kapetan fregate) 118.392

Brigadir (kapetan bojnog broda) 129.276

Stožerni brigadir (komodor) 140.160

Brigadni general (komodor) 140.160

Zapovjednik zbornog mjesta 118.392

Zapovjednik zbornog područja 151.056

General-bojnik (kontraadmiral) 151.056

General-pukovnik (viceadmiral) 155.136

General zbora (admiral) 159.216

Zapovjednik obrane grada 118.392

Stožerni general (stožerni admiral) 163.296.

(2) Osnovice iz stavka 1. ovoga članka usklađuju se početkom svake kalendarske godine s promjenom prosječne plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

(3) Ministar unutarnjih poslova propisat će, u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, odnos policijskih zvanja pripadnika specijalne policije prema činovima i ustrojbenim mjestima iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi bila namjera, ali izgleda da sam poprilično zakuhao s ovom temom! Naročito hvala Duri,jer se puno zauzeo za pojašnjenje ovog problema glede čina, odn. ustrojbenog mjesta i visine braniteljske mirovine u povezanosti s tim! Da malo pripomognem raspravi i ujedno da se rasvijetli konkretno moj slučaj. Dragovoljac od 28.6.1991. u pričuvnom sastavu MUP-a. U studenom prelazim u ZNG - čin vojnik. Krajem 1992g. prelazim u Domobransku pukovniju xx.U travnju 1993g. dobijam plastificiranu vojnu iskaznicu na kojoj pod stavkom čin, dužnost stoji: razvodnik - puškostrojničar, a u skladu s tim sam i primao plaću veću od "običnog" vojnika. Napominjem da nisam dobio nikakav Ukaz o činu. U proljeće 1994g. sam demobiliziran na vlastiti zahtjev. U Rješenju o demobilizaciji stoji: Demobilizirati vojnika xxxxx,rođenog xxx. VES 11101, čin pozornik, na dužnosti puškostrojničar. Posjedujem originalno rješenje, kao i vojnu iskaznicu. U vojnoj knjižici mi nije upisan nikakav podatak glede čina ili dužnosti pozornika (razvodnika?) koju sam obnašao. Vjerujem da je sad nešto jasnija situacija - kakve su mi šanse za dobivanje potvrde MORH-a i prihvaćanja izračuna mirovine po osnovici za pozornika (razvodnika?) od strane HZMO-a, glede ustrojbenog mjesta? :misli::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što već pisah:

- morate dokazati HZMO-u utemeljenost svog traženja za drugačiji izračun mirovine i to tako da od ovlaštenog i nadležnog za izdavanje akata pribavite akt kojim dokazujete koji element treba promjeniti

- u ovoj priči se iskristaliziralo da je bitan osobni čin i čin po ustroju za ustrojbeno mjesto na koje ste bili raspoređeni u trenutku razvojačenja; dakle ako snatrate da su jedno ili obje od toga netočni u obračunu mirovine, morate dokazati tu svoju tvrdnju i to ćete najlakše uraditi preko potvrde Ureda za obranu (već pisah i da se stvarno ne ponavljam ...)

- ne ulazeći što je točno pozornik ili razvodnik i što je bliže istini rješenje o demobilizaciji ili iskaznica od postrojbe, ponavljam od Ureda za obranu tražite potvrdu iz koje če biti razvidan vaš osobni čin i ustrojbeni čin

- Uredu za obranu možete dokazivati svoj osobni čin aktom nadležnog (izvod , ukaz ...) a ustrojbeno mjesto potvrdom o demobilizaciji i sl.

- ako od Ureda za obranu dobijete potvrdu u kojoj piše npr. osoba x osobni čin vojnik a ustrojbeno mjesto (dužnost...) puškostrojničar-razvodnik, vi tada imate pravo na obračun osnovice razvodnika , u Uredu za obranu inzistirajte da pored dužnosti obvezno navedu čin za tu dužnost (već toliko spominjani ustrojbeni čin...)

 

Forrester je napisao:

... U Rješenju o demobilizaciji stoji: Demobilizirati vojnika xxxxx,rođenog xxx. VES 11101, čin pozornik, na dužnosti puškostrojničar. Posjedujem originalno rješenje, kao i vojnu iskaznicu. U vojnoj knjižici mi nije upisan nikakav podatak glede čina ili dužnosti pozornika (razvodnika?) koju sam obnašao. Vjerujem da je sad nešto jasnija situacija - kakve su mi šanse za dobivanje potvrde MORH-a i prihvaćanja izračuna mirovine po osnovici za pozornika (razvodnika?) od strane HZMO-a, glede ustrojbenog mjesta? ...

Da ja to rješavam: usporedio bih podatke koje imam (razni VoB-ovi,...) s rješenjem o demobilizaciji i možda tražio od vas potvrdu - obrazac br.1; ako se sve podudara izdao bih vam potvrdu tipa osoba je u trenutku razvojačenja obnašala dužnost puškostrojničar - pozornik ...A ako postoji razlika u evidenciji i onome što vi donosite, zna se: postupak "njuškanja" i utvrđivanja kako je došlo do te razlike... a vama odgovor strpi se malo ...

 

Potvrdu ćete dobiti a što će u njoj pisati, temeljem onoga što navodite (ako je točno i dokazivo...) trebalo bi biti kao što pisah u dijelu: da ja to radim bilo bi ...

A takvu potvrdu HZMO mora prihvatiti i raditi drugi obračun ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zahtjev za promjenu čina po ustroju za ustrojbeno mjesto sam podnio sa svom dokumentacijom u područni ured MOMBS-a.Tamo su mi rekli da će to poslati u Karlovac, ali da sumnjaju da ću dobiti ikakvu potvrdu-rješenje, jer se to dobija jedino kada ono to službeno zatraže od Karlovca, a ne na moju inicijativu. Tko je sad tu lud,tko zbunjen, atko nije normalan znam? :misli::-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma to su koeficijenti prepisani iz Zakona o pravima branitelja i vrijedili su za one koji su umirovljeni u 2005. godini.

Ti se koeficijenti usklađuju svake godine i prilikom izračuna mirovine se dijele sa prosječnom mirovinom u RH u godini koja prethodi umirovljenju i tako se dobije osobni bod. Uglavnom izračun ispada u decimalu isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Ali mi ipak, nitko nije odgovorio na ono prethodno pitanje!!

Molio sam za približan izračun -pod ovom temom sam drugim objavama dao relevantne podatke, a onda se ubaci Bare (nemam ništa protiv njega-svaka čast) i njemu se odgovara,pojašnjava itd., a ja kao da i nisam ništa pitao. Malo me se ignorira, ne. Ako postoji razlog, valjalo bi ga navesti da se popravim! :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:...inedavno mi ovlašteni vještak priznaje opću radnu nesposobnost i to 30%vojno,70%civilno (u tih 70% je i 20%civilno profesionalno oboljenje-mirovina iz turbokumuliranih uzroka),a prije je bilo 20%i80%.Razvojačen sam kao pozornik-puškostrojničar isa svim beneficijama imam oko 28g.radnog staža.Zadnjih mjeseci sam uz plaću od HZMO-a primao skoro 1400kn invalidske mirovine.Rješenje o općoj očekujem za7-8 tjedana.Novak sam imolim upućenije i iskusnije na tom području da mi odgovore kolika bi mi mogla biti mirovina. Hvala! :-?

Ako te pored nazovi zanemarivanja "svrbi" i ovo tj. iznos mirovine-> po tim elementima i plaćom u "civilstvu" kao prosjek u RH tada opća bi mogla biti oko 3000 - 3100 odnosno kako ti je zkova odgovorio.

 

Ili na zanemarivanje u odgovaranju na pitanje si mislio na neko drugo pitanje...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i ja molim pomoć oko izračuna jer mi više ništa nije jasno. Bio sam 3 g. na bolovanju dok mi nisu priznali mirovinu, a odbili su mi 100% bolovanje s obrazloženjem da u ratnom putu ne piše da sam u Kostajnici 92. sudjelovao u borbi (valjda sam tamo kao specijalac kuhao kavu). Sudeći po tome bojim se da mi neće priznati ni ništa drugo.

 

PTSP, opća nesposobnost 20% rat-80 ostalo, bez HRVI

dragovoljac 1991. MUP prvo pričuva, aktivan do 2001.

zadnji poslodavac druga firma

čin stožerni narednik

50 g. starosti

s benificijama preko 32 g. staža

u mirovini od 30.09.09.

trenutno na privremenoj minimalnoj braniteljskoj mirovini od 2.361,00 kn, bez ikakvog drugog rješenja. Čemu se mogu nadati???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Barekica je napisao:

Evo i ja molim pomoć oko izračuna jer mi više ništa nije jasno....

PTSP, opća nesposobnost 20% rat-80 ostalo, bez HRVI

dragovoljac 1991. MUP prvo pričuva, aktivan do 2001.

zadnji poslodavac druga firma

čin stožerni narednik

50 g. starosti

s benificijama preko 32 g. staža

u mirovini od 30.09.09.

trenutno na privremenoj minimalnoj braniteljskoj mirovini od 2.361,00 kn, bez ikakvog drugog rješenja. Čemu se mogu nadati???

 

Uz pretpostavku da vam je plaća tijekom radnog staža bila tu negdje kao prosječna plaća u RH, to bi bilo oko: 3200 kn. Iznos veoma zavisi od plaća koje ste primali tijekom radnog staža (od 1970-te godine pa do zaključno 2008...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko idete iz sustava tj.zadnje radno mjesto HV onda po mojem izračunu bi trebalo biti nešto više (čitaj oko 3.300)a ukoiko je bio drugi poslodavac onda zavisi od uplačenih osobnih dohodaka....

 

Uglavnom ne griješe često(gotovo nikad)a vas prvenstveno neka zanima (provjeriti) koeficijent 1,85 i faktor za prof.nesposobnost 0,80. to bi trabao biti osnov za izračun u vašem slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija