Jump to content

Vlasništvo i posjed nekretnine


BannedOak

Preporučene objave

Poštovanje,

 

nedavno sam naslijedio nekretninu (pašnjak). Pred nekoliko dana dobio sam dopis kojim mogu upisati vlasništvo nad tom nekretninom na moje ime.

 

Danas sam primio poziv od nasljednika osobe za koju se ispostavilo da je bila u posjedu iste te nekretnine. Ostavinski postupak za tu preminulu osobu je u tijeku.

 

Pitanja glase:

1. Jesam li ja svojim naslijeđivanjem postao vlasnikom nekretnine kojoj je vlasnik bila osoba od koje sam istu naslijedio?

 

2. Kakva prava imaju nasljednici osobe koja je bila u posjedu iste te nekretnine?

 

3. Kakve su međusobne obveze mene kao vlasnika i drugih osoba koje polažu pravo na posjedovanje?

 

4. Smijem li uknjižiti naslijeđenu nekretninu na svoje ime te time steći i pravo vlasništva i pravo posjeda?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. da.

2. prava vlasnika i prava posjednika nikako nisu ista.

3. mogu vas tužiti na priznanje, i to zato što su vjerojatno stekli nekr. od ostavitelja koji je pak stekao (možda prodajom) tu nekr. od vlasnika (vaš ostavitelj) a nije tu istu nekr i prenio na sebe za svog života.

dakle posjednik nevlasnik kupac se je trebao uknjižiti kao vlasnik ali u tome nije uspio i sad je pitanje zbog čega.

u svakom slučaju treba vidjeti koji je pravni temelj stjecanja ( vjerojatno kupoprodaja). to što je nekr. tako stečena ne umanjuje pravo posjednika da od vas sada zahtijevaju da im priznate p. vlasništva, jednako kao da vas je to tražio sam stjecatelj posjednik a nevlasnik. oni vas moraju sada tražiti to priznanje zato što se pojavila činjenica smrti vašeg ostavitelja i samo i jedino iz tog razloga vi sada stupate na mjesto svog pokojnog.

oni u svom ost. postupku imaju tu nekr. samo kao izvanknjižno tj. posjed i jedino je takvu mogu u tom postupku prenijeti na sebe. vas pak sada trebaju jer su obje ugovorne strane umrle pa ćete vi nastupati umjesto svog ostavitelja.

(nadam se da nije spor oko svega toga.napišite detaljnije)

4.vi se trebate i morate uknjižiti ( to je upis u zem. knjige kojimse stječe vlasništvo na tem. rj. o nasljeđ), posjed stječete teoretski skupa s pravom vlasništva u ovom vašem slučaju ali posjed je faktična vlast na stvari a ne pravo pa se drukčije u hrvatskom pravnom sustavu i tretira.

osim svega navedenog pitanje je ovdje koje nevidim iz vašeg izlaganja jesu li oni pošteni ili nepošteni posjednici jer u tom slučaju vaš slučaj odlazi u drugom smjeru. Napišite kako su oni stekli stvar. tada vi kao vlasnik imate pravo na tužbu zbog smetanja posjeda a to je nešto sasvim drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzome odgovoru!

 

Što se tiče predmetne parcele nemam nikakvih informacija osim činjenice da sam je naslijedio vlasnički.

 

Za sada nemam mnogo informacija o tome kako je došlo do posjeda. Prema onome što mi je jedan od nasljednika telefonom rekao, pred mnogo godina došlo je do prodaje koju očito nitko nije evidentirao kao vlasništvo. Nasljednik posjednika kaže da je činjenica da je posjednik koristio tu parcelu te da za to ima svjedoke, a nije potpuno siguran ima li i pismeni trag o prodaji. On mi se je javio upravo kako ste vi naveli u odgovoru na moje 3. pitanje.

 

Ono što se mene tiče, to je najvrijednija parcela u nasljedstvu zbog okoliša u kojem se nalazi. Odricanjem od prava na tu parcelu ostao bi bez značajne vrijednosti nasljeđa.

 

Međutim, nije mi jasno zašto moram upisati vlasništvo ako ono može biti osporavano ukoliko ne budem suglasan potpisati tabularnu isravu, te ako spor završi na sudu sa nejasnim ishodom po mene.

 

Molim pojašnjenje, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako ste rješenjem o nasljeđivanju postali nasljednik , tada imate pravo i upisati se u zemljišnim knjigama na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju. Stanje u zemljišnim knjigama smatra se istinitim dok se ne dokaže suprotno . Osoba koja je registrirana kao posjednik ukoliko je na zakonit način došla u posjed može tužbom za utvrđenje prava vlasništva ishoditi od suda odluku kojom se utvrđuje da je pravnim poslom stekla posjed i pravo vlasništva .Posjed se nasljeđuje , pa nasljednici posjednika također polažu pravo na posjed . Vrlo je moguće da je posjednik i vanknjižni vlasnik.

Uknjižbom vlasništva ukoliko sam vlasnik nije istovremeno bio u posjedu ne stičete posjed.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon ovih odgovora, sve mi je manje jasno čemu pravo vlasništva.

 

Naime, kao vlasnik nekretnine ne mogu je prodati, obrađivati je, eventualno graditi na njoj, jer postoji posjednik.

 

Pitam se, čemu onda pravo vlasništva ukoliko to nije i pravo posjeda?!

 

I, naslijeđuje li se jedino pravo vlasništva ili se naslijeđuje i pravo posjeda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi ste u svakom slučaju u boljoj poziciji.evo zašto

1. oni ne mogu vama "osporavati" pravo vlasništva. tabularna isprava u ovom slučaju ne postoji. nego postoji postupak (sudski) u kojem oni zahtijevaju od vas ( dakle njihova je pozicija vrlo loša) da im priznate da je ta nekr. stečena od vašeg ostavitelja i da im priznate pravo vlasništva natoj nekr. E sada, ONI moraju pri tome dokazati pravni temelj stjecanja njihovog ostavitelja.(teret dokaza je na njima a nikako na vama!!) Ako dakle oni nemaju pisani dokaz o stjecanju nekr. teško će to dokazati. Ugovori moraju biti sklopljeni u pisanom obliku i to je jedna od pretpostavki valjanosti takvih ugovora a naročito za nekretnine...

možda je ugovor predan davno na katastar pa se može tamo provjeriti imaju li ga u arhivi a vjer. imaju jer su naslj. dobili upravo od katastra neki dokument kojeg su priložili u svojem ostavinskom post. i to mi se čini da je Posjedovni list. (to je samo dokaz o posjed. stanju a nikako o pravu vlasništva!!)

Vi opet u svojoj ostavini ste morali (i vjerujem da jeste) priložili Izvadak iz zemljišne knjige! E to je dokument kojim se dokazuje pravo vlasništva. Nekr. u zem. knjigama još uvijek glasi na vašeg pokojnika pa ste je zato i stekli u ostav. postupku od vlasnika i zato je vlasništvo preneseno sada na vas. Vi ste sada vlasnik i to je najbolja pozicija jer jedino vi možete tom nekr. raspolagati kaako želite.

Pravo vlasništva daje svom nositelju najšira prava glede neke stvari ( prodati je , darovati, opteretiti založnim pravom, hipotekom , koristiti , iskorištavati sve njene plodove prirodne i civilne (od najma ili zakupa npr.) pa i uništiti tu stvar). Zgodno zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kositi travu? Sjeći drveće? Ne ometa li to moje vlasništvo? Inače parcela je već dugi niz godina neobrađena, zarasla u gusto raslinje, neprohodna...

 

Na kraju krajeva, smijem li ja nju očistiti od tog raslinja (trave, grmlja, drveća)?

 

Osim toga, na koji način mogu biti upisan i u posjedovni list, kako bi u budućnosti onemogućio probleme mojim nasljednicima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to ometa vaše pravo vlasništva, ali bilo bi bolje od sječe raslinja za početak razgovarati s posjednicima i vidjeti kad i kako su to stekli. vjerojatno u dobroj vjeri, nisu tu samo upali i tvrde da je njihovo.

neka vam pokažu ugovor, ili odite zajedno u katastar u arhivu po taj ugovor ,naravno dat će vam tamo možda samo na uvid ali i to je nešto.

pokušajte sve prije nego što samoinicjativno počnete sjeći raslinje. to kažem zato što postoje neke pravne posljedice ako vi s tim krenete.

S time što vi ZNATE da su oni u posjedu i da je ta nekr. već prije prodana, u opasnosti ste da budete pravno tretirani kao nepošten posjednik (ne u smislu kaznenog prava nego građanskog, to je drukčije).

Samim saznanjem da je netko pošten posjenik ( oni to pravno jesu jer tvrde da su stekli nekr. ugovorom-dakle zakonski dopuštenim pravnim poslom )vi postajete za pravni sustav ranjivi jer da krenete li u sječu raslinja ONI VAS mogu tužiti za smetanje posjeda iako ,ponavljam IAKO (po vas nažalost) nisu vlasnici! to je jedna iznimka zaštite prava nevlasnika poštenog posjednika jer i on ima pravo na neki vid zaštite ako je stvar dokazivanja u tijeku a vlasnik se "pretvara" da za taj postupak ne zna.

E zato su vas obavijestili o tome (onaj dopis od njihove strane čini mi se ) tako da sada nemožete tvrditi da niste za njihovo moguće pravo saznali nikada do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovanje,

 

Evo učinio sam što mi je ovdje preporučeno.

 

U pregledu knjige povijesti vlasništva utvrdio sam da je parcela pripadala mom pradjedu, a koju su naslijedili dva njegova sina. Linijom moga djeda ja sam jedini nasljednik. Linijom njegovoga brata, nasljednici su osobe koje parcelu imaju u posjedu, a nisu upisani kao vlasnici.

 

Od posjednika sam dobio kopiju rješenja o promjeni u katastarskom operatu kojim se parcela prelazi u posjed nadašnjim posjednicima.

 

Provjerom povijesti posjeda u katastru utvrdio sam da je to bila posljednja promjena posjeda i da na nju nitko nije izjavio žalbu te je postala pravomoćna.

 

U razgovoru sa posjednicima doznao sam da su oni i njihovi pretci jedini obrađivali tu parcelu, dok moji to nisu. Ono što je vjerojatni njihov propust je da nakon knjiženja posjeda na katastru nisu i upisali vlasništvo nad tom parcelom.

 

Budući da su činjenice utvrđene kako sam sad iznio, molim za savjet, da li prepustiti sudu utvrđivanje pravog vlasništva nad tom parcelom ili ju prepustiti posjednicima bez parnice. Plaćanje parničnih troškova na možda bezizglednom postupku čini mi se besmislenim.

 

Unaprijed hvala na odgovoru i savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za uknjižbu (to je upis pri Općinskom sudu-zk odjelu očevidnik o pravnom ! stanju nekretnina)je od nikakve važnosti tko je obrađivao zemljište.

 

pravno stanje je takvo da ste vi stekli nekr. od pokojnog i tu nema natrag. To rješenje o nasljeđivanju koje ste primili svakako provedite, zapravo ono tijelo koje ga je donijelo obvezno je dostaviti to svoje rj. o naslj. zk odjelu Opć. suda gdje nekr. leži i ta uknjižba vrši se po službenoj dužnosti, bez upletanja stranke tj. vas i nema plaćanja sudske pristojbe jer je to uknjižba po odluci suda (ono vaše rješenje)a ne voljom kupca i prodavatelja naprimjer.(to je razlika).

 

Vas su već kontaktirali i obavijestili posjednici i vi njima možete priznati njihovo vlasništvo u njihovom dijelu koji su oni stekli od svojeg prednika. To oni od vas moraju tražiti, zapravo jedino oni su ovlašteni to tražiti i to u sudskom postupku za koji oni plaćaju sudsku pristojbu, za vas ne može biti troškova postupka.

 

Kad im priznate vlasništvo donosi sud rješenje o tome i oni se tek tada mogu uknjižiti u zem. knjiigu- e to znači steći pravo vlasništva.

Sad vidim da vi imate 1/2 a oni drugu polovinu, je li to točan moj zaključak? U tom slučaju priznajete im samo njihovu polovinu a vaša je i dalje vaša pa im je možete jedino darovati ugovorom o darovanju; za tu vašu polovinu nema priznavanja u sudskom postupku.

 

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi imate pravo tražiti naknadu za korištenje Vašeg vlasništva .Niste naveli na temelju čega su postali posjednici, ako su preci platili ili ako im je darovano onda to moraju dokazati .Samo činjenica da su kosili ne znači gotovo ništa .

Godine 1955. osnovan je katastar i registrirani su posjednici , a to se dešavalo otprilike na slijedeći način :

osnovane su komisije od tri člana i iste su obilazile područja i sela i pitale tko radi tu zemlju"Marko " bi rekao i pokazao da on kopa i kosi tu njivu ,te ga je komisija registrirala kao posjednika to je karikirano rečeno , ali dešavalo se da je otac bio u Americi ekonomski iseljenik a zemljište je obrađivao sin i postao posjednik i plaćao porez od prihoda , a vlasnik je mogao postati tek po ostavinskoj raspravi ili na temelju darovanja .

Vi tužbom imate pravo tražiti povrat posjeda i novčanu naknadu za korištenje Vašeg vlasništva .(Smetanje posjeda -rok za podnošenje tužbe je 30 dana tako da to ne dolazi u obzir ) , u obzir dolazi tužba za isplatu naknade za korištenje vlasništva i time onemogućavanje Vama slobodno raspolaganje Vašim vlasništvom, te povrat posjeda .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm...

 

Ali tek je sada stekao (nedavno) nekr. temeljem Rješenja o nasljeđivanju pa kako da onda traži naknadu za iskorištavanje nekr.ako je dosad nije ni stekao. Ne može to retroaktivno.

 

Čini mi se da je već navedeno da su i posjednici stekli nekretninu nasljeđivanjem od pok. djeda...

Znači svi su stekli nekr. na istom pravnom temelju- nasljeđivanjem i sada su suvlasnici svaki u svojem dijelu.

 

Tužbom vraćati posjed? a nitko mu ga nije ni oduzeo...

Vlasnik je postao sada i zatekao je pravno stanje kakvo jest, od sada nadalje se može zahtijevati jedino stupanje u posjed i to ako mu ga posjednici uopće brane a što gospodin nije za sada prikazao kao problem.

 

 

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

hvala na iscrpnim odgovorima, međutim iz rasprave zaključujem da moram navesti povijesni tijek vlasništva i posjeda.

 

Dakle:

1. moj pradjed je bio vlasnikparcele,

2. njegovom smrću njegova djeca, moj djed i njegov brat postali su vlasnici, svaki u 1/2 dijela,

3. smrću brata moga djeda, njegovih sedmero djece naslijedili su 1/2 dijela, od kojih su se petorica odrekla prava vlasništva čime je ta 1/2 postala vlasništvo preostale dvoje djece

4. nakon smrti brata moga djeda posjed nad parcelom moj djed je predao u ruke naslijednika njegovog brata, spomenutim dvoje djece u točki 3. Ta činjenica je posljednja u izvješću povijesnog pregleda posjeda na toj parceli.

5. smrću moga djeda, moja je baka naslijedila vlasništvo kao jedini vlasnik (nije jasno gdje je nestalo suvlasništvo druge 1/2 parcele), a to je vidljivo iz dokumenta o nasljeđivanju moje bake,

6. smrću moje bake, ja sam postao slijedom toga jedini vlasnik te parcele.

7. smrću jednog od posjednika pojavljuju se njegova djeca koja polažu pravo na vlasništvo temeljem posjeda i obrađivanja te parcele, uz navođenje brojnih svjedoka za istinitost te tvrdnje.

 

Čini se da su se moj djed i dva nasljednika njegovog brata dogovorili oko te parcele, međutim netko nije učinio sve potrebno za knjiženje njihovog dijela parcele, ili kompletne parcele.

 

Meni je sva povijest događaja nepoznata, i znam samo ono što isčitavam iz dokumenata čiji je tijek prikazan točkama 1-7.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnicima i govore prvo dokumenti a onda ljudi. Iz dokumenata se vidi pravno stanje.

Ovo ste trebali ranije navesti. ali dobro. :-)

Da bi mogli dalje prepišite molimo iz posjedovnog lista s katastra (PL )posjedovno stanje i udjele.(razlomci)

Prepišite i podatke iz Izvatka iz zemljišne knjige (ZK IZVADAK) iliti "vlasnički list" kolokvijalno. S lista A i B

tako će se vidjeti što , tko i u kojem omjeru-to je bitno.

Može i omjer koji ste stekli iz vašeg rješenja o nasljeđivanju

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...
Poštovani,

 

želio bih kupiti stan u kojem trenutno živi podstanar kojem ugovor o najmu istječe prodajom stana.

Zanima me koliko me taj podstanar može kočiti pri dolasku u posjed nakon kupnje, tj. što mi je činiti ukoliko on ne bi htio izaći iz stana.

 

Neka vlasnik stana prije potpisivanja ugovora iseli stanara, i neka vam u trenutku kopoprodaje preda stan u posjed.

Sve drugo je rizik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam naveo da stan prodaje sud u stečajnom postupku, a koliko sam shvatio oni nisu dužni iseliti stanara. Zato me zanima što se dešava ako on ne želi sam izaći, iako u natječaju piše da mu prodajom istječe ugovor o najmu?Pretpostavljam da slijedi tužba za ometanje posjeda, ali ne znam da li je to kompliciran proces i koliko može trajati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/61490-tu%C5%BEba-radi-iseljenja

 

Nisam naveo da stan prodaje sud u stečajnom postupku, a koliko sam shvatio oni nisu dužni iseliti stanara. Zato me zanima što se dešava ako on ne želi sam izaći, iako u natječaju piše da mu prodajom istječe ugovor o najmu?Pretpostavljam da slijedi tužba za ometanje posjeda, ali ne znam da li je to kompliciran proces i koliko može trajati?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

moj tata je vlasnik kuce.sad ju zeli prodati a mama i nas dvije sestre koje ne zivimi s njima to nikako ne zelimo.zanima me da li ju on moze prodati bez maminoh znanja i koje mogucnisti ona ima da se zaštiti od prodaje?da li moze stavit plombu na nekretninu jer su ju oni zajedno sagradili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moj tata je vlasnik kuce.sad ju zeli prodati a mama i nas dvije sestre koje ne zivimi s njima to nikako ne zelimo.

 

Imajte na umu da vi i sestra niste ni na koji način mjerodavna strana u pravnom smislu. U redu je da podržavate majku, ali u samom sporu vaš stav je nebitan.

 

zanima me da li ju on moze prodati bez maminoh znanja i koje mogucnisti ona ima da se zaštiti od prodaje?da li moze stavit plombu na nekretninu jer su ju oni zajedno sagradili?

 

Ako je kuća sagrađena za braka sredstvima stečenim u braku, majka je vanknjižni (su)vlasnik djela kuće. Majka mora pokrenuti postupak utvrđivanja bračne stečevine (tužbom, ako otac ne želi dogovor) , a postojanje takve tužbe može se zabilježiti u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija