Jump to content

zastara komunalna naknada


miucci

Preporučene objave

Odgovor Vam je sadržan u slijedećim odredbama

 

 

Opći porezni zakon (NN 147/08)

 

Oblici javnih davanja

 

Članak 2.

(1) Javna davanja u smislu ovoga Zakona jesu porezi i druga javna davanja.

(3) Drugim javnim davanjima smatraju se carine, pristojbe, doprinosi, naknade za koncesije, novčane kazne za porezne prekršaje i sva davanja čije je utvrđivanje i/ili naplata i/ili nadzor prema posebnim propisima u nadležnosti poreznog tijela.

(8)Odredbe ovoga Zakona propisane za poreze na odgovarajući način primjenjuju se i na druga javna davanja (u daljnjem tekstu: porezi) propisana ovim Zakonom, ako ovim Zakonom ili posebnim propisima nije uređeno drugačije.

 

 

Članak 96.

(1) Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći, a prema odredbama članka 94. stavka 3. 4. i 5. ovoga Zakona.

 

Članak 212.

Postupci pokrenuti prema odredbama Općega poreznog zakona (»Narodne novine«, br. 127/00., 86/01. i 150/02.), do stupanja na snagu ovoga Zakona, dovršit će se prema odredbama toga Zakona.

 

Zakon o komunalnom gospodarstvu

 

Članak 22.

(1) Komunalna je naknada prihod proračuna jedinice lokalne samouprave. ...

 

Članak 23.

(2) Rješenje o komunalnoj naknadi donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva za kalendarsku godinu do 31. ožujka tekuće godine, ako se na osnovi odluke predstavničkog tijela mijenja njezina visina u odnosu na prethodnu godinu.

(3) Rješenjem o komunalnoj naknadi utvrđuje se visina komunalne naknade po m2 obračunske površine, obračunska povr­šina i mjesečni iznos komunalne naknade, osim za nekretnine iz članka 27. stavka 4. ovoga Zakona.

(4) Upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka donosi rješenje o privremenom, potpunom ili djelomičnom oslobađanju od pla­ćanja komunalne naknade.

(5) Izvršno rješenje o komunalnoj naknadi izvršava upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka u postupku i na način određen propisima o prisilnoj naplati poreza na dohodak, odnosno dobit.

(6) Protiv rješenja jedinice lokalne samouprave iz stavka 2., 4. i 5. ovoga članka može se izjaviti žalba upravnom tijelu županije u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva, a protiv rješenja koja donosi Grad Zagreb žalba se izjavljuje ministarstvu u čijem je djelokrugu komunalno gospodarstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovanje,

 

nisam sigurna spada li moje pitanje ovdje, ali i mene muči komunalna naknada. Imam sačuvane sve račune, uredno plaćene od 1999.godine. Međutim, ove godine mi se doslovno odjednom na dnu uplatnice za komunalne naknade (odnosno od nove uplatnice Holdinga) javlja dug od 957,19 kn koji sam planirala ignorirati jer imam sve uplatnice unazad 9 godina i 9 mjeseci), no, budući da me to kopkalo nazvala sam njihovu službu i pitala za koje mjesece me terete.

 

Rečeno mi je da imam dugovanje u razdoblju od 1996. do 1999. te po par mjeseci iza 2000.(za koje imam sačuvane uplatnice, što sam i naglasila) U međuvremenu sam otišla na godišnji, a kada sam se vratila, dočekala me OPOMENA PRED OVRHU, sa zateznim kamatama u visini 2070,53 kn. Istekao mi je žalidbeni rok od 8 dana i nemam pojma šta sad da radim?

 

Ja tvrdim da sam sve uredno plaćala (što lako mogu dokazati za zadnjih 10 godina), a oni da nisam. Koliko dugo sam ja zapravo dužna čuvati uplatnice jer mi je apsolutno apsurdno da me terete za dugove stare 13 godina iako zadnjih 10 god mi na uplatnicama uopće nisu ni spominjali dugovanje??

 

Trebam li čekati ovrhu, poziv na sud, pozvati se na zastaru (samo kad i gdje) ili, ignorirati i dalje na Holding obračunu stavku DUG?

 

Puno hvala i srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na opomena pred ovrhu koje šalje gradska uprava nepiše se zalba. nema uputu o pravnom lijeku.

kada stigne rješenje o ovrsi od javnog bilježnika(ili suda)tada se piše žalba koja se putem pošiljoca ulaže Općinskom sudu.

apsolutna zastara je 6 godina i toliko vremena trebaš čuvati uplatnice.(čuvaj ih i duže ako možeš).

 

prilikom izjavljivanja žalbe na ovrhu (u roku do 8 dana od primitka prijedloga za ovrhu )obavezno se treba pozvati na zastaru potraživanja.

na zastaru potraživanja sud ne pazi po službenoj dužnosti pa se u kasnijim žalbama na istu ovrhu nemožeš pozvati na zastaru ako to ne učniš na raspravi u Općinskom sudu i u žalbi na rješenje o ovrhi.

uz zastaru navesti da ste dug platili i priložiti kopije uplatnica ,ako ih posjedujete.

 

možda bude koristilo

Zakon o obveznim odnosima

 

Predmnjeve

Članak 181.

(1) Ako je izdana priznanica o isplaćenoj glavnici, predmnijeva se da su isplaćene i kamate i sudski i drugi troškovi, ako ih je bilo.

(2) Isto tako, ako dužnik povremenih davanja, kao što su zakupnine, i drugih tražbina koje se povremeno obračunavaju, kao što su, primjerice, ona koja nastaju utroškom električne energije ili vode, ili uporabom telefona, ima priznanicu da je isplatio kasnije dospjelu tražbinu, predmnijeva se da je isplatio i ona koja su prije dospjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

plati dug po rješenju o ovrsi da bi ovrhovoditelj odobrio deblokadu računa

rješenje je očito postalo pravomoćno (na rješenje se nisi žalila)

od Fine traži odluku (rješenje o ovrsi)suda ili javnog bilježnika

od pošiljaoca odluke traži kopiju dostavnice .

ako je dostavnicu potpisao poštar podnijeti kaznenu prijva

ako dostavnica nije potpisana

rješenje je izloženo na oglasnoj ploći suda i nakon 8 dana počeo je teći rok za žalbu .

žalba nije poslana i rješenje o ovrsi postalo je pravomoćno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav svima,

 

imam jednu specifičnu situaciju i trebao bih pomoć, a radi se o dugu za komunalnu naknadu. Dug je nastao korištenjem poslovnog prostora koji je koristio moj otac za vrijeme dok je obrt u njegovom vlasništvu radio. Prostor je bio u kući moje majke, a oni su rastavljeni. Otac je preminuo prošle godine, a sad je na kućnu adresu stigla opomena pred ovrhu za navedeni dug. Mene sad zanima tko je odgovoran za navedeni dug i da li sad moja majka kao vlasnica kuće mora platiti taj dug? Koliko vidim dug je nastao za period od 2003 do 2010 godine pa me zanima, ako ga mora platiti moja majka, da li mora platiti sve ili je dio otišao u zastaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija