Jump to content

MOLIM HITAN SAVJET DO PONEDJELJKA


anonimno

Preporučene objave

poštovani, mijenjala sam mjesec dana djelatnicu koja je nažalost preminula. U ugovoru mi piše do povratka djelatnice. Ona je preminula jučer, 7. 12.2005 u 9 sati. Ja radim cijelu smjenu do dva sata.Nakon toga ravnateljica me tjera kući da je moj radni odnos završen, da tu više ne radim.Kakva su moja prava?Radi se o ministarstvu soc. skrbi i zdravstva, centru sa djecom.Očajna sam jer sam opet bez posla.Da li se radno mj. zatvara kad djelatnik umre ili je to priča koju su mi podvalili. Djeca su ostala nezbrinuta i s njima nitko ne radi, a jmeni prekinuli radni odnos.Hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o radu na određeno vrijeme ni u kom slučaju ne prestaje na način na koji ste to opisali. Ugovorom o radu na određeno vrijeme mora biti točno određen dan početka i dan prestanka radnog odnosa. Vrlo je upitna pravna valjanost ugovora (načina prestanka ugovora) koji umjesto dana prestanka radnog odnosa ima naznačen uvjet. To je pogotovo u zadnje vrijeme praksa poslodavaca, kao "našli su rupu" u zakonu, no to baš nije tako (veli Državni inspektorat - inspekcija rada). Savjetujem Vam da pričekate ponedjeljak te da tada zatražite službeno očitovanje poslodavca (probajte se smireno obratiti ravnateljici, zatražite relevantne informacije o prestanku odnosno završetku radnog odnosa, ni u kom slučaju nemojte ulaziti u bilo kakve verbalne sukobe, iznesite joj svoju trenutnu situaciju i zatražite nastavak radnog odnosa). Koliko ja vidim iz onog što ste napisali, smrt bivše zaposlenice može biti razlog da Vas ostave u radnom odnosu, a ne da Vam prekinu radni odnos. U suprotnom tužite, tražite nadoknadu štete.

 

Krakto: probajte mirno spor rješiti sami, ako ne ide obratite se odvjetniku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Studentsko mišljenje (pa sa rezervom).

Vi ste primljeni na ODREĐENO .. jer ste bili na zamjeni. Da bi se to radno mjesto popunilo, mora se otvoriti natječaj na koji se možete javiti kao i svi građani RH. Morate imati struč.spremu i sve što natječaj traži da biste udovoljili natječaju. Komisija odlučuje.. Mislim da tzv. automatizmom koji ste spomenuli ne dobijate posao jer bi se time kršio zakon. Moguće je da budete na tom radnom mjestu dok se ne primi osoba koja je prošla na natječaju a to možete upravo biti i vi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I za zamjenu ste potpisali ugovor o radu na određeno vrijeme, kako ste naveli "do povratka djelatnika". Kako se djelatnik na to mjesto još nije vratio/la Vaš radni odnos na određeno vrijeme i dalje traje. To da li je gospođa na bolovanju ili je u međuvremenu preminula Vi niti "ne možete znati"(mislim hipotetski). Zato Vas poslodavac mora o tome službeno obavijestiti, svakako zahtjevajte pismenu obavijest, te Vam eventualno ponuditi novi ugovor na određeno, npr. do izbora novog djelatnika koji udovoljava uvjetima po raspisanom natečaju i sl. ,ili ugovor na neodređeno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako smatrate da Vam je povrijeđeno neko pravo, imate pravo zahtijevati od poslodavca ostvarenje tog prava (u ovom slučaju da Vas vrati na posao). Ako on to ne učini u roku od 15 dana od kada je dobio Vaš zahtjev, možete u daljnjem roku od 15 dana zahtijevati zaštitu pred općinskim sudom (dakle u roku od 30 dana od kada ste mu predali svoj zahtjev). U svakom slučaju konzultirajte se s nekim pravnikom - probajte u Vašem matičnom sindikatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bih preporučila što hitnije uputiti poslodavcu zahtjev za zaštitu prava (i to pismeni, s dokazom da je poslodavac taj zahtjev primio, dakle s povratnicom), jer je to preduvjet za traženje zaštite sudskim putem. bez obzira na sve, ona nikako nije imala pravo otkačiti vas usmenim putem na način na koji je to izvela. zakon o radu načelno stoji na stajalištu da poslodavac one radnike koji imaju ugovor na određeno mora nastojati primiti na neodređeno ako je moguće. ovdje je situacija nešto drugačija, pošto se zapošljava preko natječaja, ali postupak ravnateljice je definitivno protuzakonit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, ali u ugovoru piše, do povratka djelatnice. Ništa vremenski nije naznačeno.Djelatnica se nije vratila . Kako ću ja hipotetskiznati da je preminula? nJE NEMA NA POSLU.Prema tome, ugovor nije istekao.uOSTALOM, ZAKON KAŽE DA SMRĆU OSOBE RADNI ODNOS NE PRESTAJE, VEĆ RADI ZAMJENA , UKOLIKO JE POTREBNA I DALJE, DO OBJAVLJIVANJA NATJEČAJA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija