Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
moses

Bespovratna državna potpora i porez?

Preporučene objave

Obrtnik sam dohodaš, izvan sustava PDVa (manje od 85.000 kn isporuka u poslovnoj godini). Stigla mi je obavijest od HAMAGa o odobrenju bespovratne potpore u znatnom iznosu koju moram iskoristiti za nabavku opreme, poboljšanje uvjeta u radionici, edukaciju, i sl.

 

Imam informaciju da me potpora, koju će mi HAMAG isplatiti na poslovni žiro-račun, ne "gura" u sustav PDVa (na kraju godine ću zbog nje imati više od 85ooo kn prometa) jer to nije naknada za isporučena dobra/usluge. Da li je to točno?

 

I još jedno pitanje, da li je to oporezivi primitak?

Ponavljam, namjena sredstava je nabavka opreme, uređenje radionice i sl.....(nabavljenu opremu ću vjerojatno morati unijeti u popis dugotrajne imovine).

 

Unaprijed hvala na savjetima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Potpore namijenjene podmirivanju troškova poslovanja u poreznom su smislu primitak poduzetnika.

To što se primljeni novčani poticaji smatraju primitkom, ne znači automatski da se na te prihode plaća porez na dohodak. Osnovica poreza na dohodak utvrđuje se za određeno razdoblje (u pravilu, za kalendarsku godinu) tako da se sučeljavaju primici i izdaci poslovanja u tom razdoblju. Ako je potpora utrošena za podmirivanje troškova, sučeljavanje primitaka i izdataka na toj osnovi ne rezultira poreznom osnovicom.

Tako kod dobivanja sredstava za kupovinu dugotrajne imovine u svakom poreznom razdoblju iskazuje se primitak u visini izdataka amortizacije kako bi sučeljavanjem istog iznosa primitaka i izdataka neutralizirao osnovicu poreza na dohodak.

Kod obveznika poreza na dohodak već je nekoliko godina neriješen porezni problem iskazivanja kapitalnih potpora. Oni su prema Zakonu o porezu na dohodak obvezni evidentirati primljene iznose kao primitak neovisno o tome je li im novac izravno doznačen na žiroračun ili je u njihovo ime i za njihov račun plaćeno dobavljaču opreme ili druge dugotrajne imovine. Izdatke na osnovi amortizacije te imovine mogu iskazivati tek počevši od sljedećeg mjeseca nakon mjeseca u kojem se imovina počela upotrebljavati. S obzirom na to da se primici iskazuju u jednom, a izdaci tek u sljedećim poreznim razdobljima, posljedica je iskazivanje povećane osnovice za plaćanje poreza na dohodak u godini u kojoj je primljena namjenska potpora.

Na primjer, obrtnik koji je u prosincu 2008. primio potporu za ulaganje u opremu iako je možda istog dana doznačio primljene iznose svojim dobavljačima ima povećane primitke u 2008., a izdatke poslovanja imat će 2009. ili možda tek 2010., kad počne rabiti nabavljenu opremu. Zbog progresivnih stopa poreza na dohodak veća porezna osnovica oporezuje se višom poreznom stopom. U ekstremnom je primjeru moguće da fizička osoba zbog potpore plati porez na dohodak prema stopi od 45 posto uvećan za prirez (za Zagreb 53,1%), što zapravo znači da više od pola namjenske potpore pojede porezna obveza. To ne zrcali svrhu i namjenu potpore, a posebno je osjetljivo kad je riječ potporama iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Izvor: časopisu Računovodstvo i financije

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uhhh.....hvala na iscrpnom odgovoru....to me i muči jer već mi se jednom dogodilo povećanje poreza u godini kada je primljena potpora...znači, zasad nema pomoći. Morati ću platiti veliki porez, što mi je pomalo blesavo, država nam daje da bi sebi vratila pola tog novca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×