Jump to content

molim savjet-lažna prijava policiji........


student20

Preporučene objave

Molim stručnjake da mi kažu u kojim člancima našeg Kaznenog zakona je obrađena tema -Lažne prijave kaznenog djela- i druga stvar -psihičko maltretiranje obitelji sa tim lažnim prijavama- ili nešto slično formulirano....molim hitni odgovor. Da li se može podnijeti kaznena prijava na ODO u svojstvu građanina za lažnu i neargumentiranu prijavu bez odvjetnika jer nemam novca za platit odvjetnike....puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KAZNENI ZAKON

(1) Tko prijavi neku osobu da je počinila kazneno djelo iako zna da to nije istina, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga, ili tko za takvo djelo podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko prijavi da je počinjeno kazneno djelo iako zna da to nije istina, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili povodom prijedloga ili tko sebe prijavi da je počinio takvo djelo iako to nije istina,

kaznit će se novčanom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do tri mjeseca.

 

 

ZAKON O ZAŠTITI OD NASILJA U OBITELJI

Članak 4.

Nasilje u obitelji je:

– svaka primjena fizičke sile ili psihičke prisile na integritet osobe,

– svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol,

– prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva,

– fizički napad bez obzira da li je nastupila tjelesna ozljeda ili ne,

– verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja,

– spolno uznemiravanje,

– uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja,

– protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama,

– oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini.

Članak 18.

(1) Član obitelji koji počini nasilje iz članka 4. ovoga Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.000,00 do 10.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

(2) Član obitelji koji ponovi nasilje u obitelji kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 5.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 15 dana.

(3) Punoljetni član obitelji koji u nazočnosti djeteta ili maloljetne osobe počini nasilje u obitelji kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 6.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 30 dana.

(4) Punoljetni član obitelji koji ponovi nasilje u obitelji iz stavka 3. ovoga članka kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 40 dana.

(5) Ako je nasilje iz stavka 3. ovoga članka počinjeno na štetu djeteta ili maloljetne osobe počinitelj će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 40 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru-naime razgovarao sam s nekoliko odvjetnika o cijelom slučaju i svi su mi rekli da je to jako kompliciran slučaj i odbili me kad su čuli da nemam novaca -jedan od njih mi je savjetovao da osobno sam odem u ODO i predam kaznenu prijavu za lažnu prijavu-što ću vjerojatno i učiniti-jel može neka šablona kako se sastavlja prijava ili da odem tamo i osobno dam iskaz u zapisnik. Ukoliko se pokrene službeni postupak da li će mi opet trebati odvjetnik....ne znam šta da radim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo dajte iskaz na zapisnik.

 

Lažno prijavljivanje je kažnjivo ako su vas neosnovano prijavili za nasilničko ponašanje u obitelji (čl.215.a. Kaznenog zakona).

 

No trebate imati na umu da prijava može biti lažna samo ako osoba namjerno podnosi prijavu iako zna da kaznenog djela nema.

 

Ako ste počinili kazneno djelo, ili je to osobi moglo djelovati kao kazneno djelo, onda nema lažne prijave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

konkretno-bila je DOJAVA POLICIJI DA SAM JA IZJAVIO PRED JEDNOM OSOBOM (a nisam ) koju prijavitelj nije želio imenovati prilikom dojave - da ću ja platiti neke navodne ljude koji će tu osobu ubiti. Strašno...Jako komplicirana situacija, a najstrašnije je to da niti jedan odvjetnik ne želi dati adekvatan savjet besplatno - a za konkretne poteze nemam novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U principu sve i jeste vrijeđanje i kleveta-ali mi je rekao jedan odvjetnik da se ne može ništa pokrenuti po privatnoj tužbi dok ODO obrađuje slučaj. A niti jedan odvjetnik ne želi raditi na proviziju za odštetu nego svi traže konkretne novce za pokretanje postupka kojih ja trenutno nemam, a ne mogu ići na besplatnu pravnu pomoć jer imam na sebi neku imovinu koju nikome ne mogu prodati niti tu imovinu iskoristiri na drugi način (iznajmiti ili slično )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@student 20

 

Nadam se da ste stvarno student jer ono što trebate sami napraviti problem je samo za osobu sa 4 razreda osnovne. Ovdje na Legalisu postoji formular privatne tužbe za uvrjedu koju samo trebate preinačiti u klevetu. Postoji i Kazneni zakon.

 

Bez imalo muke možete sami napisati tužbu i bez ikakvog plaćanja je predati u pisarnicu suda.

 

Ukoliko se privatna tužba ne odbaci morat će te platiti sasvim malu taksu od par stotina kuna.

 

Ukoliko parnicu izgubite, e tada Vas očekuju veći troškovi.

 

Dakle razmislite sami u što ulazite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

student20 je napisao:

...da se ne može ništa pokrenuti po privatnoj tužbi dok ODO obrađuje slučaj...

 

ako oni provode izvide po toj kaznenoj prijavi za koju vi kažete da je lažna, tada bi bilo bolje pričekati da se ta obrada i završi i donese odluka po toj prijavi

 

koliko sam shvatio iz postova, NN osoba je prenijela toj osobi (koja je učinila dojavu policiji) da će te vi naći i platiti neke ljude da nju ubiju.

to bi bilo vrlo vjerovatno prijava za kazneno djelo prijetnje, ali vi govorite o DOJAVI policiji, ne i o kaznenoj prijavi, što su dvije različite stvari i različito se onda postupa.

 

da li je policija zvala vas na razgovor i u kom svojstvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko sam shvatio iz postova, NN osoba je prenijela toj osobi (koja je učinila dojavu policiji) da će te vi naći i platiti neke ljude da nju ubiju.

to bi bilo vrlo vjerovatno prijava za kazneno djelo prijetnje, ali vi govorite o DOJAVI policiji, ne i o kaznenoj prijavi, što su dvije različite stvari i različito se onda postupa.

da li je policija zvala vas na razgovor i u kom svojstvu?

 

bio sam pozvan na razgovr u SVOJSTVU OSOBE OD KOJE SE PRIKUPLJAJU INFORMACIJE- dao sam svoju izjavu pred krim-policajcem da takvo što nisam nikad ni pomislio, a kamoli izjavio-porazgovarali smo o pozadini i detaljima mojih odnosa sa tom NN osobom a inspektor mi je rekao da je ta NN osoba došla kod njega i dala DOJAVU o tome - ne kaznenu prijavu-kad sam nakon dogovorenog vremena trebao doći po potvrdu o tom zapisniku i dojavi , radi privatne tužbe za klevetu -taj dan me nazvao inspektor na mobitel i rekao da ne mogu dobiti nikakvu potvrdu iz razloga što je kompletan spis proslijeđen na ODO,a da kompletan spis može dobiti moj odvjetnik koji će mi pokretati privatnu tužbu. Mislim da ću pričekati razvoj situacije jer se baš i nemam puno vremena baviti sudovima i odvjetnicima jer moram učiti i polagati svoje ispite.

Hvala svima na savjetima i komentarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

@petpetica @utjerivaczakona

 

Moj prijatelj je bio kazneno prijavljen za prijetnje smrću KZ(čl.129. 3,2) koje se vodi po službenoj dužnosti i slučaj je završen na sudu, presudom je oslobođen krivnji. Što on može sad poduzeti? neka tužba ili?

 

Sad mi je žao što nisam upisao pravni fakultet da i ja mogu dijeliti pravne savjete :)

uređeno: od Milan89
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

[h=2]molim savjet-lažna prijava policiji.....[/h]protiv brata je podneta kaznena prijava za prijetnju st2. oružjem i nametljivo ponašanje...policija nije htjela provjeriti dali se radi uopce o nametljivom ponašanju i o prijetnji nego su odmah zaključili da je kriv zato što ima ptsp....pozive od druge osobe prema njemu ne žele vaditi nego su izvadili samo pozive i poruke od brata prema njoj i naklonost vjerovanja za prijetnju....unatoć tome iako ima pismo da se ta osoba želi ubiti i da ne može živjeti bez njega poslano je u poruci par dana nakon "tzv prijetnje" naravo ni to ih ne zanima ima cak i sniimku razgovora s osobom nakon mjesec dana opet od tzv prijetnje gdje on nju moli da prekinu i da ga obrise i blokira ili da nastave u ljubavnoj vezi...naravno ni to ih ne zanima...u državnom odvjetništvu dobio je zabranu pristupa a nakon 30 dana i rješenje 3 godine uvjeta.....što napraviti kako sprati ljagu sa sebe.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Policija ne zaključuje da je kriv, nego prosljeđuje ono što prikupi.

 

Kakvo točno rješenje o uvjetu je dobio od državnog odvjetništva?

 

A što ako je čovjek prijavljen iz zlobe , policija napravi izvide i u suradnji s DO zaključi da nema nezakonitog djela ? Da li prijavljeni ima pravo dobiti ime prijavitelja kako bi ga eventualno mogao tužiti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima pravo, a ovisno o tome koje kazneno djelo je lažno prijavljeno, moguće je da policija podnese i prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela..

Ma to i nije toliko bitno, nego saznanje da se ne može nekoga olako prijavljivati, često i preko druge osobe, a da za to ne ne snosi sankcije.

U manjim sredinama , u kojoj i sam živim, to se često događa.

Neki ljudi misle kako mogu bez ikakvih sankcija prijavljivati druge pravdajući se "kako su samo htjeli biti uzorni i lojalni građani", ne shvaćajući ili ne želeći shvatiti kako čine moguću strašnu pogrešku koja u konačnici može imati čak i kobne posljedice po sve sudionike.

Dakle, ako sam dobro razumio, policija mora otkriti (ili pokušati otkriti) prijavitelja na zahtjev prijavljenoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma to i nije toliko bitno, nego saznanje da se ne može nekoga olako prijavljivati, često i preko druge osobe, a da za to ne ne snosi sankcije.

ovdje se pojavljuje jedan problem....policija ili odvjetništvo kad netko nekoga (lažno) prijavi za prijetnju obično ako nema dokaza ili uvjerenja da je to istina odbaci prijavu....međutim mislim da se rijetko događa da to isto odvjetništvo može dokazati da je to lažna prijava....osoba koja je lažno prijavila morala bi malte ne sama sebe "otkucati" ili da je toliko naivno i šljampavo nekog prijavila....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovdje se pojavljuje jedan problem....policija ili odvjetništvo kad netko nekoga (lažno) prijavi za prijetnju obično ako nema dokaza ili uvjerenja da je to istina odbaci prijavu....međutim mislim da se rijetko događa da to isto odvjetništvo može dokazati da je to lažna prijava....osoba koja je lažno prijavila morala bi malte ne sama sebe "otkucati" ili da je toliko naivno i šljampavo nekog prijavila....

Ne mora DO to raditi. Dovoljno je imati ime prijavitelja pa ga privatno "vijati" zbog toga.

Stvar je u tome da onaj koji nekoga za nešto prijavljuje treba biti svjestan toga da može biti u krivu prijavom, čini štetu prijavljenome i poslije toga , čiča Mića -gotova priča.

E, pa ne bi trebalo baš tako..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče dokazivanja, problem kod kaznenog djela je što je potrebna namjera, a nju je u takvim slučajevima skoro pa nemoguće dokazati (kao što je gorand naveo, osim ako osoba sama kaže da izmišlja). To bi se trebalo promijeniti donošenjem novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ako u njemu preživi odredba o prekršajnom kažnjavanju lažnih prijavitelja i dojavitelja. S obzirom da je kod prekršaja dovoljan i nehaj, te susjedske dušebrižnike (ima ih i u velik gradovima, bez brige) bi mogli malo stisnuti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to izravna namjera, a to je najteže za dokazati.

 

Ipak, i obavijesni razgovor sa takvim "dušebrižnicima" čuda radi na njihovoj edukaciji za ubuduće.

Na to upravo i ciljam.Razgovor u stilu : "Za sada službeno upozorenje, a drugi puta kazna.", bi takve tipove možda i ohladila. ako ipak ponovi- po džepu, i to dobrano. To je najbolnije.

http://www.24sata.hr/news/tuzna-sudbina-umro-od-straha-jer-mu-je-na-vrata-dosla-carina-510128?utm_campaign=Partnerski+portali&utm_source=Vecernji&utm_medium=Blok

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija