Jump to content

Odbijanje revizije-pitanje


Eudora

Preporučene objave

Ako mi može tko objasniti jednu stvar jer još nisam shvatila čitajući "Sudsku praksu" kako se točno određuje vrijednost spora. Piše u slučajevima na "Sudskoj praksi" stranice Vrhovnog suda RH na primjer ;

 

 

 

 

 

Broj: Gr2 188/07-2

 

 

 

R E P U B L I K A H R V A T S K A

R J E Š E N J E

 

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske u Zagrebu po sutkinji Katarini Buljan, u pravnoj stvari tužiteljice G. Ž. iz M. L., protiv tuženika 1. M. M. iz U., zastupanog po punomoćniku mr. I. K., odvjetniku u M. L. i 2. Grad Mali Lošinj, zastupan po B. S., odvjetniku u M. L., radi utvrđenja nevaljalosti uknjiže i uspostave ranijeg zemljišno-knjižnog stanja, odlučujući o prigovoru tužiteljice nazvanom "prigovor zbog odbačene revizije" protiv rješenja o odbačaju revizije Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev 86/06 od 5. srpnja 2006., dana 25. listopada 2007.,

 

 

r i j e š i o j e:

 

 

Prigovor zbog odbačene revizije G. Ž. odbacuje se kao nedopušten.

 

 

Obrazloženje

 

 

Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev 86/06 od 5. srpnja 2006. odbačena je kao nedopuštena revizija G. Ž. podnesena protiv pravomoćne presude Županijskog suda u Rijeci broj Gž 2099/04 od 6. srpnja 2005.

 

Protiv navedenog rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske G. Ž. podnijela je "prigovor zbog odbačene revizije" smatrajući da je rješenje o odbačaju revizije nezakonito.

 

Prigovor G. Ž. je nedopušten.

 

Zakonom o parničnom postupku ("Narodne novine", broj: 53/91, 91/92, 112/99, 88/01 i 117/03 – dalje: ZPP) predviđeni su pravni lijekovi kojima stranka može osporavati sudske odluke donesene u parničnom postupku. Tako je čl. 348. ZPP-a predviđena žalba (redovni pravni lijek) protiv odluke donesene u prvom stupnju, dok je čl. 382. ZPP-a predviđena revizija (izvanredni pravni lijek) protiv drugostupanjske odluke, a kada su za to ispunjeni propisani uvjeti (ako vrijednost predmeta spora pobijanog dijela presude prelazi 100.000,00 kn, ako je presuda donesena u sporu koju je pokrenuo radnik protiv odluke o prestanku ugovora o radu odnosno ako je dopuštena tzv. izvanredna revizija odlukom drugostupanjskog suda).

 

Protiv odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesenih povodom izjavljene revizije ZPP ne dopušta izjavljivanje pravnih lijekova. Proizlazi dakle da je prigovor G. Ž. protiv odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske o odbačaju njezine revizije nedopušten, zbog čega je odlučeno kao u izreci.

 

U Zagrebu, 25. listopada 2007.

 

Sutkinja:

Katarina Buljan, v.r....."

 

 

Na osnovu čega se vidi da ovaj spor nema vrijednost veću od 100.000 kn? Da li se vrijednost spora navodi u tužbama ili kako? Ili se to vidi već u samom postupku ako je na primjer u pitanju nekretnina ili pokretnina?

 

Molim vas prosvijetlite me, jer zbilja ne razumijem

:misli::zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovana !

Ako smatrate da su do sada donijetom aktima povrijeđena Vaša ustavna prava tada postoji još mogućnost ustanete ustavnom tužbom,pred ustavnim sudom .

Vi imate još i mogućnost da učinjene povrede zakona , tj. sve nazekonitosti u svim postupcima prijavite državnom odvjetniku koji može uložiti zahtjev za zaštitu zakonitosti.

 

Vrhovni sud nije trebao niti mogao razmatrati Vaš prigovor.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eudora je napisao:

...Ako mi može tko objasniti jednu stvar jer još nisam shvatila čitajući "Sudsku praksu" kako se točno određuje vrijednost spora...

Na osnovu čega se vidi da ovaj spor nema vrijednost veću od 100.000 kn? Da li se vrijednost spora navodi u tužbama ili kako? Ili se to vidi već u samom postupku ako je na primjer u pitanju nekretnina ili pokretnina?

 

Molim vas prosvijetlite me, jer zbilja ne razumijem

:misli::zbunj:

 

Iz ovog nikako, uglavnom sve zapravo ovisi o tužitelju koji u tužbi iznosi vrijednost spora, a obično na taj iznos nitko ne reagira. Pročitajte malo u Zakonu o parničnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija