Jump to content

Procjena imovine


Zdena60

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

Osoba ovlaštena za procjenu, npr. sudski vještak za graditeljsstvo,samo će ti uzeti će veliku lovu za procjenu. Može procjeniti i +/- 30% (da ne kažem i više) i ni za što ne odgovara.

Za ilustraciju, nedavno sam kupio kuću u okolici Zagreba koju je 'stručni procjenitelj' agencije za nekretnine procjenio na 105000 €, i tako se prodavala više od godinu dana.

Kuća ima plin, struju i vodu, 290 m2 BRP + 150 m2 BRP gospodarskih zgrada, na 2000 m2 zemljišta - dakle, prilično realna procjena. Kupio sam za 60000 €.

Toliko o 'stručnoj' procjeni.

 

Dobru procjenu možeš dati i sam. Raspitati se o sličnim nekretninama u okruženju koje su nedavno prodane, kao i one koje su na prodaju (oglasnik). One nekretnine koje su na prodaju imaju u pravilu 15-25 % veću traženu cijenu od realne, a ako se prodaju više od 6 mjeseci, i veću.

Ako si uporan,ili koga znaš, mogao bi dobiti kakvu općenitu procjenu i u poreznoj upravi.

 

Najrealnija 'procjena' je dati kuću u prodaju. Stavi oglas sa slikom i cijenu, i ako u mjesec dana ne dođe iole ozbiljan kupac, smanji cijenu.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

problem je tome što kuću ne želim prodat!

 

Već ju trebam podijelit sa bivšom suprugom. Znači trebam naći nekoga tko bi procijenio vrijednost imovine, ne bi li joj isplatio njezin dio.

 

Možda netko zna više u vezi ovog pitanja. U kući živim s troje djece, pa mi mi bilo lakše kada bi se taj postupak odgodio bar dok ne bi djeca završila škole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako postoji mogućnost geometrijske diobe ,tada ne trebate prodavati kuću .Vi ste suvlasnik u 50% vrijednosti kuće i ne trebate pristati na prodaju ,možete predložiti razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom ili geometrijskom diobom , tek na kraju dolazi prodaja cijele kuće. Vi se možete protiviti prodaji iz razloga što bi na taj način bili dovedeni zajedno sa djecom u bezizlaznu situaciju i tražite odgodu te diobe .Sud uvažava odgodu diobe koja bi za jednog suvlasnika predstavljala diobu u nevrijeme .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Banke kod odobravanja kredita i osiguranja istih hipotekom traže procjenu vrijednosti objekta i znaju imati vještake koji to rade . Erste banka preporučuje svoje procjenitelje makar je to ranije bilo , i cijena takve procjene je bila 3.000. kuna .Pokušajte tražiti preko njih vještaka -procjenitelja,a ako se suprotna strana ne slaže s procjenom neka angažira svoga .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Banke kod odobravanja kredita i osiguranja istih hipotekom traže procjenu vrijednosti objekta i znaju imati vještake koji to rade . Erste banka preporučuje svoje procjenitelje makar je to ranije bilo , i cijena takve procjene je bila 3.000. kuna .

 

Bez uvrede, za takvu procjenu ne bi dao ni 100 kuna.

:smijeh:

Ako su procjene tih vještaka realne, zašto onda banke traže sva druga jamstva , i odobravaju iznos kredita osjetno manji od procjene?

Osim toga, banke i vještaci su na tržištu nekretnina zainteresirana strana, i zajedno sa građevinskom mafijom i dilerima nekretnina su napuhavali cijene na tržištu.

Dugo vremena procjenitelji su naplaćivali procjenu u postotku od vrijednosti procjenjene nekretnine! Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što jest!

:palacdolje:

Sada , kada cijene padaju, još su više zainteresirani za precjenjivanje, jer vrijednost nekretnine pod hipotekom često pada ispod neotplaćenog dijela kredita.

 

Nerijetko sam procjenitelja znao pitati- biste li odmah kupili tu nekretninu koju ste procjenili za 15-20% manji iznos od procjenjenog? Odgovor znate.

 

 

 

Jedina realna cijena je cijena po kojoj je nekretnina stvarno prodana.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čovjek je tražio savjet tko i kako mu može procjeniti nekretninu zbog podjele imovine sa bivšom suprugom. To je i dobio. Naravno da bi najbolji bio dogovor među supružniciama oko nečega što su zajedno stekli i kako to podijeliti Rasprave o procejnama vještaka su ovdje nebitne i bespredmetne.

Ako je kuća bračna stečevina nemože se prodati dok oba supružnika nedaju suglasnost za prodaju iste. Eto to vam je najednostavniji način da odužite cijelu stvar ako se nikako ne uspijete dogovorite ili kuću podijeliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zdena60 je napisao:

Problem je u tome jer supruga ima pravo da se vrati u kuću, a to bi dodatni šok i za mene a i za djecu...zato bi htio neku procjenu, pa lagano da joj otpalcujem njeno.

 

 

Što se tiče dogovora za dogovor ne zeli cti(odvjetnik kojeg je angazirala dobiva 15 % njezinog dijekla).

 

Pa neka onda ona isplati vas kada ne želi čuti za dogovor i neka je odvjetnici ogule. Ili joj ponudite neki iznos a ako ne prihvati neka se vrati u kuću na što ima pravo ako vas ucjenjuje pa možda tako pristane na dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se skupa možete nagoditi oko procijene imovine stime je slučaj pojednostavljen samo sa takvim potpisom izaćete pred sud da se obavi formalnost.Ukoliko to nije moguće onda kod prve rasprave zatražite od suda da bi htjeli procijenitelja imovine a nakon procjene se donosi sudsko riješenje s vremenskom rokom mogućnosti žalbe bilo koje strane ako se u vremenskom roku nitko nežali riješenje postaje pravovaljano uz dopunu da se niti jedna strana nije žalila. :palac::palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fakincina: Pa neka onda ona isplati vas kada ne želi čuti za dogovor i neka je odvjetnici ogule. Ili joj ponudite neki iznos a ako ne prihvati neka se vrati u kuću na što ima pravo ako vas ucjenjuje pa možda tako pristane na dogovor.

 

 

Ako ona isplati mene ja na ulicu, ne razumijem?

 

A ako se vrati u kuću kažem, moglo bi doći do svačega, živite vi s "vragom" u kući, da ne spominjem šok za djecu...

 

karantena zanimljivo, hvala na savjetu, probat ću s time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija