Jump to content

Ovrha na plaću-HITNO


Dodagoda

Preporučene objave

Pozdrav,

 

dobila sam rješenje o ovrsi na plaću za Diners karticu.

Uglavnom, u rješenjeu se nalaže mom poslodavcu da mi od plaće uzima dio dok se ne isplati cjelokupan dug(napominjem da nisam nikada potpisala izjavu gdje se slažem da mi se uzme više od zakonski dozvoljene 1/3). Zanima me dali oni po tom rješenju mogu sjesti i na moj tekući ili će se ograničiti na 1/3 plaće(nigdje u rješenju se ne spominje moja banka ili tekući).

Molim Vas hitno odgovor, jer ako mi imaju pravo sjesti i na tekući, u tom slučaju bih pokušala dignuti kredit pa dug otplaćivati banci(radi se o 13.000kn + 1.700 kn sudskih troškova)

Uhvatila me panika radi jedne stavke u rješenju da imaju pravo vršiti ovrhu na svoj mojoj pokretnoj i nepokretnoj imovini, a naišla sam na neke informacije da su banke ljudima uzimale i cijele plaće(1/3 kod poslodavca + ostatak sa tekućeg)jer kad plaća sjedne na tekući više se ne gleda kao plaća već kao pokretna i nepokretna imovina.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrha na plaći se provodi ovisno o visini plaće. Ako je plaća veća od državnog prosjeka,trenutno tih 5.108,00 ovršava se razlika između radnikove plaće i 2/3 od 5.108,00. Tj. oko 1.700,00 kuna.

Ako je plaća manja od 5.108,00 kuna onda se ovršava 1/3 plaće.

 

Ne može ti sjesti na tekući račun sve dok se ova 1/3 uredno podmiruje. Jedino ako se to ne ispuni onda mogu tražiti imovinu. Sve samo da se naplate.

A poslodavac je dužan postupiti po rješenju o ovrsi jer će njemu sjesti na žiro račun pa će on od tebe potraživati.

Mislim da se više od 1/3 uzima kada je u pitanju alimentacija ili porezni dug (nije 100%).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Plaća mi je manja od prosjeka,tako da bi mi trebali uzimati 1/3.

Koliko sam shvatila dug koji potražuju od mene je sada fiksan, nigdje nisam pročitala da će mi i na ovo obračunavati neku kamatu. Ako je tako-onda mi je bolje da ostavim da se naplaćuju sa plaće, jer neću imati više kamata, nego da dižem kredit i plaćam banci kamate(doduše, banci bih mogla vraćati duže sa manjom mjesečnom ratom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija