Jump to content

51 % vlasništva u tvrtki


anonimno

Preporučene objave

Investitor je zainteresiran kupiti 51 % udjela u tvrtki kako bi pomognuo i sudjelovao u dobiti od interesantnog projekta. Da li se može ugovorom (kod odvjetnika ili javnog bilježnika) spriječiti da onaj koji ima 51 % preglasavanjem manjinskog udjela donosi neke ključne odluke. Konkretno, spriječiti većinskog vlasnika da (eventualno) proda ili ustupi profitabilni projekt trećoj strani bez obzira na neslaganje ostalih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a ja mislio da solemnizacija znači potvrda javnog bilježnika da je ugovor usklađen sa zakonom.

to niti jedan odvjetnik ne može jamčiti ili može ili znaš nekoga odvjetnika da sastavlja društvene ugovore i jamči da će upravo odredbe toga ugovora zaštititi sudionike posla na način na koji oni to žele?

 

inače može se ugovor sastaviti i u obliku javno bilježničkog akta. tarifa je dvostruka, ali tada u sastavljanju isprave sudjeluje i javni bilježnik :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da kažete da je investitor zainteresiran za "kupnju" 51 % udjela u tvrtki, pretpostavljam da se radi o trg.društvu koje već postoji. Dakle prvo vam predstoji sklapanje ugovora o prijenosu poslovnih udjela, koji se mora ili solemnizirati ili sastaviti u obliku javnobilježničkog akta. Drugo izmjena osnivačkog akta - izjave ili društvenog ugovora, u kojem se mogu regulirati odnosi među članovima društva kako vam odgovara tj. da odredite načine kada i kako taj većinski vlasnik može dalje prenositi svoj poslovni udio (vidi čl. 413., 416.,420. ZTD). Izmjenjeni društveni ugovor možete sasstaviti kod odvjetnika i potom podnjeti na solemnizaciju javnom bilježniku ili direktno kod bilježnika koji će vam sastaviti isti ugovor sastaviti u obliku jb akta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija