Jump to content

porez na kuće za odmor


anonimno

Preporučene objave

Najbolje je nazvati Call Center Porezne Uprave i njih sve pitati.

:-)

--------------------------------------------------------------

Link:

http://ccenterclient.pu.mfin.hr

<i>Telefonski pozivi zaprimaju se u Kontakt centru radnim danom od 9 – 15 sati.

<b>0800 1001</b>

Prijava utaja poreza, Neizdavanje računa, Rad na crno, Drugi porezni prekršaji, Pritužbe na rad službenika Porezne uprave.

<b>0800 66 99 33</b>

Porezna oslobođenja, olakšice i porezno priznati izdaci za građane u 2005. godini </i>

--------------------------------------------------------------

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...
Kakove veze ima starost objekta s porezom???
Ima i te kakve.

Meni je nekidan doslo rjesenje o porezu za vikendicu....ali uvjetovano vikendicu jer je kuca stara preko 300 godina. Druga ja pak stvar sto je obnavljam i obnavljam....

 

To rjesenje, osim poziva na nekoliko zakona, NN ovaj broj, pa onaj i t.d. poziva se i na Odluku o porezu na kuce za odmor (cl.2) vidi link:

 

http://www.zadarska-zupanija.hr/2005_08glasnik/br_08_2005_069.pdf

 

Sada od katastra Zadar trazim potvrdu o starosti kuce da bih mogao napraviti zalbu Ministarstvu financija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plaćanje poreza na kuće za odmor propisano je Zakonom o financiranju jedinica lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave ("Narodne novine", broj 117/93,33/00, 73/00, 59/01, 107/01, 117/01, 150/02). Zakon ne propisuje imperativno (obvezno) uvođenje općinskih poreza, već je propisano da JLS "mogu" (dakle, ne moraju) uvesti određene općinske poreze. Radi se o tzv. opcijskim porezima - ako ih JLS odlukom propiše, obveznici su ih dužni plaćati. Zakon daje osnovu, a JLS unutar tih općih, odnosno osnovnih uvjeta sama određuje posebne uvjete. Dakle, treba proučiti odluku JLS i vidjeti što se može. Kad to utvrdite, možete podnijeti zahtjev jedinstvenom upravnom odjelu (odnosno odjelu ili tijelu koje obavlja obračun i naplatu poreza - vidi rješenje o razrezu i naplati ili pitajte u općnini/gradu) ili pak žalbu na rješenje koje ste dobili. Radi se po pravilima upravog postupka.

 

 

U privitku dajem copy/past odredbi ZOFJLUIP®S:

 

3. Porez na kuće za odmor

Članak 35.

(1) Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor.

(2) Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski.

(3) Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona ne smatraju se gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora.

Članak 36.

(1) Porez na kuće za odmor plaća se od 5,00 do 15,00 kuna po jednom četvornom metru korisne površine kuće za odmor.

(2) Visinu poreza na kuće za odmor propisuju svojom odlukom općina ili grad.

(3) Općina ili grad propisuju visinu poreza na kuće za odmor ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor.

Članak 37.

(1) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti.

(2) Kućama za odmor iz stavka 1. ovoga članka smatraju se kuće za odmor koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres), te starosti i trošnosti.

(3) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor za vrijeme dok su u njima smješteni prognanici i izbjeglice.

(4) Porez na kuće za odmor ne plaća se na odmarališta u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja služe za smještaj djece do 15 godina starosti.

(5) Odlukom općine ili grada mogu se propisati i druga oslobođenja od plaćanja poreza na kuće za odmor iz gospodarstvenih i socijalnih razloga.

Članak 38.

(3) Obračun i način plaćanja poreza na kuće za odmor uređuju se odlukom općine ili grada.

(2) Obveznici poreza na kuće za odmor moraju nadležnom poreznom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor, koji se odnose na mjesto gdje se nalaze ti objekti, te korisnu površinu.

(3) Podatke iz stavka 2. ovoga članka treba dostaviti do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor.

(4) Porez na kuće za odmor plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju toga poreza.

(5) Porez na kuće za odmor pripada općini ili gradu na čijem se području nalazi kuća za odmor.

 

 

 

:-D:-D Ups! Pa ovo je prastara tema. Never mind... nek se nađe, kad sam već toliko tipkala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Milly - savrsen odgovor - ali nisi citao/la na sto ja sada "pucam".

 

Dakle, u toj odluci (gore je link) pise slijedece:

 

Članak 4.

Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti.

Kućama za odmor iz stavka 1. ovog članka smatraju se kuće za odmor koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres), te starosti (preko 100 godina starosti) i trošnosti.

O starosti kuće vlasnik je dužan dostaviti nadležnom poreznom tijelu potvrdu nadležnog državnog tijela o starosti kuće.

 

Katastar Zadar trazi 105 kn. biljega + 35 kn. gotovine (poslao sam vrijedonosnim pismom) da mi izda potvrdu o starosti kuce. Kakva ce ona izgledati - ne znam - jer pred 300 godina taj katastar nije postojao.

Ili da angaziram forenzicare....hehehee.

 

Spremio sam link ovog dijela foruma....pa cu sveopcem pucanstvu dati sve relevantne podatke, jer eto, danas me zove prijatelj koji je takodjer dobio rjesenje o porezu. Zacudjuje naime nesto drugo.

Ako mi, kao nasljednici nasih pra,pra djedova ulazemo ama bas svake godine u odrzavanje takovih kuca (BTW kameni zidovi su debeli preko 1 m. a da ne pricam da kamen "vuce" more i unistava svaku instalaciju...i t.d.) zasto NAMA Drzava ne daje neki novac sto odrzavamo hrvatske starine!?

Prvenstveno iz razloga sto je u tom starom dijelu gradica zabranjena bilo kakova nadogradnja ili ne daj boze promijeniti crijepove na krovistu ako nisu tzv. kupe (naravno da su najskuplje !).

 

Ugodan dan zeli vam sada anonimac.....ali registrirati cu se....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti na nesmotreno štreberskom odgovoru. Eto, pročitah još jednom...i zaključih... odluka je o.k. i u skladu s člankom 37. Zakona. Vidi niže...

 

Članak 37.

(1) Porez na kuće za odmor ne plaća se na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti.

(2) Kućama za odmor iz stavka 1. ovoga članka smatraju se kuće za odmor koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i prirodnih nepogoda (poplava, požar, potres), te starosti i trošnosti.

 

Stoga zaključujem: ako se kućica može koristiti, porez se mora platiti. Naime, prema zakonskoj definiciji, svaka kuća u kojoj nemamo prijavljeno prebivalište spada u kuću za odmor i na nju bi trebalo plaćat porez. (Nema veze s tim da li se u njoj doista odmaramo ili se zamaramo ili zjapi prazna itd.itd.) Koliko vidim, prilično si se umorio dok si to posložio (nisam nepristojna, ali per ti mi je draže čakulat). Nemam pojma što bi na tvoju radišnost rekli konzervatori, arhitekti... Mora bit gušt ljetovat u njoj. Zaključujem - porez platit moraš.

 

A na to što ti pucaš... bespravna gradnja, dogradnja, nadogradnja... ne oslobađa plaćanja poreza. Iako će ti inspektori pri eventualnoj legalizaciji postupat "kao s nepostojećim" objektom. Što će reć: za primjenu poreznih propisa - nadogradnja postoji, a za primjenu propisa iz područja gradnje - ne postoji! Pa sad si ti misli??? Takva ti je vladavina prava.. u nas hrvata.

 

Možda će ti nadogradnju srušit - pa stvarno više neće postojat. Dobio si rješenje? To je neka druga tema o kojoj sam napisala cijeli elaborat na nekom drugom topicu. I zaklela sam se da više neću pisat o tome. Jer poludim na primjenu pravnih normi u našem društvu. A tek na tumačenjaaa....I pitam se što nam struka radi... I onda naletim na ovu tvoju temu. Nenamjerno. Neželjeno. Sudbina!? Neće ti država platit ni lipicu za tvoj način održavanja starine. Iz više razloga. Jer više nema bakice koja gleda kroz prozorčić. Jer za paljenje vatre koristiš upaljač, a ne dva kamena. Jer si u starinu vjerojatno nafrljio neke nobel fotelje, umjesto da uživaš na stolicama sačinjenje od drvenih otpadaka koje su za sobom ostavili mlećani. I jer su ti se rodila dječica koja sve to skupa ne razumiju. Pretpostavljam, da si im vrlo zločesto uvalio i Tv u boji??? A mi imamo jasan cilj: zadržat okoliš kakav je bio prije 100-tinjak godina. Tako da možemo snimat nove serijale Winetua...koga briga što je našoj dječici tehnologija iz Terminatora zastarjela.

Danas mi baš što-šta ide na živce. Pa sam si dala oduška. Nadam se da mi ne zamjeriš? (jako?)

Pa dragi moj MP, nisam ti od pomoći, a od mog razumijevanje za tvoj problem očigledno neće bit mnogo koristi.

Želim tebi i tvojima mnogih lijepih, bezbrižnih ljeta na prekrasnoj terasici... i ne se zaboravit registrirat! :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, registrirao sam se. Sad sam anonimni ali Gento.

Za pocetak nije lose.

BTW nisam MP (iako ga poznam) vec sam taj link dao za usporedbu, naime kako se covjek muci obnove stare kuce (kao i svi mi) a poreznici "harace". Moja se kuca sa rive ne vidi - malo je unutra a ne moze se niti snimiti jer je moja ulica siroka oko 1,50' m ali najblize bi bio ovaj link stare kuce.

Naime, to su stranice posvecene ribarima i tezacima Novigrada od kuda potjecu i moji pra-pra djedovi.

Drago mi je da ti se mjuza svidja (to je forspan za sve stranice - Novigrad home ) a eto, morati cu se primiti posla i malo ih dopuniti. Nadam se da admin mi nece sada zamjeriti na samo reklami ali neka ipak zna da nema veze sa komercijalizacijom vec sa ljubavlju....

 

Kako sam uputio zamolbu u katastar zadar za utvrdjednje da je kuca starija od 100 godina cekam odgovor. Sve cu potom ovdje objaviti - da se konacno zna kako dalje... a i drugi imaju slicne probleme.

 

Anonimac mi je dao dobar link, stvarno stoji to - ali....nemam namjeru dizati kredit za nikakve obnove. BTW ja sam u obnovi od kad znam svoga djeda, oca a evo i sam sada obnovljam.....kako se kazuje - cigla po cigla. Kada bi sve nekako mogli izracunati zasigurno smo mogli napraviti novu kucu. Ovako ispada da je "kurva" pa samo placamo i placamo, radimo i radimo da bi slag na kraju dala Drzava sa svojim nebuloznim porezima - iako u Odluci novigradske opcine (na koju se Ministarstvo financija - ali pogresan clan - poziva) stoji crno na bijelo da se ne placa porez ako je starija kuca od 100 godina.

 

Postovana Milly - kada rjesim sve te papire i napisem zalbu - doci cu na ovaj Forum i izvjestiti "kako sam zapoceo rat na svojoj djedovini".

 

Ugodan dan zeli ti Gento.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, lijepa dama, kao kazah, biti ce te svi izvjesceni glede ovog.

 

Danas u 09,30 zovu me iz kabineta Ministarstva financija (Kontrola) i kazuju: "Provjerom vase e mail prituzbe, kontaktom sa ispostavom Zadar, te provjerama...od 09.10.2006. Rjesenje o porez se UKIDA""

 

Rijeci te procelnice Unutarnje kontrole MF bile su zaista OK....(BTW ja sam se prdstavio imenom i prezimenom kao i br. mobitela).

 

Kako mi je danas kazano, Rjesebje je pisano u Zadru 09. o.m. te kada stigne objaviti cu sve.

 

Zacudjuje brzi odgovor MF. Ocito je Suker tamo napravio reda. Ali i nesto drugo zacudjuje. Svi dalmatinci znaju sto su tzv. "stare kuce"...pa gospodo dalmatinci (ja zam zagrepcanec-gelipter sa Sigecice) prihvatite da mi stujemo nasu djedovinu. OK?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kako se tretiraju obiteljske kuće s dva kata povezana vanjskim stepeništem? Naime to onda čini dva stana i da li se smatra da se samo jedan od dva stana stalno koristi pa se plaća porez na drugi ("Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski.")?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Odite u općinsku/gradsku upravu gdje imate zdanje i provjerite što u toj odluci piše. (Možda imaju i posebni odjel u poreznoj koji se time bavi, ali će vas na njih uputit ovi iz uprave.) Zapravo, nije bitno jel se radi o dva stana u kući ili jednoj kući s dva odvojena prostora jer se porez plaća prema m2 površine. Znači, površina stambenog prostora kojoj ste vlasnik puta vrijednost u kunama prema odluci = obveza . Porez, odnosno površinu ste obvezni sami prijaviti, a oni će vam radosno poslati rješenje s obračunanom obvezom. Koliko vlasništva - toliko i obveze. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Dakle, ono sta mene zanima, je rok zastare kod obveze placanja poreza na kucu za odmor. Naravno prema Rjesenju porezne uprave, dug je od 2004 godine zajedno sa kamatama, ali nije pokrenut nikakav postupak naplate.Pa me zanima da li je prema zakonu o obv odnosima rok zastare 1 - 5 godina. Help molim nekog od pravnika. I da li prijava prebivalista na toj nekretnini ( koja je jedina u vlasnistvu osobe) naci da se taj porez ne mora placati???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Pozdrav,

imam upit na ovu temu.

 

Članak 37. Zakona o financiranju jedinica lokalne/regionalne samouprave (1) kaže da se porez na kuće za odmor ne plaća na kuće za odmor koje se ne mogu koristiti iz razloga koji se navode u stavku(2) istog članka.

Moja situacija je da imam kuću za odmor koja nije dovršena do mjere da bi se mogla koristiti. Kuća je legalizirana, ali se do kuće ne može pristupiti automobilom, jer je susjed zagradio glavni put koji vodi do kuće. On je vlasnik čestice preko koje prolazi put. Budući da je općina dužna osigurati komunalnu infrastrukturu i omogućiti pristup do kuće s javno prometne površine i mogućnost spajanja na vodovod i el. mrežu, a ništa ne poduzima u vezi toga, moram li platiti porez na kuću za odmor?

Nemam ništa protiv plaćanja poreza, samo želim da mi se onda omogući da kuću mogu privesti svrsi i koristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija