Jump to content

Cenzura na Legalisu


anonimno

Preporučene objave

Prošlih se dana povela diskusija na Legalisu oko cenzure (tema: Autorsko pravo. Tko je dobar stručnjak u RH?). Moderator je cenzurirao svako ime koje su korisnici foruma objavljivali kako bi pomogli kolegi koji je tražio savjet.

 

Moderator je svoje rekao i to je morala biti njegova (iil njezina) zadnja, jer je nakon toga ta tema zaključana i više se o tome ne može raspravljati.

Dakle, pitam se dvije stvari:

 

1. Što je sa slobodom govora?

2. Zašto se može nekoga blatiti na Legalisu (vidi forum Odvjetnički ured Damira Šebetića), a kad se želi o nekome dobro reći onda se umjesto imena pojave xxxxx?

 

I treće, da li mislite, moderatori, da se pravila vašeg foruma, jednom donesena više ne smiju mijenjati?

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Kodeksa odvjetnicke etike:

 

18. Protivi se časti i ugledu odvjetništva svaka nelojalnost u poslovanju, a osobito:

 

- pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama;

 

- prepuštanje trećim osobama bianco-punomoći ili reklamnog materijala;

 

- javni istupi, javljanje u tisku i sl. s naglašenim isticanjem svog svojstva odvjetnika odnosno na način koji bi se mogao shvatiti kao nametanje javnosti ili reklamiranje, itd.

 

19. Dopušteno je:

 

- objaviti u novinama obavijest o otvorenju ili o preseljenju ureda (pisarnice), pri čemu treba izbjegavati svaki dojam da je riječ o reklami;

 

66. Tijekom i u povodu kaznenog postupka odvjetnik treba izbjegavati svako isticanje svoga imena koje bi imalo reklamni karakter, osobito posredovanjem sredstava javnog priopćavanja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da nije ba korektno pljuvanje po tom odvj Šebetiću jer ih ima vjerojatno i gorih ili barem istih kao dotični, a koje se ne ocrnjuje ovdje(nažalost)...Trebalo bi dopustiti i kritike i hvale jer bi se možda tako popravio i odnos principala prema vježbenicima...

Ovako to izgleda kao vrlo ne fer...trebali bi moderatori razmislit o tome

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo si me shvatila - OVAJ forum, odnosno ovu temu - "Cenzura na Legalisu" - moderatori ignoriraju. NItko se od vas nije očitovao po pitanju zašto se dozvoljava pisanje ružnih stvari o odvjetnicima koje se onda jasno imenuje, a ne dozvoljava se isticati kako je neki odvjetnik dobar u određenom polju svoje struke.

 

Što se tiče zaključavanja foruma, tu ste pokazali svoju netolerantnost i neprofesionalan pristup nezgodnoj (po vas) temi. Nisu mi jasni kriteriji po kojima se ravnate - forum, odnosno tema, "moderatorima" je totalno besmislen - tata dva sina i te gluposti - zašto takve nebuloze na forumu posvećenom pravu ne zaključate?

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušati ću načelno odgovoriti na ovu temu u par točaka.

 

1. Nema naše dužnosti očitvanja o nijednom pitanju. Ovaj forum je otvoren za svakog kome treba pomoć, savjet ili jednostavno potreba da iznese svoj problem. Svatko, pa i moderatori, zadržavaju slobodu odgovoriti, ako znaju odgovor, ili iz bilo kojeg razloga ne odgovoriti.

 

2. Odvjetnička komora je na svojim davnim počecima, još prije puno godina, striktno zabranila svako reklamiranje odvjetnika, javno preporučivanje i tome slično. Nitko u redakciji se naročito ne slaže s time, i većinski mislimo da je ta odredba u današnjem svijetu vladavine marketinga, u najmanju ruku preživjela, no to je odredba krovne organizacije svih odvjetnika i mi ju kao takvu poštujemo.

 

I stoga, sve dok ta odredba postoji, na Legalisu neće biti dozvoljeno preporučivati odvjetnike. Čim se ona ukine, mi ćemo biti prvi koji će na ovoj stranici odvjetnicima ponuditi mjesto za oglašavanje bannerima.

 

Žao nam je posjetitelja koji u dobroj vjeri traže preporuku za odvjetnika, i žao nam je što im ne možemo i tu ponuditi pomoć, no, ponavljam, mi nismo ti koji su takvu vrstu pomoći zabranili.

 

3. Želja nam je bila mladim kolegama dopustiti diskusije o uvjetima rada u različitim odvjetničkim uredima. Želimo da postoji mjesto diskusije gdje se kolege mogu upoznati se sa uvjetima rada pojedinih principala i držimo da je to daleko važnije od besmislene rasprave o tome da li je spominjanje njihovog imena reklama. Smatramo da otvorena diskusija o uvjetima rada kod odvjetnika (koja osim usmenom predajom među vježbenicima gotovo nigdj drugdje u pismenoj formi i ne postoji) može pridonijeti boljim uvjetima rada vježbenika. Vjerujemo da nakon što se povede takva javna diskusija da će dio principala ipak makar mrvicu više paziti na radne uvjete u svom uredu. Pa ako to i samo jednom vježbeniku u Hrvatskoj olakša život - vrijedilo je.

 

Žao nam je vidjeti da se ta rasprava često koristi kao poligon za iznošenje ružnih, i često neargumentiranih komentara. Međusobno su moderatori to pitanje već raspravili i zaključili da ako se takav ton pisanja nastavi ćemo morati uskoro ukinuti i te diskusije ili barem i na njih staviti obveznu registraciju. Ako do toga dođe to će nam biti vrlo žao i, smatramo, korakom unazad.

 

4. Što se zaključavanja foruma tiče to je diskreciono pravo svakog moderatora. Svako ima svoj prag tolerancije i procjene gdje je rasprava bespovratno iskočila iz kolosjeka smislenosti i dobrog ukusa. Vjerojatno i sam ne bi pozaključavao neke diskusije na kojima sada visi katanac, no uvijek ću stati iza odluke i procjene svojih kolegica. Podržavamo svaku diskusiju koja ima osnovne elemente pristojnosti i smisla, i najrađe bi da ne moramo biti "žandari" u vlastitoj kući. No, nažalost, ima posjetitelja koji svrate u goste te se osjećaju pozvani u tuđoj kući iz sveg glasa psovati i pljuvati. Za takvima, nažalost, žuč i pljuvačku netko, ipak, mora pokupiti, pa je dužnost moderatora, kao domaćina, da te otpatke uklanjaju. Svatko tko misli da je zabavno biti čistačica za tuđe bljuvotine - griješi. No, da tog nema kuća bi već odavno bila zabljuvana sve do antenskog stupa. Da ponekad u žaru čišćenja tuđih ubljuvaka u košu završi i nešto što ne zaslužuje takav tretman - to je gotovo sigurno. Nažalost, samo onaj koji radi čini pogreške. No, zato svi brojni posjetitelji se mogu osjećati ugodno jer je samo zahvaljujući moderatorskom trudu kuća gotovo stalno uredna i dobrim djelom dotjerana. Sve veća posjeta i broj korisnika najbolji su indikator da smo na dobrom putu.

 

Nadam se da je ovime i ova tema iscrpljena, pa da na nju mirno lokot stavim :-P:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Slažem se sa Siouxom...

Ane...to Vam nije inače praksa, zato me čudi....

Treba biti jednako za sve.

 

Kako da svi budu zadovoljni? Nikako jer je to nemoguce.

 

Varijanta 1. Zakljucamo temu ili brisemo topic. Prvi zadovoljni, drugi nezadovoljni.

 

Varijanta 2. Pustimo raspravu radi prigovora da cenzriramo. Drugi zadovoljni, prvi nezadovoljni.

 

Imate priliku ostaviti prijedlog ovdje ili bolje u knjizi gostiju.

 

I jos nesto Sioux, ako nisi dobio reakciju moderatora isti cas, to znaci da ili imamo i mi svoj zivot pa ne visimo tu 24h na dan ili o problemu raspravljamo u separeu i jos nismo odlucili o njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija