Jump to content

PORODILJSKA NAKNADA U SLUCAJU 2 MJESECA PRIJAVE


anonimno

Preporučene objave

Stovani,

kako je gotovo nemoguce doci do ovih informacija telefonski, obracam se vama u nadi da cu dobiti odgovor.

 

Naime, na ER-1 obrazcu imam pune dvije place od po 4300 kn, te sam sad (43 dana prije termina poroda) na porodiljskom i cekam bebu.

 

Zanima me kolika ce biti visina moje porodiljne naknade prvih i drugih 6 mjeseci bebina zivota?

 

Unaprijed puno zahvaljujem,

Irena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ti si pametan, divim se tvojoj pameti, već duže vremena. Nekakav upravni postupak. Kod svakog odlaska na porodiljni dopust provodi se "nekakav" upravni postupak. U "nekakvom" Zakonu o radu piše kada se može sklopiti ugovor o radu, a ako nisi znao postoji "nekakvo" vrijeme kada trudnica ne može sklopiti ugovor o radu. "Nekakvih" 42-28 dana prije dana očekivanog poroda.Postoji i obrazac R-1, kojeg su izmislili pametnjakovići, ne poput tebe, nek ti netko objasni čemu on služi i zašto se prilaže uz obračun buduće naknade. Inače i "nekakve" nezaposlene majke isto tako mogu ostvariti pravo na porodiljnu naknadu, ukoliko zadovoljavaju "nekakve" zamisli, zakonske odredbe.

 

I na kraju, nije mi jasno što si to u svim tim silnim objavama objavio, nešto pametno, nadam se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama. Od pomoci ste koliko i ovi u zdravstvenom osiguranju. Haha... :)

 

Ne mora se raditi o zaposljavanju trudnice, vec o prijavljivanju osobe kad zatrudni. Nije niti to legalno, ali toliko o logici.

 

Takoder i trudnice mogu biti izuzetno inteligentne i sposobne toliko da nude sposobnosti koje mozda neka trenutacno ne-trudna zena ne posjeduje, pa evo i tu odgovora.

 

Irena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

reći ću samo ovo.

nije moralno, ali zakon je takav, da razlikuje visinu naknade plaće, obzirom na vrijeme provedeno na porodiljnom dopustu.

 

mislim da bi sve majke, morale imati jednaka prava, i da bi država trebala osigurati dostojnu naknadu za sve majke da treće godine djeteta kojom se može pokriti vlastite i djetetove životne troškove.

 

a birokratizirati kad su u pitanju djeca je odvratno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi lijepo kada bi bilo dovoljno novaca za sve, no međutim ovdje se ne birokratizira pitanje djece. Vidi slijedeći slučaj. Sudkinja općinskog suda ima cca 7.500 kn plaće i ima prvih 6 mjeseci nadoknadu plaće (porodiljni) 4.250,00 kn. Drugih 6 mjeseci ima 2.500,00 kn. Radnica koja ima plaću 2.500,00 kn ima prvih 6 mjeseci 2.500,00 i drugih 6 mjeseci 2.500,00. Kako izjednačiti te dvije kategorije. A djeca su sva ista, draga, mila. Molim prijedlog, masteru jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da je svinjarija da postoji gornji limit isplate naknade plaće na teret hzzo, ali ne postoji gornji limit uplate doprinosa za hzzo.

 

ista ili još gora stvar je s mirovinama.

međutim bitno je naglasiti da nakande plaća za vrijeme bolovanja se nadoknađuje iz prihoda proračuna,kao posebna stavka, a ne iz doprinosa za zadrastveno osiguranje.

 

i kad velim nekakav upravni postupak. ma koji upravni postupak se provodi kad ja moram nešto platiti.

 

a to da nema novaca dovoljno, mislim da ima.

ako državna i lokalna uprava može organizirati domjenke za božić (ne znam koga samo pozivaju - sigurno ne porezne obveznike) mora biti novca i za djecu i majke i trudnice.

 

konačno riječ je o nekih stotinjak miliona kuna što na ukupni proračuna od 100 milijardi je sitnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ti je definirano u Zakonu o zdrastvenom osiguranju , tj. naknada plaće za obvezni rodiljni dopust utvrđuje se sukladno članku 37., članku 38. stavku 2. točki 3. i članku 39. Zakona o zdrastvenom osiguranju. Možes ga naci na www.hzzo-net.hr/osnovno/zakon_o_zdravstvenom_osiguranju_procisceni.htm

 

Pozdrav

 

Viki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 6 mjeseci neprekidno ili 9 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje).

 

Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u najnižem iznosu naknade plaće utvrđene općim aktom Zavoda, osim u slučaju ako je bolovanje uzrokovano ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, odnosno u slučaju korištenja prava na obvezni porodni dopust.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alzo dakle, gore sam napisao onoj gospođi koja je pitala: tipa ukoliko su dvije isplate plaće (koje su veće od 4.250,00 kn) prije stupanja na porodiljni dopust tada je porodiljna naknada 4.250,00 kn prvih 6 mjeseci. Drugih 6 mjeseci je 2.500,00 kn. Vjerujem, no ne ulazim u to, da je ugovor o radu u konkretnom slučaju zaista bio samo zbog porodiljnog dopusta, no ukoliko je sklopljen izvan 28 dana prije dana očekivanog poroda (odnosno 42), ako Zakon veli da je to ok, onda velim i ja. Ovo master što si naveo zaista nikakve veze nema s porodiljnim naknadama. Vidi Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Pravilnika o pravima....itd, itd. A ak ti kaj ne bude jasno pitaj. Tu smo da ti pomognemo, objasnimo, nacrtamo.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde pa mi nacrtaj

gdje piše da netko nesmije zaključiti ugovor o radu sa trudnicom dva (ili 42) dana prije očekivanog dana poroda. ovo osobito me zanima radi provođenja utvrđenja činjenica glede "očekivanog" dana poroda.

 

ad 1 zanima me zakonska odredba

ad 2 zanima me način utvrđivanja činjenica i provođenje ispitnog postupka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na sklapanje, valjanost, prestanak ili drugo pitanje u svezi s ugovorom o radu, a koje nije uređeno ovim (Zakonom o radu) ili drugim zakonom, primjenjuju se u skladu s naravi toga ugovora opći propisi obveznoga prava. (čl. 6. Zakona o radu)

 

Dan očekivanog poroda određuje struka, odnosno izabrani liječnik ginekolog žene i to se danas može utvrditi sa gotovo 100%- tnom točnosti. Taj se dan upisuje u tzv. trudničku knjižicu i sastavni je dio medicinske dokumentacije odnosno dokumentacije koja se uzima kao dokaz u utvrđivanju prava na porodiljnu naknadu.

 

E sad, mogu ti sutra na poslu pronaći odredbu, odnosno pozvati se na konkretni propis, ali otprilike ide ovak. Trudna žena 42 dana a najkasnije 28 dana prije dana očekivanog poroda poslovno je nesposobna, odnosno u tom slučaju eventualno tako sklopljeni ugovor o radu je nevažeći i HZZO nije u obvezi prihvatiti takvu prijavu poslodavca samim time rješenjem joj se ni ne priznaje pravo na porodiljnu naknadu po toj pravnoj osnovi, odnosno status joj se utvrđuje po osnovi koja joj već pripada.

 

Javim ti još ove detalje sutra ujutro, pod uvjetom da budem u mogućnosti doći do kancelarije (vani pada i pada i pada i pada). Pozdrav pa se pišemo.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve mi je jasno u vašoj raspravi, ali dajte molim vas

- žena je poslovno nesposobna zbog trudnoće -

pa nemojte me nasmijavati

 

nije poslovno nesposobna nego je obvezna 28 dana prije poroda tj. termina poroda ići na rodiljni dopust. Može 45 dana prije poroda (to je njen vlastiti izbor). No da je poslovno nesposobna, nemojte me ... :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štima, jesam "krivo" interpretirao to da je poslovno nesposobna. Ak sam te nasmijao, onda to nije bilo namjerno. Ne budem više............

 

 

Postoji dakle jedino odredba iz Zakona o radu:

Radnica obvezno koristi porodni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni porodni dopust).

Kolko je meni poznato, u to vrijeme ne može slkopiti ugovor o radu, ak može nek me netko ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne vidim razloga da trudnica bi bila nesposbna zaključivati ugovor o radu 8 dana prije očekivanog dana poroda. pa čak niti bilo kojeg od 42 dana nakon poroda.(možda zbog babinja)

 

inače imam nekoliko frendica koje su trudovi ćopili na radnom mjestu, a same su htjele raditi do kraja.

 

inače bilo bi zgodno (za muževe i žene) da se npr može dokazati da žena nije poslovno sposobna 28 dana prije očekivanog dana poroda - pa poništiti sve prepeglano na diners kartici. - ali nije tako! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma je, grdo sam fulal kod toga - mea culpa, no nažalost takvo sam obrazloženje dobio od kolege koji bi to trebao znati. Pogledao sam danas malo Zakon o radu i Zakone iz zdravstvenog osiguranja, nigdje ne stoji da se ne mogu sklapati ugovori o radu kako sam to prije naveo.

 

Ima čak i presuda Upravnog suda iz 2003. godine koja veli da može, iako realno ako gledamo, nezaposlena osoba koja je npr. 10 dana prije dana očekivanog poroda sklopila ugovor o radu, malo čudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija