Jump to content

pitanje naplate duga kao jamac


tomek1221

Preporučene objave

zanima me sljedece.moja zena je bila jamac jednom dobrom prijatelju koji je nakon sto je digo kredit presto radit nakon god dana,nakon cega su njoj kao jamcu uzimali kompletnu placu skoro 2 god.tako da je ona otplatila skoro 52 tisuce kuna.e sad posto duznik nije vrati nama taj dug zanima me dali postoja temelj za tuzbu istoga da vrati taj dug?posto je ona pristala biti jamac.u medjuvremenu je dobila otkaz i niko nije otplacivo preostali dug i sad je nasla novi posao,pa me jos zanima moze li banka ponovno sjest njoj na placu za preostali dugposto je doso novi zakon da nesmiju uzet vise od trecine place,a kredit je stari?

 

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da postoji temelj za tužbu za kredit koji je vaša supruga otplačivala kao jamac ukoliko se sa dužnikom nikako nemožete dogovoriti oko povrata uplačenih novaca. To šta je pristala biti jamac ne znači da nemože osobu za koju je otplačivala kredit umjesto nje tužiti za povrat duga. No budite oprezni sa zastarnim rokovima. Utužuti ga možete unazad 3 godine tj.za sva potraživanja koja nisu starija od 3 godine. Znači kredit još nije u cjelosti isplačen? Banka može vašoj supruzi ponovno ovršavati plaču ali ne cijeli iznos plače več 1/3 ili više a što ovisi o visini plače i prosjeku plače u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Da podignete tužbu trebate pribaviti dokaz da ste za njega nešto platili.

U koliko dotični ne dođe na ročište i ne podnese odgovor na tužbu tada zatražite donošenje presude zbog izostanka .

Pravomoćna presuda poslužiti će Vam kao ovršna isprava .Pri podnošenju tužbe tražite da sud donese privremenu mjeru zabrane otuđenja ili bilo kakvog prava raspolaganja određenim predmetima nabavljenim kreditom isl.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne dižete optužnicu nego podnosite regresnu tužbu, koliki bi to trošak bio za Vas ovisi o vrijednosti potraživanja a temeljem kojeg se određuje visina sudskih pristojbi i troškova zastupanja (ukoliko bi ste angažirali odvjetnika), te troškove ukoliko uspijete u tužbi možete uspješno vratiti zajedno uz glavno potraživanje.

Što se banke tiče ponovno mogu sjesti na cijeli iznos plaće neovisno o promjenama čl. 149. OZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka može poslati zahtjev za zapljenu kompletnog iznosa primanja koji je vaša supruga ovjerila svojim potpisom i ukoliko ne reagira to če se i izvršavati. Međutim ona če u tom slučaju tražiti opoziv.

U svakom slučaju takva se izjava može opozvati (ponovo izjava mora biti ovjerena kod javnog bilježnika) i onda se ne može ustezati više od 1/3 plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakako,predhodno provjeriti imovno stanje (porezna uprava),kada dobije rješenje o ovrsi,bilo kada da se zaposli ovrha bi se trebala provesti (na mirovinu,plaću ili bilo koji dohodak,osim invalidnine,stipendije,dječijeg doplatka,alimentacije,naknade za služenje vojnog roka i porodiljne naknade)

 

Rješenje koje je donešeno u zakonitom roku,nije podložno zastarjevanju.Znači kada god ovršenik ostvari neko vlasništvo ili bilo koji prihod,a da nije izuzet Zakono o Ovrsi,ovršna radnja bi se trebala provesti,također ovrha u Vašu korist kao ovrhovoditelja može se prenijeti i na Vaše zakonite nasljednike kao sljednike ovrhovoditelja.

 

Dali se provodi u praksi? otom-potom :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tomek1221 je napisao:

sve je to super da je izvedivo,a ako nema nista ne sebi?sve je na mamu njegovu.onda mu nemrem nista i kad dobijemo sud nebum se mogao nikako naplatit.il se varam pa postoji nacin?

 

Ako nema ništa pravno na sebi nikakvu imovinu onda vam je trud uzaludan a i trošak nažalost. Koliko dužnik ima godina? Pa valjda če jednom početi dobivati primanja po nekoj osnovi (plača, mirovina)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

juante je napisao:

Može,može, ja sam bio u sporu sa bivšom suprugom (promjenila je prezime i prebivalište) otišao u Poreznu i rekao da mi potvrda treba u svrhu pokretanja sudskog spora radi naplate.

 

Dobio potvrdu bez ikakvih daljnih pitanja.

 

Ne kužim kakvu potvrdu? O čemu, o imovnom stanju dužnika?

Ili za oslobođenje sudskih troškova?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupio golfa 4 za 120 tis kn od tog lika koji mu je sredio kredit,sve u svemu to je nila neka muljza lik je radio u banci tak navlacio ljude i uzimo proviziju.a duznik je prodo auto nakon par mjeseci i sprojebo lovu dosad smo otplatili 52 tis a ostatak duga je 60 tis jos ostalo.i do sad je vjerovatno croatia osiguranje isplatilo taj kredit banci ali ce oni i dalje teretit moju zenu posto je pocela ponovno radit.a kakav je nas zakon sve u svemu mi se ne isplati ga ni tuzit nego noge polomit i otplatit taj dug

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija