Jump to content

Baka umrla 1962.god.-ja vlasnica 4/5, nema ostavinske


Ljepunice

Preporučene objave

Poštovani,na sudu u Vodnikovoj po smtnom listu provjerila nema ostavinske iza bake koja je umrla 1962. god. U svakoj čestici nekretnine vlasnik zajedno sa mnom je i baka u dijelu 1/5. Prodajem samo jedno zemljište i kako ću riješiti pitanje bake i prijenosa vlasništva na novog vlasnika? Da li mogu uz smrtni list napraviti brisanje ili nešto drugo da bi ja bila u cijelosti vlasnik zemljišta. Napominjem da sam jedina živuća unuka i da nema drugih nasljednika.Možda postoji neki drugi način rješavanja ovog problema. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Morate pokrenuti ostavinski postupak . Postupak se pokreće na zahtjev nasljednika .U matičnom uredu pokušajte podugnuti smrtovnicu kažem pokušajte jer je prošlo puno vremena i neki matični uredi nisu u mogućnosti izdati smrtovnicu i u tom slučaju uzeti ćete u matičnom izvod iz knjige umrlih i priložiti ga zahtjevu za pokretanje ostavinskog postupka , koji se predaje sudu gdje se nalaze nekretnine .U ostavinskom postupku ta 1/5

preći će na žive nasljednike iza bake .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

POkreće se ostavinski iza djeda , dostavlja se sudu smrtovnica , i izvod iz knjige umrlih za Vašeg oca ,izvod iz katastra i izvod iz gruntovnice .

Nasljedstvo prelazi direktno na Va , a ne na oca , iz razloga što ostavina časom smrti prelazi na živog nasljednika .

Možda je matični ured dostavio smrtovnicu provjerite to , ali zna se često desiti da Matični ured ne dostavi smrtovnicu sudu .U tom slučaju trebaju se pobrinuti nasljednici za to . Neki sudovi bez pisanog zahtjeva zaprime dokumentaciju i dalje raspoređuju predmet povjereniku suda Javnom bilježniku ,koji provede ostavinski postupak .

 

Pri podizanju smrtovnice u matičnom daje se izjava o potomcima s napomenom da su svi mrtni osim nasljednika iza Vašeg oca , točna adresa nasljednika i to je sve .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim za daljnji savjet jer smo zapeli na pola puta. Ostavinu smo pokrenuli iza bake ali se ispostavilo da ipak imaju neki nasljednici koji bi mogli polagati pravo na dio te neriješene 1/5 koja je na baki. Da li ja mogu prodati svoje dijelove tj. 4/5 nekome i da se taj novi vlasnik upiše kao suvlasnik moje bake. Znači umjesto mene u 4/5 biti će na vlasničkom izvadku netko n.n. i moja baka u 1/5. Silno mi treba novac pa ako neću napraviti štetu kupcu obustavila bi ostavinsku i išla u prodaju svog dijela i još nešto kako bi onda glasio kupoprodajni ugovor zbog poreza kojeg plaća kupac?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete prodati svoj suvlasnički dio, ali se ugovorom dobro osigurajte da se kupac ne bi naknadno pozivao na mane vlasništva zbog situacije, odnosno postojanja drugog suvlasnika.

 

Nisam siguran da ostavinsku možete obustaviti. Naime, ostavinski postupak za osobu koja je ostavila nekretnine sud provodi po službenoj dužnosti neovisno o tome što je nije proveo tolike godine.

 

Kao nasljednik ste identificirani i trebat ćete dati nasljedničku izjavu, makar i o odricanju.

 

No, obustavljanje ostavinske nije preduvjet da ne prodate svoj nesporni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija