Jump to content

tečajne razlike prilikom kupoprodaje stana


primosten

Preporučene objave

Sa prodavateljima sam potpisao i kod bilježnika ovjerio predugovor o kupoprodaji stana i na temelju njega isplatio im preko računa kaparu, te podnio zahtjev u banci za odobrenje kredita.

U predugovoru piše da se sve isplate imaju izvršiti u kunama po srednjem tečaju banke na dan isplate. To mi je naravno sve jako pasalo, jer znam da se negdje upisuje i prodajni tečaj (vidio sam predugovore i na prodajni tečaj)

 

Sad me prodavatelji traže da ispunim i nekakvu potvrdu/izjavu/(šta već), da ću im namiriti i sve tečajne razlike do prodajnog tečaja. :-o Naravno da ja to ne želim, nego me zanima mogu li mi praviti nekakvih problema?

Čini mi se da im je tendencija ako im to ne dam, da mi ne potpišu potvrdu da sam isplatio cjelokupni iznos! Treba li meni ta potvrda kasnije za nešto ili ne?? :-(

 

Uostalom smije li se prema zakonu u predugovor/ugovor upisati i neki drugi tečaj osim srednjeg (ponavljam viđao sam takve ugovore no jesu li oni onda protuzakoniti ili što??)

 

Unaprijed zahvaljujem

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrda da si platio cjelokupan iznos vjerojatno će ti biti potrebna za uknjižbu u z.k., teško reći bez da se vidi sadržaj ugovora.

 

Kada bi trebalo biti sklapanje ugovora? Koji su uvjeti za sklapanje ugovora te da li je u predugovoru navedeno koji će biti sadržaj ugovora? Koliko iznosi kapara (postotak od ukupne cijene)?

 

Posebno je pitanje koliko je ti je stalo do stana, odnosno koliko ti se eventualno naknadno da parničiti radi naknade štete zbog nesklapanja ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sklapanje glavnog ugovora trebalo bi biti do određenog datuma u budućnosti koji smo okvirno odredili. Na taj dan bi trebala biti i isplata, što je u realnosti nemoguće, jer banka neće isplatiti kredit prije sklapanja glavnog ugovora, već tek kad dobije na uvid jedan primjerak istog, zar ne?

 

Predugovorom smo ugovorili sve detalje i glavnog ugovora, od cijene, do tečaja, kapare, pa sve do podmirenja računa do datuma primopredaje... Ako oni sad odustanu dužni su mi isplatiti kaparu u dvostrukom iznosu.

 

Kapara je bila utvrđena u fiksnom iznosu i naveli smo da se ona vraća, međutim ja sam skloniji u glavnom ugovoru to promijeniti tako da je oni zadrže, a ja platim samo ostatak (kombinacija još keša i kredita).

 

Do stana mi je poprilično stalo, jer sam ga dugo tražio, ali nije mi hitno, jer mogu još beskonačno živjeti kod roditelja, cura mi nije trudna... :-D

 

Al me zanima jel mogu oni što dobiti ili meni osporiti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prodavatelj je shvatio da je ugovorio tečaj sebi na štetu. upravo suprotno vašem mišljenju, po zakonu se u pravilu ugovara prodajni tečaj. štoviše, ako ništa nije ugovoreno, smatra se da je ugovoren prodajni, a ne srednji tečaj. mislim da ne moram tumačiti zašto je to tako, jer je samo po sebi jasno. no, u vašem slučaju, kako ste vi odstupili ugovorom od zakonskog režima, vrijedi ugovoreno. dakle, vi niste dužni platiti po prodajnom, nego srednjem tečaju. prodavatelj tu ništa ne može. on može eventualno pokušati odbiti sklopiti ugovor, no na sudu gubi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"...po zakonu se u pravilu ugovara prodajni tečaj..."

 

ovo mi je najblaže rečeno čudna formulacija. Il zakon kaže da se mora il ne mora, to što se to nametnulo kao pravilo u praksi, to nema veze sa zakonom, jer mi hvala bogu nemamo običajno pravo kao ludi ameri!!

 

Uglavnom hvala na odgovoru, jer ste me podosta umirili. Drugim rječima, dođemo li nedajbože do suda - ne mogu mi ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa zakon ne kaže da se mora iu ovom slučaju. Radi se o obveznim odnosima. Ako stranke nisu posebno ugovorile vrijedi zakonski režim po kojem se smatra da je ugovoren prodajni tečaj. Dakle, zakonsko je pravilo prodajni tečaj. Odstupanje je dopušteno, kao i uvijek kad se radi o dispozitivnim odredbama zakona. Tu nema ništa čudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija