Jump to content

Kolika je kazna za nepodnosenje porezne prijave o dohotku


hortenzija8

Preporučene objave

Pa porezna prijava se podnosi jer smo dužni prijaviti, a to da je prihod 0, te da neće biti plaćanja poreza na dohodak koji je 0 to je druga stvar.

 

Kaže neka savjetnica na telefon u Poreznoj da se treba platiti kazna ako se nije podnosilo prijavu...a trebalo je.

Naime, radi se o osobi koja može raditi djelatnost po svom mat. broju, tj. uskoro po osobnom OIBU-u, a koja nije predavala porezne prijeve ( upravo zbog nepostojanja zarade).

Moja nećakinja očekuje da bi mogla zaraditi nešto narednih godina...

 

Dakle, koliku kaznu treba platiti osoba za nepodnošenje porezne prijave,a kojoj je prihod 0?

Ili koliku kaznu treba platiti osoba koja je zaradila 100 kuna godišnje za nepredavanje porezne prijave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kaznenim odredbama Zakona o općem upravnom postupku nije predviđena kazna za nepodnošenje godišnje porezne prijave ali je zato utvrđena kazna za porezne obveznike koji u propisanom roku ne uplate porez po godišnjoj prijavi.

 

No,Općim poreznim zakonom propisana je kazna od 500 do 200.000 kn ako porezni obveznik ne preda prijavu a za to nema opravdani razlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesam ja tebi Zoki2 nesto poslala u tvoj inbox?

Sto se javljas osobno, kad te nitko nista ne pita!

 

Ako nisi primijetio mi smo vec zvali u Poreznu.

 

 

Za druge ljude dobre volje, na ovom forumu, dajem slijedece pojasnjenje:

Dobili smo suprotne odgovore bas kao i ovdje.

Mnogi ljudi smatraju da to sto nista ne zaradjuju znaci da ne trebaju podnositi poreznu prijavu.

Zelim znati gdje to u zakonskim tekstovima pise, u siroj obitelji se zelimo o tome informirati a ne da idemo kod raznih

Zokija2 da mi oni svoje zlatno znanje naplacuju. Ja bih se na tvom mjestu posramila, jer si vec dobio uljudan odgovor na svoje bisere!

 

A evo jos da malo i moderatori pogledaju na tvoje prethodne bisere:

""zoki2, nisam znao da je ovo komercijalan forum?!? Napiši koliko vrijedi tvoje znanje u odgovorima na ova dva pitanja, no prije mi dokaži da će odgovori biti ispravni i kvalitetni, tj. gdje si pobrao znanje, i gdje ga naplaćuješ?

 

Ljudi, ako ima Vas koji radi gornja dva pitanja ne bi naplatili odgovore, molim Vas, odgovorite.

Objavljeno: 22.7.2007 7:16

 

*

zoki2

 

 

#4 znanje nisam pobrao na ulici

Veteran

Registriran: 28.8.2005

Mjesto:

Broj objava: 346

 

znanje se plaća !""

 

Je li mozda netko s foruma Legalis.hr angazirao ovu individuu da si ovdje naplacuje znanje, lijeci komplekse ili mozda trazi klijente!

 

:palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema dolje navedenom - i tumačenja istog - moglo bi se reći da nije bilo obveze podnošenja godišnje porezne prijave poreza na dohodak, jer nije bilo ni ostvarenog dohotka.

 

Članak 39. Zakona o porezu na dohodak sadrži riječ - ostvari - u svakom stavku koji određuje obveznike prijave poreza na dohodak. MOglo bi se smatrati da ukoliko je dohodak jednak nuli - on nije ni ostvaren.

 

Godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak obvezno podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu ili uobičajenom boravištu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu:

 

1. porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno, i/ili

 

2. porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti,

 

3. rezident ako dohodak (dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od kapitala, dohodak od osiguranja i drugi dohodak) ostvari izravno iz inozemstva,

 

4. porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak,

 

5. porezni obveznik ako poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

 

Porezni obveznik je obvezan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak što je ostvaren u poreznom razdoblju po svim izvorima dohotka.

 

Obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu, a istu ne podnesu ili ako su podaci iz godišnje porezne prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom.

 

No, ukoliko sam dobro shvatila - radi se o dohotku od samostalne djelatnosti. Da li ste upisani u Registar poreznih obveznika ili obveznik PDV-a?

 

Nema dovoljno detalja za točan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš vam hvala Desirebloom i ultra na trudu. Ne, ne radi se o obvezniku PDV-a. Pokušavamo shvatiti što je najbolje za jednog člana naše obitelji. Naime, moja nećakinja je na studiju u inozemstvu, ima tamo honorarni posao i u toj je zemlji prijavila porez (od samog početka, to znači već četiri godine). No, ovdje je u Hrvatskoj i dalje rezident, i namjerava se ovdje vratiti ali još ne zna točno kad će to biti. Dakle, godišnje u inozemstvu provodi više od 180 dana, tamo prijavljuje porez - njena je zarada toliko malena da u toj drugoj zemlji niti ne plaća porez na prihod, naprosto je oslobođena plaćanja. Ta druga zemlja sa RH ima potpisan sporazum o tome da se određene grupe poreznih obveznika ne oporezuje dva puta. Dakle, po tome je ona uredno prijavila prihod tamo, jer je tamo više od 180 dana, ništa nije platila jer je malo zaradila. Ali ovdje je u HR postala sudski vještak za svoje područje stručnosti, ali tu ništa nije obavljala jer je fizički tamo. No, kad smo se raspitivali u Poreznoj da li ona treba nešto prijavljivati, s obzirom na novi zakon o OIB-u (tj. na činjenicu da bi ona svoj posao obavljala izdajući na računima svoj OIB), dobili smo oprečna mišljenja. Da zaključim, ako postoji šansa da njeni roditelji (jer još nije sasvim financijski samostalna) i ona sama plate kaznu za neprijavljivanje djelatnosti (koju nije obavljala) od 200 000 kuna, onda bi trebalo tražiti neko drugo rješenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema onome što ste naveli, to bi se okarakteriziralo povremenom samostalnom djelatnošću. Više o tome možete saznati u prospektu koji je sastavila Porezna uprava. Obratite pozornost na strnicu 11. tog prospekta gdje je odgovor na pitanje da li je takva osoba dužna podnositi godišnju poreznu prijavu.

 

Porezne obveze od povremenih samostalnih djelatnosti

 

Moram napomenuti da ukoliko je netko ovlašten za obavljanje određene djelatnosti, no tu djelatnost ne obavlja - ne stvara se podloga za utvrđivanje porezne obveze i mišljenja sam da time niste ušli ni u kakav prekršaj te da nema bojazni od kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija