Jump to content

nasljedstvo kuće koje ne glasi na umrlog


Petra38

Preporučene objave

Naime radi se o tome da je moj otac umro bez oporuke.Nasljednici smo ja,majka i brat.Roditeljska kuća glasi na majku.Građena je za vrijeme braka mojih roditelja ,ali je majka prepisala kuću tako da je vlasnik zemljišta njoj darovao zemljište,a ona je dalje sve prepisala na sebe.To ni moj otac nije znao jer je cijelo vrijeme govorio da je kuća pola na mamu,a pola na njega.Mama je to napravila iz razloga jer sve želi dati bratu.Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi brkate neke stvari, Zemljište je darovano majci darovnim ugovorom pretpostavljam i ako je to bilo pred više od godinu dana a vjerujem da je onda je to zemljište od vaše mame dal ga ona dobila u braku ili prije braka "samo njezino - ako je samo ona navedena u darovnom ugovoru" i tu više niko ništa nemože. Zemljište bi bilo i od oca da je i on naveden u darovnom ugovoru...Ono što npr. vi dobijete od nekoga: djeda, bake, mame, tate, ljubavnika, susjeda to je samo vaše i nije bračna stečevina kao i ono što dobijete u nasljeđe to isto nije bračna stečevina.

Kuća može biti problem, ako je ona već bila izgrađena onda je ona mamina, ako je stećena u braku onda i otac ima pravo bez obzra na koga je upisana (samo treba odredit dio), to što kažete da otac nije znao nema nikakve veze jer se to podrazumjeva, mislim da dajete smjernice da se radi o prijevari, ali ako nisu bili rastavljeni onda vi tu ništa ne možete, svoj pitanje je mogao potaknuti otac dok je bio živ ako nije onda ništa, ne možete zastupati mrtvog čovjeka ako vam nije dao punomoć za to dok je bio živ....Iz bivše prakse obićno je kuća i bila u vlasništvu jedne osobe samo što je to uglavnom bio otac ali to uopće nema veze...

Majka ako je samostalni vlasnik može ono što je njezino dati bilo kome, ako je vlasnica jednog djela onda taj svoj dio može dati isto tako kome ona želi, pa na kraju krajeva i prodat...Vi možete samo gledat ili se izblamirat pred sudom. Osim ako postoji neki dio koji ili ja nisam shvatio ili niste naveli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,recimo da je bila pametna i bez znanja oca sve prepisala na njega.Znam da su to zemljište kupili,ali mi nije jasno zašto je napravila darovni ugovor s čovjekom od kojeg su kupili zemljište.Bili su u braku do očeve smrti i znam da je on bio uvjeren da je pola kuće njegove.To je saznao samo onda kada je išao sređivati moje prebivalište 2000.godine.

Svejedno,ako joj je i darovano zemljište,zašto ja nemam nikakva prava kad je moj otac u tom braku gradio kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi tu utvrditi injenično stanje. Kažete da je zemljište kupljeno na ime majke ili darovano (što već), a da je kuća sagrađena u braku. Pitanje je je li kupnja ili drovanje zemljišta bilo prije braka ili u braku. Ako je bilo u braku onda i zemljište sa kućom predstavlja bračnu stečevinu majke i oca tako da vi na ostavisnkoj raspravi istaknite pitanje bračne stečevine na način da majka prizna stečevinu i da ostavinska masa čini 1/2 dijela te nekretnine (jedinsto zemljišta i kuće).

Ako ostali nasljednici se usuglase biti ćete nasljednik 1/3 od 1/2 dijela, a ako ne onda ćete ići u parrnicu samo je pitanje čije će pravo biti manje vjerojatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ste pogriješili i umjesto sve prepisala na njega mislili sve prepisala na sebe! Možete li dokazati da je ona bez njegova znanja sve prepisala na sebe, ako ne sud može vas proglasiti da lažete! Jer otac je mogao znati da sve piše na suprugu? i pustiti joj to za pravo! Jer on je u slučaju rastave mogao potaknuti to pitanje i vrlo lako riješiti svoje pravo, a ovako mislim da će vama biti to malo teže. Ko ima kakva prava to vam zna biti vrlo upitno dogodi se da npr.majka umre otac se oženi drugom suprugom i pusti sve njoj i "njezinoj djeci", a njegova zakonita djeca poslije nemaju nikakva prava i nerijetko izgube sudske sporove iako je to bila braćna stećevina njihova oca i majke samo je glasila na oca....Tu je problem što je kuća oduvjek glasila na majku, i ako se majka suprotivi da kuća ide u ostavinu onda trebate pokrenuti privatnu parnicu koja košta, a tu ćete teško dobiti jer kažete da kuća glasi na majku, zemljište kažete da je darovano njoj.....pokušajte se nešto dogovoriti sa majkom inaće se samo opterečujete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na pomoći.Ako ništa,dali ste mi ideju.Kad bude ostavinska pitat ću mamu i brata na sudu tko je gradio kuću.Ako kažu da je to gradila samo ona,ja sam i u tom slučaju pobjednik jer to mora ući u zapisnik,a to mi je dovoljno da ljudi znaju kakvi su.

Ja nisam materijalista.Dogovore koji su bili između nas oni nisu ispoštovali (podjela slika iza oca koji je bio slikar,godinama skupljana etnografska zbirka...),a ja im želim samo malo poremetiti san jer su škrti i svaka kuna im je bitna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim,molim da mi netko odgovori koja su mi prava ako imam dva svjedoka koji su spremni posvjedočiti da je mama prevarila tatu.Naime,njima je tvrdio da je sve bilo na njega,ali da joj je dao 1/3 da bi ona mogla dignuti kredit.Imam i svjedoka koji tvrdi da je tata ostao iznenađen kad je 2000. saznao da kuća ne glasi na njega,a cijelo je vrijeme mislio da je sve na njega i mamu u omjeru koji sam napomenula.

Imam i svejdoke da su me prevarili (ucjenom) na prvoj ostavinskoj i svjedoke koji će potvrditi koliko je moj brat dobio novaca...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško ti je nešto sada dokazivati umjesto oca, sada bi to trebala uzeti kao stvarno stanje da se ne opterečuješ i ne trošiš novce bez veze, jedino ako imaš na pismeno i ovjereno kod bilježnika da te je otac opunomočio za života da ga zastupaš. Inače on je onda trebao pokrenuti osobno parnicu za svoj dio 2000 godine sada ti je to gotovo.

Što se tiće ucjene na prvoj ostavinskoj trebala si to onda prijaviti i sve bi se onda rješilo sad je gotovo jer je doneseno sudsko rješenje, i vjerojatno ti je prošao rok za žalbu tako da ju sada nemožeš pobiti!!

Svjedoci koji će potvrditi koliko je brat dobio novaca, bitni su i nisu bitni, rekla kazala nemora biti istina, jedino ako su na svoje oći nešto vidjeli, a drugo još važnije svako može svakom darovati ono što je njegovo i to netko drugi poslije više nemože oduzeti onom kome je darovano, znam da vas to boli ali treba se suočiti sa time i podvući crtu.

Vi možete prosjaku na ulici dati 1000 KN i to više niko nemože tom prosjaku oduzeti niti vi više nemožete to tražiti nazad......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija