Jump to content

Ovrha i zastara ovrhe


naty

Preporučene objave

Zanima me slijedeće: 13.07.1999. godine izdano je rješenje o ovrsi(nemam podatak kada sam ga primio) za neplaćene račune za mobitel, zadnji dan dospjeća računa 21.06.1999.

Ovrha je stavljena na žiro račun po kojem nije bilo prometa.

Dana 06.11.2009 u poduzeće u kojem sam zaposlen stiglo je rješenje o ovrsi izda :misli: no 02.11.2009. u kojem se obustavlja ovrha iz 1999. godine zbog nemogućnosti naplate, i određuje se nova ovrha pljenidbom 1/3 plaće.U rješenju stoji da je poslovnica kod koje se vodio žiro račun poslala dopis o nemogućnosti naplate 19.08.1999., te da je ovrhovoditelj dao novi prijedlog 15.07.2009. da se ovrha provede na plaći. Zanima me, prema gore navedenom zar nije istekao rok od 10 godina za naplatu potraživanja po ovrsi, a za koji sam pročitao da je zakonski rok za naplatu. Gdje su bili 10 godina ako je poslovnica javila da ovrhu nije moguće izvršiti, da ne spominjem kamate za sve te godine. Napominjem još da rješenje na moje ime još nisam podigao pa se pitam da li imam pravo na žalbu i kakvu? Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ovrha pokrenuta u unutar zakonskog roka, nema zastare koliko god postupak trajao. Naime, u takvim stvarima ne postoji apsolutna zastara kao u kaznenim predmetima, kad predmet definitivno zastarijeva nakon određenog roka bez obzira na radnje u postupku.

 

Rješenje o ovrsi moglo je postati pravomoćno dostavom u vaše ruke, ali i objavom na oglasnoj ploči.

 

Ako rješenje niste dobili, zatražite da Vam ga dostave i nakon toga podnesite prigovor. Ako potraživanje možete osporavati, imate pravnu osnovu i za traženje zaštite na pravo na suđenje u razumnom roku.

 

Ako je rješenje postalo pravomoćno objavom na oglasnoj ploči, možda možete tražiti ponavljanje postupka - u ovo nisam siguran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ako je ovrha pokrenuta u unutar zakonskog roka, nema zastare koliko god postupak trajao"

Pa zar to nije protuustavno? Što sa ljudima koji imaju male plače a ipak iznad socijalnog minimuma? Tu dolazi do realne nemogučnosti izvršenja ovrhe poradi povrata potraživanja nad financijskim primanjima dužnika... Pa kako može proces ovrhe trajati "koliko god postupak trajao"? Ne znam točno referentni dio zakona o obvezni odnosima ali mislim da se ovdje radi o otpisivanju potražnje ili, možda, doista o zastari... treba kontaktirati pravnika o ovrhama u sektoru telefonskih usluga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja, vidite, mislim da bi bilo protuustavno da se nekom može uzeti novac pa ne vratiti, ili uzeti usluga ili roba pa ne platiti, samo ako je dužnik dovoljno uporan i vješt da dočeka apsolutnu zastaru. Što ako vjerovnik zbog toga osiromaši i propadne?

 

I apsolutne zastare u kaznenim predmetima, i to uz sporo pravosuđe kakvo je naše, ne odgovaraju baš mojem osjećaju ustavnosti i pravde.

 

Siromašnije treba štiti na druge načine.

 

No, isto tako mislim da dugotrajno vođenje ovrha koje ovrhovoditelj može zloupotrijebiti, naročito ako to nije krivnjom dužnika, nikako nije u redu i da dužnik isto treba imati mogućnost zaštite prava na suđenje u razumnom roku. Po mojem shvaćanju, tu zaštitu zakon onemogućuje.

 

A ako dužnik ne želi štititi, ili barem iskoristiti, svoja prava, a niti platiti što je dužan ... Mislim da tu nema pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na rješenje o ovrsi obvezno pisati prigovor (općinskom sudu a putem javnog bilježnika koji je prijedlog i poslao).rok 8 dana od primitka rješenja o ovrsi.

u cijelosti osporavati potraživanje .

ovrhovoditelj će biti upučen da u sudskoj parnici potražuje dug a tada istaknite zastaru potraživanja ,nedostavljanje ranijeg rješenja o ovrsi (ako se na njega pozovu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Moram se ispraviti:

 

Tek sam sad uočio da se radi o novom prijedlogu za ovrhu, a ne o nastavku ovrhe od 1999. godine.

 

Tu bi se moglo raditi o zastari.

 

Tu se i radi o zastari relativnoj i apsolutnoj ako je pokrenuta nova ovrha. Obavezno u prigovoru staviti prigovor da je nastupila zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija