Jump to content
Sign in to follow this  
naty

Ovrha i zastara ovrhe

Preporučene objave

Zanima me slijedeće: 13.07.1999. godine izdano je rješenje o ovrsi(nemam podatak kada sam ga primio) za neplaćene račune za mobitel, zadnji dan dospjeća računa 21.06.1999.

Ovrha je stavljena na žiro račun po kojem nije bilo prometa.

Dana 06.11.2009 u poduzeće u kojem sam zaposlen stiglo je rješenje o ovrsi izda :misli: no 02.11.2009. u kojem se obustavlja ovrha iz 1999. godine zbog nemogućnosti naplate, i određuje se nova ovrha pljenidbom 1/3 plaće.U rješenju stoji da je poslovnica kod koje se vodio žiro račun poslala dopis o nemogućnosti naplate 19.08.1999., te da je ovrhovoditelj dao novi prijedlog 15.07.2009. da se ovrha provede na plaći. Zanima me, prema gore navedenom zar nije istekao rok od 10 godina za naplatu potraživanja po ovrsi, a za koji sam pročitao da je zakonski rok za naplatu. Gdje su bili 10 godina ako je poslovnica javila da ovrhu nije moguće izvršiti, da ne spominjem kamate za sve te godine. Napominjem još da rješenje na moje ime još nisam podigao pa se pitam da li imam pravo na žalbu i kakvu? Unaprijed zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je ovrha pokrenuta u unutar zakonskog roka, nema zastare koliko god postupak trajao. Naime, u takvim stvarima ne postoji apsolutna zastara kao u kaznenim predmetima, kad predmet definitivno zastarijeva nakon određenog roka bez obzira na radnje u postupku.

 

Rješenje o ovrsi moglo je postati pravomoćno dostavom u vaše ruke, ali i objavom na oglasnoj ploči.

 

Ako rješenje niste dobili, zatražite da Vam ga dostave i nakon toga podnesite prigovor. Ako potraživanje možete osporavati, imate pravnu osnovu i za traženje zaštite na pravo na suđenje u razumnom roku.

 

Ako je rješenje postalo pravomoćno objavom na oglasnoj ploči, možda možete tražiti ponavljanje postupka - u ovo nisam siguran.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

"Ako je ovrha pokrenuta u unutar zakonskog roka, nema zastare koliko god postupak trajao"

Pa zar to nije protuustavno? Što sa ljudima koji imaju male plače a ipak iznad socijalnog minimuma? Tu dolazi do realne nemogučnosti izvršenja ovrhe poradi povrata potraživanja nad financijskim primanjima dužnika... Pa kako može proces ovrhe trajati "koliko god postupak trajao"? Ne znam točno referentni dio zakona o obvezni odnosima ali mislim da se ovdje radi o otpisivanju potražnje ili, možda, doista o zastari... treba kontaktirati pravnika o ovrhama u sektoru telefonskih usluga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja, vidite, mislim da bi bilo protuustavno da se nekom može uzeti novac pa ne vratiti, ili uzeti usluga ili roba pa ne platiti, samo ako je dužnik dovoljno uporan i vješt da dočeka apsolutnu zastaru. Što ako vjerovnik zbog toga osiromaši i propadne?

 

I apsolutne zastare u kaznenim predmetima, i to uz sporo pravosuđe kakvo je naše, ne odgovaraju baš mojem osjećaju ustavnosti i pravde.

 

Siromašnije treba štiti na druge načine.

 

No, isto tako mislim da dugotrajno vođenje ovrha koje ovrhovoditelj može zloupotrijebiti, naročito ako to nije krivnjom dužnika, nikako nije u redu i da dužnik isto treba imati mogućnost zaštite prava na suđenje u razumnom roku. Po mojem shvaćanju, tu zaštitu zakon onemogućuje.

 

A ako dužnik ne želi štititi, ili barem iskoristiti, svoja prava, a niti platiti što je dužan ... Mislim da tu nema pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

na rješenje o ovrsi obvezno pisati prigovor (općinskom sudu a putem javnog bilježnika koji je prijedlog i poslao).rok 8 dana od primitka rješenja o ovrsi.

u cijelosti osporavati potraživanje .

ovrhovoditelj će biti upučen da u sudskoj parnici potražuje dug a tada istaknite zastaru potraživanja ,nedostavljanje ranijeg rješenja o ovrsi (ako se na njega pozovu)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Moram se ispraviti:

 

Tek sam sad uočio da se radi o novom prijedlogu za ovrhu, a ne o nastavku ovrhe od 1999. godine.

 

Tu bi se moglo raditi o zastari.

 

Tu se i radi o zastari relativnoj i apsolutnoj ako je pokrenuta nova ovrha. Obavezno u prigovoru staviti prigovor da je nastupila zastara.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nerd je napisao:

Zanima me, kada u ovakvim slučajevima nastupa relativna zastara?

 

Relativna zastara je 1 godina od dospječa plačanja računa ukoliko se radi o pretplatničkom odnosu fizičke osoba a za pravne osobe 3 godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×