Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

pukovnica

DSI - posebni dio - financije

Preporučene objave

Zanima me da li postoji negdje tocan popis literature ili da mi netko kaze sto sve tocno treba uciti za posebni dio osoba koja radi u proračunu? Da li postoji neka skripta? Ima li netko kakva iskustva,tj da li se netko sjeca pitanja koja je imao iz tog dijela.Bilo kakva iskustva,savjeti,skripta,pitanja...sve je dobrodoslo

Dakle vježbenica sam VSS.

Hvala!!! :namiguje:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dragi moji, moram se pohvaliti da sam jučer prošla na stručnom!!!

I imala sam financije za posebni dio, pa evo malo savjeta oko posebno dijela: na pismenom sam dobila zadatak opisati poslove koje radim, to je bilo točno ono što mi piše na rješenju. To se sve može prepisati iz zakona, uredbi, što god imate, tako da si obavezno ponesite sve zakone koji reguliraju posao koji obavljate. Na usmenom: opisati obračun plaće (jer sam rekla da to i radim), obveznici poreza na dohodak, obveznici poreza na dobit, carinska tarifa, temeljni kapital banaka (to baš i nisam znala, malo sam svojim rječima rekla da svaka banka mora imati temeljni kapital kod osnivanja, ali nisam znala točno koliko on iznosi: treba reći 40.000.000 kn). U biti jako je važno da se može sve reći svojim riječima, ispitivač vas nadopuni ako nešto zaboravite, ili vam pomogne da sve nabrojite. Moj ispitivač je bio gospodin iz Porezne uprave, bio je jako dobar i ljubazan, i pomagao nam je s odgovorima.

Učila sam, tj. više čitala: Zakon o HNB, Porezni sustav RH (skinula s interneta brošuru, imate je na stranicama Min.financija), Zakon o carinama i carinskoj tarifi, Zakon o bankama - mislim da je to glavno što treba proučiti.

 

Eto, nadam se da sam pomogla, SRETNO! :-):palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pripravnički sam odradila 09.02. a prijava za DSI mi je poslana prije mjesec dana. Zanima me koliko ranije su vam javili kad vam je državni? Imam dosta starog godišnjeg koji čuvam iz tog razloga kako bi se u miru mogla pripremiti za državni, da li da pokušavam zvati Ministarstvo uprave da se raspitam kad bi mogao biti da se mogu organizirati?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne brini, javit će ti dobiti ćeš poziv najmanje mjesec dana prije dana polaganja, tako da imaš dovoljno vremena za pripremu.. Ja sam dva puta prijavljivala, jer sam jednom odgodila, i oba puta sam poziv dobila gotovo 5 tjedana prije datuma polaganja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bila na ispitu prije 10 dana i prošla sve osim EU koju stvarno nisam znala. Ispitivači su super, stvarno sve pohvale... Što se tiče posebnog dijela imala sam ga iz financija, vezano za proračun. Obavezno ponesite na pismeni sve primjere na papirima, i neće biti problema.. Usmeni se vrte ista pitanja:- što je HNB, pet osnovnih rečenica, carina, carinska tarifa,carinsko područje, poreze naučite malo detaljnije-što su,kakvi porezi postoje, gradski, županijski, zajednički.., PDV-što je, tko je obveznik PDVa, Porez na dohodak...Na pismenom se stvarno može koristiti sva literatura tako da je najvažnije da sve primjere koji bi vam mogli biti ponesete sa sobom...Sretno...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
VSS posebni dio od 3.10.2015.

 

Pismeni: Oblik i sadržaj rješenja poreznog sustava

 

Usmeni: Državni prihodi, kako se radi plaća

 

Jel možeš napisati i pitanja iz općeg dijela koja si imala, ako nije problem! :-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Jel možeš napisati i pitanja iz općeg dijela koja si imala, ako nije problem! :-)

 

 

Učiti po pitanjima sa stranice Ministarstva. Oni ista ta pitanja imaju pred sobom i po tom pitaju, nakon što odgovarate na istom tom popisu zaokruže koja su vas pitanja pitali.

 

Bez ikakvog straha jer su ispitivači stvarno normalni, morate učiti, ali ako zapnete malo pomognu.

 

Pitanja:

USTAV:

1. Temeljne odredbe? Koji je to dio ustava (drugi), koliko ima temeljnih odredbi (13, to si ispravite jer prema pitanjima sa stranice Ministarstva ima 10). koja je razlika prvog i drugog dijela ustava?

2. Gdje se koristi grb?

 

SUSTAV:

Tko odlučuje o promjeni granice?

 

EU:

1. Nabroji ugovore!

2. Nabroji 3 glavne institucije! Vijeće?

3. Lisabonski ugovor?

4.Koje su institucije formirane Lisabonskim ugovorom?

5. Gdje je predstavnik vanjskih poslova i sigurnosne politike podpredsjednik i tko je (neka Federika)

 

LOKALNE:

1. Državni porezi

2. Neposredno odlučivanje građana

3. Tijela lok. i reg. samouprave

4. Predstavničko tijelo i izvršno grada zg

5. Kako se biraju pročelnici?

6. Izbori gradon.

 

SLUŽBENICI:

1. Ocijene i kako se ocjenjuje?

2. Pravilnik o unutarnjem redu, tko donosi?

3. Lake povrede

4. Napredovanje

5. Kazne

6. Izvršavanje ponovljenog naloga

 

UREDSKO:

1. Pomoćna evidencija

2. Podnesak

3. Urudžbeni broj

 

ZUP I ZUS

1. Dokazi

2. Svjedok

3. Podnesak

 

Kolegicu su pitali koliko se može najviše imati go, ona je odgovorila 30 te joj je ispitivač rekao da je krivo i da se može imati 36.

 

Pogledajte si ugovor izMaastrichta, to znaju pitati jer ne znaju da uopće nemamo ništa o njemu!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! Ne znam koliko je živ još ovaj topic na forumu, no molio bih ukoliko netko ima skriptu za posebni dio - financije, da mi je pošalje na tommych83@gmail.com.

Unaprijed zahvaljujem :)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, molila bih ako mi netko može poslati skriptu za poseban dio financije VSS na mcvorig@gmail.com 

Unaprijed hvala! :)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo, ja sam ovu subotu, 31.8.polagala posebni dio DSIa iz područja financije. Inače sam VSS. Na pismenom dijelu smo dobili pisati o nečem vezano za konkretne poslove koje obavljamo, tj. koji su vam navedeni u opisu poslova u prijavi za DSI. Može se koristiti apsolutno sva literatura koju uzmete sa sobom, čak i mobitel budući da nas nitko nije nadzirao. Doduše, u drugim grupama se možda nadzire pa korištenje mobitela uzmite sa rezervom. Imali smo 1 sat za pisanje. nakon toga usmeni, jedan po jedan smo odgovarali, fakat bezbolno, prvo malo opišete što konkretno radite, zatim malo o proračunu-koji dijelovi, tko ga donosi, predlaže. Malo o porezima-doslovno samo nabrojati, koji su lokalni, koji županijski, državni. Stvarno osnove osnova. Pregled poreza imate sve lijepo sistematizirano na web stranici od porezne uprave i to je više nego dovoljno, o proračunu iz Zakona o proračunu pročitate osnovne stvari. Ja sam skinula neke skripte ovdje u grupi DSI-korisni savjeti, doduše su zastarjele, pa treba malo pogledati izmjene, ali ima ukratko u njima o bankama, HNB-u, carinama i sl, za svaki slučaj da vam ne dođe tako neko pitanje pa da ne znate. Sretno svima i bez straha! 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×