Jump to content

trafostanica u mom dvorištu zrači


anonimno

Preporučene objave

HEP je stavio trafostanicu u moj teren još davno. Medjutim, to je stara trafostanica i nalazi se sada na 10 metara od bočne strane kuće. Ona zrači.

Što ja tu mogu? Oni je neće maknut dok se navodno, ne izgradi još nekoliko kuća pa će, opet navodno, napraviti novu trafostanicu ali na drugom mjestu. Ne znam što to čini našem zdravlju, ali od mnogih sam čula - ništa dobro.

Postoji li mogućnost da ih prisilim da je maknu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prikupite dokaze (iz literature, vještake, liječnike, doktore fizike, sudsku praksu) da je to zračenje koje se emitra iz točno te trafostanice štetno pa onda od njih pismeno trazite da ju maknu.

ako odbiju, tužite ih. postupak u kojem se traži da se da se otkloni prijetnja životu i zdravlju je hitan, pa se možete nadati brzom rješenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Za sada ništa previše.Kako je trafostanica na Vašem terenu neka Vam plaćaju najamninu. Obzirom da je trafostanica 1o i više metara udaljena od kuće, mogu Vam bez ikakvih mjerenja ili proračuna ustvrditi da su vrijednosti magnetskog (mikroTesla) i električnog polja (Volta po metru) daleko ispod tzv graničnih razina koje priznaje hrvatski pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja ( Narodne novine konac prosinca 2004.). Te su granične razine ipak prevelike, pa se Vi i poglavito Vaša djeca ne biste trebali trajno izlagati magnetskim poljima mrežne frekvencije iznad o,5mikroTesla.Mislim da u Vašem objektu kod ove blizine TS vrijednost polja ne prelazi 0,5 mikroTesla. HEP Vam nije dužan izvršiti mjerenja po spomenutom Pravilniku jer se TS ne drži Vaše zgrada. Ipak ne bi bilo loše zbog mirnoće da Vam netko vjerodostojan sa dobrim instrumentom i uz prihvatljivu cijenu izvrši mjerenja u periodu kada se očekuje najveće opterećenje trafostanice.Srdačan pozdrav.Fildamn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dox, nije to baš tako jednostavno kod nas.Prvo, postoji zakonska regulativa ( s kojom se ne slažem, ali se je moramo pridržavati).Naime, 1999. je donešen zakon o zaštiti od neionizirajućih zračenja, a onda daleko od očiju javnosti i na muljatorski način na temelju toga zakona je donešen Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja ( konac 2004.).Po tome Pravilniku dopuštena gustoća magnetskog polja za mrežnu frekvenciju (50Hz) iznosi 40 mikroTesla ( Njemačka 100mikroTesla, Švicarska 1mikroTesla, prijedlog talijanskom parlamentu 0,2mikroTesla itd).Ako ih tužite izgubit ćete ne samo što je magnetsko polje sigurno ispod 40mikroTesla, nego i zbog pristranosti vještaka, institucija, čak i tiska a i ne snalaženje i neiskustva sudova u tome području.Najbolji primjer za to Vam je slučaj trafostanice Dobra u Splitu, gdje su građani u kratkom roku izgubili spor na temelju vještačenja samo jedne i pristrane ustanove (ne smijem reći koje jer me mogu tužiti).Dobri odvjetnici, nepristrani vještaci i institucije nepristrani i bogati sudovi,koji bi mogli naručiti više studija od nezavisnih institucija kojih mi nemamo, (iako je prije nekoliko mjeseci ministar zdravstava jednu pristranu instituciju proglasio nezavisnom), možda bi bar uzburkali javnost. Temelj za takvu tužbu bio bi stav svjetske zdravstvene organizacije da su magnetdska polja 50HZ mogući uzročnici raka,zatim nedavna studija EU Reflex kojom se dokazuju genotoksična svojstva tih polja i ispod hrvatskih graničnih razina i niz drugih studija po kojima tek magnetska polja mrežne frekvencije ispod 0,3/04mikrotesla ne izazivaju nikakve biološke efekte ( i eventualne zdravstvene štete).Čini mi se da bilo bolje uložiti u skupu zaštitu i svođenje polja bar na 0,5mikroTesla, nego se sporiti sa neizvjesnim ishodom.Kod nas su elektromagnetska polja zabranjena tema i područje velikog muljanja, gdje nema nevinih. Pozdrav.Fildman.ReRe:Trafostanica u mom dvorištu zrači

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja navodi graničnu razinu gustoće magnetskog toka za područja povećane osjetljivosti (stanovništvo) od 2 / f u jedinici mikroTesla (za područje niskih frekvencija od 0,025 do 0,8 kHz).To znači da je u slučaju trafo stanice frekvencija 50 Hz, dopuštena gustoća magnetskog toka za stanovništvo 40 nanoTesla, a to je tisuću puta manje od spominjanih 40 mikroTesla.Gustoća magnetskog toka ("zračenje") od 40 nanoTesla je na oko 40 cm od ekrana računala (ne LCD ekrana koji i ne zrači).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, kuća je bila sagrađena prije točno 150 god, mi smo je naslijedili od djeda, ulagali smo u kuću i uredili je.Ali kad smo htjeli maknuti sve one vodove od struje i telefona sa bočne strane kuće hep i pošta nisu htjeli poduzeti ništa.Kuća je na sve četiri strane na uglovima imala po 6 žica sapletinih i sprovedenih do drvenih stupova, a tek onda do ostalih kuća.Jedan takav snop od 6 žica nalazio se niti pola metra iznad moje glave kad bi izašla na balkon.To nije sve , jer se pri nevremenu cijeli taj snop ljuljao i odvalio dio zida, ali ništa od toga nije bilo dovoljno!

I što smo napravili?

Zvali smo ministarstvo, ništa, lokalno - ništa.

Rečeno nam je da će maknuti jedan snop sa zapadne strane ako mi kupimo betonski stup(9000kn),iskopamo rupu(živica kamen), dakle i unajmimo bager, i platimo ruke!Dakle ništa nisu poduzeli, morali smo dignuti kredit, i platii 16000 kuna za pomcanje njihovih žica, i sanaciju zapadnog dijela kuće!Lijepo,ha!?

 

Ništa ne očekuj ako nemaš love, vezu i nisi korumpiran!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kad bi dopuštena gustoća toka za pučanstvo bila 40 nanoTesla bilo bi sjajno. Sjajno je i švicarskih 1 mikroTesla. Hrvatska dopuštena vrijednost ( ma da po našem bezakonju može biti bilo koja, bilo koga (djecu) i bilo gdje ( spavaća soba)) je 2 podjeljeno sa 0,05 kHz, što daje "samo" 40 mikroTesla ( što je previše). Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vrlo jednostavno cu reci. u pravu si da trafostanica u tvom dvoristu zraci. da se meni takvo sto dogodlio, isto bih reagovala, mozda jos energicnije, jer nitko nema to pravo osuditi neciji zivot na stalni rizik po zdravlje. vidm da vam drugi govore kako je ta opasnost neznatna, ali pitam se da li bi govorili to isto da se to njima dogadja.

pobrinite se za to pravnim putem, nabavite dokaze i nalaze vjestaka o stetnosti zracenja i potom na sud. u krajnjoj linij, ja bih se i preselila ali u takvoj sredini zivjela ne bih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vodila sam nekoliko sličnih slučajeva. Ako je taj trafo u tvom dvorištu odavno, potrebno je provjeriti (što će ti vjerojatno biti teško) da li je pravni prednik, odnosno raniji vlasnik nekretnine dao nekakvu pismenu suglasnost da se taj trafo tu stavi. Da bi postavili nešto u nečije dvorište, mora u pravilu biti neke suglasnosti. Ako je nema, možeš u sudskom postupku tražiti njeno uklanjanje i naknadu štete koju imaš zbog toga što se ona tu nalazi (primjerice, koliko je cijena tvoje kuće zbog toga umanjena i sl.) Ako se radi o provlačenju kablova kroz zemljište, HEP je morao provesti tzv. djelomično izvlaštenje gdje se u tom postupku utvrđuje koliko je zemljište izgubilo na cijeni zbog tih kablova. Ovo je u novije vrijeme češći slučaj, a sada to HEP uredno i radi. Osim svega navedenog, oni u pravilu u zemljišnim knjigama moraju izvršiti upistog djelomičnog izvlaštenja. To se čini u novije vrijeme također. Imala sam dva slučaja uklanjanja trafoa po tužbi. U jednom slučaju su mi uklonili odmah nkon drugog ročišta, a u jednom postupku sam čak u ovrsi tražila penale 1.000,00 kn dnevno zbog neuklanjanja, što mi je sud i odredio. Također su odmah izmjestili. Sve to zavisi od slučaja do slučaja... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Doista mi je teško vjerovati da "trafostanica zrači". Transformatori u trafostanicama su u pravilu u metalnim kotlovima koji čine Faradeyev kavez iz kojega elektromagnetsko zračenje ne može izaći.

 

Ono što zrači su vodovi do i od trafostanice kroz koje u pravilu prolaze vrlo jake struje, dakle i elektromagnetsko polje može biti prilično jako. Ako su ti vodovi podzemni, zračenje je manje, ako su oklopljeni nema ga ili je zanemarivo, ako su zračni može biti i jače.

 

Međutim, svaki stan je opleten isto takvim vodovima koji se nalaze plitko u zidu, u daleko najvećem broju slučajeva bez oklopa. Metalne cijevi se odavna ne ugrađuju za kućne instalacije.

 

Dakle, vrlo je upitno da li je elektromagnetsko zračenje od 50Hz iz trafostanice štetnije od onoga u stanu. U stanu su struje daleko manje, ali su vodovi neusporedivo bliže, nekad sasvim pored glave (noćna lampica) i slično.

 

Za početak provjere nije loše uzeti najobičniji osciloskop i uhvatiti se rukama za krajeve sondi, tako da vodovi i tijelo čine zatvorenu petlju. Lijepo će se na ekranu vidjeti uzorak od 50Hz, i mijenjat će se s obzirom na položaj u stanu. Na taj način se ne može izmjeriti magnetski tok ("snaga zračenja"), ali se može steći neki uvid uzrokuje li trafostanica doista veće zračenje od okolnih vodova.

whitedd je napisao:

pa kad je nešto na mojo zemlji ja to mogu i koristiti,ne???

a oni kad se pobune onda ljepo na sud ali o njihovom trošku... apostoji i onej narodni način....he!...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 2 godina kasnije...

whitedd je napisao:

pa kad je nešto na mojo zemlji ja to mogu i koristiti,ne???

a oni kad se pobune onda ljepo na sud ali o njihovom trošku... apostoji i onej narodni način....he!...

 

potrebna mi je firma za mjerenje stetnog zracenja trafo stanica do 10 KW, molim ozbiljne ponude! hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...
Vodila sam nekoliko sličnih slučajeva. Ako je taj trafo u tvom dvorištu odavno, potrebno je provjeriti (što će ti vjerojatno biti teško) da li je pravni prednik, odnosno raniji vlasnik nekretnine dao nekakvu pismenu suglasnost da se taj trafo tu stavi. Da bi postavili nešto u nečije dvorište, mora u pravilu biti neke suglasnosti. Ako je nema, možeš u sudskom postupku tražiti njeno uklanjanje i naknadu štete koju imaš zbog toga što se ona tu nalazi (primjerice, koliko je cijena tvoje kuće zbog toga umanjena i sl.) Ako se radi o provlačenju kablova kroz zemljište, HEP je morao provesti tzv. djelomično izvlaštenje gdje se u tom postupku utvrđuje koliko je zemljište izgubilo na cijeni zbog tih kablova. Ovo je u novije vrijeme češći slučaj, a sada to HEP uredno i radi. Osim svega navedenog, oni u pravilu u zemljišnim knjigama moraju izvršiti upistog djelomičnog izvlaštenja. To se čini u novije vrijeme također. Imala sam dva slučaja uklanjanja trafoa po tužbi. U jednom slučaju su mi uklonili odmah nkon drugog ročišta, a u jednom postupku sam čak u ovrsi tražila penale 1.000,00 kn dnevno zbog neuklanjanja, što mi je sud i odredio. Također su odmah izmjestili. Sve to zavisi od slučaja do slučaja... :-)

 

Imam isti problem, trafostanicu i dalekovod u svom dvorištu na mojoj kat. čestici i želim to ukloniti. Molim kontakt sa Odvjetnicom-30; ardent

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija