Jump to content

..molim savjet - otpremnina ..


kuzmica_1

Preporučene objave

MINISTARSTVO OBRANE

 

1338

 

Na temelju članka 10. stavka 3. Zakona o obrani (»Narodne novine«, broj 33/02, 58/02 i 76/07), članka 174. i 188. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 33/02, 58/02, 175/03, 136/04 i 76/07) donosim

 

ODLUKU

 

O VISINI OTPREMNINE ZA DJELATNE VOJNE OSOBE KOJIMA SLUŽBA PRESTANE ZBOG PREUSTROJA ILI SMANJENJA SNAGA S PRAVOM NA MIROVINU

 

I.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba (»Narodne novine«, broj 128/99, 129/00, 16/01, 22/02 i 41/08), (u daljnjem tekstu Zakon) prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

II.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6.a Zakona, prestane služba zbog utvrđene nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja s pravom na invalidsku mirovinu pripada otpremnina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri u visini šest mjesečnih bruto plaća osobnog čina.

 

Iznimno od stavka 1. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog službenika.

 

III.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, broj 102/98, 127/00, 59/01, 109/01, 147/02, 117/03, 30/04, 177/04, 92/05, 79/07 i 35/08), prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

IV.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 11. Zakona prestane služba s pravom na invalidsku mirovinu temeljem rješenja zdravstvene komisije Ministarstva obrane, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

Osobi iz stavka 1. ove točke kojoj Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrdi profesionalnu nesposobnost za rad od dana konačnosti rješenja o mirovini pripada i razlika do iznosa od šest mjesečnih bruto plaća osobnog čina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri.

 

Iznimno od stavka 2. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog službenika.

 

V.

 

Osobama iz točke II. i točke IV. stavka 2. ove Odluke koje imaju priznat status hrvatskog branitelja uvećava se otpremnina ovisno o vremenskom razdoblju sudjelovanja u Domovinskom ratu na način da se za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu otpremnina uvećava za iznos od 525,00 kuna.

 

VI.

 

Djelatnoj vojnoj osobi koja ispunjava uvjete za mirovinu temeljem članka 6.a Zakona i koja se pismeno izjasni za dragovoljni prestanak službe i služba joj prestane do 30. lipnja tekuće godine s pravom na mirovinu pripada joj pravo na otpremninu iz točke II. ove Odluke uvećanu za 50%.

 

Rješenja o prestancima službe u skladu s člankom 6.a Zakona donosit će se planski s posljednjim danom svakog mjeseca u godini.

 

VII.

 

Djelatna vojna osoba kojoj služba prestaje na osobni zahtjev dužna je u roku od 60 dana od dana konačnosti rješenja o prestanku službe s pravom na mirovinu podmiriti sve obveze prema Ministarstvu obrane.

 

VIII.

 

Osoba iz točke II. stavka 1. ove Odluke koja se u roku od tri godine zaposli kod korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske utvrđenog u smislu odredaba Zakona o proračunu, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.O.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.O.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane, dužna je vratiti Ministarstvu obrane puni iznos primljene otpremnine.

 

Uprava za ljudske resurse obvezna je najmanje jednom godišnje razmjenom podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje provjeriti je li se osoba koja je primila otpremninu iz stavka 1. ove točke zaposlila kod korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.O.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.O.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane.

 

IX.

 

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o visini otpremnine za djelatne vojne osobe kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga s pravom na mirovinu (»Narodne novine«, broj 38/04, 57/05 i 24/07).

 

X.

 

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 023-03/09-03/1

 

Urbroj: 512-01-09-159

 

Zagreb, 5. svibnja 2009.

 

Ministar

Branko Vukelić, v. r.

 

 

 

 

 

 

------ pripadam točkama II. i IV.,,,, molim vas dali znate koliko treba imati radnog staža za uvećanu otpremninu po navedenim točkama?

hvala unaprijed.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točka 2-za odlazak u mirovinu morate imati najmanje 20 godina efektivnog staža (znači bez beneficija)....tada uz 6 bruto plača,625kn/po mjesecu rata(najkasnije do 30.6.1996.)dobivate još uvečanje "BONUS"od 50% za dragovoljni izlazak iz sustava morha,a u cilju prof.nesp.za rad i druge karijere....

 

Točka 4-čl.11...to je kada se liječite i na bolovanju ste(npr.po psihi)tada lj.komisija morha nakon 6 mjeseci daje svoju ocjenu o Vašoj sposobnosti...u večini slučaja nakon prvih 6 mjeseci daje daljnje liječenje,ali nakon drugih 6 mjeseci(znači 1 godine)daje NESPOSOBNOST ZA DVO,tada dobivate 3 prosječne plače (cca10 000kn),te ako u mirovinskom utvrde prof.nesposobnost za rad tada imate pravo Morhu podnjet zahtjev za razlikom otpremnine (6 bruto plača i 525 kn po mj.rata(do 30.6.96.g.)ali bez gore navedenog bonusa od 50%

 

Sad po novim izmjenama zakona o HB ne može se u mirovinu bez statusa HRVI-a,(do sad se moglo)ali ako imate status HRVI preporučio bi Vam čl 11(zavisi o situaciji u kojoj se nalazite)

 

Ako nemate uvjete za čl.11 tada idite po čl.6a i uvečanom otpremninom.

 

....proučite malo ZOPHRDR i njegovim izmjenama koje će za nekoliko dana stupiti na snagu,sve je na Vamalp :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mala nadopuna: bonus se odnosi na iznos iz točke II dakle ne na sveukupan iznos možebitne otpremnine nego samo umjesto 6 možete dobiti 9 bruto plaća osobnog čina.

Inače u praksi umirovljenja po 6.a "škripe" pa tako i te do roka 30 lipnja isto "štekaju" i to kako po pitanju ostvarivanja prava pa i otpremnine - nema love ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...nadam se da će mi netko znati odgovoriti. U svibnju ove godine dobio sam konačno rješenje iz mirovinskog o profesionalnoj nesposobnosti za rad - 100% posljedica ranjavanja u Domovinskom ratu. U lipnju sam personalnoj službi MORH-a podnio zahtjev za isplatu propisane razlike otpremnine (6 bruto plaća + 525 kn po mjesecu rata). Bio sam pripadnik gardijske brigade.

...kako otpremnina nikako nije stizala uspijem, konačno, dobiti broj gospođe Bernardice koja radi u personalnoj službi na otpremninama i ona mi kaže: "Dobili smo naputak "odozgor" da više ne pišemo rješenja o pravu na otpremninu jer nema novaca...". E sad mene zanima; mogu shvatiti da trenutno nema novca, no nije li protuzakonito da se ne pišu rješenja, a onda po istima obavi isplata kad novca bude? Ovako ispada da netko na otpremninu ima pravo, a netko ne...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da vam Personalna služba MORH-a nije donijela rješenje po vašem zahtjevu za priznavanjem i isplatom uvećane otpremnine, ja vam predlažem da se dopisom obratite Ministru obrane s zahtjevom da se donese rješenje o priznavanju prava; u tom zahtjevu istaknite da ste i kada podnijeli kompletan zahtjev Personalnoj službi, da do dana pisanja tog zahtjeva niste primili rješenje kojim vam se priznaje ili ne priznaje to pravo odnosno traženje dopune zahtjeva , da to smatrate protuzakonitim postupanjem i tražite žurno donošenje rješenja po vašem zahtjevu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

S obzirom da vam Personalna služba MORH-a nije donijela rješenje po vašem zahtjevu za priznavanjem i isplatom uvećane otpremnine, ja vam predlažem da se dopisom obratite Ministru obrane s zahtjevom da se donese rješenje o priznavanju prava; u tom zahtjevu istaknite da ste i kada podnijeli kompletan zahtjev Personalnoj službi, da do dana pisanja tog zahtjeva niste primili rješenje kojim vam se priznaje ili ne priznaje to pravo odnosno traženje dopune zahtjeva , da to smatrate protuzakonitim postupanjem i tražite žurno donošenje rješenja po vašem zahtjevu.

...hvala. Prošli tjedan ponovo sam podnio zahtjev za isplatu razlike otpremnine i danas mi je stigla povratnica iz MORH-a što znači da su zahtjev zaprimili. Sačekat ću još dva tjedna (mislim da je to donekle razuman rok) i ukoliko ne dobijem rješenje poslat ću zahtjev direktno ministru obrane...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako za zahtjev iz lipnja imate dokaz o predaji (prepurečena pošiljka HP ili pečat urudžbenog od MORH-a) nemate potrebe čekati niti sekunde već u zahtjevu Ministru obrane možete dodati i da ste bili prisiljeni ponoviti zahtjev jer Personalna služba po usmenim informacijama neće donositi rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija