Jump to content

DIJELJENJE BRAČNE STEČEVINE


marita

Preporučene objave

Poštovani,

 

Trebam jedan savjet. Na koji način mogu zaštititi svoju imovinu u slučaju razvoda? 25 godina sam u braku, s tim da suprug i ja živimo odvojeno već 2 godine. Suprug je otišao nakon žestoke svađe koja je uslijedila nakon što sam otkrila da ima novu ljubavnicu. Inače sam izuzetno uspješna poslovna žena i puno zarađujem. U braku sam dobila stan od firme koji sam sama otplatila.. Sve ove godine sam hranitelj obitelji. Suprug je sve svoje,a i moje novce trošio na sebe i svoje ljubavnice. U svom vlasništvu imam i dosta dionica tvrke u kojoj radim i nešto ušteđevine. Da li se imovina stečena mojim radom smatra bračnom stečevinom. Stan glasi na mene. Da li se mogu zaštititi ukoliko darovnicom darujem stan punoljetnoj djeci? Da li suprug onda nakon razvoda ima pravo na polovicu stana? Koji dokument je potreban da bi stan u potpunosti pripao djeci? Što je sa dionicama? Da li i njih darovnicom mogu prenijeti djecom? Zanima me da li činjenica da je otišao od kuće prije dvije godine pomaže u ovoj situaciji. Inače suprug ima stan koji je naslijedio od roditelja i jedan stan koji smo zajednički otplaćivali. Za njegove stanove nemam nikakvog interesa, samo želim zaštititi ono što sam sama stekla i ostaviti djeci.

 

Unaprijed zahvalna,

 

Očajna

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da ste dali malo konkretnih podataka, tesko je i konkretno odgovoriti. O ovoj temi postoje brojni postovi na legalisu pa vam preporucam da malo pregledate forum Obiteljskog prava i sigurno cete naci odgovor koji trezite, kao i definicije vlastite imovine i zajednicke bracne stecevine (da ne pisemo po stoti put isto).

 

Naime, iz vaseg posta nije jasno tko je, kada i na koji nacin stekao predmetnu nekretninu. Kako vam je firma dala stan? Temeljem kojeg pravnog akta?Nacelno, ugovorom o darovanju imovine svojoj djeci mozete raspolagati svojom imovinom, bas kao i npr. ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju.

 

Vas suprug ima pravo traziti dio imovine za koji smatra da spada u bracnu stecevinu, no pitanje je je hoce li ga i dobiti. Cinjenica da je napustio bracnu zajednicu, nema nikakvog utjecaja.

 

Mozda bi u vasoj situaciji bilo dobro sve dogovoriti prije samog sudskog postupka. Naime, i vi bi od njega mogli traziti dio stana koji ste zajednickim radom stekli u braku, a glasi formalno na njega. Mali psiholoski pritisak je dobrodosao. Trazite i dio za koji nemate interesa, a on to ne mora znati, pa cete doci do bolje pozicije za dogovor. Mozete zakljuciti bracni ugovor i njime raspodjeliti imovinu jos za trajanja braka ili ss u prostupku podjele bracne stecevine (odvojen od brakorazvodnog postupka) nagoditi se oko imovine.

 

Ako nam date malo vise detalja, mozda nesto konkretnije odgovorimo. Ovako se bas ne bih voljela istrcavati s poluodgovorima. Osim toga, mislim da ce vam trebati odvjetnik buduci da raspolazete znatnom imovinom. Bilo bi neoprezno u podjelu uci "vlastitim snagama".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Na navedeni stan dobila sam stanarsko pravo prije dvadesetak godina preko poduzeća u kojem radim. Devedesetih sam ga otkupila svojim novcima, za što imam rješenje i potvrde na moje ime. Od tada je stan u mom vlasništu i vodi se na moje ime. Prebivalište supruga cijelo vrijeme je bilo na drugoj adresi. Zanima me da li suprug uopće ima pravo na taj stan, i da li se on smatra bračnom stečevinom iako sam ga ja kupila? Također me zanima kakva je situacija sa dionicama koje posjedujem? Ukoliko sve navedeno darovnicom darujem djeci, da li suprug može potraživati polovicu imovine?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vaseg dodatnog objasnjenja i dalje ne znamo je li ta imovina stecena u braku ili ne pa se ne moze odgovoriti na vasa pitanja. Ovo dolje su vam zakonske odredbe pa procjenite sami.

 

Obiteljski zakon

I. IMOVINSKI ODNOSI BRAČNIH DRUGOVA

 

Članak 247.

Bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu.

 

1. Bračna stečevina i vlastita imovina

Članak 248.

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

 

Članak 249.

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

(2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.

 

Članak 250.

Na bračnu stečevinu primjenjuju se odredbe stvarnog i obveznog prava, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

Članak 251.

Za poslove redovite uprave smatra se da je drugi bračni drug dao svoj pristanak ako se ne dokaže suprotno. Nepostojanje pristanka ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe.

 

Članak 252.

Dobitak od igara na sreću bračna je stečevina.

 

Članak 253.

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Članak 254.

(1) Autorsko djelo je vlastita imovina onoga bračnog druga koji ga je stvorio.

(2) Imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava ostvarena tijekom bračne zajednice bračna je stečevina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija