Jump to content

Kažnjavanje korisnika nacionalne sveučilišne knjižnice


Mati77

Preporučene objave

Poštovani kolege,

 

apsolutno sam iznervirana sa postucima i naredbama uprave NSK.

Radi se o tome da je u području NSK zabranjeno pušenje a u kafiću predvorja NSK zgrade stoje pepeljare na stolu i ljudi puše, te im konobari govore da je pušenje dozvoljeno jer im je inspekcija odobrila budući da je taj "ćošak" kafića zakupljen i koristi se u te namjene. NSK nateže svoje te šalje zaštitare da šetaju pored kafića i onda zapažaju tko puši, te pošto korisnici nakon možda i pola sata ulaze s pomoću iskaznice (koja otvara vrata na ulazu u prostor knjižnice) u prostor knižnice, s druge strane ih dočeka zaštitar i zatraži iskaznicu.

 

Tako sam ja nakon što sam zapalia jednu cigaretu nakon 20 minuta ušla i zaštitar je zatražio iskaznicu, i naravno pojma nisam imala zašto te sam ju predala, pa me on zamolio ko zadnjeg kriminalca da izađem van i dođem na pult osiguranja, te kada sam došla tamo pitao me da li znam da je u NSK zabranjeno pušenje, ja sam rekla da znam, a on je rekao a vi ste pušili, na što sam odgovorila da jesam, ali u kafiću, a on je rekao da je to NSK te da pišem zamolbu ako hoću da mi se iskaznica vrati. Molila sam ga da me opomene i da zaista nisam znala(zaista nisam) na što je on rekao da je ravnatelj dao takav nalog te da su prije mjesec dana opominjali korisnike, i imali evidenciju korsnika, a sada to više ne rade nego samo uzmu bez opomene.

 

je li zakonito oduzeta moja iskaznica? i to na 6 mjeseci kao da sam u sred čitaonice zapalila..

 

Smatram da mi je prevarno oduzeta iskaznica i molim tko zna da li zaštitari imaju pravo čekati sa strane i vrebati samo neke te nakon nekog vremena dočekivati na sasvim drugom mjestu i oduzimati iskaznice?po kojem pravilniku oni postupaju(gdje piše što smiju? to su zaštitari baš od NSK)

 

Nije pravedno da se samo nekima uzme, a drugi i dalje puše. Radi se o tome da se NSK i vlasnik kafića natežu na sudu, a NSK ovako preko leđa korsnika, s time da napomenem da im se na pultovima na letcima o kućnom redu nalazi stari pravilnik na kojem stoji da je u kafiću pušenje dozvoljeno, te kada sam rekla da to nije u redu i da dezinformiraju korisnike, pravnik je rekao da imam na internetu novi kućni red i da am tamo trebala gledat...pa zar ja moram apsolutno svigdje gledat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala na odgovoru.

 

Već sam zamolbom tražila vraćanje iskaznice, te sam napomenula da sam bila u zabludi, na što mi je pravnik odgovorio da nisam smjela bit u zablude te da nisam čitala pravilnik(a naravno da sam ga 10 puta čitala najmanja) te da izrečena mjera ostaje na snazi, jer sam krivo tumačila odredbe o zabrani, drgim riječima nisam smejal tumačiti kako jesam, jer tko sam ja da tumačim nešto, te da nisam smjela biti biti u zabludi.

Međutim , meni nitko nije izrekao mjeru, niti usmeno niti pismeno, samo mi je iskaznica oduzeta te mi je rečeno da napravim zamolu upravi da se vrati iskaznica. Kako se mjera treba izreći?

 

U kafiću ima prostor za pušače, i za nepušače, ja sam bila u pušačkom dijelu gdje nema znaka o dozvoli, niti znaka o zabrani, dok na nepušačkom dijelu stoji znak na stolovima da pušenje nije dozvoljeno.

 

Uglavnom, nigdje ne piše da u kafiću nije dozvoljeno pušenje, nego sam da u NSK nije dozvoljeno.

Ja sam tu oštećena jer nisam smjela biti u zabludi iako sam bila. I sve ukazuje na to, a radi se o tome što sam slabija strana i trebam slušat ma kako da uprava riješi, u takvom stilu sam i dobila odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Izgleda da je navedeni interni propis o pusenju tj. protiv istog donesen jos prije dvije godine:

 

http://www.nsk.hr/UserFiles/File/Zabrana_%20pusenja_u_zgradi_NSK.pdf

 

Vi cete, kao pravnik, znati da li je donesen u skladu s pozitivnim propisima RH te da li postoji neka mogucnost zakonski ponistiti tako drasticnu kaznu (jednogodisnji gubitak prava koristenja gradje i usluga NSK) koja se donosi u maniri „prijekog suda“ tj. bez ikakvog prethodnog upozorenja ni Rjesenja kao ni mogucnosti za zalbu:

 

„Korisnici građe i usluga NSK koji se ponašaju suprotno navedenoj odluci Upravnog vijeća NSK pritom krše i odredbe Pravilnika o uvjetima i načinu korištenju građe i usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice od 27. svibnja 2003. Navedeni interni propis predviđa provođenje mjere protiv osobe koja puši u prostoru u kojem to nije dopušteno, a koja se sastoji u jednogodišnjem gubitku prava korištenja građe i usluga NSK. “

 

Meni se osobno tako napisani „Pravilnik“ tj. taj „interni propis“ cini krajnje nedemokratskim i neciviliziranim te smatram da NSK ne bi smjela biti mjesto u kojem ce se takve totalitarne metode, pod krinkom „Pravilnika“ ili internog propisa, prakticirati.

 

Ne znam naravno po kojem tocno slovu zakona, ali cini mi se da kazne moraju biti novcane i da se nikako ne mogu provoditi na ovakav netransparentan i paralegalan nacin. Cini mi se to monstruoznim, posebice kad dolazi od tako prestizne – i javne! - institucije kao sto je to NSK: "Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu javna je ustanova od nacionalnog značenja koja obavlja knjižničnu i informacijsku djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu."

 

Ukoliko ovu situaciju ne ispravimo, mozemo ocekivati da ce nam uskoro u tramvaju kontrolori poceti oduzimati vozacke dozvole ukoliko ne nadjemo vazecu kartu u dzepu?!?

 

Osim toga, na koji nacin se onda kaznjavaju oni koji isto tako puse, a iskaznicu niti nemaju ili je ne zele pokazati ili su se u kaficu zatekli slucajno?!?

Zar teoretski nismo svi jednaki pred zakonom?

 

Stoga, ukoliko negdje mogu potpisati Peticiju kojom se organe Uprave i od nadleznih Ministarstava trazi uskladjivanje navedenog Pravilnika i internog propisa NSK o pusenju s Ustavom ili drugim pozitivnim propisima RH kako bi se sprijecilo ne samo pusenje nego i ovakvo samovoljno zlostavljanje studenata i drugih nedovoljno ili netocno informiranih korisnika javne institucije NSK (koja se financira nasim poreznim davanjima), rado cu to uciniti.

 

Lijepi pozdrav

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Poduzetnice

 

Situacija je zaista nemilosrdna..to što ste navali je staro, kao i tiskani pravilnik na letcima na info-pultu-kiji kaže da je u kafiću dozvoljeno pušenje..ali pravnik odgovora da karikirano-nisam trebala tamo gledati! Da nisam smejla tumačiti pravilnik kako sam mislila, nego da sam ja namjerno i svjesno prekršila taj pravilnik..

 

Pravilnik je krajnje nejasan! A uprava je jedina nadležna da ga tumači. UŽAS!

 

Nadalje, ravnatelj je sagradio gumeni zid prema svim korisnicima, pa se bilo koji prigovor odbija nazad jer im se može!

A njih baš briga što je netko u zabludi jer se po njima nije smio naći u zabludi!

 

Svatko razuman , kao što ste i vi sami zaključili, vidi da njihova "politika" nema smisla.

 

Nigdje nema propisa koji uređuje njihove ovlasti, radnje koje smiju raditi-NIGDJE!

 

Pa nek si ja sad mislim..

 

A nadalje, već 2 tjedna zovem po ministarstvima i pokušavam saznati tko je nadležan da vrši nadzor nad postupcima uprave NSK kako bi tražila zaštitu prava.

 

U Zakonu o knjižnica piše da su to Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Njih sam sve zvala a oni neznaju jesu li nadležni niti kako i kome da uputim prigovor..Iz odjela u odjel nitko pojma nema!

 

Ovo je jednostavno nevjerojatno! Kao u doba vesterna- 'Ko jači kači!

 

Pa eto oni su jači i može im se.

 

Žalosno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mati77 je napisao:

...

Nigdje nema propisa koji uređuje njihove ovlasti, radnje koje smiju raditi-NIGDJE!

...

 

Postovana Mati77,

 

Da li ste proucili Statut NSK? Cini mi se da je njime propisano puno toga poucnog i zanimljivog, te da ukazuje kojim putem bi trebalo krenuti pisati zahtjev za izmjenu navedenog “Pravilnika”:

 

http://www.nsk.hr/UserFiles/File/dokumenti/StatutNSK.pdf

 

LP

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mati77 je napisao:

Njih sam sve zvala a oni neznaju jesu li nadležni niti kako i kome da uputim prigovor..Iz odjela u odjel nitko pojma nema!

 

 

Bilo bi jako dobro da je to samo u slučaju NSK, ali u svemu je tako ! Cijela državna uprava, sva ministarstva i svi državni službenici nikad ne znaju jesu li za što nadležni. Motto je - brigo moja, idi nekom drugom!

 

TO je zapravo najbolja podloga za korupciju.

:zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam sasvim sigurna da u ovom konkretnom slucaju "odluku" o oduzimanju iskaznice mozemo promijeniti i pridonijeti transparentnom postupanju NSK (barem u svezi ovoga sto smo detektirali kao netransparentno).

Treba pravno argumentirati zbog cega je takvo kaznjavanje neprimjereno i predloziti adekvatnu pravnu sankciju u skladu s postojecim zakonima.

I onda uputiti navedeni Zahtjev glavnom Ravnatelju NSK, Ministru kulture i predsjednici Vlade.

Ako u roku od 15 dana ne stigne odgovor ili bude nezadovoljavajuci, uputiti Zahtjev u obliku pisma citatelja u sve medije i na adrese svih postojecih politickih stranki kao i svim kandidatima za predsjednike na predstojecim izborima.

Netko ce se od njih sigurno pokrenuti i ta samovoljna odluka ce se morati ponistiti tj. uskladiti s postojecim zakonima obzirom da se radi o javnoj instituciji kojoj je osnivac Vlada RH!

"Ne" vec imamo ali ako ne pokusamo, ostati ce kako je tj. lose. A mi to, ukoliko zelimo i malo se potrudimo, mozemo promijeniti. Stoga vas molim da mi pomognete u argumentiranju i predlaganju adekvatnih mjera.

Unaprijed zahvaljujem,

LP

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Poduzetnice..

 

Evo danas sam predala soju žalbu sa svim prilozima (dokazima). Isto sam dostavila i Ministarstvu kulture i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te uputila u kabinete ministarstava jer oni "misle" da kabinet "valjda" treba reagirati- tako da ću sada čekati odgovore. Sigurno neće ostati na tome.

 

A što se tiče medija- taj slučaj je bio u medijima ove godine, ali negdje proljetos- kada je novi Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda stupio na snagu. Tada je ravnatelj radio isto-oduzimao iskaznice, pa se nakon objave u medijima to stišalo, i on je prestao. Sada opet izmjena Zakona i opet isto-ravnatelj nateže svoje, vlasnik kafića svoje pa udri po korosnicima.

 

Proučila sam detaljno i statut, ali ne nalazim rješenje u njemu, jer opet sve ide preko ravnatelja koji i izdaje ovakve naputke a isti ima podršku onih koji bi mijanjali Pravilnik.

 

Jednostavno sad postupam po Zakonu o knjižnicama koji kaže da nadzor nad zakonitošću rada NSK obavljaju spomenuta ministarstva.

 

A jadna je naša država i tijela i tko sve neinformiran radi u njima- samo znam, da sam ja u nekom slučaju djelatnica u ministarstvu i da sam davala informacije kakve sam dobivala u ministarstvima-BILO BI ME SRAM SVOG NEZNANJA!

 

felix

 

moje mišljenje je da cijeloj državnoj upravi treba dobra "čistka"- nesposobni djelatnici su na ključnim pozicijama i ne rade ništa jer svatko nekom svom nalazi posao, natječaji su potpuno netransparentni, i provode se reda radi pa se potom poništavaju. I naravno da u tom svemu izostanu kvlatitetni kadrovi i da rade nečiji ljudi!

 

Tome svemu primjer je ovaj slučaj sa NSK, koja je kulturna ustanova, a pogledajte na što je došlo. Nema više ni kulture ni dostojanstva u visokim krugovima. A poštenje ne vrijedi jer kuda društvo ide- pošten čovjek je budala i nesnalažljiv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Mati77,

Cestitam na zalbi i drzim palceve da odgovor stigne sto prije.

Kako ste je formulirali?

Zlo se umnozava ako ga se ne zaustavi. Ne smijemo se predati, jer time postajemo suucesnici, obzirom da je lopov ne samo onaj tko krade, nego i onaj tko mu “drzi ljestve”... Buka proljetos ocito i nazalost nije bila dovoljna da se popravi taj Pravilnik, cime je omoguceno da Vam se dogodi ta nepravda.

A riba smrdi od glave. U ovom konkretnom slucaju to je Vlada RH kao osnivac NSK koja - postojanjem i primjenom tog nemustog Pravilnika - zapravo dokazuje da ne postuje i ne provodi zakone svoje vlastite zemlje, sto je u civiliziranim zemljama nezamislivo!

Nemam nikakve sumnje da cete uspjeti dokazati ne samo da su Vam nezakonito oduzeli iskaznicu (kazete na 6 mjeseci – zar taj Pravilnik ne “odredjuje” godinu dana?) nego da cete upornoscu i zalaganjem postici da se primjenjivanje “kazni” ubuduce adekvatno zakonski regulira odgovarajucim novim Pravilnikom.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam detaljno pročitao o čemu se radi, a i ne mislim jer nemam vremena.

 

Javljam se samo da vas podsjetim na neke pravne mogućnosti koje se rjeđe koriste, a koje bi se možda mogle primijeniti u ovom slučaju.

 

To su nadzor upravne inspekcije, ako se radi o određenim nedostacima upravnih akata ili upravnih postupaka, te zahtjev za zaštitu ustavom zajamčenog prava i slobode čovjeka i građanina odnosno tužba zbog nezakonite radnje koji se podnose Upravnom sudu. Ovi pravni lijekovi se koriste ako nema druge pravne zaštite.

 

Za zaštitu od nezakonite radnje treba paziti na rokove.

 

Ovo je samo napomena, proučite sami bi li se moglo primijeniti u konkretnom slučaju. Prva pretpostavka bi trebala biti da NSK spada u organizacije koje imaju javne ovlasti u smislu Zakona o upravnim sporovima, što mi se čini da jest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala svima na savjetima i mišljenjima..

 

Poduzetnice, ja sam žalbu formirala više u stilu objašnjavanje nelogičnosti i nepravednosti postupanja uprave NSK. Sve sam iscrpno objasnila te priložila priloge (e-mail pravnika NSK, upućenu zamolbu i prigovor NSK sa urudžbenim žigom NSK, presliku zapisnika o provedenom inspekcijskom nadzoru u kafiću prilikom kojega nitko nije kažnjen, samo se konstatiralo da se unutra i za to vrijeme puši, te sam priložila letak s info-pula NSK na kojem se nalazi stari Pravilnik koji dozvoljeve pušenje u kafiću).

 

U žalbi sam zatražila zaštitu povrijeđenih prava kao oštećena i slabija strana u tome svemu. Dakle, baza je bila da se žalim na to što uprava NSK ne želi uvažiti moju opravdanu zabludu, nego govori da sam ja to radila svjesno i namjerno. Isto tako sam izrekla stajalište da su postupci NSK nezakoniti. A problem je što ja ne mogu naći propis (jer ne postoji) pa da kažem npr. uprava je postupila suprotno tome i tome. Dakle, sve je prepuno rupa, a to dozvoljava samovlast jačih.

 

Dakle, problem je što ja nemam na temelju čega reći da je radnja bila nezakonita, ali znam na svojoj koži da je bila nepravedna i suprotna osnovnim pravnim načelima.

 

Pravilnik nema nedostataka što se moga slučaja tiče(doduše, zaista je drakonski)..i kaže da tko puši u NSK gubi pravo korištenja usluga NSK na rok od 6 mjeseci-ok, u redu! Pa zamislite kad bi ljudi došli i pušili u čitaonici itd...ali, stvar je u tome što sam ja pušila u kafiću, a kafić se nigdje ne spominje u pravilniku, nego gospoda iz uprave smatraju jedino sebe mjerodavnim za tumačenje Pravilnika te oni smiju tumačiti što je to NSK i što znači sve to, a korisnici nemaju pravo tumačiti niti biti u zabludi!

 

Dakle, nije stvar u aktu, nego u postupanju jer oni sebi daju ovlasti i to prejake-sve po nalogu ravnatelja NSK.

 

Nadalje, kazna je 6 mjeseci, a po nekoj lanjskoj Odluci bila je 1 godina, što sam saznala iz drugoga foruma, a i preko valjda 50 linkova došla jedva do teksta te odluke za koju NEZNAM je li na snazi jer ju više ne mogu naći na starnici NSK.

I nije u redu definitivno da netko treba pomicat brda i doline da nađe neki propis..mislim ono-netko nešto sakrije, ali to postoji..pa vrijedi..

 

:vrti:

 

Sad ću vidjeti što će mistarstva odgovoriti-nadam se skoro!

 

U ovoj situaciji je sve prepuno slijepih ulica, pa Poštovana Kronična Stranko ja ne znam više koji je ovo postupak, niti po čemu da idem nego sam uzela ovaj put preko ministarstava pa ću vidjeti hoće li se nešto pomaknutu jer moram korak po korak.

 

Hvala još jednom posebno Poduzetnici :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Mati77,

Super, super, sve sto ste napravili zvuci vrlo ozbiljno, savjesno i strucno :pljesce:

Reakcija ce sigurno biti zanimljiva, a ako nista drugo, iskaznicu cete najvjerojatnije dobiti vrlo brzo natrag i jos pri tom postati odlican poznavatelj ne samo poslovanja knjiznica nego i Upravnog prava kao i Ministarstava Uprave te Kulture!

U praksi i na vlastitoj kozi, stvari se puno bolje nauce nego na faksu, zar ne? Pa kao sto vidite, svako zlo za neko dobro!

Zelim Vam puno uspjeha i srece i, naravno, dobrog zdravlja

:-)

PS. Da smo u filmu, Vi i pravnik NSK biste sigurno postali dobri prijatelji koji bi zajedno napisali novi Pravilnik, no nikad se ne zna, zivot pise puno bolje price...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalbom teško da ćete što postići, jer se nemate na što žaliti budući da niste dobili nikakvu odluku. Vaša žalba bit će tretirana kao pritužba, a zbog toga nitko ništa neće poduzeti. Da žele, već su mogli.

 

Ponekad treba udariti na neko drugo mjesto, a ne izravno, da bi se postiglo ono što treba, a ponekad i okrenuti pilu naopako.

 

Ako pravilnik dopušta oduzimanje iskaznice bez pismene odluke koja mora sadržavati i uputu o pravnom lijeku (i to još po zaštitaru, pa i bez pismene potvrde!), onda mi se čini da s tim pravilnikom nešto nije u redu. To je za upravnu inspekciju, kao i nadzor odgovarajućeg ministarstva.

 

Odgovor pravnika da niste na sudu je bezobrazan, jer bi kao pravnik trebao znati da je takvo postupanje podložno propisima koji vode - ako se ne poštuju ili nisu u skladu sa zakonskim odredbama - do suda.

 

Dopisom zatražite pismenu odluku o oduzimanju iskaznice s uputom o pravnom lijeku u roku od 8 dana.

 

Nadalje, oduzimanje iskaznice zbog pušenja na mjestu na kojem je to dozvoljeno prema zakonu koji to regulira za ugostiteljske objekte i na navedeni način je nezakonita radnja.

 

Nadalje, činjenica da u NSK postoji mjesto na kojem se puši (kafić) je suprotno zakonskim odredbama o pušenju, pa je to za odgovarajuću inspekciju, i prijavu protiv ravnatelja osobno.

 

Činjenica da se pozivate na pravo pušenja u ugostiteljskom objektu i istovremeno tražite da se zabrani pušenje u kafiću jest kontradiktorna, ali vas to ne treba zabrinjavati. Ako "protustranka" koristi tu kontradikciju kako joj paše, iskoristite to protiv nje. Ravnatelj je osobno odgovoran što se pod njegovim krovom puši.

 

Budući da ništa ne funkciuonira, treba iskoristiti sve mogućnosti koje postoje, pa možda nešto upali.

 

To vam je dobra prilika da u NSK potražite kakvog kolegu s prava, pa da malo vježbate (pravnu) praksu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kronična stranko

 

Žalba(prigovor) i jest upućen ministarstvima koji po Zakonu o knjižnicama vrše nadzor nad zakonitošću postupanja NSK.

A tome je prethodila zamolba i prigovor upravi NSK. Znači stepenica po stepenica. Sada čekam odgovor Ministarstava.

 

Pa baš da vidim tu našu "pravnu državu".

 

U svakom slučaju, zahvaljujem se svima na prijedlozima i javit ću kakav će biti odgovor ministarstava, a obavijestit ću i pisanim putem inspekciju-jedan problem-oni neznaju isto tko, što ni zašto, i svi imaju odgovor valjda..grrrrrrrrr

 

Nekako je svim tim državnim tijelima NSK na rubu nečega, pa neznaju kako postupiti, a sve to daje ravnatelhu NSK prostor za samovolju.

 

Hvala još jednom :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, stigao mi je odgovor Ministarstva kulture, odnosno mišljenje pravnika. Da skratim priču, on smatra kako ministarstvo ne može nikako utjecati na odluke ravnatelja NSK.

Zato su mi i dali samo mišljenje iz kojega ja jedino vidim da oni odnosno osoba koja mi je odgovorila nije uopće pročitala sve što sam im dostavila, pa mi kaže da zamolbom tražim vraćanje iskaznice, a ja sam im dostavila tu istu zamolbu i odgovor pravnika NSK po zamilbi i rekla da nije udovoljeno zamili. I još mi kaže da sam priznala da sam pušila i da je to to...cccc

 

Sve u svemu aljkavost do maksimuma djelatnika ministarstva. :palacdolje:

 

I svi se ponašaju kao da ja pričam kineski i tražim dozvolu pušenja, a tražims amo zaštitu prava jer sam dovedena u zabludu.

 

Po Zakonu o knjižnicama to ministarstvo kao i MZOŽ nadziru zakonitost rada NSK, a po odgovoru koji su mi poslali, oni kao ne mogu ništa. Karikirano, da se ravnatelj sjeti javno kažnjavati korisnike-ONI NE MOGU NIŠTA..strašno i sramotno, a da su bar pročitali..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Mati77,

Vama je paralegalnim sredstvima i samovoljnom odlukom neutemeljom na pozitivnim propisima RH nezakonito oduzeta iskaznica, stoga mi se cini da je, ukoliko se Ministarstvo kulture ne smatra odgovornim za Ravnateljeve postupke, naredna instanca za obracanje ili Upravnoj inspekciji (kao sto Vam je savjetovao KronicnaStranka #16) ili pak ravno onome tko je gosp. Glavnog ravnatelja imenovao tj. omogucio da se tako nesto moze dogadjati. Pa da vidimo da li ce i Upravna inspekcija ili Vlada imati isto misljenje u svezi kreiranja takvih samovoljnih i nezakonitih mjera kaznjavanja od strane osoba koje zive od drzavnog proracuna...

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/297167.html

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

731

Na temelju članka 30. stavka 4. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003 i 30/2004) i članka 18. stavka 2, Zakona o knjižnicama (»Narodne novine«, br. 105/97, 5/98 i 104/2000), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. veljače 2007. godine donijela

RJEŠENJE

O IMENOVANJU GLAVNOG RAVNATELJA NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU

Imenuje se prof. dr. sc. TIHOMIL MAŠTROVIĆ glavnim ravnateljem Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, s danom 1. ožujka 2007.

 

Klasa: 080-02/07-01/16

Urbroj: 50304/2-07-01

Zagreb, 7. veljače 2007.

Predsjednik

dr. sc. Ivo Sanader, v. r.

 

Zelim Vam puno uspjeha u potrazi za pravdom utemeljenoj na zakonima!

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da sam iznenađen da su Vam tako brzo odgovorili. To da nisu pročitali što ste im napisali i da je odgovor, recimo, neodgovaran, je sasvim očekivano - to što ste dobili je slika i prilika naše administracije.

 

Kao što je to i sitnica da Vas - ako već nisu nadležni - nisu uputili na pravilan postupak, što ne samo da bi bilo pristojno nego su to i obavezni.

 

(Meni je jedan inspektor odgovorio da je irelevantno što se u jednoj javnoj instituciji koristi pravilnik koji nije donesen po nadležnoj osobi tj. po nadležnom ministru, jer je zakonom i propisima određeno kako treba postupati.

 

Po toj logici, ako naiđete s kilogramom koke na granicu pa je carinik nađe, objasnite mu da je irelevantno što imate koku, budući da je njezin promet i korištenje u RH ionako zabranjeno odgovarajućim zakonom i propisima.)

 

Da se vratim na Vaš problem.

 

Iskaznicu nećete brzo dobiti.

 

No, odgovor da nadležno ministarstvo ne može utjecati na odluke upravitelja koje se odnose na korisnike usluga jedne javne institucije je - naravno - blesav. Za početak, ne radi se o odluci upravitelja nego primjeni pravilnika.

 

Mislim da je problem u pravilniku i nedefiniranim nadležnostima.

 

Čl. 1 Zakona o općem upravnom postupku glasi:

 

Po ovom zakonu dužni su postupati organi državne uprave i drugi državni organi, kad u upravnim stvarima, neposredno primjenjujući propise, rješavaju o pravima, obvezama ili pravnim interesima građana; odnosno pravnih osoba ili druge stranke.

Po ovom zakonu dužne su postupati i druge pravne osobe, kad u obavljanju javnih ovlasti rješavaju u upravnim stvarima.

 

Po mojem mišljenju, NSK potpada pod ove druge pravne osobe i rješava kao javna institucija o pravima i obavezama građana u vezi sa uslugama koje pruža.

 

Iz toga slijedi da u takvim stvarima mora primjenjivati odredbe toga zakona, ili odgovarajuće odredbe posebnih zakona.

 

Bit će mi drago ako mi netko argumentirano obrazloži da nije tako.

 

Ako jest tako, onda svaka odluka koja se donese mora biti donesena pismeno i mora biti podložna nekoj vrsti pravnog lijeka - bilo mogućnosti žalbe nadležnom ministarstvu ili izravno tužbe Upravnom sudu.

 

Ako pravilnik tako ne propisuje, po mojem mišljenju zreo je za prijavu upravnoj inspekciji.

 

Neovisno o pravilniku možete se poslužiti i tužbom zbog nezakonite radnje - Zakon o upravnim sporovima:

 

Član 67.

Postupak za zaštitu ustavom zajamčenog prava i slobode čovjeka i građanina, ukoliko je takva sloboda ili pravo povrijedeno nezakonitom radnjom službene osobe u tijelima drževne vlasti ili ovlaštene osobe u poduzećima i drugim pravnim osobama, ako nije osigurana druga sudska zaštita pokreće se tužbom zbog nezakonite radnje.

 

Član 68.

Tužba za zaštitu zbog nezakonite radnje treba sadržavati oznaku suda, oznaku stranaka sa prebivalištem, odnosno sjedištem stranaka, oznaku nezakonite radnje (mjesto, vrijeme i po mogućnosti učinitelj radnje), dokaze o učinjenoj radnji i tužbeni zahtjev.

Član 69.

 

Tužba se može podnijeti sve dok radnja traje. Ako osoba prema kojoj je poduzeta radnja ne može sama podnijeti prijedlog za zaštitu zbog nezakonite radnje, prijedlog može podnijeti i njezin bračni drug, dijete, roditelj ili drugi bliski srodnik.

Član 70.

 

O tužbi za zaštitu zbog nezakonite radnje odlučuje okružni sud na čijem je području radnja učinjena. Okružni sud odlučuje u vijeću sastavljenom od tri suca.

 

"Okružni sud" je općinski sud.

 

Tužba se mora podnijeti u određenom roku.

 

Nezakonita radnja u ovom slučaju nije oduzimanje iskaznice samo po sebi, već način na koji je to provedeno - bez pismene odluke, potvrde, obrazloženja i pouke o pravnom lijeku.

 

Ako Vam je uskraćivanjem iskaznice nanesena dokaziva šteta, možete pokrenuti i parnicu. Bezobrazluk sam po sebi, čak i na nedopustivom mjestu, nije u ovoj državi kažnjiv tj. naplativ ni u parnici.

 

Kao što vidite, sve što Vam stoji na raspolaganju koštat će vas više od 6 mjeseci života, koliko ćete biti bez iskaznice. Zato nitko ništa ne poduzima i svi šute, a "mali bogovi" to vrlo dobro znaju i iskorištavaju preko svake mjere.

 

Inače, moj je stav da se u NSK ne bi smjelo pušiti niti u kafiću.

 

Zato bih prijavio upravitelja jer se u njegovoj kući puši.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se Poduzetnici i Kronicnoj Stranci

 

Zaista ako ništa drugo ne prođe morat ću podići tužbu pred Upravnim sudom. Ali od ovakvo gorkoga iskustva već kao da vidim da ni oni neće nešto naročito napraviti.

 

Uglavnom, za sada mi je stigao odgovor Ministarstva kulture, a sada ću još pričekati i odgovor MZOŠ. MZOŠ sam zvala prije nekoliko dana da pitam u kojoj fazi je rješavanje mog predmeta. Dokumentaciju sam uputila Kabinetu ministra, kako mi je načelnik u ministarstvu rekao da napravim.

 

I tako sam nazvala spojili su me s kabinetom, a oni kažu kako se nešto sjećaju da je to bilo kod njih, ali ne znaju di je završilo, i ja čekam na liniji, pa me spoje sa drugim odjelom (neznam više kojim) a oni kažu da je bilo kod njih, ali ne znaju di je(pa neka ja opet pričekam), pa me spoje sa upravom za znanost, i javi mi se gđa/gđica i kaže da je tu negdje da još mora pogledat, i ja čekam 5 minuta na liniji, i javi se ista i kaže da nezna di je i da će me spojiti sa gđom Zdravkom(Zdenkom)jer ona vjerojatno zna di je. I tako ja opet čekam i javi mi se dotična gđa "Z" i kaže "aaaaaaaaaaaaa, sjećam se, da to je bilo tu, nešto sam malo čitala to, ajde ti meni reci što je to bilo, ali iskreno?!" I ja začuđena kažem bilo je kako piše. A ona meni odgovori da sam ja "njeno dijete dobila bi po guzici zbog pušenja" i da je to kod pravnika upućeno i da nezna što će bit i kako će bit, niti zna postupak.

 

Malo je reći da sam na ovo sve ostala zaprepaštena.

 

I sad ja razmišljam povodom svih ovih događaja da li bi Vlada uopće nešto napravila ili bilo tko.

 

I frustrirana sam činjenicom da ja kao "novopečena" prvnica ne radim jer ne mogu naći posao niti kao vježbenik, a ovakvi ljudi rade po ministarstvima na radim mjestima gdje odlučuju o tuđoj sudbini-STRAŠNO!

 

I da napomenem da se svi na sve srane iščuđavaju što ja uopće tražim zaštitu prava i da se ponašaju kao da sam ja "balavica" koja nema pametnijega posla nego "tjerat mak na konac".

 

A što se tiče pušenja pod krovom ravnatelja, sanitarna inspekcija je bila i napravljen je zapisnik (koji posjedujem) gdje jasno imaju slike da ljudi puše, te je samo zabilježeno da NSK smatra kako je to protivno zakonu, i vlasnik kafića smatra kako je dopušteno jer se poziva na prijelzno razdoblje po novom zakonu. Dakle, nitko tada nije sankcioniran. Možda ima prekršajan prijava protiv vlasnika kafića, ali kako će to sve završiti neznam-znam samo da se tamo još uvijek puši.

 

Zahvljujem na podršci, jer sam već bila posustala.

 

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Mati77,

Ne predajte se i ne posustajte, na dobrom ste putu – sudeci po brzini kojom Vam je Ministarstvo odgovorilo. Otkrili ste nezakonitosti u postupcima NSK i vasom upornoscu one ce se sigurno ispraviti.

 

U skladu sa Statutom NSK, Knjiznicom upravlja Upravno vijece NSK a clanak 22 kaze da je ovlasteno “donositi i druge opce akte Knjiznice”. Po cemu zakljucujem da su (i) oni odgovorni za postojanje navedenog nemusto sastavljenog “Pravilnika”.

 

Jeste li im uputili dopis kojim tražite pismenu odluku o oduzimanju iskaznice s uputom o pravnom lijeku u roku od 8 dana - kao sto Vam je savjetovao KronicnaStranka (#16)?

 

S druge strane, cini mi se da Vi zapravo u rukama nemate nikakav dokaz ni potvrdu ni Rjesenje da su Vam iskaznicu oduzeli na 6 mjeseci? Stoga, ako npr. pismeno izjavite da ste je izgubili i zatrazite duplikat, hoce li Vam ga (duplikat iskaznice) izdati? Ili ce Vam pismeno odgovoriti zbog cega Vam je ne daju - pa cete tako dobiti dokaz da su Vam je "na lud-zbunjenog" oduzeli?

 

A prije same tuzbe pred Upravnim sudom, razmisljate li o prijavi Upravnoj inspekciji kako Vam je takodjer savjetovao KronicnaStranka (#20)?

 

LP

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na savjetima Poduzetnice,

 

moram priznati da sam razmišljala o tome da kažem kako sam izgubila iskaznicu te da tražim duplikat i pravim se luda..

Zanimljivo je isto tako da me nikada nitko u NSK nije tražio osobnu iskaznicu, pa je zaista netko mogao upotrijebiti moju iskaznicu kao svoju.

 

Mislim da ću to i napraviti uskoro.

 

A što se tiče dopisa i traženja da mi se izda pismena odluka, ne znam je li sad kasno, budući da je prošlo gotovo mjesec dana od dana oduzimanja?

 

 

 

 

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste sa tužbom zakasnili, ali možda možete iskoristiti upravo tu činjenicu da vam nisu dali ni odluku ni potvrdu o oduzimanju. Tužba se može podnijeti dok nezakonita radnja traje, a upravo to jest ono nezakonito. Kao dokaz ćete priložiti svoj zahtjev da Vam izdaju potvrdu, uz prijedlog sudu da od tuženoga zatraži očitovanje o neizdavanju potvrde, a možete postupiti i kako savjetuje Poduzetnica.

 

Također se pozovite na činjenicu da sanitarna inspekcija nije sankcionirala pušenje u kafiću kao dijela NSK. Bilo bi dobro da nekako dođete do bilo kakvog dokumenta te inspekcije o tome.

 

Od upravne inspekcije ne očekujte brzi odgovor. Ja na odgovor na predstavku o jednom krajnje jednostavnom problemu (radi se o aktu koji ima ukupno 2 članka) čekam više od mjesec i pol.

 

Ali pušiti ipak ne biste trebali :-) Vidite da Vam nepušači više pomažu :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala :-)

 

Sada me zanima, da li ja svejedno trebam tražiti pismenu potvrdu (odluku) NSK, ili podignuti tužbu zbog nezakonite radnje jer mi nisu izdali potvrdu? Dakle, je li podizanje tužbe uvjetovano prethodnih zahtjevom NSK da mi se potvrda izda?

 

Jer oni meni mogu zaista izdati potvrdu bez ikakve upute o pravnome lijeku. I što ću onda..

 

(A što se tiče moje navike, pušim 2 cigarete dnevno, uz jutarnju i popodnevnu kavu, ova kazna je bila povodom jutarnje kave :-D )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojem mišljenju ovdje nezakonita radnja ima više komponenata (od neosnovanog oduzimanja iskaznice zbog pušenja na mjestu za koje sanitarna inspekcija nije utvrdila da je nepušačko do onemogućavanja žalbe, te primjene pravilnika koji možebitno nije u skladu sa zakonom, a možda ni valjano donesen odnosno potvrđen - što ne bi bilo loše provjeriti), a jedna - neizdavanje potvrde - ima trajni karakter, što bi trebalo omogućiti tužbu izvan roka. A naravno da prije posezanja za tužbom morate poduzeti sve što možete u izravnom odnosu na tuženika - dakle i tražiti potvrdu.

 

Ali ako ste pravnica, makar i sasvim friška ili to-be pravnica, pogledajte malo sudsku praksu i odgovarajuće propise, iako je ona baš na ovom području vrlo oskudna jer ljudi uglavnom ne posežu za time.

 

Zapravo ni sam ne znam hoće li tako ići, ali ne vidim druge mogućnosti. S druge strane je očigledno da ne može i da je nedopustivo da postoji kažnjavanje (makar i "kažnjavanje") u javnoj ustanovi koje ne bi bilo podložno nekoj vrsti kontrole odnosno priziva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Ali pušiti ipak ne biste trebali :-) Vidite da Vam nepušači više pomažu :-D

 

Ako je vec KronicnaStranka nepusac, ja nisam :-D

 

Sto ne znaci da zbog toga smatram da nije problem toliko u pusenju koliko u samom cinu besprizornog otimanja iskaznice u instituciji koja bi nam trebala biti uzor u svemu obzirom da se radi o hramu znanja pod drzavnim okriljem, a ne o nekakvom saloonu tj prcvarnici na "divljem zapadu" - u sto ga pokusavaju pretvoriti tamo zaposlene osobe svojim nemustim postupcima i takav los dojam nam trenutacno ostavljaju...

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da zaključim i ovu temu..

ISKAZNICU SAM DOBILA!!

 

Međutim, ne na normalan i očekivan način putem institucija, demokracije, pravne države i slično. Sad bi netko iskusan i upoznat sa našim sustavom rekao da zar sam i očekivala?!

 

Naime, Ministarstvo kulture kako sam rekla nije dalo nikakav naputak niti nešto učinilo osim svoga manjkavog mišljenja, a MZOŠ NIŠTA nije napravilo niti mi ikada odgovorilo, znači logično bi bilo da sam nakon takve neodgovornosti pisala Vladi RH.. Međutim radzmislila sam i donijela zaključak ako mi ovi nisu pomogli, a nisu ni prst pomaknuli u tom smijeru, zašto bi i Vlada nešto napravila.

 

Pa sam došla do zaključka da u RH umjesto prava i demokracije vlada "Talionsko načelo" - Oko za oko..

 

I tako kako sam na prevaran i nepravedan način ostala bez iskaznice ne sličan sam način i dobila iskaznicu nazad.

 

Došla sam do pulta osiguranja i pravila se glupa. Rekla sam kako sam ostala bez iskaznice zbog tog i tog i rekla da bi pisala zamolbu, ali "jadna ja" neznam kome i kako i pitam di se drže te iskaznice i kakva je procedura. I zaštitar kaže pa tu! Ja pitam, zar kod vas?? I on otvori ladicu sa kutijom punom iskaznica. tada mi je bilo jasno da oni nemaju nikakvu evidanciju i da mogu lagat o svemu jer su iskaznice u biti na "divlje" u toj kutiji.

 

I pita on mene pa kada mi je uzeta i da kažem kako. I ja kažem sa skrušenim licem da je uzeta prije 5 mjeseci (iako je uzeta prije 2 mjeseca).

I ja kažem još jel moguće dobit mjesec ranije??

 

I tako zaštitar nazove svog kolegu da ga pita i kaže kako je prošlo 5 mjeseci i jel mi može dat (samo sam se bojala da me ne imenuje-sva sreća nije!!) :palac:

 

I nakon razgovora on mi vrati iskaznicu i objasni da to više ne radim i napomene kako su svi iz kafića bezobrazni i dozvoljavaju pušenje i da oni moraju to ovako rješavat preko korisnika!!

 

Eto, oko za oko, prevara za prevaru..očito jedino prolazi!

 

I nije čudno da se svi u RH tako i ponašaju jer po svom iskustvu pošten se namuči i nepravda i aljkavost sruši pravdu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, draga Mati77, to su valjda kreativne metode koje je imao na umu KronicnaStranka kad je ustvrdio da "Ponekad treba udariti na neko drugo mjesto, a ne izravno, da bi se postiglo ono što treba, a ponekad i okrenuti pilu naopako."

 

Klin se klinom izbija, a nadajmo se da ce i svim drugima korisnicima cije ste iskaznice vidjeli u toj ladici, posluziti vas primjer kako bi ih dobili natrag.

 

Drago mi je da ste ponovo u posjedu svoje iskaznice, kao i da ste kroz navedeni primjer tako detaljno i zorno opisali djelovanje "pravne drzave" u NSK.

 

Preostaje nam nadati se da netko od odgovornih sluzbenika iz NSK i Vlade RH cita Legalisov forum i da ce se osjetiti prozvanim da navedeni kaos dovede u zakonske okvire.

 

LP

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija