Jump to content

zastara duga


notorius

Preporučene objave

ja imam isti problem. Od obrta su ostali dugovi prema dobavljačima koji su uporno i sa pravom tražili naplatu. Često sam bila na sudu radi tužbi a kako nisam bila zaposlena isu se imali od kuda naplatiti i s vremeneom su tužbe prestale dolaziti. Nakon toga sam se zaposlila i svi su ponovo počeli tužiti ali kako mi nisu mogli zakonski uzimati više od trećine primanja opet su čekali priliku.U međuvremenu sam prestala raditi i već dvije godine ne dolaze nikakve tužbe a po mojim informacijama imaju vas pravo tražiti dug kao fizičku osobu dok oni misle da će uspjeti. Ali ako prođe tri godine više iti sudovi niti njihovi odvjetnici ne žele ponovo pokretati tužbe i jednostavno se odustaje od potraživanja. znam da je to teško ali u ovakvoj teškoj situaciji ste prisiljeni raditi honorarno ili na crno,odreći se svoje mirovine jer je nemoguće od jednog obrta poput moga da prilikom zatvaranja ostanete dužni glavnicu oko 18.000kn (2004) a današnje dugovanje trreba vratiti u cjelosti oko 110 000 kn.neznam koji bi to posao mogla i koliko godina raditi da vraćam taj dug sa kamatama. JA SE NADAM APSOLUTNOJ ZASTARI PA ŠTA BUDE.Moj knigovođa kaže da kad uđemo u EU po njihovim propisima već je kod mene nastupila apsolutna zastara i da će se PU toga morati pridržaati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad uđemo u EU neznam šta če se desiti sa zastarama potraživanja po pravomočnim orvšnim predmetima no sada je situacija takva da se pravomočna ovrha može naplatiti u roku 10 godina, a svakom promjenom sredstva ovrhe taj se rok produžuje.

Druga stvar je kada ovrhvoditelj shavati da se neče moči uopče naplatit ili je dugoročno neizvjesna naplate pa jednostavno odustanu od stalnih provjera da li ste se zaposlili ili niste te tada može doči i do obustave ovršnog postupka. No sve dugove koje ste imali na obrt naslijedili ste kao fizička osoba jer i sam obrtnik je fizička osoba tako da nema veze ako obrt zatvorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav svima,

I ja imam pitanje o eventualnoj zastari dugovanja.

Obrt je aktivan ali dobavljač tek sada šalje opomenu radi dugovanja kojemu je valuta bila 30.05.2011.

S obzirom da je bilo nekih problema u suradnji ,nispunjenja dogovorenog načina poslovanja i načina naplate (bila dogovorena kompenzacija nakon realizacije usluge oni odbili kompenzaciju,naravno svi dogovori usmeni )i bla bla bla da Vas s tim ne zamaram ostao je dug.

Da li se obrtnik može pozati na zastaru ili nekako izbjeći plaćanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

može.

 

Ne bih odgovarao ništa na primljenu opomenu. Ona ionako ne prekida zastaru prema ZOO-u. Kada zaprimite rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave od javnog bilježnika, a ako niste u međuvremenu vršili nikakva plaćanja od 30.05.2011. prema tom dobavljaču, nema nikakve isprave s Vašim potpisom glede tog duga, niste im dali zadužnicu ili drugi instrument osiguranja, tada u prigovoru jasno se pozovite na zastaru i to je gotova priča.

 

Ako usmeno komunicirate još s njima, slobodno im recite da je potraživanje zastarjelo i da ćete se Vi na to pozvati u eventualnoj ovrsi. Tada možda i priječite ovrhu. :-D

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav,

molila bih vas za savjet u vezi ovog slučaja ili ako netko ima sličnog iskustva: Obrtnik sam i dobavljač me ovršio sa cjelokupnim iznosom računa od kojih su nekoliko njih otišli u zastaru. Položila sam prigovor zbog zastare nekih računa. U međuvremenu su svi računi plaćeni osim zastare. Kako se u ovom slučaju postaviti na Trgovačkom sudu i da li je potrebno podmiriti isto? Nadalje, u ovom slučaju kamata nije izračunata ni plaćena, kakva je procedura sa kamatom?

 

lp

uređeno: od klaVir8
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , klaVir8 je napisao:

ovršio sa cjelokupnim iznosom računa od kojih su nekoliko njih otišli u zastaru.

Na osnovu čega tvrdite da su u zastari?

prije 7 sati , klaVir8 je napisao:

Položila sam prigovor zbog zastare nekih računa.

Kada, kome i jeste li dobili kakav odgovor na Vaš prigovor?

prije 7 sati , klaVir8 je napisao:

u ovom slučaju kamata nije izračunata ni plaćena, kakva je procedura sa kamatom?

Što Vam je navedeno u ovršnoj ispravi za kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

 

Obrt je zatvoren 2004.godine i naravno da su sve ovrhe dobavljača sjele na fizičku osobu. Sigurna zastara je 10 godina od riješenja o ovrsi ako nisu poduzete neke druge opcije(ako jesu rok se produžuje po novim opcijama). U našem slučaju nisu ovrhe stoje neaktivne na FINI neke čak i od 1999.pa do 2005.. postupak je da se sa zahtjevom za zastaru obratimo sudu koje je donjelo riješenje točnije sudcu ili sutkinji određenog predmeta da nam donese odluķu o konačnoj zastari i da obavjesti ovrhovoditelja da se potpuno makne s FINE s obzirom na zastaru? Ili sam potpuno krivo sve povezala ... jer ako se obratim ovrhovoditelju iskopat će način da opet ovrši jedino ako imam dokaz da smo mu poslali dopis da je zastara i da povuče potpuno ovrhu. Jel ide to preko suda i tako mi je najsigurnije ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Što ovo točno znači?

Neke ovrhe* umjesto nisu ovrhe. Ali hvala Vam bili smo jucer kod odvjetnika koji nam je detaljno objasnio  cijeli nas problem i jedine mogucnosti rijesavanja. :)

 

Dali ima netko tko se razumije i u pregovaranju sa poreznom oko duga koji je upisan na nekretninu(zabiljezba)? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija