Jump to content

Povrat sredstava iz II stupa obaveznog mirovinskog osiguranja?


carp-man

Preporučene objave

Pozdrav svima i isprika ako je pitanje već postavljeno... ne uspjevam pronaći nešto na tu temu!?

 

Naime... imam prilike čut od kolega priče o povratu uplačenih sredstava u II stup obaveznog mirovinskog osiguranja... u mirovini sam sa statusom HRVI po osnovi opće nesposobnosti za rad... navodno je moguće zatražit uplačena sredstva ukoliko je osoba umirovljena po osnovi opće nesposobnosti za rad ili ukoliko je umirovljena prije određene životne dobi (tu nisam siguran koja je dobna granica)!

 

Kako god... molio bi vas da me "prosvijetlite" jer prije budem vidio zmijine noge nego kod kolega dobio konkretnu informaciju... neki su navodno i zatražili povrat sredstava... ali kome napisat zahtijev i jel je što riješeno.... ni slova!

 

Hvala u svakom slućaju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja sam pitao kad sam odlazio u mirovinu da li sad mogu dobiti te novce iz drugog stupa pošto su govorili da je to naša štednja itd i bilo se nakupilo nešto oko 20000 kn međutim od toga ništa konkretno ja sam odabrao u raifasen banci i ispada da je to porez na budale tvoji su kao novci ali ih ne možeš dobiti ,mislim da je to jedan od načina laganog uzimanja novca od sirotinje i punjenja tuđih đžepova od kamata i tko zna još u što oni ulažu te kao naše novce sve u svemu mi ih vidjeli nismo osim kad smo dobivali izvješća da je bila uplata i koliko u taj drugi stup ,a možda netko zna nešto više o tome da li imamo ikakvo pravo na povrat tih uplaćenih sredstava ili su nam to već uračunali u mirovine što čisto sumnjam jer bi postojao nekakav pisani trag ili bi bila dužnost fonda u koji se uplaćivao taj drugi stup mirovinskog da izvjesti svog klijenta što se desilo sa njegovim novcem kad je on otišao u mirovinu bez obzira što su to prijevremene mirovine ali se ipak znatan novac skupio od nas branitelja koji smo ranije otišli u mirovine ,mislim da se tu radi o milionima kuna kad se uzme u obzir koliko je branitelja otišlo u prijevremene mirovine i da se netko razbacuje našim novcem ako griješim neka me netko tko zna više ispravi i objasni što se desilo sa tim" NAŠIM " novcem. pozdrav svim hrvatskim braniteljima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3. Što je sa uplatama u II. stup mirovinskog osiguranja u slučaju invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad ili u slučaju obiteljske mirovine nakon smrti osiguranika?

ODGOVOR:

Kada je kod člana obveznog mirovinskog fonda nastala invalidnost s pravom na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, a prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupna kapitalizirana sredstva, koja su na osobnom računu člana obveznog fonda, obvezni fond će putem REGOS-a prenijeti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. HZMO će mu odrediti invalidsku mirovinu kao da je bio osiguran samo u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti (I. stup).

Korisnicima obiteljske mirovine nakon smrti osiguranika mirovina se određuje kao da je umrli osiguranik bio osiguran samo u obveznome mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti. U tim slučajevima ukupna kapitalizirana sredstva s osobnog računa osiguranika prenose se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

4. Što se dešava sa sredstvima II. stupa u slučaju invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad?

ODGOVOR:

U slučaju kada osiguranik ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, a bio je osiguran u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju individualne kapitalizirane štednje, sredstva kapitaliziranih doprinosa ostaju na njegovom osobnom računu sve dok ne ostvari pravo na starosnu mirovinu ili na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad.

 

 

meni zvuči kao "imaš pravo ali ga ne možeš konzumirati jer ti ne damo".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ajde da utvrdimo gradivo, koliko ste više počeli izdvajati iz primanja kad je uveden II stup.

Odgovor: ništa jer su dotadašnja ulaganja uletjela u istom postotku ali na dva dijela u vidu I i II stupa a koji bi se odlaskom u REDOVITU mirovinu (65 godina) mogao koristiti u jednokratnoj isplati ili u ratama u vidu povečanja mirovine.

Odlaskom u invalidske mirovine ispada kao da si uplačivaop sve vrijeme ISTI postotak (kao i ranije) samo u jedan stup.

Druga situacija bi bila da je postotak izdvajanja povečan radi drugog stupa, onda bi mogao govoriti o nekim svojim sredstvima na koja imaš kao pravo.

Ovako odlaskom u invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad sredstva se pretaču u I stup i to je obračunato u mirovinu ali bez tvojeg prava da uzmeš od jednom već na rate, e sad na tebi je da poživiš malo duže tako da ta sredstva i nadživiš te iskoristiš više nego li si odvojio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno love iz II.stupa nema..ja sam probao i preko REGOSA i ljudi mi rekoše ništa od toga.

 

Jedino na što se ima pravo to su sredstva iz tzv.III.stupa (dobrovoljna mirovinska štednja koju čovjek sam uplaćuje) i to pod nekim uvjetima...radi se o slijedećem..ta sredstva možeš dobit tek sa nekih 50 god. ili ako odlaziš u invalidsku mirovinu zbog OPĆE nesposobosti, ito baš naglašavaju OPĆA...tada ti lovu isplate u drugim slučajevima moraš čekat do starosne granice..za isplatu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto ja poslah pismeni upit svom "ERSTE PLAVOM" fondu i od njih dobih slijedeći odgovor, također pismeni(inače sam u profesionalnoj inv. mirovini,HRVI) :

 

"...sredstva kapitaliziranih doprinosa ostaju na računu člana fonda,dok član ne ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu,starosnu mirovinu ili invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad. Nakon što ostvarite jedno od tih prava možete zatražiti isplatu putem Središnjeg registra osiguranika koji će društvu za upravljanje obveznim mirovniskim fondom uputiti zahtjev za isplatu kapitaliziranih sredstava." :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega sad sam kontaktirao taj fond putem inf.telefona 0800-313131 i rečeno je da sredstva je dostavljaju Regos-u a Regos ta sredstva isplaćuje tebi putem mirovine, odnosno ta sredstav su uračunata u mirovinu..znači isplate gotovine nema..ako želiš možeš kontaktirati i Regos na br.tel.

01-4898999...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, imam s mamom slican problem.

 

Otisla je u invalidsku mirovinu prije godinu i pol.

Neki dan smo se sjetili II stupa i uplacenog novca. Saznao sam na web-u da je trebalo doci do prebacivanje novca od Raifassen II stupa do REGOS (iako ne znam sto to zapravo za nas znaci), medjutim telefonskim razgovorima sam saznao da je taj novac i dalje kod Raifaissena.

 

Kako je to moguce? Da li ste to kako odrazava na iznos mirovine?

 

Zvao sam razne sluzbe, nitko nema odgovor na moje pitanje.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija