Jump to content

molim pomoc - čl. 3 st. 1 Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga


poslovice

Preporučene objave

u optužnom prijedlogu mi piše:

 

čime je počinio prekršaj iz čl. 3 st. 1 Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, a što je kažnjivo po članku 54 st. 3 istog Zakona.

 

citajuci zakon nije mi jasno kako iz čl. 3 st. 1 proizlazi članak 54 st. 3

oduzeto mi je 5 grama suhe zelene biljne materije nalik na opojnu drogu "Cannabis-marihuana"

 

takodjer, ako mi tko moze reci sto mogu ocekivati na sudu. nisam dosad kaznjavan.

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uf, to bi bilo stvarno super....

 

ono sto mene muci je da u prijedlogu pise izmedju ostalog kazna 10000kn ili 60dana zatvora?

 

mora bit da sam ja tu nesto krivo shvatio po pitanju prekrsajni/kazneni dio... trebam li ocekivat josh jedan poziv na sud onda?

 

 

takodjer, stvarno bi volio razumjet kojom logikom se iz čl3 st1 dodje do čl54 st3.

 

 

 

unaprijed veliko hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poslovice je napisao:

uf, to bi bilo stvarno super....

 

ono sto mene muci je da u prijedlogu pise izmedju ostalog kazna 10000kn ili 60dana zatvora?

 

mora bit da sam ja tu nesto krivo shvatio po pitanju prekrsajni/kazneni dio... trebam li ocekivat josh jedan poziv na sud onda?

 

 

takodjer, stvarno bi volio razumjet kojom logikom se iz čl3 st1 dodje do čl54 st3.

 

 

 

unaprijed veliko hvala!!!

 

Ja sam za 12 gr. dobio 7500 kn plativo u roku 6 mjeseci.

Kolko sam shvatio zakon je tako rigorozan radi zastrašivanja ali u praksi za posjedovanje manjih količina za osobne potrebe(u jednoj vrečici 5 gr. a ne u pet vrečica po 1 gr. jer je to več opravdana sumnja za preprodaju) sudci uglavnom imaju razumjevanaj i nisu tako tvrdi kao što im zakon nalaže.

 

Zatvora se netrebaš bojati jer on dolazi u obzir samo ako ne platiš kaznu.

S obzirom na trenutno stanje u državi i to što prethodno nisi kažnjavan mogao bi uložiti žalbu i izvući se s nekih cca 2000 kn kazne a možda bi se mogao izvuči i s radom za opće dobro.

 

Za tebe je sad bitno slijedeće:

 

1. Ako su protiv tebe podigli prekršajnu i kaznenu prijavu (to su ti morali reći kad si bio priveden) nikako nemoj preuzimati poštu koju ti šalje prekršajni sud dok ti ne stigne pošta od kaznenog suda.

To je zato što riješenje prekršajnog suda ne stopira kazneni postupak pa ćeš morati platiti dvije kazne umjesto jedne.

 

2. Kada stigne riješenje od kaznenog suda moraš isti dan poduzeti nešto jer imaš samo 8 dana. Sudac će predložit kaznu npr. 5000 kn i ti imaš pravo prigovora. Ili ćeš angažirat odvjetnika da te brani ili ćeš sam napisati žalbu.

S obzirom na količinu bolje je da sam napišeš žalbu jer će te odvjetnik koštat cca 1000 kn po ročištu. U žalbi navedeš da ti je žao i da se kaješ, da nemaš novaca (ako si duže vremena u minusu ili pod kreditom to ti može biti dokaz), napišeš da predlažeš kaznu od 2000 kn plativu u 12 mjeseci ili rad za opće dobro ako te volja i vrlo je vjerojatno da ćeš se izvući s nekom smiješnom kaznom.

 

UGLAVNOM, NEMA BRIGE, NEMA SUDOVA GDJE ĆE TE NETKO ISPITIVATI OD KOGA, KOLIKO PUTA ILI BILO ŠTA SLIČNO.

PROŠAO SAM SVE TO ŠTO PROLAZIŠ I VJERUJ MI NEMA POTREBE DA GUBIŠ ŽIVCE OKO BILO ČEGA.

TIH 60 DANA ZATVORA IZGLEDA ZASTRAŠUJUĆE ALI TO SE NEĆE DESITI.

I MOJ TI JE PRIJEDLOG DA SE OSTAVIŠ MARIHUANE JER TI ONA SMO UBIJA MOTIVACIJU DA SE USAVRŠAVAŠ U BILO KOJEM SMISLU I NAPREDUJEŠ U ŽIVOTU, A OSIM TOGA SUDAC SLIJEDEĆI PUT MOŽDA NEĆE IMATI RAZUMJEVANJA.

NAĐI SI NEKU DRUGU ZANIMACIJU ILI SE BAVI SPORTOM(TO SAM JA NAPRAVIO)I VJERUJ MI BIT ĆEŠ ZADOVOLJNIJI NEGO KAD PUŠIŠ MARIHUANU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

bok! imam problem, drustvo je bilo na ispitivanju zbog kupovine marihuane od nekog lika koji je isto bio u našem drustvu. i kad su ih pitali di su konzumirali spomenili su i moju vikendicu u kojoj smo se druzili samo jednom tako da se i ne sjecam tocno dali se to konzumiralo tamo... sta moze biti od toga? uzasno se osjecam, to sam samo jednom probala i sad ispadam kriminalac,a nisam ni sigurna dali sam kriva jel svi smo bili pijani i isli smo gore cugat i kuhat. i sad sam nedavno dobila poziv kao osumječenjik za davanje prostora... :((((

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i kad su ih pitali di su konzumirali spomenili su i moju vikendicu u kojoj smo se druzili samo jednom tako da se i ne sjecam tocno dali se to konzumiralo tamo...
A možda si bila pijana kad ste odlazili na vikendicu i za vrijeme boravka u njoj pa ne znaš što je ostatak ekipe tamo radio.Naravno da ni kupnju nisi vidjela.:neznam:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a kako to može završit i ako mi to dokažu... bilo je gore nas 5, i da kazem bila sam pijana pa se ne sjecam ispada da lazem... jel ne bi to ni zavrsilo na sudu da nemaju izjave svjedoka, al jos veca fora je kad sam bila na ispitivanju policajci su mi ispricali tu neciju pricu i ja sam rekla da smo se gore zezali i kuhali oni su mi rekli kako da se ne pravim glupa i da ce me uhitit ako nastavim govorit laz i ja sam "priznala" na silu, nikad prije nisam imala problema sa policijom... :(((((( a i kad gledas ko ce ti povjerovat na tu pricu bila sam pijana i ne sjecam se, i da je istinita izgleda kao laz :( jeste culi za takav slucaj da je netko imao, kako je zavrsio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Bok! Evo ovako, veceras sam bio u stanu sa prijateljem i policija je ušla u stan i našli su nam travu. Kesa sa travom je težila 1.6g(skupa sa pvc kesom) i još su tu bila dva zarolana jointa i oba su težila 0.9g(skupa sa duhanom unutra).

 

Zanima me što mogu očekivati na sudu?

I kolika će mi biti novčana kazna?

 

Također nisam prije bio kažnjavan zbog toga.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam student i stanujem sa još jednim prijateljem i stan je njegov(on nije bio u stanu tada). Pošto je to kao bilo u mome stanu, samo sam ja priveden. Imam 21 godinu i ovo je prvi put da su me zbog toga priveli. Jednom sam bio priveden jer sam napuhao 0.9 promila na utakmici i priveden sam u postaju do završetka utakmice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me jos kada ja dobijem to pismo sa suda. I kada dobijem propisanu novcanu kaznu. Da li onda mogu uloziti zalbu za smanjenjem kazne?
Ne moraš dobit prvo poziv od suda.Možeš dobit doma i prekršajni nalog pa na njega pišeš prigovor zbog visine kazne a ako dobiješ obavijest o podizanju optužnog prijedloga onda kad sud odredi kaznu žališ se na VPS na visinu kazne.

 

A moglo bi ići i teži dio kako G-man kaže.

 

Nisi dobio nikakav papir osim potvrde o priv oduzimanju predmeta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj prijatelj i ja smo to uzeli za nas, cak je jedan joint bio napola popusen kad su oni dosli. Mi smo sve priznali i rekli smo da je to samo za nas bilo. U papirima koje sam dobio pise da sam pocinio prekrsaj po clanku 3. Zakona o zloupotrebi droga. Cak mi je jedan policajac rekao da mi kazna ne bi trebala biti velika posto mi je prvi put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primio sam dva papira. Na jednom pise da se temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona daje pisana obavijest. Dalje pišu moji podaci i onda pise da ce se za pocinjeni prekrsaj: čl.3 zakona o suzbijanju zlouporabe droga protiv njega podnjeti optužni prijedlog, budući je svojim ponašanjem ostvario obilježja navedenog prekršaja, te da tijekom postupka... I onda dalje pišu moja prava. I dobio sam još drugi papir koji je potvrda o privremenom oduzimanju predmeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O kome ovisi hoće li to ostati kao prekršaj?

I kolike su šanse da to ostane samo kao prekršaj?

 

Jer prijatelj i ja smo sve dobrovoljno predali i priznali. Oni nisu htjeli privesti obojicu jer nije bilo potrebe da oba odgovaramo. Sa njima smo se dogovorili da ću ja preuzeti odgovornost na sebe. Rekao sam da nisam prijašnje bio kažnjavan zbog toga, policajac mi je rekao da mi kazna onda ne bi trebala biti prevelika zbog toga. Nisu mi ništa rekli da će protiv mene biti iniciran kazneni postupak. Odveli su me u postaju, napisali izjavu i dali mi potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta i pisanu obavijest temeljem članka 109.a stavka 1. prekršajnog zakona. Sve sam to potpisao i pušten sam kući nakon pola sata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O policiji odnosno o DORH-u, ako su ih obavijestili o intervenciji.

 

Realno, ovdje su ostvarena obilježja kaznenog djela u smislu da ste drugome stavili na raspolaganje prostor za trošenje droge (stan), što ni sami ne poričete, jer živite u tom stanu. Iako, obzirom ste priznali da je droga samo vaša, može se napraviti konstrukcija da ste drugome (prijatelju) dali drogu da je troši.

 

No, što je tu je, redovito zaprimajte poštu i vidjet ćete što slijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija