Jump to content

Obrt vs ugovor o aut.djelu


streetmode

Preporučene objave

Recimo da otvorim obrt cija je djelatnost izrada web stranica. Placao bi pausalno porez na dohodak. Zanima me da li tada smijem s nekim potpisati ugovor o aut.djelu izrade web stranice, ali ja kao fizicka osoba ili sve mora ici preko obrta (da izbjegnem premasivanje limita primitaka za pausalni porez od 85000 kn) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, možete raditi i putem autorskog s tim da isplata ne ide na žiro rn.obrta što Vam ne bi ušlo u primitke obrta ali kada predajete godišnju prijavu poreza na dohodak svakako spajate sve ostvarene primitke pa bi Vam u konačnici dohodak bio na istom jer se oporezuju sveukupni dohotci koje ostvarite.

Ali svakako autorski ne bi ušao u cenzus koji Vam se pribraja paušalu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, jos jedno pitanje. Sta u slucaju kad kao fizicka osoba premasim iznos od 85000 kn dobivenih po ugovorima o autorskom djelu ? Pretpostavljam da ulazim u sustav PDV.. Da li to znaci da kao fizicka osoba moram voditi knjigovodstvo i ako da sto sve ? Koje ulazne račune onda mogu koristiti da odbijem PDV kao pretporez ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ulazite u sustav pdv-a.

 

Morate voditi poslovne knjige:knjigu ulaznih i izlaznih računa, knjigu primitaka i izdataka.

 

Sve račune koji su u svezi s ostvarivanjem dohotka iz obrta:

računi za uredsku opremu,materijal,poštanske troškove,informatičku opremu,uredski namještaj,sredstva za čišćenje i sl.vezano uz Vašu djelatnost.

Ukoliko ste u najmu možete koristiti i troškove struje,vode,plina...ako je u Ugovoru naznačeno da navedene troškove snosi najmodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, da ne otvaram novu temu, i sama imam nekoliko pitanja u vezi ugovora u autorskom djelu. Nadam se da mi možete pomoći sa savjetima.

 

Obrtnica sam, vlasnica umjetničkog obrta i trenutno na porodiljnom dopustu. Obrt čiji sam vlasnik stavljen je u mirovanje do isteka dopusta jer nemam zaposlenih radnika.

 

Dobila sam informaciju da nije protuzakonito da za vrijeme porodiljnog sklapam ugovore o autorskom djelu. Bavim se likovnom umjetnošću. Zanima me:

 

1) da li je istina da smijem sklapati takve ugovore za vrijeme porodiljnog? Ima li to ikakvog uticaja na isplatu porodiljne naknade, je li to u suprotnosti sa zakonom?

 

2) Postoji li neko ograničenje u primicima po ovakvom ugovoru? Na kraju godine predajem poreznu prijavu pa bih naravno prijavila i ovakav, drugi dohodak...

 

3) Kakav je porezni tretman - u mom slučaju najčešće poslujem sa naručiteljima koji su vjerske zajednice, na koji način oni isplaćuju potrebna davanja i moj honorar (da ih mogu uputiti u slučaju potpisivanja takvog ugovora)? Koje podatke im moram dati?

4) Trebam li otvoriti zaseban žiro-račun za takve primitke i da li obračunavam PDV ili u slučaju autorskog honorara nema veze što sam kao obrtnica inače u tom sustavu?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija