Jump to content

problem s riješavanjem ovrhe


problemko

Preporučene objave

Bok!

 

Imamo ovakav problem. Majka ima ovrhu na kuću. Na njoj je u gruntovnici zavedena i hipoteka prije ovrhe.

Trenutno smo pravnom zastupniku ovrhovoditelja doveli čovjeka koji bi kupio nekretninu za cca 100000€ i time riješio hipoteku i ovrhu.

Problem je da se tužiteljev odvjetnik ponaša "bahato" i ne želi skinuti teret ovrhe u gruntovnici kako bi kupac mogao podići za dio isplate kredit (kupac ima 1/2 gotovine, a drugu polovicu bi platio kreditom) nego on nudi kupcu opciju da da pola keša (50000€) uđe u uživanje nekretnine i preuzme kredit i još duguje cca 15000€ (to će kao već namaknuti - drugim gotovinskim kreditom ili sl).

Smatram da to što on radi nije pošteno prema kupcu jer ga na taj način tjera jer u današnja vremena nikoga ne zanimaju tuđi problemi i ne žele ulaziti u da se tako izrazim tuđi "drek". Odvjetnik sa kupcem kojeg smo mi jedva našli ima sastanak u ponedjeljak ili utorak. Bili smo u petak kod sudkinje koja vodi ovršni postupak i smijala se kada smo joj rekli što odvjetnik radi. Trenutno se bojimo da će kupca otjerati s takvim zahtjevima. A kada će sud prodavati kuću otići će za 1/3 procijenjene cijene, dok je prva dražba za minimum 2/3 procjenjene cijene ali je sutkinja napomenula da tada nitko ne dođe (ovršni postupak je pokrenut 2007. godine i vodi se po tom zakonu).

 

Upravo danas se pojavio i još jedan zainteresirani kupac za kuću i sve bi platio kreditom i htio je ostaviti kaparu tako da imamo neku rezervu kada ovoga otjera ali bojim se da će nerazumnošću sve upropastiti i koliko vidim sve tome vodi.

 

Ima li kakav način da se utječe na njegov rad, prijava odvjetničkoj komori ili slično? Koliko njima treba da izađu na teren.

 

Bojim se da će na kraju kuća otići za sitniš i ništa neće biti riješeno.

 

Kojim redosljedom se naplačuju pri isplati sredstva od prodaje?

U vlasničkom listu je prvo kao teret hipoteka od banke, pa tek onda taj dug privatnom licu.

Idu li sredstva prvo za banku, pa sudu troškovi, a onda tužitelju (ovrhovoditelju).

 

Što kada za njega nema ničega, a tuženi nema više imovine. Oboje su privatna lica.

 

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto je post dosta dug odgovorit ču na ono bitno.

 

Sredstvima iz eventualne prodaje nekretnine najprije se naplačuje onaj tko ima založno pravo (hipoteka) a zatim ovrhe po redu zaprimanja na naplatu tj. zabilježbe na nekretnini.

No za ovaj slučaj bi bilo dobro angažirati dobrog odvjetnika da se kuča ne bi prodala u bescnjenje. No budite oprezni i informirajte se o cijenama odvjetničkog zastupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija