Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Tahina

Brak sa stranim državljaninom

Preporučene objave

Pozdrav

Planiramo stupiti u brak ona(drzavljanin HR), i ja drzavljanin BIH.Planirali smo svadbu organizirati u BiH a ziviti u HR. Pa me zanima sta je bolje za nas ili tacno mene zbog kasnije zivota u HR i Jel ima razlike ako u BiH   organizujemo u općini i vjencamo se i kazemo DA :) ili je bolje u HR,Vase misljenje,hvala i lijep pozdrav.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav!Drzavljanin sam RH koji zivibu izvanbracnoj zajednici sa nevjencanom suprugom Filipinkom i djetetom Koje je Hrvat.Situacija je sljedeca:

Svoju djevojku upoznao sam na filipinima prije tri godine i dobili smo dijete koje je rodeno na filipinima.Jucer sam nakon dugotrajne borbe sa birokracijom uspio dovesti u hrvatsku svoju curu i sina.Cura je dobila hrvatsku vizu na 3 mjeseca a sina sam ucinio hrvatom preko hrvatske ambasade u jakarti tako da je imao hrvatski pasos za doci u hrvatsku.Prije dolaska ja sam boravio na filipinima 2 mjeseca da bi porjesavao sve birokracijske probleme,ucinio sina hrvatom,i putovao sa njima u hrvatsku.Hvala bogu uspjeli smo ali sada krece nova borba.Ja sam jako dobro upucen u dokumentaciju koja je potrebna da bi se sklopio brak sa filipinkom u hrvatskoj i sve potrebne dokumente mi imamo ovjerene,legalizirane i prevedene u veleposlanstvu u jakarti.Sada treba jos zatraziti jedan cerifikat za nju u ambasadi filipina u becu i nadovjeriti u na sudu u hrvatskoj i to je to sto se tice dokumenata.Medutim zbog prirode moga posla (Pomorac)ja nemogu stajat kuci jos dva mjeseca da bi sve procesuirao i ozenio se.Kada se vratim sa broda valjanost svih dokumenata koje imam za vjencanje ce istec jer vrede 6 mjeseci. Moje glavno pitanje se sada odnosi na privremeni boravak u cure u RH.Ona ima pravo traziti privremeni boravak po osnovi vanbracne zajednice i naosnov djeteta hrvata.Koliko sam ja upucen za produzenje boravka svake godine treba slati zahtjev na MUP-u.i jedni od potrebnih dokumenata su rodni list i no marriage certifikat koji nisu stariji od 6 mjeseci.To sve sada imam ali ako kod sljedeceg apliciranja za godinu dana to isto budu trazili ti dokumenti nece biti vazeci.Volio bih da mi netko odgovori tko ima iskustva sa dobivanjem privremenog boravka za nevjencanu suprugu.i produzivanja istog.Ja naprosto nemogu vjerovat da bi majka hrvatskog djeteta morala napustiti zemlju s obzirom na tu cinjenicu i na cinjenicu da sam ja vrlo dobrog imovinskog stanja i mogu se brinuti zanju i djete.Povratak cure i djeteta na filipine jednostavno nije opcija jer tamo nisu sigurni,nemaju obitelj i ja sam sveukupno proveo teskih 7 mjeseci boreci se da bi oni bili danas tu.Svi koki imate slicna iskustva pomozite.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Prosao sam kroz cijelu temu, ali moja situacija je pomalo specificna, pa bih molio pomoc.

Zivim u Irskoj, ali sam drzavljanin RH. Cura mi je iz Rusije. Vjencali bi se u RH s namjerom da ona dodje k meni u Irsku kao bracni partner. Razlog tome je, nadam se, jednostavnija i kraca procedura tu nego u Irskoj.

1. S obzirom da se vjencanje treba najaviti maticaru do 45 dana ranije, da li se to moze odraditi sa turistickom vizom od 90 dana u 2 dolaska, jer nijedan od nas ne moze tu biti 45 dana. Da li ta viza dozvoljava visestruki ulazak u zemlju?

2. povezano s gornjim, da li ima ikakve sanse da ja prijavu odradim u njeno ime, ili definitvno moramo biti tamo osobno?

3. ako slucajno znate detalje o potrebnim dokumentima, zanima me dio o rodnom listu. Da li treba imati neku posebnu potvrdu (Apostille)? Za razliku od RH, u Rusiji se ne treba vaditi sto puta, nego se daje jednom, dakle njen nije nov. Da situacija bude slozenija, ona ima rodni list iz Azerbajdzana, Baku, otkud su se radi ratnog stanja morali odseliti u Rusiju 80ih, i vrlo je komplicirano da ode u Baku traziti novi. Da li ovaj koji ima vrijedi, i bez tog posebnog ziga?

 

Unaprijed hvala na pomoci :)

Uređeno od summoner

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Moja djevojka je drzavljanin Guatemale. Zajedno smo otprilike 2 godine, ona je u vise navrata boravila u Hr nikad  ne prekoracivsi 90 dana u 180. (Netreba joj viza za boravak do 90 dana) Isto tako ja u Guatemali.  Pitanje je dali bi bilo tesko za nju dobiti boravisnu dozvolu na godinu dana iako se jos uvijek ne palniramo ozeniti. Trenutno smo izvan Hr planiramo doci krajem 8 mj, od tad ona ima pravo boravka na teritoriju Hr nekih 60-tak dana.

Uređeno od Kombinator

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje u vezi privremenog boravka, zaručnica je sa Filipina, planiramo se oženiti u Hrvatskoj.

Naime, zvali smo policiju, ambasade, konzulate, itd. i svi pričaju različite stvari. Čak i sama policija priča različite stvari ovisno o tome koga dobijemo na telefon ili uživo.

Na policiji su nam rekli par verzija a) to ne postoji b) možemo prijaviti na policiji privremeni boravak samo ako je pokrenut proces ženidbe - ovo neće biti moguće jer nećemo imati dovoljno vremena da startamo proces braka c) mogu je prijaviti i ja ovdje u HR, samo mi treba kopija njezine putovnice d) preko ambasade.

Što je od toga točno?

Zaručnici je potrebna viza, budući da je u HR bila oko 85 dana u  zadnjih 90 dana, moći će doći u HR na samo 5 dana i teško je u tih 5 dana završiti cijeli proces ženidbe. Zato tražimo način da ona tu ostane nakon isteka vize. Forumaš Sivko je ovo napisao u 2010. godini u ovoj temi:

"Zahtjev za odobrenje privremenog boravka (Obrazac 1a) nadležnoj diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske podnosi stranac osobno.

Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza zahtjev za odobrenje privremenog boravka može podnijeti i u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu namjeravanog boravka stranca, sjedištu poslodavca ili mjestu rada stranca."

Znači budući da joj treba viza, ona NE MOŽE podnijeti prijavu sama u policiji? Koja bi to bila nadležna diplomatska misija?

Također smo pronašli uputu na ovom linku: https://www.expatincroatia.com/non-eu-nationals-can-live-croatia-1-year/  Gdje ekipa piše da je moguće prijaviti privremeni boravak na godinu dana ovdje u HR, ali to policija čuva kao tajnu (??). Opisane upute nisu dostupne na mvep, te takodjer ono što treba priložiti je puno više od onog što se inače prilaže uz zahtjev za privremeni boravak. Npr. "proof of sufficient funds" - treba imati novac uplacenoj u hrvatskoj banci, novac u stranim bankama se ne gleda.

Ispisano je što treba podnijeti kod prijave:

  • A valid passport
  • OIB identification number
  • A valid HZZO health insurance policy, prepaid for 1 year
  • A valid rental contract, prepaid for 1 year
  • A completed Temporary Stay application (police will provide this)
  • Proof of sufficient funds to support yourself
  • (2) Passport photos
  • Application Fee

Uglavnom, mislimo da možemo ispuniti sve ove uvjete, samo nismo sigurni dal ima neka caka vezana za OIB i HZZO, dal to svatko može napraviti.

Ali, prema ovome ispada da je moguće prijaviti privremeni boravak čak i ako smo samo u vezi i planiramo se ženiti, bez da smo pokrenuli proces ženidbe kod matičara. Bez da ona dolazi tu zbog posla ili nečeg drugog. Po ovome takodjer ispada da ona može sama izvesti tu prijavu u policiji.

Na mvep pišu slijedeći mogući razlozi:

1.    spajanja obitelji,    

2.    srednjoškolskog obrazovanja i studiranja,

3.    znanstvenog istraživanja,

4.    humanitarnog razloga,

5.    životnog partnerstva

6.    rada i

7.    rada upućenog radnika ili u druge svrhe.

SPajanje obitelji pretpostavljam ne vrijedi jer mi nismo još niti zaručeni.

Životno partnerstvo mi zvuči kao da bi moglo biti to što se planiramo oženiti?

Ali, takodjer se spominju i "druge svrhe".

Iako, idealno bi bilo da to ja napravim umjesto nje jer ne želimo riskirati još jedno uzaludno putovanje.

Nadam se da netko zna točne odgovore, zahvaljujemo!

Uređeno od kurismakku

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahtjev daje osobno.

U tih 5 dana može dat zahtjev (životno partnerstvo ili u druge svrhe) i boravit bez problema dok ne odluče što sa zahtjevom a u međuvremenu možda budu gotovi dokumenti i za vjenjčanje.

Što se tiče policije razgovara se samo sa službenikom koji radi poslove sa strancima i vizama (dozvolama).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 37 minuta, sivko je napisao:

Zahtjev daje osobno.

U tih 5 dana može dat zahtjev (životno partnerstvo ili u druge svrhe) i boravit bez problema dok ne odluče što sa zahtjevom a u međuvremenu možda budu gotovi dokumenti i za vjenjčanje.

Što se tiče policije razgovara se samo sa službenikom koji radi poslove sa strancima i vizama (dozvolama).

Razgovarali smo na šalteru sa sluzbenikom koji radi sa strancima i vizama, on nam je rekao da ne može podnijeti zahtjev za privremeni boravak osim ako a) nece ostati u HR barem jos 30 dana b) nije vec pokrenut proces zenidbe. Zanimljivo, ovaj uvjet pod a) nisam uspio pronaci na webu. Iako po tome što piše na webu, ona se ne bi niti mogla prijaviti preko šaltera jer je došla preko vize. Tako da, tko je sada u pravu?

Buduci da cemo kod iduceg dolaska imati samo oko 5 dana opet necemo ispunjavati niti jedan od ova dva uvjeta.

Problem je pokrenuti proces zenidbe u 5 dana jer je potrebno otici u Beč, predati dokumentaciju te čekati 3 dana da to oni procesiraju. Zato nam treba privremeni boravak koji ce nam omoguciti da ostane u HR nakon isteka tih 5 dana.

Ali, na expatcroatia sajtu kazu da je moguce podnijeti zahtjev za privremeni boravak (samo prvi puta i samo do godinu dana) cak i ako niti jedan od ova dva uvjeta nije ispunjen zbog toga što je dodatna dokumentacija prilozena - 1) mora imati ugovor za najam stana 2) placeno zdrastveno osiguranje 3) uplacena sredstva u hrvatskoj banci itd.  Ali, pitanje je opet da li će to na šalteru prihvatiti, navodno je nekima to upalilo.

p.s. osim sa sluzbenikom na salteru, razgovarali smo sa i sluzbenikom u uredu koji se bavi strancima te sluzbenikom koji se javlja na telefon kada postoje upiti za strance i prebivalište. Nakon svega čak smo počeli razmišljati o tome da nadjemo odvjetnika za imigraciju jer je kod nas kaos čim je malo kompliciraniji problem.

Uređeno od kurismakku

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , sivko je napisao:

Čl.41 st.1 i 3 toč.6 https://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima

Ugovor o stanu me treba jer ćeš je prijavit kod sebe a osiguranje i lovu treba.

A možete se ionako oženit u bilo kojoj zemlji.

Čl. 41 definira obveze prijevoznika? 

Možemo, ali najviše smo upoznati o procesu u Hrvatskoj, u Filipinima je navodno još kompliciranije.

Upoznati smo sa svime osim s time na koji način ona može tražiti privremeni boravak, a nažalost ne možemo nikako doći do konkretnih informacija, možda su neke i od informacija točne, ali je teško znati tko je u pravu.

Rekli ste "U tih 5 dana može dat zahtjev (životno partnerstvo ili u druge svrhe) i boravit bez problema dok ne odluče što sa zahtjevom a u međuvremenu možda budu gotovi dokumenti i za vjenjčanje." - da li je ovo sto posto sigurno? To je forma za privremeni boravak i uz nju treba priloziti zdrastveno osiguranje, potvrdu novcanog stanja u hrvatskoj banci itd.? Pitanje je zašto će tu formu prihvatiti ako donesemo i te dodatne dokumente, a inače kažu da se ne može osim ako nema vizu za ostanak u HR na duže od 30 dana? Prošli put su nas odbili kada smo htjeli prijaviti privremeni boravak sa ciljem da u medjuvremenu pokrenemo proces za sklapanje braka.

Uređeno od kurismakku

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sorry,čl.48.

Za bilo koji razlog privremenog boravka mora bit ispunjen uvjet novca i zdravstvenog osiguranja.

Ne spominjete nikakvo vjenčanje u budućnosti u zahtjevu.

Postoji još zemalja u kojima se možete vjenčat.

To prijašnje odbijanje je minus jer su već "upoznati sa slučajem".

Onda pričekajte da prođe vrijeme da ponovo može koristit 90 dana kratkotrajnog boravka pa kad dođe riješite problem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 
 
 
 
prije 4 sati , sivko je napisao:

Sorry,čl.48.

Za bilo koji razlog privremenog boravka mora bit ispunjen uvjet novca i zdravstvenog osiguranja.

Ne spominjete nikakvo vjenčanje u budućnosti u zahtjevu.

Postoji još zemalja u kojima se možete vjenčat.

To prijašnje odbijanje je minus jer su već "upoznati sa slučajem".

Onda pričekajte da prođe vrijeme da ponovo može koristit 90 dana kratkotrajnog boravka pa kad dođe riješite problem.

Misliš da općenito nije dobra ideja spominjati da zato tražimo privremeni boravak? Nema mi to baš smisla da se ne možemo prijaviti jer su oni upoznati sa slučajem, ako nam zakon dopušta da to napravimo, ne? 

-----------

 Čl.41 st.1 i 3 toč.6 

Moguće je prijaviti privremeni boravak u policiji ako je osoba zivotni ili neformalni zivotni partner hrvatskog drzavljana.

- buduci da nismo u braku - nismo niti zivotni partneri te buduci da ne zivimo 3 godine zajedno, nismo niti neformalni zivotni partneri

Takodjer, kada googlam što znači zivotni i neformalni zivotni partner - u zakonu piše da je to zajednica osoba istog spola?

Zašto nam je onda na policiji rečeno da bi nam prihvatili prijavu da smo došli ranije buduci da nismo niti u jednoj tocki?   

-----

U kojoj susjednoj drzavi bi to bilo najednostavnije? Dal ce nam brak biti priznat i u Hrvatskoj jer bismo nakon toga pokrenuli proces za privremeni boravak?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne postoji uvjet "mi bismo se vjenčali".

Moraš sam pronaći kako ide sa vjenčanjima vani.

Naravno da će bit priznat osim ako vjenčanje nije radio nekakav "šaman".

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Citiraj

 

Mozda bismo mogli zaobici 90 days in 180 days pravilo sa promjenom tipa vize.

Prošla viza je bila turisticka, a mogli bismo je promijeniti na ovu:

Miscellaneous Visa for non-EU Nationals

A temporary stay (up to a year) may be granted to non-EU nationals without a concrete purpose for the stay. This temporary permit is only for 1 year and requires that you prepay both rent and state health insurance for the entire term of your permit. You must also provide proof of funds to support yourself. This amount can vary drastically and is dictated by the police. They will give you the amount you must have to prove financial stability. Please note that this residence permit is not renewable and does not allow you to work. Here are all the details you need on this residence permit.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uglavnom, u bilo kojem slucaju ovaj dio je bitan "without a concrete purpose for the stay".

Otici cu sutra na policiju i pokusati saznati dal bi ovo moglo proci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 10 minuta, sivko je napisao:

To je privremeni boravak.

Da, to sam i mislio. Ali, piše da ne treba razlog za privremeni boravak ako se podnese ta dokumentacija. 

Ako je to istina da je moguce tako prijaviti se bez razloga, to bi nam najvise odgovaralo, dodjemo i ona se prijavi za privremeni i moze ostati pa onda u miru obavimo cijeli proces sklapanja braka. 

Uređeno od kurismakku

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje, ako ona uđe u Hrvatsku sa radnom vizom i zaposli se ovdje, da li će kasnije moći produžiti privremeni boravak ako je  a) pokrenula proces ženidbe kod matičara b) proces ženidbe je završen. Mislim da sam čitao negdje da to zakon ne dozvoljava?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo što je policija odgovorila. Moguce je dobiti temporary stay do godinu dana, sa razlogom "other purposes", znači bilo koji razlog. Expatsincroatia website je bio u pravu.

 

"Dear Sir,


regarding your e-mail which refers to regulating stay in the Republic of Croatia,  we hereby inform you as follows:

 

A third-country national may be granted short-term stay in the Republic of Croatia (up to 90 days in any 180-day period), temporary stay (up to one year) or permanent stay (indefinitely). 

Pursuant to the provisions of the Aliens Act  (“Official Gazette” NO 130/11, 74/13, 69/17 and 46/18) a third-country national can be granted temporary stay for the purpose of:  family reunification,  secondary school education and university studies, scientific research,  humanitarian grounds,  life partnership, work and work of a posted worker and for other purposes. 

Temporary stay for other purposes is granted with a validity period of up to one year and it cannot be extended. A third-country national can submit an application for granting temporary stay for other purposes  6 months after the expiry of temporary stay which was granted for other purposes. 

An application for granting temporary stay for a third-country national  who does not require a visa to enter the Republic of Croatia  can also be submitted at a police administration or police station according to the intended place of stay of the third-country national,  employer’s head office  or the place of work of the third country national. 

Along with the application form a third-country national needs to enclose: a valid travel document, proof of means of subsistence, proof of health insurance, and proof which justifies the purpose of stay. 

A third-country national justifies temporary stay for other purposes with a title deed for a real-estate located in the Republic of Croatia, a contract  which regulates accommodation in camps for an entire season, paid accommodation in hotels or apartments and with other documentation which can justify the purpose of his/her stay. 

We hereby emphasize that a third-country national cannot work in the Republic of Croatia on the basis of a temporary stay for other purposes. 


We hereby inform you that you can find more information on the stay and work of aliens on the website of this Ministry www.mup.gov.hr.  
"

Uređeno od kurismakku

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, imao bih 2 pitanja.

Ja sam RH državljanin, zaposlen u Zg, cura mi je mađarska državljanka, zaposlena također u Zagrebu sada godinu i pol, privaljeni smo na istoj adresi godinu i pol, njoj je odobren privremeni boravak na 5 god. Zanima me 1) ukoliko sklopimo brak postaje li njen privremeni boravak automatski stalni boravak ili mora čekati još 3,5 godine na njega bez obzira što je u braku i 2) ukoliko sklopimo brak i ona da otkaz, tj. ostane nezaposlena osoba, dobija li automatski kao supružnica zdravstveno osiguranje preko mene?

Unaprijed hvala!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×