Jump to content

obraniti se od laznih tuzenja


anonimno

Preporučene objave

Kako bi mi sto konkretnije mogli odgovoriti probat cu pricu ovako uobliciti:

 

Osoba A tuži osobu B za prijetnje, ucjene i sl.

Policiji pri tom ne raspolazuci nicim cime bi to

dokazala.

Takodjer, prilikom tuzenja iznosi cijeli

niz kleveta na racun osobe B.

Klevete koje iznosi, a koje nemaju ni najmanjeg

uporista vrijedjaju cast i ugled osobe B

koja je stereotip normalne osobe bez bilo kakve

kriminalne povijesti etc.

 

Osoba B negira navedene optuzbe osobe A

+ ima svjedoka u svoju korist za konkretni

slucaj.

Osoba B takodjer raspolaze kvalitetnim

indicijama zasto to osoba A radi

+ dokazima kako ga je osoba A slicnim nacinom

za slicne stvari vec jedanput lazno tuzila i klevetala

a sto je konkretnim dokazima operativnih

institucija uspjesno oboreno u korist osobe B.

Osoba B zbog toga dokazano trpi visoki

stupanj dusevnih tegoba, poglavito stoga

sto se to ponavlja, postaje sve agresivnije

i ne nazire se kraj.

 

Osobi B ne preostaje nista drugo nego

reagirati kako izmedju ostalog ne bi doslo do

sljedeceg laznog tuzenja i cijele 'naporne'

procedure oko toga.

Cinjenica jest da nitko nije kriv dok mu se to

ne dokaze, ali u praksi osoba B kontinuirano

mora pred operativnim institucijama

dokazivati da nije kriva i da su optuzbe neutemeljene.

Drugim rijecima,

osobi A je dovoljno da lazno tuzi dok cijela procedura

hodanja, obilazenja, cekanja, razgovora,

sakupljanja dokaza, i svega ostalog pada na osobu B.

 

Sto je konkretno ciniti osobi B, jer je iz dosadasnjeg

stanja stvari razvidno da se osobi A po sluzbenoj duznosti

nista nece dogoditi, te ce vrlo vjerojatno to uciniti

opet, sve dok osoba B ne odluci reagirati ?

 

Kako najpravilnije reagirati ?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak nema lažnih tuženja. Samo neosnovanih. Osim toga, tuži se u parničnom postupku (s izuzetkom nekoliko blažih kaznenih djela za koja je moguć progon privatnom tužbom) . Radi prijetnji i ucjena podnosi se prijava državnom odvjetništvu.

 

Državno odvjetništvo na temelju priloženih dokaza odlučuje da li će pokretati kazneno gonjenje ili neće. Ako temeljem priloženih dokaza utvrdi da ima osnova da je počinjeno kazneno djelo državno odvjetništo pokreće postupak kaznenog progona počinitelja djela. Ako nalazi da nema takvih osnova prijavu odbacuje. Ako je riječ o djelima za koje se goni privatnom tužbom, upućuje stranku na mogućnost kaznenog progona privatnom tužbom.

 

U svakom slučaju sav teret dokazvanja je na onom koji prijavljuje ili tuži, a ne na vama.

 

Naravno da će povodom prijave nadležna tijela ispitati okolnosti navedene u prijavi i pritom razgovarati s potencijalno okrivljenim da bi se uvjerili u istinitost navoda u prijavi. No, takvo prikupljanje informacija nipošto ne znači da ste se vi tada dužni braniti. Državni organi (policija i državno odvjetništvo) ispitujući navode u prijavi jednostavno razgovaraju i s drugom stranom kako bi utvrdili osnovanost prijave. Ako u njoj, kako vi kažete, nema nikakve osnove zaista se nemate zbog čega brinuti.

 

Naravno, takvi razgovori ne mogu biti ugodni za drugu stranku bez obzira bila ona kriva ili ne. Nitko nužno ne želi biti ispitivan od policije ili državnog odvjetništva. Nažalost, od toga se teško možete zaštititi. No, ponavljam, ako znate da ništa od navedenog niste počinili ne trebate se ništa brinuti niti osjećati da ste se vi dužni braniti. Jednostavno ispričajte svoju verziju događaja u odnosu na osobu A.

 

Vjerujem da će se i Xsara, kao naš kazneni ekspert, na ovu temu još nadovezati i pokojim praktičnim savjetom.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvinite, ali ja ne mogu skužiti što je to sve osoba A uradila osobi B, pa ću da pitam, a vi mi probajte točno i jasno odgovoriti ako hoćete:

da li je ta osoba A otišla u policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv osobe B, ako jeste, za koje kazneno djelo?

da li je policija postupajući po toj prijavi utvrdila i prikupila dokaze, i prijavu proslijedila DO?

da li je temeljem te prijave vođen kazneni postupak protiv osobe B? kako je završio?

da li je osoba A podnosila privatno tužbe protiv osobe B direktno sudu? za što? kako je završilo?

 

po napisanom ispada da se radi o nekakvom bezveznom tužakanju gdje se bez veze angažira i svoj dio posla odradi policija pa onda i pravosuđe.....to nešto ne štima...vi ste, moguće, pobrkali stvari...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, modificirati cu pricu, izostavit cu tek neke nebitnije detalje. Trudit cu se biti objektivan:

 

Osoba A i osoba B su u imovinsko-pravnom sporu.

Osoba B je zajedno sa osobom A suvlasnik na nekim nekretninama te od iste sudski potrazuje posjed na istima. Osoba B sve prepusta zakonu dok osoba A koristi muljanje, zavlacenje i za parnicu nebitne stvari- jedino sto u biti realno i moze.

Kako se spor blizi kraju osoba B naravno barata daleko jacim dokazima i iz aviona je vidljivo da stvari idu njoj u korist.

U jednom trenutku tijekom vec poodmaklog spora osoba A lazno prijavljuje osobu B centru za soc. skrb za nasilje koristeci se nizom kleveta, a kako bi vjerojatno zaplasila osobu B i kako bi se tom prijavom koristila na sudu. Ne pitajte zasto cini taj po sebe nevjerojatno los potez, jer je prepostavka da je na svojevrstan nacin bolesna u percepciji stvarnosti, a i stjerana je na neki nacin u kut i to su joj valjda zadnji trzaji u obrani neobranjivog.

Osoba B obara taj 'dokaz' potvrdom Policije o tome sto se tocno dogodilo (intervenirala je Policija na poziv osobe B). Potvrda Policije je u potpunosti suprotna od navoda iz prijave CSS-u i ide iskljucivo u korist osobe B.

To je prvi puta da osoba B trpi zbog laznog prijavljivanja i da institucije moraju raditi po svjesno izrecenim laznim navodima. CSS ima lazne navode osobe A i potvrdu Policije osobe B o istom dogadjaju, ali ne reagira cak ni upozorenjem osobi A za laznu prijavu, tek zakljucuje da se radi o imovinsko-pravnom sporu.

Tu stvar miruje neko vrijeme do sljedece rasprave, jer osoba B ne odluci poduzeti dodatne korake protiv osobe A po pitanju laznog prijavljivanja.

Nadalje;

Kako Sud ide dalje osoba B je na posljednjoj raspravi dokazala sto je imala svim mogucim potvrdama i dokumentima dok je osoba A ostala tek na svojim izjavama, lazima, i slicnim muljanjima. Na tom rocistu modificira svoje navode iz navedene prijave CSS-u ali ponovno laze i zapravo dijelom pobija samog sebe u iz navedene prijave i dakako opet u suprotnosti cinjenica iz potvrde Policije- iako svjesna da Sud ima tu potvrdu.

Do grla je u laganju, toliko da sam sebe pobija, a sve je to dokumentirano crno na bijelom.

Na tom istom rocistu najavljena je presuda za 7 dana.

Vjerojatno nezadovoljna i svjesna da konacno nakon 2 godine gubi na Sudu osoba A odluci ponovno prijaviti osobu B, ali ovaj put i CSS-u i Policiji. Ta prijava je ovog puta jos 'monstruoznija' od one prve i u sebi sadrzi i prijetnju ubojstvom.

To je drugi put da osoba B trpi lazno prijavljivanje. Osoba B ima svjedoka u svoju korist, dok osoba A u prijavi ne navodi niti materijalne dokaze niti svjedoke. Lazne svjedoke bi jos mogla nabaviti, ali nista vise od toga- jer se navodno izrecene prijetnje jednostavno nisu dogodile.

Osoba B saznaje od CSS-a, na ciji poziv dolazi dati izjavu, da je prijava podnijeta i Policiji te odlazi na Policiju, ne cekavsi da ju ista pozove, dati svoj iskaz.

Kad je to rijesila, nezavisno do daljnih koraka Policije, osoba B odluci kako je dosta sa tim klevetama i laznim prijavljivanjima i pocinje razmisljati kako najefikasnije tuziti osobu A na svim raspolozivim poljima, koristeci sve dokaze koje ima, kako se ne bi dogodilo i trece, pa cetvrto, itd. lazno prijavljivanje, koje ce osim nedokazivih kleveta donijeti opetovano hodanje, davanje iskaza, etc.

 

Takodjer, izrazom 'lažna tuženja' mislilo se na članak 302. KZ - Lažno prijavljivanje kaznenog djela. Ispricavam se ako sam nekoga zbunio.

 

btw - ako je nekome bitno, osoba B je naravno dobila nepravomocnu presudu u svoju korist.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ovako...

ovaj vaš spor oko nekretnina je jedna priča i u vezi toga se i vodio i kako kažete završio sudski postupak...

osoba A je tužila osobu B na što ima pravo, bila je uvjerena da će u tom postupku uspjeti,( ali nije), nije ju smetalo ni to što je imala i troškova...vi ste dokazali suprotno i to je gotovo...

 

ovo za prijavljivanje CZSS je opet stvar rada toga Centra, to što oni moraju takve prijave, pa i ako su anonimne, provjeriti, jer ne znaju stvarni razlog i motiv na strani osobe koja prijavljuje...ako je prijava protiv osobe B bila neosnovana, a bila je, opet sve u redu...

osoba B nema razloga da se boji, uzrujava, strahuje, jer ništa nije učinila...

e, sada..

treba vidjeti što je osoba A u policiji rekla i da li je od nje zaprimljena kaznena prijava protiv osobe B zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela i točno kojeg kaznenog djela...

ako je potpisala zapisnik i prijavila osobu B imenom i prezimenom i radi se o k.d. za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a izvidima tj. kriminalističkom obradom se utvrdi da ti navodi iz prijave ne odgovaraju stvarnosti, tada bi se radilo o kaznenom djelu lažnog prijavljivanja iz čl. 302. KZ.

ove prijave CZSS nisu to kazneno djelo..ako te prijave, uzete na zapisnik i potpisane od osobe A, Centar nije proslijedio policiji da provjere navode...

osoba B može angažirati odvjetnika i podnijeti tužbu protiv osobe A za klevetu, eventualno uvredu (ovisno o tome što je konkretno bilo), pa provjeriti u policiji kako je završilo njihovo postupanje po prijavi osobe A, i onda ovisno o rezultatu inicirati pokretanje kaznenog postupka za k.d. lažnog prijavljivanja, ukoliko to sama policija nije učinila (a obično oni to sami odrade..)

 

osoba B je stala na žulj osobi A i ova ju ima očigledno na piku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija