Jump to content

Help!!! Pauk digao invalidski auto!!!


Barbara1983

Preporučene objave

Lijepo Vas molim objašnjenje slijedeće situacije koja je zadesila mog muža i svekrvu prilikom parkiranja na mjestu označenom za invalide u Martićevoj.

 

Dok su svekrva (na štakama) i suprug išli do mene koja sam teglila desetak vrećica, pauk im digao auto. Da bi priča bila još bolja, a situacija još gora, svekrva je sa tim vrećicama morala čekati vani na, od neki dan, -5 stupnjeva, u vrijeme od 21:00 do cca 22:30 dok suprug i ja nismo otišli na deponij u Strojarsku po auto.

Naime, auto je registriran, osiguran, na prednjem vjetrobranskom staklu označen naljepnicom koja dokazuje invaliditet, a koja je dobivena u svrhu besplatnog korištenja cestarine sa pripadajućom smart karticom, a na stražnjem vjetrobranskom staklu s unutarnje strane označen znakom invalidnosti, dok svekrva kao invalid ima i pripadajuće Rješenje Hrvatskog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja o postotku oštećenja donjih ekstremiteta (80%).

 

Problem je u tome što auto nije bio označen znakom pristupačnosti (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287801.html).

Daje li to za pravo revnim zaposlenicima Zagrebparkinga da bez prethodne provjere dignu auto u roku od 5 minuta nakon što je ostavljen? Ne bih isključila mogućnost da su vidjeli supruga i svekrvu kako parkiraju i izlaze iz auta obzirom da smo se vraćali za max 10 min i auta više nije bilo!?

Iako su to samo rekla - kazala, spomenula bih da nismo tražili znak pristupačnosti iz razloga što svekrva nije dozvolila da njeni osobni podaci budu javno dostupni, jer i sama držim da je to kršenje ljudskih prava i ograničenje privatnosti (obzirom da znak sadrži: serijski broj, naziv tijela koje ga je izdalo, broj rješenja, ime i prezime, adresu invalida i sliku što je poziv lopovima da vide tko je taj invalid koji vozi taj auto, te njegovo ime i prezime i kućnu adresu), a kako rijetko putuje, pa i rijetko koristimo dane „privilegije“ koje kao invalid ima, molim za pomoć:

1. da li se isplati žaliti nadležnom prekršajnom sudu zbog dobivenog prekršajnog naloga i novčane kazne od 700,00 kuna

2. da li se isplati dati prigovor izdavaocu naredbe (MUP, Heinzlova) zbog spomenutih okolnosti, a temeljem Zapisnika za preuzimanje vozila i prethodno ispostavljenog računa na 500,00 kuna

 

Iako svekrva do nedavna nije ni znala da taj znak uopće postoji, da li se može teretiti Ured državne uprave u županiji nadležan za promet, obzirom da nije izdao nikakvu obavijest o postojanju takvog znaka nakon što je došlo do promjene Zakona (svekrva je kasnije saznala za spomenuto iz priča susjeda i rođaka, ali iz gore navedenih razloga nije tražila znak pristupačnosti), a sam čl 3. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama kaže:

"Članak 3.

(1) Državna tijela i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne i fizičke osobe te sudionici u prometu dužni su, u postupanju prema odredbama ovoga Zakona, voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost, humane i etičke odnose među sudionicima u prometu na cestama, štititi zdravlje i život drugih osoba, osobito djece, osoba s invaliditetom, starih i nemoćnih osoba i brinuti se o zaštiti životnog okoliša."

 

A ovdje nije bilo ni solidarnosti, ni humanog i etičnog odnosa od strane zaposlenika Zagrebparkinga ni ovlaštenog policijskog službenika koji je na ovu priču slegnuo ramenima i rekao: „Možete se žaliti. Ali morate platiti!“ :palacdolje:

 

Hvala

B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po zakonu na parkirna mjesta za invalide i označena znakom

mogu se parkirati vozila u vlasništvu invalida(ili kojima se vozi invalid) koja su označena znakom pristupačnosti.

znak pristupačnosti izdaje Državna uprava,Ured za gospodarstvo

isti znak sa prednje strane ima samo broj ,naziv županije a ne sadrži ime i prezime.

naljepnice nevrijde odavno .

moglo ih se kupiti na tržnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. da li se isplati žaliti nadležnom prekršajnom sudu zbog dobivenog prekršajnog naloga i novčane kazne od 700,00 kuna

2. da li se isplati dati prigovor izdavaocu naredbe (MUP, Heinzlova) zbog spomenutih okolnosti, a temeljem Zapisnika za preuzimanje vozila i prethodno ispostavljenog računa na 500,00 kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto se dogodilo i meni...obavezno pisati prigovor na obvezni prekršajni nalog, u njemu iznijeti da ste svjesni prekršaja, ali da ste uslijed žurbe zaboraviti istaknuti znak pristupačnosti. Naravno, izraziti i kajanje zbog počinjenog prekršaja. Sud će donijeti presudu kojom će Vas proglasiti krivim, ali umjesto novčane kazne od 700,00 kn dobiti ćete opomenu.

 

Kaj se tiče troška na premještanje vozila, njega ćete ionako morati platiti. Ja sam prigovorila i tome. Platila sam kad sam dobila presudu.

 

Inače, treba učiti na tuđim greškama: ja sam u prigovoru iznijela da nisam počinila prekršaj jer ima zakonski osnov po kome mogu parkirati na invalidskim mjestima. To je bila moja greška, došlo je do suda te sam na ročištu dala izjavu da se kajem i da sam svjesna. Ovako, ako u prigovoru iznesete gore navedeno, neće biti ročišta.

 

Nadam se da sam pomogla, i da nije suviše kasno za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno priložite i rješenje kojim Vam se priznaje pravo na korištenje znaka pristupačnosti. Ja sam kopirala i sam znak.

 

Inače, polazi se od toga da smo svi dužni poznavati propise i da neznanje nikoga ne opravdava. Pravilnikom o znaku pristučanosti izričito je propisano da mora biti stavljen na prednjem vjetrobranskom staklu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo još mog komentara...danas sam baš raspoložena.

 

I ja sam tek nedavno saznala da se naljepnice mogu kupiti bilo gdje. Ali čudno mi je to jer svaka takva naljepnica ima (serijski) broj, i zašto naši dragi MUP-ovci ne bi vršili provjeru toga broja prije nego kaj dignu auto jer je rješenje o priznavanju prava na korištenje znaka pristučanosti deponirano odnosno slano na znanje MUP RH, Heinzelova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim vas pomoć! Otac mi je 100% invalid i došao mi je u kratku posjetu u naselje gdje nema ni jedno obilježeno invalidsko parkirno mjesto. Kako nije bilo slobodnih parkirnih mjesta, a većina se parkira na nogstupu i on je ostavio auto na nogostupu. Naravno da nije smio, ali obzirom da se izuzetno teško kreće i dolazio je na kratko, napravio je prekršaj. Pauk mu je pokupio auto. Još je jedna zanimljivost vezana za naselje ta što je cesta još uvijek u privatnom vlasništvu tvrtke koja nam je gradila naselje, tj. još nije upisana u vlasništvo Grada Zagreba. Poslali smo prigovor MUPu, s pričom o invalidnosti i izostanku parkirnih mjesta za iste, pa se nadamo pozitivnom ishodu, ali me brine dio o plaćanju premještaja auta Zagrebparkingu, pa vas molim ako imate iskustva da nas savjetujete. Da li se taj dio treba platiti svakako u roku od 8 dana ili da čekamo presudu? Da li su velike kamate na neplaćanje ili se možda vrši nekakva ovrha :(?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema plaćanja prije pravomoćnosti presude, nema kamata, nema ovrhe, postoji prisilna naplata i postoji zatvorska kazna.

 

Pravnoj osobi koja je izvršila premještanje se trošak mora platiti, to je stvaran trošak i nema veze s prekršajnim postupkom.

 

Ukoliko nekim slučajem se okrivljenik oslobodi odgovornosti, a pauk već plaćen, treba tužiti onoga tko je posadi pauka izdao nalog za premještanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Moze li mi netko dati savjet?

100%-tni sam invalid i 13.08.2011.parkirao sam automobil Clio ispred robne kuće Kika na mjestu rezerviranom za invalide.Imam uredno postavljen znak invalida na vjetrobranskom staklu kao i znak pristupačnosti koji sam da ga sačuvam od gužvanja plastificirao i uredno postavio na vidno mjesto. Međutim kada sam se vratio iz Kike prisutni su me obavjestili da mi je PAUK odnio auto. bio sam iznenađen jer je bilo sve ispravno urađeno,međutim kad sam podigao auto na deponiju u Jankomiru shvatio sam da je znak pristupačnosti skliznuo i pao na pod kabine. Dakle da su djelatnici kojim slučajem pogledali u kabinu morali bi vidjeti i znak pristupačnosti.Umjesto toga dobio sam obavezni prekršajni nalog na kojeg sam dao prigovor i nakon toga dobio i presudu OSLOBAĐA SE OPTUŽBE. Nakon toga dobio sam od Zagreb parkinga opomenu pred tužbu, jer i oni su čekali zajedno samnom presudu suda, da bi danas kada sam bio kod njih i pokazao PRESUDU rekli da moram platiti premještaj vozila na što sam im odgovorio da to ne nnamjeravam učiniti jer krivica nije moja već njihova. Po meni ovo je čisto šikaniranje i ponižavanje nas invalida koji smo i bez takovih gluposti dovoljno kažnjeni.

Što učiniti? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebali ste ih uputiti da potraživanje vrše od onoga koje tražio da odvezu auto.

ko je tražio premještanje vozila taj neka i plati.

 

ako dođe rješenje o ovrsi

obvezno pisati žalbu (u žalbenom roku od 8 dana ) i osporavati dug u cijelost .

u žalbi navesti da je ispod vjetrobranskog stakla istaknut znak pristupačnosti i da nisu smijeli dirati auto.

invalidu su odvezli (ukrali) auto i ostavilo ga da se pati i snalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu!

Bio sam stvarno ogorčen njihovim postupkom pa sam ih namjeravao dati u medije zbog načina na koji rade kao i neuljudnosti i besćutnosti kojom komuniciraju. Iako je i sam ZNAK PRISTUPAČNOSTI nedorečen, jer po meni on bi trebao služiti nama prvenstveno u situacijama kada se parkiramo autom koji nije naš ili nije označen znakom invalida, a ne da moraq biti i uz znak invalida zaljepljenog na vjetrobransko staklo. Po tom će nas sljedeće tražiti i da im na vidno mjesto stavimo i rješenje lječničke komisije,kako bi doista bili sigurni da je rječ o stvarnom invalidu a ne o "falš kopiji". Ima tu još jedna velika,odnosno največa bedastoća,a to je da za znak na vjetrobranskom staklu treba biti minimalno 80% invalid na donje ekstremitete dok za znak pristupačnosti treba biti minimalno 60".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudac je napravio tu zabunu.

 

Očito nije pročitao čl. 9. Pravilnika o znaku pristupačnosti ili ga namjerno ne priznaje.

 

Niste smjeli biti oslobođeni krivnje već pravomoćno kažnjeni.

 

Ta odluka daje za pravo svakom mamlazu da parkirava na mjesta vas invalida, a da kasnije na sudu složi priču da je vozilom zapravo upravljao pravi invalid čija je oznaka skliznula negdje dole.

 

Sada što je tu je.

 

Posada pauka nije ništa pogriješila.

 

Trebate znati tko im je izdao nalog za premještanje vozila, od tog tijela pisano tražiti povrat novaca, a ako odbiju ustati sa tužbom upravnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Clio55

zar znak pristupačnosti nije mogao skliznuti na pod kod dizanja auta.

imaš valjan znak pristupačnosti.bio je u autu.

plavu naljepnicu ,međunarodni znak invalidnosti ,sa brojem,koja je naljepljena u stanici za tehnički prgled po rješenju Ministarstva zbog cestarine.

šta se živciraš

čekaj rješenje za ovrhu i piši žalbu i u cijelosti osporavaj potraživanje .

uz obrazloženje da nisi tražio premještanje auta koji je bio parkiran na propisan način.

 

koncesionar može tražiti plaćanje troška od onoga ko je naručio odvoženje propisno parkiranog auta.

invalid je trpio zbog bahatog,nezakonitog ponašanja koncesionara(čekao više sati na automobil,drugi prijevoz,napor zbog vožnje javnim prijevozom ,bolest ,glad ,psihička rastrojenost itd.)

ali od naknade neke štete nema ništa.

 

znak pristupačnosti je za invalidnu osobu

može se koristiti za automobile kojima se vozi invalidna osoba .nije vezan za automobil kao naljepnica zbog cestarije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda nisam bio najprecizniji ali ja imam utvrđeni invaliditet na donje ekstremitete 100%.Vozilo sam parkirao ispred Kike na mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom ili kako kažu u Pravilniku osobe sa težom pokretljivošću.Na prostoru na kojem sam parkirao moje vozilo je bilo jedino.Parkirni prostor za sve koji nisu invalidi je besplatan,dakle ne radi se o švercanju da se ne plati parking već sam zbog svoje "slabe pokretljivosti" parkirao na mjesto koje mi je bliže ulazu.Inače zna biti jedno ili dva mjesta rezervirana za invalide zauzeto raznoraznim stvarima pa čak i kontejnerima za odvoz smeća pa nikome ništa.

U članku 9.Pravilnika predlaže se mjesto za znak pristupačnosti ali ne kao obavezno.Uz prigovor u prilogu sam poslao: presliku rješenja o postotku invaliditeta,rješenja za znak pristupačnosti,presliku znaka pristupačnosti i slike vjetrobranskog stakla vozila.S tog osnova donjeta je presuda.

Međutim ako i nije bio znak pristupačnosti na vidljivom mjestu Pauk nije smio dignuti vozilo na kojem je bio istaknut znak invalida zaljepljen za vjetrobransko staklo za kojeg je potreban invaliditet na donje ekstremitete od 80% dok je za znak pristupačnosti potreban samo 60%.

Netko očigledno ne poznaje dovoljno Zakon. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Clio55 je napisao:

međutim kad sam podigao auto na deponiju u Jankomiru shvatio sam da je znak pristupačnosti skliznuo i pao na pod kabine.

Bili ste savršeno jasni.

 

Priznaje se samo znak pristupačnosti, domaći i međunarodni i ništa više.

 

Svakom naknadnom pričom samo umirujete sami sebe.

 

Izvolite postupiti po sedmoj rečenici iz posta #13.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

Međutim i dalje ostaje pitanje zašto se ne prizna mali znak zaljepljen za vjetrobransko staklo,a za kojeg je potreban 80% invaliditet na donje ekstremitete dok je za znak pristupačnosti potreban 60% invaliditet na d.eks.,ne u pogledu parkiranja već zbog dizanja i odvoženja Paukom invalidskog vozila.Ako je u pitanju zloporaba onda bi je djelatnici trebali utvrditi na licu mjesta,a ne prvo izmisliti prekršaj,otuđiti vozilo,a ti se frigaj i dopisuj sa njima i sa Sudom,jer ako je istaknut znak pristupačnosti onda se može parkirati i moja punica,sin,žena ili bilo koji Jura i nitko to neće ni pokušati provjeriti ali ako nemaš iz bilo kojih razloga znak pristupačnosti na njima vidnom mjestu odmah će ti odvesti auto.

Isto tako, kako se smiju uzurpirati invalidska parkirna mjesta za veliki otpad,za povremene manifestacije,za nekakove dvorce za napuhavanje za djecu i sl.Dali je i za takovu vrstu "parkiranja" isto potreban znak pristupačnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mali znak se ne priznaje jer je pravilnik propisao drugačije, isti je sačinjen uz suglasnost vas invalida, odnosno vaših udruga i udruženja.

 

Vama nitko nije izmislio prekršaj već ste ga vi sami počinili i imate nevjerovatne sreće što ste sasvim neopravdano dobili naklonost suca.

 

Nitko vam nije otuđio vozilo, već je premješten po pravilima te struke.

 

Da, točno je da vozilom može upravljati mamlaz, parkirati na mjesto namjenjeno za parkiranje vozila kojima se koriste osobe s invaliditetom i staviti oznaku pristupačnosti nekog stvarnog invalida, ali propisi su tako sačinjeni na zahtjev i uz suglasnost vas invalida, odnosno vaših udruga i udruženja.

 

Zauzimanje javnih površina je posao lokalne samouprave, a ostavljanje predmeta po javnoj cesti je posao policije i ako ste uočili takve protupravne radnje, a niste izvjestili nadležne, napravili ste veliku uslugu tome uzurpatoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Moram primjetiti osornost kojom moderator jasno i čvrsto argumentira "krute" činjenice. U pravu ste, nema znaka pristupačnosti vozilo pa pa.

 

Čini mi se da mi ne živimo u isto zemlji. U vašoj čini mi se vlada pravo i striktno poštovanje propisa, pa je još evo ostalo samo "naučiti pameti" nepoćutne, uvjek na rubu zakona, invalide.

 

No, ovo gore je samo komentar koji mi bode oči, ono što ja vidim kao tolatno upitno u načinu na koji se "dižu" automobili državnih neprijatelja br.1. - čitaj invalida je to što MUP NEMA MEHANIZAM kojim može provjeriti broj znaka pristupačnosti(ili napraviti provjeru na osnovu registracije vozila - moje je registrirano u RH). Rekoše mi u MUPu (i to onako velevažno, kao što to ljudi znaju raditi kada pričaju stvari u kojima nisu dovoljno stručni), to riješenje Vam je izdalo Gradsko poglavarstvo ne MUP, kako ćemo mi to provjeriti. Super, a kako onda znate koji je znak pravovaljan (nisu čuli za kopirku, skener, štampač, ...). Dobro da li to znači da ja svoj znak pristupačnosti sada mogu iskopirati u par stotina primjeraka jer to nitko ne može provjeti ? Ok, što ćemo onda kada svi u Hrvatskoj budu imali taj znak ? Birokracija je vječna, bitno je da je znak na mjestu, da li je istekao ili fasificiran, koga briga. Dobro je znati da će mo mi invalidi plaćati ceh neučinkovite države, zbog koje sam ja i ostao invlid braneći je u nadi da će biti bolja od one prethodne. Evo riješenje - uvežite baze podataka, rekoh ja - Kolumbo.

 

Ne, sutkinja je u PRAVU, ona je imala ono što pomalo svi zaboravljamo, ljudskost. Zahvalio bih se gospođi kao da je presudu donjela u moju korist, jer puno važnije od svega, pokazala je da je prvo čovjek, a onda tek sudac.

 

Usput, danas sam na 35 stupnjeva sa Rebra isao na Velesajam po auto. Boli me cijelo tijelo (neznam što više, a što manje i zaboravio sam znak pristupačnosti). Kao šlag sam kasnio na posao, dobio ribanje od šefa i ostao bez 500,00 kn. Nisam stavio ZNAK PRISTUPAČNOSTI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Potpisujem.....:)

pročitao sam prethodne postove i opet ne znam šta da radim... pauk mi digao auto s naljepnicom koja je označena mojim registarskim brojem jer sam zaboravio ostaviti znak pristupačnosti na vidno mjesto. kaznu su mi oprostili ali moram platiti premještanje auta?

moram platit pa se žalit? molio bi pomoć:

1. da li se žaliti MUP-u ( ima li šanse da mi oproste)

2. trebam li platit u roku 8 dana ili čekati ovrhu?

zapravo molim uopće pomoć, šta napraviti?

( da li se 8 dana računa od dana nakon podizanja auta ili? )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemaš se zašto žaliti onima koji su digli vozilo.

njima je bitno da im se plati usluga koju je neko naručio. ko će platiti nije bitno.

ako si imao znak pristupačnosti (u autu) imao si pravo parkirati na to parkirno mjesto.

koncesionara uputi da od onoga ko je naručio premještanje auta traži naplatu usluge.

ali pitanje kazne rješi sa komunalnim redarom. dostavi im znak pristupačnosti i rješenje.

hitno (preporučeno i sa povratnicom ili da na kopiju prigovora žigom potvrde primitak prigovora) da nebi dobio kaznu od grada.

 

u biti prvo provjeri ko je dao nalog za dizanje auta tj.na čiji poziv je došao pauk.

dali si dobio uplatnicu za plaćanje kazne od komunalnog redara ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija