Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
tkosamja123

fizička osoba kao obveznik pdv-a

Preporučene objave

Kao fizička osoba vlasnik sam poslovnog prostora kojeg iznajmljujem d.O.o.-u. Do kraja godine od najma tog prostora dobit ću više od 85.000 kuna što znači da ću automatski postati obveznik PDV-a.

 

Ako uđem u sustav PDV-a jesam li i dalje fizička osoba ili trebam postati obrt/d.O.o?

 

Ulazak u sustav PDV-a je očito u ovom slučaju veliki financijski udarac jer time gubim pravo na 30% priznatih izdataka koji sam imao kao obveznik poreza na dohodak i u tom slučaju plaćam PDV na puni iznos. Naravno, taj porez plaća d.O.o u najmu kojemu ću izdavati račune sa iskazanim PDV-om, ali svejedno zbog ovog gubitka 30% izdataka i mene to dosta košta. Postoji li način da umanjim taj trošak koji mi je nametnut kao obvezniku PDV-a? Preciznije, mogu li odbiti porez od nekih drugih troškova koje bih imao (automobil i slično). Možete li mi dati neke konkretne ideje na kakve troškove bih mogao to tražiti? Pretpostavljam da oni moraju biti vezani uz taj konkretan posao iznajmljivanja?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
dk    0

ako uđeš u sustav PDV-a onda možeš odbijati sav PDV na računima za troškove (režije, eventualno održavanje prostora i slično)...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Pokušat ću sredit tu podjelu. Jedino mislim da nije potrebno poklanjati idealni dio nego dovoljno dati na plodouzivanje ili slično, ako se ne varam...

 

A nego ipak da znam koje su posljedice... Jesam li u slučaju da postanem obaveznik pdv-a i dalje fizička osoba? Plaćat ću i dalje (uz PDV) i porez na dohodak?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obveza pdv-a proizlazi iz činjenice prihoda u iznosu od 85.000,00 kn godišnje. Znači, ostajete fizička osoba i obveznik poreza na dohodak i dalje, ali uz obvezu vođenja poslovnih knjiga iz kojih se utvrđuje godišnji dohodak. Stope su vam iste kao i do sada (15,25,35 i 45%, a dok nemate 300.000,00 kn prihoda godišnje ne morate biti mjesečni obveznik, nego tromjesečni obveznik pdv-a. Koliko sam razumjela, planirali ste podijeliti taj prihod na članove obiteljji, da ukupan iznos po pojedinom članu ne prelazi 85.000,00 kn, onda vam ostaje sve kao i do sada i ne morate u sustav. U sustav se ulazi do 15.siječnja prema prihodu za prethodnu godinu.

Pozdrav od knjigovodje

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pojavio mi se sličan problem s iznajmljivanjem moje kuće za turizam pa molim ako mi se može objasniti kako se to radi podjela prihoda na članove obitelji, koje su tu mogućnosti i slično. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×