Jump to content

Otkup stanova MORH-a - uvjeti


commando

Preporučene objave

Pozdrav forumašima i jedno pitanje-

Zna li netko nešto više o uvjetima otkupa stanova u vlasništvu MORH-a po odluci od travnja prošle godine?

U odluci se navodi da će se stanovi prodavati po tržišnoj osnovi, a jedini popust koji daju je 15% za gotovinsko plaćanje, te u odluci nije vidljivo da daju na primjer popust braniteljima sa statusom HRVI u postotku koji im je priznat.

Znači ta je prodaja puno nepovoljnije od načina na koji to radi Ministarstvo branitelja.

Zna li netko nešto o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je! prema navedenoj odluci prodaju se stanovi zatečenim korisnicima prema tržišnim uvjetima, bez obzira da li imaju status HRVI ili nemaju. To je, dakle, puno nepovoljnija kupnju nego putem MOBMS-a. Time je dana mogućnost da stanove kupe i osobe koje nemaju status HRVI, nego samo status branitelja (čak vjerojatno i obični korisnici tih stanova - u to nisam siguran), a i HRVI koji su ušli u stan nakon stupanja nakon snagu važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja, a iz razloga što te osobe ne mogu kupiti isti stan putem MOBMS-a. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije točno!!Svi branitelji sa statusom HRVI ipak će imat malo bolje uvjete pri kupnji stanova MORH I to umanjeno za postotak invalidnosti koju imaju,jedino je žalosno to što će svi korisnici moći otkupiti te stanove bili oni branitelji ili obični državni službenici,tako ispada da je bilo bolje cijeli rat provest u kancelariji nego na prvoj crti.I još mi se čini da tu nešto smrdi ,naime prijatelj mi je korisnik takvog stana i ima status hrvi i kaže mi da je i on dobio taj zahtjev za otkup stana od strane morha,ali što je bitno zakon je izašao u 4 mjesecu prošle godine a gospoda zadnji mjesec prije isteka zakona šalje zahtjeve za otkup,pa se pitam što su čekali 11 mjeseci,jer u zahtjevu piše ukoliko niste zainteresirani za otkup istog stana on će se dat na javnu dražbu ma mislim ka da im je to ćaćina prćija i zašto samo mjesec dana prije isteka navedenog zakona i kome će ić te pare v,jerovatno će nestat kao i pšenica iz silosa.Veliki pozdrav svim istinskim braniteljima ,nemam više volje komentirat a ine zanimaju me ti stanovi,samo želim puno zdravlja jer je to najbitnije u životu a ja mogu i u šatoru spavat pa navika sam a onim kancelarijskim pacovima eto stanovi ,poslovni prostori brodovi i vile i opet će im bit malo.BOG. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stanovi koji su dani na upravljanje MORH-u idu u otkup ako nisu na listi službenih stanova (uglavnom stanovi stariji od 20 godina).

Svi sa stalnim statusom HRVI i do sada su mogli otkupiti stanove preko Min. branitelja bez obzira da li su im dani na korištelnje od strane MORH-a, samo su u stambenu u Čerininu morali dostaviti pravovaljano rješenje o statusu HRVI i zatražiti da ih se prebaci za rješavanje otkupa stana u Min.branitelja. Ostali koji imaju eventualno privremno invalidsko rješenje isto ga dostavljaju u stambenu, a oni vas stavljaju na neku vrstu čekanja (ne šalju popis potrebnih papira za otkup) dok ne dobijete rješenje za stalno, a nakon toga vas prebacuju na Min. branitelja. Otkup preko Min. branitelja je u početnoj cijeni 750 €, a onda se smanjuje obzirom na postotak invalidnosti i ostale pogodnosti koje su imali i branitelji i invalidi koji su prije otkupljivali stanove (Zakon o braniteljima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koristimo stan koji pripada MORH-u, otac ima status branitelja, i prije mjesec dana smo dobili obavijest o otkupu stana. Ima nas 6 članova obitelji, otac, majka,dvoje malodobne djece i dvoje punoljetne djece. Problem je što je otac nakon 1990. kupio zemljište u mjestu prebivališta, a na kojem je danas izgrađena još neuseljiva kuća. Da li to u potpunosti znači da ne zadovoljavamo uvjet za otkup stana ili postoji način s obzirom da je kuća neuseljiva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex je napisao:

Može neko mišljenje šta napraviti ako si hrvi i u vojnom stanu sa statusom zaštićenog najmoprimca?Koje su moje prednosti za otkup a koje mane i dali mogu izgubit stan(rewcimo deložacija)???? :misli:

 

Ako imaš trajan status HRVI, stan ti nema oznaku službenoga, pod upravljanjem je MORH-a, i nije pod sudskim sporom - možeš zatražiti od MOBMS-a da zatraži k sebi prijenos upravljanja stanom, pa ga onda možeš otkupiti pod uvjetima propisanih ZOPHBDR-om.

Stan možeš izgubiti ili ako ga dobrovoljno vratiš ili te sudskom presudom istjeraju, nema trećeg. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje. Možeš otkupiti stan po uvjetima koje propisuje Odluka o prodaji stanova kojima upravlja MORH. Pošto si HRVI bilo bi dobro, kako je i Zujo Veliki napisao da MOBMS dobije stan u svoje upravljaje pa da ga onda otkupiš sukladno Uredbi o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz DR i HRVI iz DR.

Odluka o prodaji stanova..... propisuje da kupoprodajnu cijenu stana utvrđuje ovlašteni vještak građevinske struke kojeg izabere MORH, te da se cijena može umanjiti za vrijednost vlastitih uloženih sredstava za investicijsko održavanje do 20% utvrđene cijene stana a najviše do 100000kn. Moraš usporediti Odluku i Uredbu i vidjeti što je za tebe povoljnije. Osobno sam uzeo kredit kao HRVI 50% i sada imam dva stambena kredita na 30 godina, a neadekvatan stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima ali tko zna neka mi kaže dali ja ako imam status zaštićenog najmoprimca moram"požuriti"sa otkupom tog stana u vlasništvu morha jer sam čuo da ako uredno plaćam najamninu nemogu dobit izgon iz njega i da čak moje djete to naslijeđuje od mene.Zanima me to jer sad imam previše kredita a da ga sada idem otkupljivat to mi je još jedan kredit.Hvala :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pitao bih ZujuVelikog, jer vidim da se razumije u ovu problematiku ili nekog drugog tko se također razumije ili već ima takva iskustva, ostvaruje li se popust na ostvareni radni staž i starost zgrade prilikom otkupa stana u vlasništvu MORH-a, ako se ide u otkup po uvjetima propisanim po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja?

Unaprijed puno hvala i pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

commando je napisao:

Pitao bih ZujuVelikog, jer vidim da se razumije u ovu problematiku ili nekog drugog tko se također razumije ili već ima takva iskustva, ostvaruje li se popust na ostvareni radni staž i starost zgrade prilikom otkupa stana u vlasništvu MORH-a, ako se ide u otkup po uvjetima propisanim po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja?

Unaprijed puno hvala i pozdrav svima!

 

Opet ti to, commando, ovisi o tome da li si u stanu prije stupanja na snagu ZOPHBDR iz 2001. godine, ili prije stupanja na snagu sadašnjeg ZOPHBDR iz 2004. godine, odnosno da li stan ide na otkup ili na prodaju putem stambenog kredita.

Ako stan ide na otkup (oni koji su stanu prije 2001.godine) - priznaje im se efektivni radni staž prilikom otkupa stana, a također se izrađuje bodovna lista stana prema kojoj se utvrđuje kupoprodajna cijena stana.

Ako se, pak, stan kupuje putem stambenog kredita - ne priznaje se radni staž, ali se priznej dodatni popust od 20% za stanove koji se nalaze u stambenim zgradama starijima od 15 godina. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

molim pomoć.djelatni sam pripadnik mup-a od 1991 g.stanujem u stanu,za koji sam podnjeo zahtjev za otkup 24.12.1995 g.sa još 6 kolega i postaje.otkaz bivšem časniku jna je postao prvavomoćan 1999 g.roditelji od bivšeg su tražili obnovu sudskog postupka koji je konačno postao pravomoćan u 1 mjesecu ove godine.imam jedan problem.kada sam predao zahtjev za otkup stana na snazi je bio zakon da možeš otkupiti stan ako nemaš stan ili kuću u mjestu prebivališta.2009 g.promjenjen je zakon i sad se traži da nemaš stan ili kuću na području rh.ja sam 2007 g.nasljedio kuću 150 km od mjesta stanovanja i mjesta rada od roditelja koji su umrli.postoji li mogućnost da ja sad tužim državu da konzumiram zakon koji je bio na snazi sa danom kada sam ja predao zahtjev ili me kači sadašnja uredba o prodaji stanova u vlasništvu vlade rh.

Molim nekoga da mi da savjet što mi je činit i kome da se obratim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija