Jump to content

Ovlasti predstavnika stanara


Luminix

Preporučene objave

Nisam siguran da li sam u pravom području postavio pitanje, ali ako griješim neka mi se ne zamjeri. Prvi mi je post.

 

Dakle ovim putem želio bih doći do korisnih informacija u ime nezadovoljnih stanara (suvlasnika stanova) jedne stambene zgrade.

 

Radi se konkretno o nezadovoljstvu radom Predstavnika stanara zgrade u kojoj, po našem mišljenju, čini krajnje neosnovane i neovlaštene slijedeće radnje:

 

1.) SAMOVOLJOM PRIJAVLJUJE BROJ STANARA u pojedinom domaćinstvu!

 

Da li je to uopće zakonom dopustivo i regulatorno, obzirom da se radi o povremenim gostima koji uopće nisu prijavljeni na tu stambenu adresu. Uz koju se uopće zakonsku proceduru prijavljuju stanari, zar se ne mora obavijestiti ih unaprijed i tražiti njihovu suglasnost ili to ide na osnovi potvrde o prebivalištu?! Uglavnom, nije li to zapravo kazneno djelo samoodlučivanja Predstavnika stanara i krivotvorenje stanja i podataka?

 

 

2.) redovito svaki mjesec IZVJEŠTAVA NA STUBIŠNU OGLASNU PLOČU DUŽNIKE, sa izvještaja Upravitelja zgrade, koji nisu platili neki račun i još ih dodatno naglašava potcrtavanjem markerom od crvene do zelene boje u zavisnosti o rangu pripadajućeg duga!

 

Smatramo taj čin vrlo uvredljivim i elementarnim kršenjem privatnosti i ljudskih prava stanara, pa nas zanima da li je to uopće regulirano nekim zakonom, kako bismo se zaštitili od takvog krajnjeg neukusa i javo priuštene neugode i stigmatiziranja stanara sa strane Predstavnika.

 

Zanima nas da li te gore pomenute radnje Predstavnika, uopće spadaju u njegove dopustive i zakonske ovlasti?

 

Unaprijed zahvaljujem na susretljivosti i pruženim informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na linku, na tu stranicu sam prvo bio naišao istraživanjem te tematike, al pošto nisam ništa našao iščitavanjam od onog što me zanima, obratio sam se ovdje...

 

Dakle, zanima me pravno kako se i na osnovu čega prijavljuju stanari u stanovima i da li je etično objavljivati dužnike na oglasnu ploču te da li to podliježe povrijedi ljudskih prava ili prekršaju narušavanja interesa i privatnosti sa strane ovlaštene osobe (predstavnik stanara)?

 

Želio bih jednom za svagda rješit te dileme. Moram priznati da nisam viđao po drugim ulazima da se izvješćuju takve liste dužništva, pa imam osjećaj da je naš predstavnik šerifovski prekrdašio granice!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je u opisu koji ste pročitali navedeno, ovlasti predstavnika stanara definirane su prvenstveno ugovorom, a zakonom tek okvirno.

 

Pri tome treba razlikovati obavljanje dužnosti i način obavljanja.

 

Način obavljanja može se nametnuti na isti način kao što se donosi ugovor - dakle, većinom, npr. u obliku anexa ugovora ili naloga suvlasnika u pismenom obliku predstavniku. Na isti se način predstavnika može i smijeniti.

 

Ako nema većine za smjenu ili doinošenje anexa, onda se problem svodi na to da je pojedinačni vlasnik oštećen, te treba i pojedinačno pokrenuti odgovarajući postupak. Ali sumnjam da postoji neki učinkoviti postupak - recimo, nisam siguran da bi privatna tužba zbog povrede ugleda radi isticanja imena među neplatišama imala uspjeha.

 

Što se tiče broja stanara u pojedinom stanu, nisam shvatio na što se to odnosi. Pričuvu plaćaju vlasnici a ne korisnici, a njihov broj se sigurno ne mijenja tako često.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Što se tiče broja stanara u pojedinom stanu, nisam shvatio na što se to odnosi. Pričuvu plaćaju vlasnici a ne korisnici, a njihov broj se sigurno ne mijenja tako često.

 

Ne radi se o pričuvi, nego kada dođu gosti na privremenu posjetu, da li to podliježe automatskoj i samovoljnoj prijavi predstavnika stanara prema Stambenom komunalnom za plaćanje režijskih troškova (konkretno vode). Kad odu gosti taj isti predstavnik NE ODJAVLJUJE broj stanara.

 

Kakve su zakonske odrednice prema tome?

 

1.) Tko je taj koji prijavljuje broj stanara i na OSNOVU ČEGA???

 

2.) Da li je to slobodna procjena Predstavnika ili se to čini na osnovu nekih zakonitih isprava tipa boravišne prijave.

 

3.) Da li je bitno prethodno dobiti pristanak stanara potpisom, ili Predstavnik to može sam zaključiti i samoinicijativno sprovesti u djelo, mimo slaganja i obavjesti stanara.

 

4.) Da li se kućne životinje (psi) podvode pod prijavu stanara obzirom da su isto potrošači pomenute vode za održavanje higijene?

 

Molio bih odgovore, jer ne mogu nigdje naći zakonske odrednice koje se bave tom problematikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se radi o vodi koja troši na zajedničkim mjestima (recimo za zalijevanje i pranje auta) ili potrošnji po stanovima? Da li zgrada dobija jednu uplatnicu s iznosom koji koji onda predstavnik stanara dijeli po stanovima ovisno o broju stanara, ili svaki stan dobija svoju uplatnicu?

 

Po mojem mišljenju potrošnja po stanovima je stvar vlasnika tog stana i podzeća koje isporučuje vodu.

 

Ako se potrošnja obračunava prema broju stanara, moje je mišljenje da bi predstavnik stanara trebao upozoravati i tražiti da se prijavi stvarni broj, ali to nikako ne bi smio raditi samovoljno, niti bi davatelj usluge smio prihvaćati takve prijave.

 

Za detalje odnosa između potrošača vode i davatelja usluge (vodovoda) možete potražiti propise (pravilnike, odluke) kojima je to regulirano, pa tamo naći neke odgovore, npr. kako se vrši prijava promjene broja korisnika. Možete ih i pitati.

 

Provjeriti da li je nešto u vezi s tim specificirano u međuvlasničkom ugovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, na dobrom smo putu do rješenja!

 

dakle radi se o potrošnji vode po stanovima, starija je zgrada pa imamo zajedničko brojilo, dakle obračun se temelji ne na stvarnoj potrošnji, nego na paušalnoj podijeli po broju stanara u stanu. Zato sam postavio pitanje da li se i krupniji kućni ljubimci (konkretno psi) uzimaju u obzir prilikom obračuna, kao potrošači za potrebe higijene.

 

Čuo sam da je u nekim zgradama to regulirao kao pravilo, pa me zanima što zakonodavac kaže o tome i da li je to možda samo stvar dogovora stanara!

 

Što se tiče neplatiša režija, smatram svakako da nije u redu ne platiti, ali svakom se zalomi, osim toga ima i praznih stanova u kojima vlasnici dođu svaka 2-3 mjeseca po režije. Međutim smatram isto tako da je dužnost Predstavnika svakako upozoriti, ali svakog ponaosob, da li tel. pozivom ili pismom u sandučiću, svejedno, međutim NE ih nikako stavljati na stub srama na oglasnu ploču zgrade! pa nismo u Španjolskoj u doba inkvizicije gosp. Rudar!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predstavnik stanara svakako NEMA pravo stavljati kako vi kazete na stup srama bilo koga zbog bilo kojih razloga.konkretno objavljivanje stanja neplacenih racuna je zadiranje u privatnost i moze biti kaznjivo. neplacanje pricuve regulira iskljucivo uprvitelj zgrade (npr gradsko stambeno komunalno ili netko drugi) a ne predstavnik stanara.predstavnik stanara nije serif!on je samo veza izmedju upravitelja kao firme koja se time bavi i suvlasnika stanova. on predlaze projekte upravljanja i provodi ih ali nikako se ne bavi sa naplatom pricuve. za ne placenu pricuvu postoje zakonom regulirane zatezne kamate i u krajnjim slucajevima sjedanje na imovinu vlasnika (koji nije platio).dakle neplacanje pricuve nije posao predstavnika nego upravitelja zgrade.obavjesti o ne napalcenom racunu su tajni isto kao i sam racun!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi Luminix!

 

U mom ulazu ista situacija s neplaćanjem pričuve od strane uvijek istih pojedinaca je dovela do toga da su nam bila hitno potrebna sredstva za sanaciju prodora vode, al smo morali dignuti kredit jer je falilo novca za sanaciju cca upravo onoliko koliko je iznosio ukupni dug! Naravno da dužnici nisu nikad obeštetili svoje suvlasnike za kamatu koja se platila u kreditu!!! asko ja plaćam svoj dio, majstore plati i ti. Čist račun, duga ljubav. I dao si mi ideju koju ću progurati i kod nas ("stup srama"). Drugo, šta sa sustanarima - vlasnicima koji odu ljeti na vikendicu, uredno se odjave s popisa stanara za tekući mjesec, a svaki vikend donose rublje na pranje u stan jer na vikendici nemaju veš-mašinu?! U oba slučaja bi te majmune trebali suvlasnici - uredni platiše zapravo tužiti za neizvršavanje zajedničkih obaveza i eventualnu krađu. Brem da je i naš predstavnik stanara tako revan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mgrbic je napisao:

predstavnik stanara svakako NEMA pravo stavljati kako vi kazete na stup srama bilo koga zbog bilo kojih razloga.

 

dakle hvala lijepa na odgovoru, ja sam logički došao do jednakog zaključka da je to iskorištavanje službenih ovlasti predstavnika stanara i otkrivanje privatnih podataka stanara koji je sa strane Upravitelja zgrade ipak poslano kao financijski izvještaj u poslovnoj diskreciji, a ne za objavu na oglasnoj ploči.

 

ali zanima me čime se ta tvrdnja može i zakonski potkrijepit? ima li kakav članak o tome kako bi se moglo podastrijeti predstavniku, da takve radnje prestane činiti.

 

forumašu adokipu bih želio dodati da za svako neplaćanje režijskih troškova postoje instrumenti prisilne naplate takvim pojedincima i institucije koje se time bave. Uzimanje "pravde" u svoje ruke može u konačnici biti jednako neproduktivni ali i kažnjiv prekršaj kao i neplaćanje. Stoga stanimo na loptu i funkcionirajmo u skladu sa zakonom, inače bi opet mogli prizvat "zakone" feudalizma, divljeg zapada ili inkvizicije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predstavnik stanara nema nikakve "službene ovlasti" osim onih koje su mu dane ugovorom.

 

Sve pravne radnje u vezi s upravljanjem mogu poduzimati samo suvlasnici kao takvi, a kad je riječ o pričuvi i sličnim stvarima, onda to za njih radi upravitelj koji je ovlašten da ih u tome zastupa. Dakle, upravitelj je taj koji utužuje ako netko ne plaća pričuvu.

 

Mislim da predstavnik stanara nema nikakvog razloga ni ovlast da "utjeruje" dugovanja. Neplaćanje pričuve je prilično neisplativo, jer ako se utjera putem suda, neplatiša mora platiti i troškove ovrhe, suda, pričuvu koju duguje i kamate. Zbog sporosti suda to se može otegnuti, ali u konačnici nikako nije isplativo.

 

Dakle, predstavnik stanara bi treba "pritiskati" upravitelja da primijeni zakonske ovlasti i utužuje dugove, a ne suvlasnike.

 

Pri tome bi trebalo paziti da li se u pričuvu i vraćaju tako utjerana sredstva, budući da se sudski postupak također financira iz pričuve, te vidjeti da upravitelj ne naplaćuje možda posebno tu svoju uslugu koja spada u redovni posao upravitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ja mislim da bi istom logikom bilo zabranjeno i objavljivanje popisa uplatitelja pričuve. Zakon o zaštiti osobnih podataka ni u kojem svojem članku ne priječi objavljivanje ovakvog popisa jer se ni u kom slučaju ne radi o zlouporabi "zbirke podataka". NN 103/2003 i NN 118/2006.

 

 

Što me navodi na zaključak da nije nužno niti zakonom propisano da se javno trebaju isticati podatci. Nije ni zabranjeno.

Pozivamo se na zakon o zaštiti podataka, jer to paše onima koji ne plaćaju pričuvu, licemjerno. Samim ne plaćanjem krši se zakon.

U kojoj god sam zgradi stanovala uvijek se na oglasnoj ploči stavljala lista neplatiša. Dali je ikada uopće dobiven spor vezan za tu tematiku? Npr. kad bi neplatiša tužio Predstavnika neke zgrade? Tad bi imao novce za tužbu, ali ne i za pričuvu? A povremeni neplatiše koji namjeravaju platiti u skorije vrijeme i nisu neki problem kao što su čini mi se vlasnici koji ne plaćaju pričuvu godinama. I sadašnji predstavik listu objavljuje i nitko se ne žali :misli:.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Mogu li se ja kupiti stan u vašoj zgradi? Malo se šalim.

Naš predstavnik stanara štiti prava podstanara - mafije i vlasnika koji im iznajmljuju stanove. Prava vlasnika stanova su ugrožena.

Najvažnije je da su podaci o vlasnicima stanova javne informacije, a podaci o podstanarima tajne.

Svaki podstanar može otići u Sud i tražiti podatke o vlasnicima stanova i njihovim nekretninama, ali svaki vlasnik ne može saznati nikakvu informaciju o podstanarima.

Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Zakona o policijskim poslovima i ovlasima ti podaci su tajni - i to podstanara koji nisu prijavljeni u MUP-u, ni u Poreznoj upravi, a vjerojatno nisu ni državljani.

Vašem predstavniku stanara čestitam - odlično i efikasno radi svoj posao.

 

Suzana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad 1) Dužnost predstavnika jest da pomaže upravitelju u vezi s točnošću podataka o suvlasnicima, pa tako i o broju stanara u stanovima u kojima se voda naplaćuje u skladu s veličinom domaćinstva.

ad 2) Predstavnik ne bi smio javno objavljivati dužnike, ali osobno mi se sviđa da se takvima imena objave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Po pitanju utroška vode postoji jednostavno rješenje - ugradite vodomjer i svaki mjesec upravitelju zgrade pošaljite očitanje potrošnje vode - vama će naplatiti prema potrošnji - a ostatak će se dijeliti na ostale stanare. Vodomjer i priključci koštaju max 200 kuna a majstor vodoinstalater u fušu će vam to napraviti za 50 EUR-a (ja sam vodu za cijelo kupatilo napravio za 150 EUR-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nije baš tako jednostavno kako kažete. Da li znate da za ugradnju individualnog vodomjera u svom stanu trebate imati suglasnost baš svih ostalih suvlasnika u zgradi, kao i njihovu suglasnost da možete plaćati vodu prema potrošnji koju pokazuje taj vodomjer? Navodno da tako piše u nekom pravilniku, a jako bih voljela znati u kojem odnosno čijem, da li Vodoopskrbe ili koga već?!

 

Može li neki pravilnik imati odredbe koje su u suprotnosti s nekim zakonom? Reći ćete, ne može. Zakon o vlasništvu kaže da je dovoljna suglasnost 51% suvlasnika, pa nema smisla da za ovo treba 100%. Ali izgleda da ipak postoji takva odredba jer to mi je rekao i pravnik u Gradskom stambenom, no nije mi znao dati točne informacije.

 

Pa ako netko s ovog forma zna o čijem/kojem pravilniku i kojoj odredbi se radi, bila bih mu zahvalana na informaciji! A također i na informaciji gdje kupiti te vodomjere koji koštaju svega 200 kn, jer sam dobila ponude od dvije firme koje to rade i koje kažu da će cijena s ugradnjom biti od 1.500 do 3.500 kn po stanu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ču vam reči primjer u Varaždinu, ja kao predstavnik stanara mogu potpisati suglasnost za ugradnju vodomjera s tim da onaj koji ugrađuje mora imati pečat firme, da je sve urađeno po normama ili kod nas se može ugraditi i bez suglasnosti predstavnika s tim da ugradnju izvrši Stanoing koji direktno prijavljuje firmi Varkom kao distributeru vode za VŽ županiju, cijena ugradnje Stanoinga je 930 kn u kešu ili 970 kn na tri rate i to je najskuplja varijanta u Vž

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Zivot me naucio puhati i na hladno pa eto da provjerim neke stvari.

 

Nedavno sam doselio u zgradu (manju sa 6 stanova) u kojoj je situacija da predstavnica stanara vec pri prvom susretu s nama zabranjuje koristenje okolisa zgrade tvrdnjom da je to u vlasnistvu 3 od sustanara a ne od svih. Provjerom na katastru i gruntovni nisam mogao doci do konkretnih podataka zbog nesredenosti papira te katastarske opcine. No vlasnicki list vlasnice stana ukazuje kako je ona vlasnica stana u 1/1 dok je zemljiste bez zgrade drustveno vlasnistvo (nisam samo siguran u istovjetnost cestica).

Voda u zgradi se naplacuje prema broju stanara po stanovima.

Danas sam primjetio jednog sustanara kako zalijeva taj sporni dio vrta koji nam je zabranjeno koristiti sto bi prema gore navedenim podacima znacilo da ce se ta potrosnja vode (koja nije mala) preliti i na nas ostale koji taj dio nesmijemo koristiti.

U zgradi nema kucnog reda.

Zanima me da li kao podstanar u stanu vlasnice stana u zgradi imamo prava kao i svi ostali sustanari koji su i vlasnici stanova?

Nadalje na koji nacin se moze sazivati kucni savjet (sluzbenim putem) i tko ga cini - iskljucivo vlasnici ili ljudi koji u zgradi i zive.

Da li se moze traziti izrada i usvajanje kucnog reda i razjasnjenje cinjenice oko tog zemljista te pojasnjenje oko naplate vode za zalijevanje istog tog dijela?

Kojim zakonom su pokrivena ova podrucja?

 

Pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...

Prije nekog vremena predstavnica zgrade je sakupljala potpise za 100% povećanje pričuve u zgradi od 64 stana.Nove uplatnice su stigle sa tim povećanjem.

Koliko je trebala sakupiti potpisa da se pričuva poveća?

Zbog opravdane sumnje u broj sakupljenih potpisa,zatražio sam predstavnicu fotokopiju,ali ona je ne želi dati!!!Što učiniti da se ta lista sa potpisima,radi provjere,dobije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija