Jump to content

kako se riješiti stanara


peh

Preporučene objave

U stanu kojeg je vlasnik moja supruga već preko 50 godina živi čovjek, koji je za vrijeme jugoslavije imao stanarsko pravo. Nakon denacionalizacije te po stupanju na snagu zakona o najmu, s punicom kao vlasnicom stana nije potpisao novi ugovor, iako je ona to zahtijevala. Time je,vjerovatno, htio izbijeći obavezu plaćanja ikakve stanarine. I prije toga nije plaćao ništa, pravdajući se lošim financijskim stanjem. Stan ima preko 90 kvadrata, on je sam u njemu od smrti oca 1993. godine, živi od socijalne pomoći, nema skrbnika i nezaposlen je. Kako sam već rekao, pokojna punica nije uspjela s njim sklopiti ugovor a niti joj je dozvolio ulazak u stan kako bi vidjela u kojem je stanju. To je uspjelo tek meni i supruzi nešto prije njene smrti kada je trebalo popraviti cijev od vode jer je stan ispod skoro poplavio.Tada smo ostali zaprepašteni stanjem stana. U tom popravku sam uspio jedino zatvoriti cijev čepom jer nije dozvolio niti da mijenjam cijev niti da radim dok on nije prisutan. Pritom sam mobitelom uspio napraviti par slika i to, nažalost, pokazao punici. Kažem nažalost, jer bih bio sretniji da joj nisam priuštio takav šok. Unazad nekoliko mjeseci smo ipak uspjeli dobiti ključ od stana. Molim nekoga tko ima iskustva s time ako mi može dati savjet što činiti ? Ima li on automatski status zaštićenog stanara bez obzira što nije potpisao ugovor ? Da li da pokušam naći svjedoke koji bi dokazivali da je izbjegavao potpisivanje istog ?

Budući da on ne koristi veći dio stana, smijem li (u prisutnosti svjedoka i zapisnik) zaključati taj dio prostorija i ne dozvoliti korištenje istih ? Cijeli stan je totalno uništen, parketi su puni rupa od crvotočina, a leže na drvenim gredama. Razgovarali smo s njim da mu popravimo i odvojimo dio stana (što je na kraju neizvedivo jer bi za kanalizaciju trebalo razbiti nosivu betonsku gredu) i nije pristao nego je uz ponuđeno tražio još nešto što je bilo neizvedivo. On se samo poziva na svoja nekakva prava i cmizdri kako je njemu teško. Ako bismo išli preko suda sa zahtjevom za iseljenje, što dokazivati kako bi sud sigurno donio presudu da on mora iseliti,a da mi pritom ne moramo njemu za uzvrat osigurati bilo kakav drugi adekvatni smještaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez ugovora o najmu stana on stan koristi nelegalno .

ako imaš pismeni dokaz da je pozivanna potpisivanje ugovora

tuži ga i traži njegovo iseljenje kao i naknadu štete.

 

tužbom radi stjecanja bez osnova traži najam za zadnjih pet godina (ostalo zastara)kao o naknadu štete zbog uništenja stana.

 

prouči Zakon o najmu stanova NN 91/96

bez ugovora o najmu stana on nije zaštičeni najmoprimac.

tužba radi iseljenja i naknade štete.

pošto stan koristi bez pravne osnove (bez ugovora o najmu)

 

angažiraj odvjetnika i rješi to što prije .

vlasnik stana (a ne stanar )odgovara za štetu koju drugi suvlasnici budu imali zbog neodržavanja stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za savjet.

Pismeni dokaz nemamo, ali možda bismo našli svjedoka koji bi mogao posvjedočiti da joj se pok. punica žalila kako ne može na kraj s tim stanarom jer izbjegava potpisivanje ugovora. Da li bi sud to svjedočenje uvažio kao dokaz ?

Što se tiče prostorija koje taj čovjek očito ne koristi a u kojima su nagriženi parketi od crvotočina, što da napravim ? Ako čekam sudsko rješenje, to može potrajati. Želio bih bar nekako očistiti te prostorije i parkete zaštititi sredstvom protiv crvi kako do konačnog sudskog rješenja ne bi još više propali ? Da li je pametno ipak žaključati te prostorije i time ući u posjed tih prostorija ? Kako bi sud taj naš postupak gledao ?

Da li je možda bolje da "pustim" da stan i dalje propada dok se sve sudski ne riješi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sudski postupak je jedini legalni i zakonom dozvoljen.

ako ne pokreneš tužbu za iseljenje stanara koji se nelegalno koristi vašom imovinom (nema ugovor o najmu niti plaća stanarinu)za sve štote nastale iz vašeg stana drugim vlasnicima stanova(suvlasnicima zgrade)odgovarate vi kao vlasnik stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija