Jump to content

dopunski rad umirovljenika


ban3

Preporučene objave

Ja sam umirovljenik i zbog loše ekonomske situacije bih dopunski radio. Da li moram sklopiti ugovor o djelu s eventualnim poslodavcem i da li se po tom ugovoru osim osnovne plaće trebaju plaćati i neki posebni doprinosi za mene. Ako sklopim ugovor da li trebam taj ugovor priložiti poreznoj prijavi za godinu u kojoj sam dopunski radio. Da li mogu kod obrtnika raditi prema usmenom dogovoru sa njim odnosno raditi kad me zatreba što znači da nemam neko dogovoreno redovno radno vrijeme. Što u slučaju da dođe inspekcija, a ja sam se samo usmeno dogovorio i nemam nikakvih papira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete raditi kod nekog poslodavca temeljem usmenog dogovora.

 

Ugovorom o djelu, umirovljenici mogu ostvarivati dopunsku zaradu s tim da im isplatitelj iz dogovorene bruto osnovice obračunava i uplaćuje 25% poreza na dohodak (i prireza,ako je propisan).Doprinose za zdravstveno i mirovinsko ne obračunava niti uplaćuje.

 

Ukoliko u godini ostvarujete i mirovinu i drugi dohodak,temeljem ugovora o djelu, niste obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu ali možete, ukoliko želite ostvariti i imate pravo na povrat uplaćenog poreza,na korištenje dijela uvećanog osobnog odbitka i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o djelu-jako upitno, pogotovo ako je djelo iz redovne djelatnosti poslodavca. ne brzat s tim, prvo otić na hzmo i raspitat se morate li stavit dio mirovine u mirovanje jer to je jedina varijanta koja je u skladu s zakonom ukoliko se radi o poslu iz redovne djeltanosti poslodavca. to su jako bitni koraci jer ako dođe inspekcija kazne za poslodavca su drakonske.. a ni vi se ne budete proveli na sudu kao svjedok u prekršajnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, možda mogu pomoći svojim iskustvom. U ovom odnosu je opasno za poslodavca da zasniva ugovor o djelu koji je ustvari prikriveni radni odnos. Radni odnos je nesamostalni rad, a ugovori o djelu podrazumijevaju samostalni rad. U čemu je razlika? Ako poslodacav određuje: radno vrijeme, daje sredstva i alate za rad, opremu ili slično, ako poslodavac odgovara prema trećima za rezultate rada - možete vi svoj ugovor zvati ugovorom o djelu, ali ažurna inspekcija rada će prepoznati da je tu riječ o prikrivenom radnom odnosu. Ima još razlika, nabrojala sam samo najslikovitije, a takav je i ovaj primjer ugovora o djelu - izrada npr.portreta ili slike. Slikar koristi svoj štafelaj, boje, ima svoj atelje, ugovori rok i cijenu i odgovara naručitelju za rezultat rada.

Dakle, poslodavac snosi odgovornost kao pravna osoba, pa ste vi kao fizička osoba zaštićeni - ovo sve vi ne morate ni znati. Napominjem da ove stvari u nekim županijama kontrolira i Porezna uprava, pa neka poslodavac vidi isplati li mu se hazard - kazne su veće od uštede na doprinosima, iako ima primjera (ne smijem govoriti ali ih znam) gdje se zbog nedostatka stručnjaka tog profila ugovaraju djela sa zaposlenima u punom radnom vremenu kod drugog poslodavca, ali to su neke posebne situacije i nisu obrtničke djelatnosti.

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija