Jump to content

Zlostavljanje od strane majke i odricanje


AndyWolf

Preporučene objave

Pozdrav,

 

registrirala sam se kako bih postavila pitanje. Naime, moja obiteljska situacija je vrlo komplicirana, no kako bih skratila priču - imam 19 godina, majka me je cijeli život fizički i psihički zlostavljala, te me u dobi od 16 godina napustila. Nisam imala oca, sama sam se brinula o sebi uz pomoć ljudi koji su mi bili obitelj, iako ne biološka. Majka je zahtjevala od njih financije za samu sebe, te nakon što su odbili, optužila ih za zlostavljanje mene. Prošla sam svakakve traume i šokove zbog te žene, pogotovo jer mi je jedinu obitelj pokušala uništiti.

 

Ali ono što me zanima jest - postoji li ikakav pravni postupak gdje se ja nje mogu odreći, kako ona ne bi mogla imati ikakva prava u mom životu (znači, ona ne mora ništa nikada potpisivati ako je potreban pristanak roditelja, te ja neću imati obvezu kao odrasla osoba je uzdržavati).

 

Svjesna sam da kao punoljetna osoba mogu sve sama pravno gledano, ali kada su mi se roditelji rastali ona je dobila puno skrbništvo, kojega bi se ja željela odreći.

 

Molim Vas za pomoć jer je želim maknuti od sebe što dalje. Hvala na vremenu i razumijevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

punoljetni ste, pa Vam pristanak majke više nije potreban za donošenje bilo koje životne odluke, osim ako iz nekog razloga niste sposobni brinuti o sebi, ili niste u mogućnosti štititi svoja prava i interese.

 

majke se ne možete odreći, tj. odricanje od nje nema nikakvoga pravnog učinka. ali, Obiteljski zakon u čl.213., stavak 2 kaže:

 

"Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza".

 

U člancima 119, 120, 213 Obiteljskoga zakona možete pronaći detaljnije odgovore na Vaša pitanja (možete pročitati i čl. 159-166). :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na odgovoru...

 

No, da pitam vezano uz probleme sa njom - ona je oduvijek bila psihički bolesnik, vrlo agresivna i nerealna, naša doktorica opće prakse je smatrala da boluje od šizofrenije, no moja majka je uvijek odbijala ići na pregled psihijatru. Nakon što je optužila moju nebiološku obitelj za zlostavljanje, sve je to otišlo na sud, ali nema pomaka, a kada sam ja kao glavni svjedok i oštećena rekla kako bi se trebalo podići tužba za klevetu ignorirana sam od strane policije... kada sam je prijavila za zlostavljanje i sve bila primorana u detalje opisivati (što je bilo meni vrlo gnjusno i teško), ništa se nije dogodilo. Ona je ispitana i to je sve. Rekla je da lažem, i priča gotova.

 

Ne znam kako zaustaviti tu ženu, i dalje želi novce od nas, prijeti da će mi obitelj ići u zatvor, te kako će ona sve njihovo dobiti... kako je zaustaviti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ona je oduvijek bila psihički bolesnik, vrlo agresivna i nerealna, naša doktorica opće prakse je smatrala da boluje od šizofrenije, no moja majka je uvijek odbijala ići na pregled psihijatru.

 

nisam sigurna da li možete i što možete učiniti kako bi Vam majka obavila pregled kod psihijatra...savjetujte se s njezinom liječnicom opće prakse, pročitajte Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, možda Vas usmjeri što i kako i da li činiti.

 

Nakon što je optužila moju nebiološku obitelj za zlostavljanje, sve je to otišlo na sud, ali nema pomaka, a kada sam ja kao glavni svjedok i oštećena rekla kako bi se trebalo podići tužba za klevetu ignorirana sam od strane policije...

 

sudski se postupci ponekad razvuku u nedogled...Vaša majka može optužiti Vašu obitelj za bilo što, ali pitanje je da li to može i dokazati. Kazneni zakon predviđa novčanu ili zatvorsku kaznu za lažno prijavljivanje (čl. 302), a da li se prijavljuje po službenoj dužnosti ili prijavu morate podnjeti sami, doista ne znam; možete se raspitati ovdje na Kaznenom podforumu ili kod odvjetnika.

 

Ne znam kako zaustaviti tu ženu, i dalje želi novce od nas, prijeti da će mi obitelj ići u zatvor, te kako će ona sve njihovo dobiti... kako je zaustaviti??

 

može željeti što god hoće, prijetiti bilo čime, ukoliko nema zakonske osnove i dokaza, može se "slikati"...možete joj pokušati objasniti da ne može uspjeti, možete joj zaprijetiti protutužbom, ali nisam sigurna da ćete obzirom na njezino psihičko stanje time išta postići...

najefikasnije bi bilo ignorirati je, jer očito Vam vrlo uspješno zagorčava život (možda joj je to i cilj?), bez obzira na ishod sudskih postupaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iznošenje laži i kleveta je kazneno djelo .

obratite se Općinskom državnom odvjetništvu.

pismeno ,preporučeno i sa povratnicom ili na kopiju prijave da se žigom i potpisom odgovorne osobe potvrdi prijem pismena.

sa policijom ista komunikacija .

sve telefonske prijave i prijave bez pisanog traga ignoriraju.

 

ako redovito pohađaš školu od majke možeš tražiti uzdržavanje,dok se školuješ.(i od oca)

i to unazad i sa zateznim kamatama od 14%/godišnje.

obveza uzdržavanja ne zastarjeva dok traje roditeljska obveza najmanje do 18. godine i duže(do 26)ako se redovito školuješ.

 

ZASTOJ ZASTARE (Zakon o obveznim odnosima)

Tražbine između određenih osoba

Članak 235.

Zastara ne teče:

1) između bračnih drugova,

2) između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo,

 

ako ima imovinu napraviš zabilježbu tužbe na vlasničkom listu i onemogučiš joj prodaju imovine.

pošto imaš više od 18 godina sama možeš odlučiti gdje češ živjeti ali zakonska obveza roditelja postoji obveza (ako se školuješ)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

AndyWolf je napisao:

...No, da pitam vezano uz probleme sa njom - ona je oduvijek bila psihički bolesnik, vrlo agresivna i nerealna, naša doktorica opće prakse je smatrala da boluje od šizofrenije, no moja majka je uvijek odbijala ići na pregled psihijatru. Nakon što je optužila moju nebiološku obitelj za zlostavljanje, sve je to otišlo na sud, ali nema pomaka, a kada sam ja kao glavni svjedok i oštećena rekla kako bi se trebalo podići tužba za klevetu ignorirana sam od strane policije... kada sam je prijavila za zlostavljanje i sve bila primorana u detalje opisivati (što je bilo meni vrlo gnjusno i teško), ništa se nije dogodilo. Ona je ispitana i to je sve. Rekla je da lažem, i priča gotova.

 

Ne znam kako zaustaviti tu ženu, i dalje želi novce od nas, prijeti da će mi obitelj ići u zatvor, te kako će ona sve njihovo dobiti... kako je zaustaviti??

 

Postovana,

Psihicke bolesnike "zaustavlja" se djelomicnim ili potpunim oduzimanjem im poslovne sposobnosti, kada ovlasti i skrb o sticenicima preuzima njihov skrbnik - sto mozete, a ne morate, biti Vi.

 

U tome Vam moze pomoci navedena lijecnica opce prakse svojim strucnim misljenjem tj. prijedlogom za pokretanje postupka oduzimanja poslovne sposobnosti, a koji se provodi u nadleznom (po mjestu boravka bolesnika) Centru za socijalnu skrb.

 

Psihijatrijsko vjestacenje je u tom postupku neizbjezno, a ako nista drugo, dobit cete dijagnozu i saznati sto je potrebno napraviti da se bolesnici osigura potrebno lijecenje, cime cete najvjerojatnije osvojiti toliko potreban mir i moci prestati patiti i Vi i svi vasi bliznji.

 

Puno srece, LP

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija